You are here

Elektromos kerékpár nem idul.Tornádó 36V (Elméletileg TRD026 . )Megoldva!

20 posts / 0 new
Last post
belfi
belfi picture

Sziasztok !
Megint megkerestek egy elektromos kerékpárral miszerint minden jó, de nem megy !Előzmények: Elestek vele , a fékek cseréje után állítólag rendesen működött. Újabb esés  ismét csere , de azóta nem megy . A kerékpáron  látszólag minden jó. Hall szenzor vizsgálva. Motor tekercs  , ha a szálakat össze érintem nehezen forog , egyébként szépen könnyen.Gázkar Hall szenzor szépen szabályoz , megérkezik a jel a vezérlőhöz.Táp rendben (kicsit alacsony de majd töltök rá). Vezérlő:Intelligent Motor Controller 120fok ,350W, Brake level :Low. Na itt van némi kavarodás , mert én eddig úgy tudtam hogy Low szintnél a fékkapcsolókon  és a vezérlő kimenetén 5 v van , amit testre húzva letiltja a vezérlőt.(fékezés). Itt viszont a teljes táp rajta van a fékkapcsolón  ami fékezéskor rákerül a vezérlőre. Normál használatnál  nincs  feszültség a vezérlő fékérzékelő pontján.Sajnos a  gazda csak hetenként jár haza  és nem igen tudok vele értekezni. Ami még gyanús hogy a tanító vezeték össze volt dugva .Lehet hogy gallyra vágták a vezérlőt?
Üdv Belfi!
Vettem a bátorságot, és átkötöttem.Minden rendben!

Comments
belfi
belfi picture

Köszönöm mindenkinek a segítséget!
Üdv Belfi!

0

city217
city217 picture

Gratulálok!

0

varga jano
varga jano picture
*****

Gratulálok !

0

belfi
belfi picture

Sziasztok!
Sajnos nem igazán jutok előrébb mert nincs minta motor, de valami nem hagy nyugodni.Már írtam  hogy van az akkupakkon egy csapolás ami 24V-ot ad a vezérlőre, illetve a kijelzőre. Itt csak az az érdekes , hogy ez megy a vezérlő gyújtáskapcsoló részéhez is , ami egy 220 ohm-os ellenálláson át  adja  egy UTC317 IC-nek . Gondolom itt állítódik elő az 5V a vezérlőelektronikának.Emlékeim szerint ide is tápfesz kellene , mert lehet hogy már maga az egész vezérlő nem kap kellő feszültséget, és így persze nem is dolgozik. Viszont nem tudom létezik e ilyen megoldás, vagy a gazda elkötötte. Nem szeretném ha füstölne ezért inkább kérdezek.
Üdv belfi!

0

zsugori
zsugori picture
***

szia
a 220ohm 36v
a 100ohm 24v
az lm317-et
 követi egy 7815 vagy 7805 stab.  akár smd is

File csatolás: 

0

belfi
belfi picture

Szia zsugori!
Köszönöm szépen a  segítséged!
Üdv Belfi!

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Nem hinném, hogy elkötés. Részben a kisebb disszipáció, illetve a stabilizátor bemenő feszültségtűrése miatt is logikus ez a kötés.
Üdv: Jácint

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia !
Válaszd ketté a problémádat ! Motorra és vezérlőre . A motort aksiról kipróbálnám . A vezérlőt terheléssel kipróbálnám .  Szerintem . Üdv varga jano

0

Pista47
Pista47 picture

Szevasz Jano!
Ne haragudj, de nem látod át a problémát.
A jelzett kerékpár nem kefés motorral működik, hanem, ha jól emlékszem a nevére brushless, azaz kefe nélküli motor. Ha arra rákapcsolnád az akkut, akkor valamelyik, vagy mindkettő szakadna.
Ezekben a motorokban van Hall cella a kerék aktuális pozíciójának az érzékeléséhez, és ezek a motorok 3 fázisúak. Persze, csak névben 3 fázisú, valójában teljesen másképpen működik, mint egy hálózati 3 fázisú motor.
Lásd:
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=brushless+motor
Üdv.: Pista.

1

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Pista !
A problémát tényleg nem látom át .
Nem állítottam , hogy kefés motor .
A "háromfázisú" valójában másképp működő-idézet bezárva . motorokat is ki lehet próbálni . Szerintem . Ami így hirtelen eszembe jut :  egy másik vezérlővel . Ami egy azonos típusú elektromos kerékpárban van . Amit kölcsön lehet kérni a...baráttól , szomszédtól , kollégától ...
Köszönöm a hivatkozást .
Üdv Jano

0

belfi
belfi picture

Szia jano !
Úgy érted hogy a motor három vezetékét felváltva kössem rá az aksira? Ilyet még nem csináltam és őszintén szólva nem tudom nem e okozok vele valami kárt. Viszont van itthon 12V-os akku azzal  szerintem  biztonságosabb lenne nem?A vezérlő meg sem nyikkan sem terheléssel sem anélkül. Szét bontottam  de semmi gyanúsat nem látok benne  ami hibára utalna.Ha csak remegne már akkor is tudnám hogy a szerencsétlen akar dolgozni csak nem bír.Bár a FET csere  pont olyan drága mintha  új vezérlőt venne bele.
Üdv belfi!

1

Pista47
Pista47 picture

Szia Belfi!
Nehogy rákösd a motor bármelyik munka tekercsét egy akkura, mert abból baj lesz!
Legfeljebb 2-3A-re áramkorlátozott tápegységgel lehet próbálkozni, de akkor sem fog forogni, csak egy fokkal arrább fordul a kerék.
Amiről írtál a bevezetőben arra következtetek, hogy a vezérlője halott.
Üdv.: Pista.

1

belfi
belfi picture

Szia Pista 47!
Nem kötöttem rá  nem mertem, jobb a békesség.Ha zárlatos valamelyik tekercs akkor  kézzel hajtva rág a kerék . Ha szakadt akkor meg nem bírom rövidre zárni. Jelen esetben ha minden vezetéket  az összes variációban rövidre zárom akkor a motor rág mikor próbálom forgatni. Tehettem volna oda ledeket is de nem akarom bonyolítani.Véleményem szerint a motor jó.Szét bontottam a kábelkorbácsot , de nem tudok eligazodni a gazda  illetve a gyár kókány munkáján.Olyan vezetékkel rakták össze amilyen éppen kéznél volt. Sajnos nekem is az a gyanúm  hogy a vezérlő kuka  . De ami nagyon zavar  az a fék. Ha igaz a Break Level Low  definició akkor vezérlő letiltott állapotban van és úgy is maradt.Viszont akkor azt nem értem hogy  miért kapja meg a teljes tápot .Úgy van bekötve a fék érzékelő , mármint a karokon , mintha  Break Level Hihg típusú lenne . Valami nem kerek ebben az egész dologban .
Üdv Belfi!
 

File csatolás: 

0

Pista47
Pista47 picture

Szia Belfi!
Van annak már vagy 10 éve, hogy küzdöttem azzal, hogy megjavítsak egy vezérlőt, ergo nincs annyira képben.
Nem tiszta a mondatod:
"Viszont akkor azt nem értem hogy  miért kapja meg a teljes tápot ."
Mi az, ami a teljes tápot megkapja? Az egész vezérlő? Mert ha igen, akkor az úgy rendben van.
Ha le van húzva a fék vezetéke, akkor a vezérlőn mekkora rajta a feszültség? 5V körülinek illene rajta lenni, és akkor mennie kellene annak a bringának.
Annyit találtam meg, hogy nálam fékezéskor testel bármelyik fékkar, ezt ellenállás mérővel is lehet ellenőrizni a negatív ponthoz képest, ami értelemszerűen az akku negatívja is egyben.
Visszatérve arra, amit javítottam, megjavítottam, forrasztás gondok voltak, jó is volt vagy 3 napig. Nem akartam feladni, újból nekifogtam, akkor is jó lett vagy 1 hétig. Lényeg az, hogy valamelyik lyuk galván átvezetése renitenskedhetett, de az olyan sűrűn volt, hogy szinte lehetetlen lett volna átdrótozni, új állta a helyét. csak a sok időm veszett el fölöslegesen.
Jut még eszembe!
Amikor a "gyújtást" rákapcsolod, akkor jut-e rendszer feszültség a kapcsolótól lefelé a vezérlőre?
Emlékeim szerint a bekapcsoláskor két külön ponton kell jelen lennie a rendszer feszültségnek.
Legalább is azon a bringán, amit én javítottam, mert vannak más rendszerek is, a párom bringáján a "gyújtás" kapcsoló az akku pakkon van, és az akkukat választja le.
Egy másik esetben ugyanis a kábel korbáccsal gyűlt meg a bajom a kormány alatt. Nem jutott la a "gyújtó" feszültség, mert a kábel el volt törve. Elég silány volt az a kábel anyag, és ahogy fordítgatták a kormányt használat közben a szigetelés alatt el volt szakadva sunyi módon. Minden lefelé menő kábelt elvágtam, és betoldottam cirka 10cm-es normális kábelt ami elviselte a mozgatást, forrasztottam, és zsugorcsővel szigeteltem.
Üdv.: Pista.

0

belfi
belfi picture

Szia Pista47!
Próbálok  sorrendben válaszolni . A vezérlőn  a fékponton nem mérek semmilyen feszültséget testhez képest, normál  állapotnál. Én is úgy tudom hogy a Low rendszerű vezérlőnél 5v- lenne az ideális . Viszont ha a fékkart meghúzom akkor a teljes tápfesz megjelenik a fékállapot érzékelőponton.
Nálam a fékkarok egyik vezetéke  piros színű és annak "megfelelően" tápra van kötve.(Lehet ezt már a gazda kötötte be , gondolván a piros az táp, de nem tudom.)Véleményem szerint ezzel a húzással haza is vágták a vezérlőt, de jó lenne egy hasonlón megnézni ami nincs.
Cseréltem már FET-et én is  de én jól átfolyasztottam az ónt . Inkább kiszedni volt nehéz . Nem tudom mi lett a sorsa mert eladták a bringát.
Az előző kerékpár javításával kapcsolatban pont olyan hibám volt mint neked. A kormány elvágta a tápvezetéket és teljesen lehalt a keró. Szétbontottam, mikor  véletlenül meghúztam azt a szálat és szépen kibújt a kormányburkolatból. Szívás!  Összekötve persze megjavult. A ciki az hogy a tulaj vett a párjának másnap egy másikat , ez meg meggyógyult. Na inkább ez volt a szívás. :)
Még egy kis adalék. A fékkarról visszajövő (36V) vezetékre van rákötve a féklámpa is, és az megy a fékállapot érzékelő pontra is  . Tehát az az erős gyanúm hogy ez a vezérlő nem az övé.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Sziasztok !
Doksi van ? Esetleg ha a "Keresem/WANTED" dobozba felteszed ?
Jano

0

belfi
belfi picture

Ezekhez a kínai  E biciklikhez  semmilyen  műszaki leírás nincs . Kivéve a töltőt.Abból van fenn itt is 120 db vagy több. Jó lenne  pedig. Pl most hogy kivettem az akkupakkot , feltűnt hogy a töltöttség jelző a 2. cellánál van testelve , így 25,9 V-ot mutat míg a grafikus kijelző  már 0-át. Úgy érzem lesz vele gondom. Sajnos donor alkatrész nincs .Ráadásul a bukás miatt minden oda van kötegelővel húzva .
Üdv belfi.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Talán ez segít (?)
Idegen oldalról merítve .
https://www.elektromoskerekpar.com/36v_250W_3F_univerzalis_elektromos_ke...

0

belfi
belfi picture

Köszi a segítő szándékot. Az az igazság hogy  közben kép alapján sikerült beazonosítani , mégpedig  egy TRD026-ra . Ezen az oldalon amit linkeltél meg van a csere,  ami már mindkét Break Level  módot támogatja . Erre viszont a LOW  van ráírva és szerintem HIHG  üzemmódban akarták használni. De majd ha hazajön a gazda elválik jól gondoltam e . Addig csak találgatni tudok .
Üdv Belfi!

0

Sponsored links