You are here

Orion T2835 STX-SILVER (PT90) - bekapcs, 5 perc, kikapcs, sorvégtranyó = k.o.

40 posts / 0 new
Last post
Teviszel Szerviz
Teviszel Szerviz picture

Tisztelt Kollégák,

A fenti készülék hibája a tulaj elmondása alapján: Volt, hogy összeugrott a kép kb. 3 cm-es csíkra. Volt, hogy nagyobb volt, minden irányból. Volt, hogy kisebb. Aztán, egyszer csak leállt készenlétre.

Amit eddig tettem:
Sorvégtranyó csere. Ezek után szépen elindult (tökéletes kép- ill. sorméret), de a sorvég környékéről pattogás hallatszott, közben a képen nem volt változás. Kb. 5 perc üzem után kikapcsoltam a hálózatból, majd fél perc szünet után be. Készenlét volt, bekapcs, és a sorvégtranyó azonnal repült!
Sorkimenő + sorvégtranyó csere. A helyzet ugyan az.
Leterheltem próbalámpával a sortápot és járattam. Majd kikapcs, újra be. A sortáp tökéletes. Közben mértem a sorjelet is, azon sincs változás. A booster kondikon nincs repedés, forraszhibát sehol sem látni. E/ W tekercset, sormeghajtó-tekercset kivettem, átnéztem (nincs megégve), lábait átforrasztottam.

A fórumon találtam Pásztor kolléga leírását:

http://elektrotanya.com/?q=hu/content/orion-pt90-sorkimeno-gond

Szinte kísérteties a hasonlóság, viszont ebben a készülékben nem szakadt az RV30. (Sajnos az általa említett fórumot, amiben előzőleg tárgyalták eme hibát, nem találtam meg...)

Olyan, mintha valami (tán' a sorvégfok környékén) miután bemelegszik a készülék, kikapcsolva majd újra be, már nem megfelelő értéket mutat... és ez okozza a sorvégtranyó tönkremenetelét.

Minden segítséget megköszönök!

Comments
reparátor1
reparátor1 picture

Szia!
Korábban jeleztem,hogy nekem is hasonló hibám van egy ugyan ilyen géppel.Nos nálam megvan a hiba,az eltérítő tekercs rövid üzem után menetzárlatos lesz,és ezért eszi a BU-kat.a Képcső cseh gyártmányú /TCT/,típusa A66EMZ43X07.Üdvözlettel Reparátor1

0

Teviszel Szerviz
Teviszel Szerviz picture

Hello,

Nagyon köszönöm az infót. Szép munka volt. Lehet, hogy ennek is ez volt a baja... csak sajnos ezt már nem tudom meg, mivel az ügyfél nem tudott várni. Egyáltalán nem érdekelte, hogy betegállományba kényszerültem és elvitte a készüléket. :(

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Sziasztok!

RV30-on kívül RV27-et is ellenőriztétek?

Oszcilloszkóppal kéne mérni (ha lehetséges) a sormeghajtó tranzisztor bázisán és kollektorán, a sortranzisztor bázisán, és a H trafólábon a jelalakokat.

Az impulzus kondenzátorok képesek olyan hibákat produkálni, amiket mérésük nem mutat ki, ezért gyanú esetén cserélni szoktuk őket próbakondival. Ez különösen igaz a sortranzisztor kollektorköri kerámia kondenzátoraira. (Ha lehet, cseréljük ki őket nem kerámia típusúra.)

Az EW fokozat melegedéses hibáit (és esetenként a sotranzisztor halálát is, a kollektorköri kondenzátorokon és a sortrafón kívül) tipikusan a sorcsatoló kondenzátorok átvezetése szokta okozni.

A sortranzisztor tönkremenetelét képes még okozni (a nem megfelelő típus beépítésén kívül) az elégtelen meghajtás, vagy az eltérítő tekercs menetei közötti áthúzás is (sötétben a képcső nyakánál az eltérítő szerelvény alatt látszik az ív derengő fénye)

Tippek:
1. CD10 (390nF/250V képcsőfüggő), CD14 (4,7uF/160V), CD15 (470nF/160V)

2. A sormeghajtó fokozat tápellátása (16V) és alkatrészei (beleértve a meghajtó transzformátort is).

3. A sorvisszafutási impulzus jelútja a sortrafó H (Heater) lábától a dzsungel IC 49-es (LFB/SSC) lábáig. A rajzon az impulzus elnevezése félrevezető, a sorvégfoknál HEATER, de a dzungel IC-nél (és a processzornál is) már H.PULSE.

Üdv:
Fülesmester

0

Teviszel Szerviz
Teviszel Szerviz picture

Hello Fülesmester,

Igen, RV27-et is megmértem. A dzsungel I.C. összes lábát átnéztem, környező smd ellenállásokat, kondikat. Forraszhibát nem találtam.
Ahogy írtam is, a sorvégtranyó bázisán jó a jel. Nincs túllövés stb., stabilan tartja a sorfrekvenciát. A booster kondi nem kerámia, 10 nf/ 1600 V és eredeti. Van még benne egy kerámia, ahogy írtam is, nincs megrepedve. Erről el tudom képzelni, hogy időszakosan nem működik. De olyat még nem tapasztaltam, hogy bemelegszik jó, majd kikapcsolom a készüléket, újra be és akkor adja fel a kulcsot?!

Az eltérítőtekercset is levettem a képcsőről, nem láttam rajta égést stb. (Menetzárlatnál viszont azért kellene látni valamit... szerintem.)

Szerinted hogy lehetne megoldani, hogy minden működjön, azaz meg legyen terhelve a sorvégfok, de közben ne szálljon el a sorvég? Mert akkor lehetne igazán utolérni a hibát!
Akkor lehetne mérni... mert szerintem meg kellene terhelni kompletten a kollektorkört, járatni, majd kikapcs, újra be és akkor mérni................

Az 1., tipped nagyon jó, hiszen kollektorköri elemekről van szó. Meg is fogom nézni az említett alkatrészeket, az elkót el is tudnám képzelni. De még mindig az a bajom, hogy valahogy úgy kellene vizsgálni, hogy ne egy sorvétranyó ára legyen egy vizsgálat, mert így nem lesz valami olcsó a javítás. :fun:
Most jutott eszembe, hogy nem ilyen képcsővel szerelt készüléknél jártam így. Abban rossz volt a képcső! De az azonnal tönkrevágta a sorvéget. De mi van, ha maga a képcső, ami ha felmelegszik, akkor átvezet a nagyfesz és visszajut a sormeghajtásra? :shock:

Köszönöm segítséged! :bow:

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

A sortáp nem ugrál?

A sortranzisztor túláram okozta tönkremenetele ellen lehet védekezni, vagy legalábbis az üzemidőt ki lehet tolni valamivel, ha a sotráppal sorbakötsz egy 60W-os izzót, mint nemlineáris ellenállást. (De ez túfeszültség, vagy vezérlési problémák esetén nem véd.)

A sorvégfok túlzott terhelése nagyon jól látható a (normálisan félszínusz alakú) sorvisszafutási impulzus leszívásosságában.

Én a helyedben méregetés nélkül az összes impulzus kondit kicserélném (beleértve a sorcsatoló körben levőket is).
A mérés meg sem közelíti az üzemi igénybevételt, ezért egyes hibákat nem képes kimutatni.

A dzsungel IC lábain mérhető üzemi feszülségeket, és a védelmeit megtalálod a csatolmányban.

A képcsőhibát (átütést) meg lehet figyelni, ha teljes sötétségben kapcsolod be a készüléket (miközben nézed a képcső nyakát).

Üdv:
Fülesmester

0

Teviszel Szerviz
Teviszel Szerviz picture

Hello Fülesmester,

A sortáp tökéletes.
Oszcilloszkópon néztem a sorjelet, negatívba voltak leugró impulzusok, normális mértékben.
Nagyon köszönöm a segítséged, viszont hétfő óta betegállományban vagyok, ágyamban fekszem. :(
Amint jobban leszek és munkaképes, jelentkezem.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Jobbulást kívánok! :oke:

Nem kell sietni, mi megvárunk.

Üdv:
Fülesmester

0

Teviszel Szerviz
Teviszel Szerviz picture

Hello Fülesmester,

Azt hiszem, hogy már nem fog kiderülni, hogy mi volt a készülék hibája, mivel az ügyfelet egyáltalán nem érdekelte, hogy egy hónapig betegállományba kényszerültem. Elvitte a készüléket.
Mindenesetre, nagyon köszönöm a segítséged!

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Az ügyfélről ennyit!

Tőlem is vittek már el készüléket árajánlat után, azzal a szöveggel, hogy vannak még éhező műszerészek, majd azok megcsinálják olcsóbban...

A lényeg, hogy Te már jobban vagy! :beer:

Üdv:
Fülesmester

0

Teviszel Szerviz
Teviszel Szerviz picture

Hello Fülesmester, :)

Nos, igen. Nem egyszerűek az emberek. :D

Köszönöm, nagyon kedves. Igen, már teljesen jól vagyok. :super:
Éppen egy Panasonic minitorony CD mechanikáját raktam össze az imént, mivel az ügyfél rommá-dúrta. :)
Szép napot, kellemes, szívás-nélküli, földöntúli-hibamentes javítást kívánok Neked. :taps2:
( És természetesen minden kollégának. ;) )

0

reparátor1
reparátor1 picture

Hali!Én is ugyan ezzel a hibával szívok.Nálam megégett a soros EW ellenállás ugy,hogy a fólia is sérült,és repedt volt,de értékre stimmelt a BU melletti 680pF.Tapasztalatom szerint EW parabola jel kijön a 9306-ból,de nem látom a BU kolektorán a modulációt,noha minden alkatrészt jónak mérek.Másik tapasztalatom,ha megszakítom az eltérítőt,akkor nem üt át a BU,noha az eltérítő impulzus nem lesz sokkal kisebb.A percegés nálam is hallható,de nem találom az okát.Sortrafót én is cseréltem,ott tartok ahol TE!Ha van megoldás,keressük a kapcsolatot.Üdv.B.András

0

Teviszel Szerviz
Teviszel Szerviz picture

Sajnos ez megint olyan hiba, amire azt szoktam mondani, hogy földöntúli. :hmmm:
Természetes, hogy ha rájövök, azonnal beírom ide.

0

attilaes
attilaes picture

minden kondit kicserelni a bu kornyeken!semrebenes es mese nelkul.a sorelterito nem veletlenul csatlakozoval van megoldva?(fenn a tekercsnel)aztis atcinezni es a drivertranyotol a buig mindent.

0

Teviszel Szerviz
Teviszel Szerviz picture

Hello Attila,

Nem szoktam "eszetlenül" alkatrészeket cserélgetni. :)
Ne érts félre, nem bántásból mondom. Ha indokolt, akkor igen, mondjuk egy tápegység újrakondizásnál igen, cserélem az összeset, mert ha az egyik beadja a kulcsot, akkor várható, hogy a többi is így tesz, csak idő kérdése.
De azt gondolom, hogy ez nem az az eset. És, mint ahogy írtam is, egy próba, egy sorvégtranyó.
Tehát, valahogy le kellene terhelni a sorvéget úgy, hogy ne szálljon el a sorvég, viszont mérni lehessen...
Egyébként, átnéztem a forrasztásokat az eltérítőtekercsnél is.
Köszönöm a segítséged!

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
mindenkonditkicserelniabukornyeken!semrebenesesmesenelkul.asorelteritonemveletlenulcsatlakozovalvanmegoldva?(fennatekercsnel)aztisatcinezniesadrivertranyotolabuigmindent.
Így megspórolhattál volna 22 karaktert. :oops:
Üdv! Kalex

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Kalex!
Sajnos SMS stílus. Nem is tudom sok esetben értelmezni! :evil:
Üdv:
exGelkás

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Sziasztok!
Ne kritizáljátok, örüljünk, hogy tud magyarul! :oke:
(Nézzétek meg az adatlapját!)
Üdv: Laci

0

jozsi21
jozsi21 picture

Sziasztok nem akarok senkit megbántani de miért kell a határon túli magyarokat mindig szapulni és kiközösíteni,
hiszen többségük vér szerint tisztább magyar mint sok itt fórumozó.
Talán inkább maradjunk a javításnál és amig meglehet érteni amit mondani akar nem kell leszólni az írás tudását.
Azt is vegyétek figyelembe, hogy a határon túliak nem mindig tanulhatnak az anyanyelvükön sem írni sem olvasni,
ehhez képest itthon minden kisebbséginek több joga van mint bármelyik környező országban, és általában ilyen esetekben ők azok akik kezdik az ilyen témákat.
De hagyjuk a politikát és a szomorú történelmünket.

Inkább javítsunk és segítsünk ha tudunk. :oke:

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
Ez nem faji kérdés, hanem szorgalom kérdése!
Ha én irni szeretnék egy Angol fórumba, akkor az a minimum, hogy megtanulom az angol nyelvtant, mert szeretném, ha az irásom meg is értenék és válaszolnának rá.
Nem lehet olyan drága egy "Tanulj meg helyesen írni magyarul!" -könyv, hogy
valaki emiatt hátrányban érezze magát. Úgyhogy, nem gyámolítani kell, hanem felzárkóztatni, persze csak akkor, ha hajlandó erre az illető...
Még egy gondolat:
Egyszer már emberszámba vehetnék a határon innen-i magyarokat is...
Üdv: Tranzix

0

jozsi21
jozsi21 picture

"Még egy gondolat:
Egyszer már emberszámba vehetnék a határon innen-i magyarokat is..."

Ezzel én is nagyon egyetértek.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Tényleg hagyjuk a politikát, amit mellesleg te hoztál elő. Itt egyszerűen az igényességről és a nagyképűségről szólt a történet. Ehhez semmi köze a fórumozó lakhelyének.
1. Amennyiben tudja, de eltévesztette, akkor legközelebb odafigyel.
2. Nem tudja, de meg akarja tanulni, akkor odafigyel és megköszöni.
3. Tudja, de nagy ívben tesz rá, őt minősíti.
4. Nem tudja, de nem is akarja megtudni, őt minősíti.
Hol itt a politika? :hmmm:
Üdv! Kalex

0

ityvity
ityvity picture
*

Üdv, ha nem vagyok biztos a helyesírás tudásomban egyszerűen szövegszerkesztővel írok , azt végén F7 , és a kijavított szöveget bemásolom . Egy kicsit lassú, és nem is tökéletes ,de még a gépelési hibák is kibuknak .

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Erről beszéltem. Az igényességről. (Nem kell mindent tudni. Elég, ha azt tudja az ember, hol tud utánanézni.)
Üdv! Kalex

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia Kalex!
http://www.youtube.com/watch?v=Rmm7g4-1XFc
:beer:
Üdv: Tranzix

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Lacikám, miért csoda, hogy valaki Nagyszalontán (Arany János szülőhelye) tud(hatna) magyarul? :hmmm:
Üdv! Kalex

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia!
Mert rossz fennhatóság alá és rossz időben született! :(
Sokan beszélnek magyarul, néha nagyon jól, de írni nem tanulták ezt a nyelvet, ezért fonetikusan írják le a mondandójukat.:oke:
(Egy régebbi fórumtémánál már írtam részletesen.)
Ez nem jelenti azt, hogy nem vagyok helyesírás párti, csupán ilyen esetekben elnéző/bb!

Üdv: Laci

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Értem én, de itt nem erről van szó. A mondatkezdő nagybetű, az írásjel utáni szóköz nem olyan bonyolult dolog. Ez tényleg inkább exgelkás szerinti sms stílus, amit kifejezetten úúútálok. Én az sms-t is helyesírási szabályok szerint írom (már amennyiben a karakterkészlet megengedi).
Üdv! Kalex

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia!
Ebben is igazad van, mint mindig! :) :bow:
De először a honfitársainkat kellene "megnevelni", mert láttam én már itt csupa kis és nagybetűs, szóköz nélküli hozzászólást! :roll: :villa:

Üdv: Laci

0

attilaes
attilaes picture

en megtanultam irni.ti tanuljatok meg olvasni.enyit erol a forumrol.

0

city217
city217 picture

Szia.
Kimenő volt a Hűvösvölgyi útról???????
Üdv.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Szinte biztos, mert már jó két éve szélnek eresztettek onnan mindenkit. A kis bogyók meg elgurultak. Ez megmutatkozik ezen a fórumon is.
Üdv! Kalex

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Azért még kihívásokkal küszködsz a helyesírás területén. A nagy arc nem jelent automatikusan nagy tudást is. :evil:
Üdv! Kalex

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Na jó, de ez a gomb általában minden billentyűn megtalálható.

...ha már az ékezetes karakterek nem-is.
Üdv Tibi.

0

attilaes
attilaes picture

tudom,de soha nem hasznalom.nem a helyesiras a fontos,hanem az akarat!segitunk egymasnak javitani vagy cseszegetjuk egymast?

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia Attila!

Nem lehet vitatéma, hogy a helyesírás intelligencia és precízség kérdése, amik viszont a szakmai elvárások között is szerepelnek. A helyesírás teljes hiánya rontja az érthetőséget, és kedvezőtlen szakmai képet alakít ki a hozzászólóról.

Vedd figyelembe, hogy akik igazán hatékonyan segíteni tudnak, azok mindezt korrekt és érthető módon teszik.

Ezt ne cseszegetésnek fogd föl, hanem figyelmeztetésnek, hogy ezzel az igénytelenséggel rossz benyomást keltesz magadról emberileg és szakmailag is.

Üdv:
Fülesmester

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia!
Szóval Te szándékosan "töröd" a Magyar nyelvet... :shock:
Ha ennyibe nézed azokat, akiktől esetleg a későbbiek folyamán Te is segítséget remélsz, akkor ne sok jóra számíts.

Üdv Tibi.

0

attilaes
attilaes picture

Tudjatok mi az erdekes?Regisztrelva vagyok mar sok eve ket roman forumon(a ket legyob es legnagyob)Soha nem emlitete senki a helyesirasi hibaimat es ense tetem szova soha senkinek.Nem irok ekezetes betukel mert a billentyuzetem nem ismeri,de ez meg nem azt jelenti hogy nem tudok helyesen irni!Szoval enyit a Nagy arcokrol,akik meg az elo faba is belekotnek.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz attilaes!
Látod, ismered, a nagybetűket is, és a szóközök megfelelő alkalmazását is. A helyesírás nem "nagyarc-ság", hanem az érthető kommunikáció alapja. Az eltérő klaviatúrák miatt, az ékezetes betűk hiánya, mára már elfogadott, és ezt nem is róták a szemedre.
Szívesen látunk Töled minden hozzászólást, de megsértődni nem érdemes, ha kijavítunk. Ez egy ilyen oldal. A minőségre is adunk!
Üdv:
exGelkás

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Tudod az az érdekes, hogy senki nem tette szóvá az ékezetnélküliséget. A jelen probléma is csak az volt, hogy az érthetőség rovására megy a kapkodás. A "Nagy Arc" kitüntető címre Te jelentkeztél az alábbiakkal: "en megtanultam irni.ti tanuljatok meg olvasni.enyit erol a forumrol."
Részemről a téma lezárva, ha nem akarod érteni, akkor nem is fogod. :hmmm:
Üdv! Kalex

0

Sponsored links