You are here

Lakás villanyszerelés felújítás

67 posts / 0 new
Last post
Janos.ro
Janos.ro picture

Sziasztok
Van egy 1974-ben épített panellakásom tömbház lakásom. Sajnos nagyon takarékos időkben épült és mostanra már hol itt, hol ott ég el egy szál, egy kötés, stb. Teljes egészében alumínium dróttal van huzalozva, mindenhol be van vakolva minden védőcső nélkül.
Ilyen körülmények között az egyetlen megoldás festés előtt a teljes felújítás.
Tekintve, hogy ezzel munka van, a munkával baj van és a munkát kerülni kell, ezért valószínű, hogy a kollégámmal ketten csinálnánk munka után.
Egyikünk sem villanyszerelő, én erősárammal csak hobbiból illetve a ház körül foglalkozom, de vannak tapasztalataim, például a saját magánházamnál illetve cégünknél a teljes villany és számítógép hálózatot mi csináltuk ( 3 szintes irodaépület, 3*200 nm).
A kérdés a következő: létezik-e olyan (lehetőleg ingyenes vagy próbaverziós) program, ami segítene a hálózat tervezésében és optimizálásában? Tudnátok ilyent ajánlani?
A falba csatornákat kell vágni, nem szeretném ezt fejetlenül csinálni.
Előre is köszönet az ötletekért.

Minden jót,

János

Comments
Medve3
Medve3 picture

Szia János!

Egy panellakásban nem lehet csak úgy csatornákat vágni a szerkezetbe, egyrészt tele van vasalással, másrészt ha nem szakszerűen csinálod ez az egész épület statikai stabilitására is kihat. A legtöbb panelban van kialakítva a vezetékeknek megfelelő horony amiben a régi vezetékek is vannak, ezek cementhabarccsal be vannak simítva, ezeket fel lehet használni az új hálózathoz is ha a régi vezetékezést kibontod. Ha még nem szereltél panelt inkább keress egy hozzáértő villanyszerelőt aki megcsinálja. Elsőként írd össze az összes nagyobb fogyasztót amit a lakásban szeretnél használni, ez főként a konyhában fontos mert ezeknek a lakáselosztótól külön áramkört kell kiépíteni ami a régi nyomvonalon valószínű nem fog elférni.

Üdv. Medve

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Medve!

Nem panel, tégla épület! Egy 2cm mély horony pedig egy panelnak sem kottyanna meg. A vasalat mélyebben, úgy 4cm-en van. 

0

kozakg
kozakg picture

Nem tudni, a meleg víz villannyal van e megoldva. Ha villanybojler, akkor minden képen külön áramkört igényel és nálunk Magyarországon csak fix bekötéssel szabad üzemeltetni. Javítás esetére biztosítani kell a teljes leválasztást vagy kétáramkörös kapcsolóval vagy kétáramkörös kismegszakítóval.
Ugyan ez vonatkozik arra az esetre ha a konyhai mosogató csap külön kis bojlerről üzemel.
Ha villanysütő/tűzhely van, praktikusabb külön áramkörről járatni, főleg ha fix bekötéssel rendelkezik, ezáltal a többi fogyasztótól elkülönítve lehet kismegszakítókkal biztosítani az egyes fogyasztó csoportokat. Ha van mosogatógép, arra is gondolni!
A fürdőben a mosógépnek 2,5 kW teljesítménnyel számolni.
MINDEN DUGALJHOZ és a FIXEN BEKÖTÖTT fogyasztókhoz és ha van ilyen világítótest amihez "jár", VÉDŐFÖLD! 
A dugaljakkal nem spórolni, legyen belőle bőven praktikusan elhelyezve. Ne kelljen hosszabbítókat használni ha elkerülhető! Van erre spec kábelcsatorna, mellyel a padlószint közelében falon kívűl vezetheted nagyon esztétikusan.
Nem tudom a Romániai előírások mennyiben mások az itteninél, erről érdeklődj otthon.
Az sem hátrány ha a mérőtől az elosztódobozig a mérő és az előtte lévő kismegszakító adta áramig terhelhető vezetéked van. Ez ügyben esetleg a szolgáltatóhoz is kell fordulnod ha ott sem áll a helyzet magaslatán a vezetékezés.

0

Atis57
Atis57 picture

Szia!
 
 Másik lehetőség ;  Ha csatornában végig viszel 3x10mm2 vezetéket.Pl a folyosó/előszoba -----erre indulásnál teszel 20-32 A kisautomatát+Fi relét 30mA -t 
 Erről minden helységnél leágazhatsz egy elosztó dobozzal  világitás ,dugalj 1-2  stb megfelelő kismegszakitóval..
 Ez a megoldás garantáltan jó lessz  még 30 évig.
Ha valmin változtatni/bőviteni kell -csak a helység dobozától indulva megteheted.

Valóban nem kelle tervrajz, mert a világitás 1,5 mm2 (illetve csak ledekkel akár 0,5mm2  is lehetne)
A dugaljak általános 1,5mm2  a többi 2,5mm2 
külön;a mosó,mosogató, száritó  gépek. és a vill, tűzhels/sütő
nem árt külön gondolkodni a számitógépes hálózat -Tv hálózatról sem!
Esetleg ; pincei betáplálás a lakásból ? +kaputelefon ?

0

proba
proba picture

Azért ez már igencsak ipari felhasználásra készül. Szerintem a nagyfogyasztókhoz minél közelebb, valamelyik bejárati ajtóhoz közel felrakott lakáselosztó, és onnét 2,5 /1,5 mm2 keresztmetszetű vezetékkel elindulva a fogyasztókhoz a következő lakásszétverésig nem lesz gond. Minden szobába biztosíték azért igencsak túlzás. A FI relé ha kötelező, ha nem, alap. Amin még gondolkodnék, riasztónak, okos otthonnak (pl redőny, termosztát, internet, antenna, csengő.. )  csövezés. Nem tudom mennyire szabálytalan, nekem tetszik, szobákban 45 cm magasan teljesen körbe két három 16-os cső. Ha kell egy dobozfúróval bárhova konnektor/internet/hangrendszer  kiállás varázsolható akár festés után, nem kell előre berendezni a szobát / feleslegesen telipakolni csatlakozókkal.  Elég csak a betáplálási pontnál elhelyezett bekötött aljzat. Max ami ellene szól, az az elektromos térerősség növekedése, akit ez zavar.  

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Tulkeppen ezert irtam volt en is "a plafontol ~30cm-re körbe futo csövezesröl minden fal felületen csöben leküldött vezetek a kapcsolokig/konnektorokig" (vagy igy valahogy). A padlo fölötti körbe vezetesnek valojaban az ajto-ablak nyilasok/radiatorok kisse utjaban allnak, persze ki is kerülhetök -asszem kicsit izles dolga ki melyiket szeresse; nekem egyszerübbnek tünik a fejfeletti körbe csövezes....
Kari

0

Joe
Joe picture

Szia!

A tokoknak leveszed a takaró léceit és csodás üregek vannak alatta...
 

0

Janos.ro
Janos.ro picture

A számítógép és kábeltévé hálózatra én is gondoltam. Szerencsére a pincében 24V-os váltóáram van, a kaputelefon pedig központos. Nekem a 3x10mm2 picit túlzásnak tűnik, a szolgáltató 25A-s megszakítón adja az áramot, szerintem max 4mm2-es vezetéken. (Valószínű inkább 2.5mm2)

0

Joe
Joe picture

Van az a betáp 10 mm2 is....

0

Janos.ro
Janos.ro picture

Szerintem a helyes, hogy annyi kéne legyen...
Én már láttam és szerintem nem lesz több 2,5mm2-nél, 1974-ben nem nagyon gondoltak villanykályhára, mikróra, stb. (Erdélyben szinte mindenhol van földgáz vezeték).
Le fogom fotózni amikor odakerülök.

0

BlackForce
BlackForce picture

A 25A-hez elég (és kell is) a 4mm2 vezeték.

 

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Korrekt összefoglalás, ám a jegyzőkönyv kedvéért:
1. 10A-nél nagyobb fogyasztót a háztartási dugaszolóaljzatokra tilos kötni. Iparira lehetne, de az igencsak ronda. (tűzhely, sütő, amennyiben egy fázison van.)
2. A magyarországi áramszolgáltatói hálózaton nem földelést, hanem védővezetőt viszünk a fogyasztási helyekhez. (Mindhez, nem csak az általad felsoroltakhoz!)
3. A konyhai bojlerhez nem szükséges leválasztó kapcsoló, mivel azt lehet dugós csatlakozóval ellátni, ha nem 2,4kW-nál nagyobb teljesítményű. (A 3-6-9kW-os gyorsmelegítők természetesen fix bekötésűek!)
4. Az áramvédő kapcsolóról (RCD, ÁVK) nem illik elfelejtkezni. Életet menthet, eltekintve attól, hogy hazánkban ez is kötelező (30mA-es)

Kalex

1

BlackForce
BlackForce picture

1,Akkor mifelénk ebből a szempontból jobb.Minimum 3x1,5mm2 kábelt használnak a háztartási dugaszolóaljzatoknál (de sok felé találkoztam a 3x2,5mm2 vezetékkel is),és 16A biztivel biztositják (mivek a kábel (3x1,5mm2 a táblázatok szerint is) viszi a 16A és az itteni dugaszolóaljzatok is (névleg,ezt irja rajtuk) arra vannak szbványositva (persze a rossz minőség végett hosszútávon nem birják a 16A terhelést).Igy álunk a sütő mellett elmegy még egy főzőlap is,(nálam ez nem gond,mivel ott a 3 fázis igy szétoszlik a terhelés).Mehet mind a 4 főzőlap és a sütő is egyidőben.
Az itteni szabvány szerint max. 500mA es fid épithető be (nálam a házban 30mA es van,mivel abban a pillanatban ezt találtam csak a boltban).
2,Minálunk (nevezd ahogy tetszik) a mérő óráknál le van tolva egy min 3m cinkezett 5x25mm2 szalag a földbe és az van széthúzna a fázis nulla mellé (földelés/védőföld vagy ahogy nevezed).Az a kitétel hogy amivel leföldeled a mérő óra ládát (ha egyáltalán fémből van),azt a vezetéket nem viheted a konektorokra.Annak másik szalagkell a földbe.
Régi házakban még van ahol az ily módon leszúrt szalag rá van kötve a nulla vezetékre és minden konektor nullázva van (föld /nulla ugyan az,csak külön vezetéken megy a mérőórától a dugaszolóaljzatig).Annó igy javitották a légvezetékes nulla minőségét.De találkoztam már olyan bekötéssel is ahol a fid megszakitó előtt a nulla/föld közösitve,de a nulla vezeték a házba már a fid kimenetéről megy tovább (igy is reagála a megszakitó a nulla/föld közötti rövidzárnál a dugaszolóaljzatban,persze a fázis/föld rövidzár esetén is).
3,Én is úgy irtam hogy ha szükség van a külön leválasztó kapcsolóra (a konyhában),de pl mifelénk 99%-ban az egész házat levédik fid leválasztóval (esetleg a világitást nem kötik rá).

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

3x1,5mm2 a táblázatok szerint is

Ezt sajnos rosszul tudod. A 1,5mm2 csak 13A-re jó. Ezért is vezették be a 13A-es kisautomatákat. Egy másik topikban már belinkeltem a vezetékek terhelhetőségét és a keresztmetszet számító xls fájlt is csatoltam.

Kalex

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia Kalex!

Az MSZ HD 60634-5-52 szabvány B.52.4 táblázata alapján (43.o)  abban az esetben igaz a 13,5 A, ha a szerelési eljárás A1 típusú  (hőszigetelő anyagban ,csőben vezetett, három áramjárta vezető) , és PVC szigetelésű a réz vezető, ahol a vezető 70 C°, a környezeti hőmérséklet 30 C° a levegőben és 20 C°a földön. 

A B.52.5 táblázat alapján XLPE vagy EPR szigetelésű réz vezetéknél, ugyanilyen szerelési eljárásnál, szintén három áramjárta vezető mellett, ahol a vezető 90 C°, a környezeti hőmérséklet 30 C° a levegőben és 20 C°a földön a megengedett áram 17A.

Ha rosszul értelmeztem a szabványt, javíts ki.

Üdv,

Nándi
 

0

BlackForce
BlackForce picture

Nekem ez a táblázatom van egy könyvből (nem a kis ujjamból szoptam ki):

File csatolás: 

0

proba
proba picture

Sokszor vitatkoznak erről, az alap állásfoglalás a 1,5-ös vezeték 13A. Kevés olyan táblázat van ahol ezekhez az értékekhez a fektetési módot is tárgyalják . Nem mindegy, hány szál vezetéket vezetsz egy csőben, szigetelt/nem szigetelt fal... , ráadásul mivel a nullán is ugyan az az áram folyik, duplán melegít. Más kérdés szerintem a 16B biztosíték még nem nagy különbség a 13C hez képest.

0

BlackForce
BlackForce picture

A táblázat szerinti:
 I  csoport - azok a szigetelt vezetékek,amelyek szigetelő védőcsőbe vannak és,amelyek egyazon áramkörhöz tartoznak(beleértve az esetleges védő föld vezetéket)
II  csoport - azok a vezetékek amelyek csőben vagy  lefödött kábelcsatornában,többeres vezetékek amelyek nincsenek csőben vagy kábelcsatornában
III csoport - azok az egy eres vezetékek (szigetelt/nem szigetelt) amelyek levegőben (min a vezeték keresztmetszetével megegyező távolségra vannak egymástól,egy eres külső vezetékek az elosztó szobákban,csupasz vezetékek max 50mm2-ig.

Az más kérdés,hogy a mai világban az 1,5mm2 nem annyi,hanem nagyon sokszor 1,2-1,3mm2 (báris mifelénk).A konkurencia  és az ár,versengés,profit tisztességtelenné teszi a gyártókat.

Sokszor találokztam már hogy az érvéghüvely (egyazon doboz/gyártó) egyik tipusú dróton lötyög,a másikon pedig éppen hogy rápasszol (természetesen egyazon névleges keresztmetszetre nézve).Na itt a fő baj.Ezért igazodnak a táblázatokkal is az új helyzethez (szerintem)

 

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Igazad van, és tegyük még hozzá, hogy a mai "réz"drót nem ugyanaz a rézdrót, mint 30 éve. 

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia Kalex!

10A-nél nagyobb fogyasztót a háztartási dugaszolóaljzatokra tilos kötni.

Ezt melyik szabvány írja elő?

Köszi,

Nándi

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

A termékszabvány. A gyártó megadja a maximális terhelhetőséget. Természetesen, ha a termékleírás ennél nagyobb áramot engedélyez, akkor nincs akadálya a 16A-nak sem.

Kalex

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

Na erre gondoltam én is, csak félreérthető volt kicsit.

Köszi.

Nándi

0

kozakg
kozakg picture

A védőföld szóhasználat az egy régről fakadó beidegződés, annak ellenére hogy helytelen, sokan használjuk így.
A 10A max. határt egy szokásos mosógép éppen hogy nem lépi túl.
Nem véletlenül emeltem ki a tájékozódást a .ro előírásokról mert nem ismerem azokat.
Az áramvédő kapcsolóval kapcsolatban igazad van, bár nálunk is még zömmel talán 10-15 éves új szereléseknél találkozni csak vele. (ez csak egy saját, szűk körű tapasztalat)
 

0

BlackForce
BlackForce picture

Üdv mindenkinek!
Lakásról lévén szó,szerintem tiszta időpocsékolás bármilyen tervező programot használni.Mint ahogy Uniman is irta,a konyhába kell erősebb vezeték.Ezt megoldhatod kétféleképp.A nagy fogyasztóhoz (elektromos sütő+főzőlap) húzol egy külön vezetéket,és egy másik vezetéket húzol az összes fogyasztónak,vagy a konyháig csak egy vezetéket vezetsz de azt becsületeset (4mm2)
.Én nem Magyarországon élek.Igy nem értem hogy minek rakják csővezetékbe az egy eres drótokat.Mifelénk (délvidéken) vagy lapos,vagy kerek dupla szigetelésű kábeleket rakunk a falba (csövezés nélkül).Amig el nem fúrod,addig az soha nem megy tönkre,és a hűtése is jobb.Ha mondjuk nagyon túlterhelődik a vezeték,esetleg elmegy zárlatba,akkor csak az a kábel lesz használhatatlan,de ha csőben van és sok vezeték van a csőben???Hát nem tudom,de megvan az esélye hogy akár minden vezeték sérül (egy bajból lehet akár több is).Ilyennel már találkoztam a régi (úgynevezett) bergman csövekben.
Sokan biztos most ismét felszisszennek,de személy szerint a sorkapcsokat sem szeretem.Nem bizok bennük.Egy elosztó dobozban,amikor 6-8cm hosszan lecsupaszitod a vezetékeket,összesodrod őket,majd visszahajtod (felébe) és elszigeteled szikszalaggal,az a kötés kipróbáltan jó lesz 40 év múlva is.De ezek a kis rugós lapocskák???A sorkapcsok egyetlen előnye hogy több drótot be tudsz szebben gyömöszölni a dobozba (de a terhelést tuti nem birják úgy mint a régi hagyományos módszer.Az is igaz hogy ma mindent úgy kell megcsinálni (a korunk mottója) hogy mindent úgy csinálj meg hogy holnap után is legyen meló.
Ezt nem azért irtam le hogy bárkivel is vitázni szeretnék hogy melyik módszer a jó,hanem hogy a téma inditó társunknak legyen több alternativa amiből választhat.
 

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia BlackForce!

Nomen est omen!
Vegyük sorra, bár nem vitázni szeretnél.
1. Élet- és tűzveszélyes megoldást nem szoktam javasolni senkinek
2. Lehet, hogy felétek nem szokás a csövezés, de hidd el, hogy bonyolultabb vezetékezésnél ez a megoldás a nyerő. (Olcsóbb, mint az MT vagy MM fal)
3. A rugós vezetékösszekötő többet bír, mint a vezeték, amit összekötsz.
4. Több alternatíva nem létezik, legfeljebb kettő, de abból az egyik nem járható.
5. A konyhai egy szál 4mm2-es áramkörnél igencsak hiányolom a szelektív leválasztás lehetőségét. Mint írtam, nem itt kell spórolni.
Jánosnak az a szerencséje, hogy nem Magyarországon él, így bármit megcsinálhat, bár már Romániára is érvényesek az EU-s szabványok. Mint felülvizsgáló és gyakorló elektromos szakember biztos visszabontatnám az általad javasolt megoldással elkészült szerelést. Ilyen kivitelkezésre egyszerűen nem lehetne megfelelőségi nyilatkozatot kiadni.

Kalex

0

BlackForce
BlackForce picture

1,Miért életveszélyes ha egy 3x4mm2 kábelt húzol a konyháig és ott osztod szét kismegszakitókra (+ fid ha kell)
2,Olcsóbbnak valószinű hogy olcsóbb,de miért lenne jobb??? (egy házat én egyszer vezetékeznék de rendesen,és nem minden 5-10évente) Ne viccelj kérlek.Ami dupla szigetelés az dupla,és mindel kábel egymástól független.Egy emberöltő alat se fog egymásba olvadni.Esély sincs rá,de az általad favorizált csövezés bizony hogy egymásba olvadhat.(most ne azt nézd hogy mi nálatok a szbvány),csupán hogy melyik vezeték éghet hamarabb egybe.Ha neked lenne igazad,akkor az iparban is egyszálas (egyszeres szigetelésű) drótokat húzogatnának minden géphez (mivel az a jobb).De bizony hogy nem azt teszik.Minden gépnek van saját betáp kábelje és az indulásnál saját biztije.Hogy tovább menjek,a gépeken a motorokig se egy eres egyszeri szigetelésű vezetékeket húzogatnak bordáscsőben(Magyarországon lehet,habár nem hiszem),de az EUban biztos nem ez a trendi,hanem dupla szigetelésű kábel (elvétve megesik az egyszálas kivitel is de a döntő többségben nem).
3.Rugós vezeték összekötőt már láttam leégve,de a 6-8 cm lepucolt,összesodort és visszahajtott vezetéket soha.(a csak összesodort vezetékek idővel kinyilnak,az nem jó)
5,Konyhai egy szál??? Mi itt soha sehova nem húzunk egy szálat (min3x1,5 vagy 3x2,5 esetleg 3x4mm dupla szigetelésű kábelt).Nálunk minden kábelen visszük az elosztó ládától a föld,nulla és fázist.
De tudomásom szerint Magyarországon sem tilos dupla szigetelésű kábelt a falba rakni,max azt is bordás csövezve kell szerelni.
Valaki itt azt irta hogy a konektorok 10A esek.Minálunk 16A,és ezt irja is mindegyiken.10A est csak a Svájci szabványmál láttam.Ki is égett hamar a konektor a mosógépnél (kétszer).Utána lecseréltem itteni tipusra és azóta megy gond nélkül vagy 15 éve.

 

1

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

3. pontodhoz...

Gondolatkísérlet: Meglévő alu vezetéket kell rézzel összekötnöd, mert nincs más megoldás. Akkor is összesodrod őket?

Üdv,

KN

0

BlackForce
BlackForce picture

Ne legyél szűk látókörű és ne csak a saját környezetedre gondolj.
Mifelénk ember emlékezet óta nincs alu vezeték a házakban (ami azt jelenti hogy 40-50éve),mivel van réz érc bánya.
Mostanság kezdte felütni a fejét az Alu vezeték,de csak 16mm2 és attól felfelé (az 1/4 - 1/5 ára végett).
De ha már akaszkodi akarsz,akkor mond már meg hogyan készitik el az Al-Cu átmeneti csatlakozókat???Hegesztik???Neeem.
Kiváncsian várom a válaszod.

 

1

kovacsna
kovacsna picture

(1.)Szia!

(2.)
Nem piszkálásként írtam, de én lennék szűk látókörű? Azért, mert ott nincs már alu, itt még van. És van bizony, hogy össze kell kötni őket.
Te se csak a saját környezetedben gondolkodj..
Senki nem beszélt hegesztésről. Én csak arra lettem volna kíváncsi, hogy az általad említett megoldást is alkalmaznád-e, ilyen esetben,
mert a rugós összekötőket nagyon lehúzod, pedig ebben az esetben is kiváló megoldás.

(3.)Üdv, 

(4.)KN
 

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Noha nem engem kerdeztel, de = sorkapoccsal, melynek a közepeben valaszfal van, s örül, mert a kritikus femek nem talalkoznak...
Kari

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

Pontosan, csak a rugós összekötők azért jobbak, mert nem lazul fel a kötés alu esetében.

Üdv,

Nándi

0

kozakg
kozakg picture

Az alu és a réz az tényleg kritikus.
Lásd a táblázatot:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Galv%C3%A1nelem
A sorkapcsok fémrészei vagy sárgaréz vagy valami galvanizált felületű vasból készülnek.
Itt hogy áll a "kritikusság"?

0

BlackForce
BlackForce picture

Nem arra gondoltam hogy hogyan kötnek össze két vezetéket egy elosztó dobozban(réz és Alu),hanem magát az összekötő elemet.
Nálunk az utcai vezetékek Alu és acél sodrony fonyata.A házba pedig réz vezeték jön már be.Itt is kell átmeneti csati.Röviden AlCu klemninek nevezzük.És biza az sincs hegesztve (csupán egymásra préselve),mégis műkszik kb 30-40 évig.
Mostanság amikor a ház felé a betáp alu kábel,akkor az összekötő alu testre rápréselt vörösréz lemezkét le kell pattintani és már köthető is a kábel.
Mivel nálunk nincs alu vezeték a házakban,igy nem kevertem soha a réz és alu vezetékeket az elosztó dobozokban (és tudom hogy szabálytalan is),de meggyőződésem hogy ha valaki összepödri rendesen (megfelelő hosszban) és felébe visszahajtja,leszigetelve,az tuti eltart addig mint a mai divatos sorkapcsos kötés.

 

0

Kari
Kari picture
*****

És biza az sincs hegesztve (csupán egymásra préselve) ...

A preselt/crimpelt csatlakozasok a "hideg hegesztes" kategoriaba tartozo kötesek! yes
Kari

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

Pedig pont a lakásban futó vezetékek összekötése kapcsán írtad, hogy a rugós összekötők vacakok, és jobb összesodorni szerinted.
Na most erre kérdeztem rá, réz és alu vezeték összekötése esetén.

Nem a ház betáp kábelének csatlakozása van napirenden.

Üdv,

KN

0

BlackForce
BlackForce picture

Tudom mik az előirások,és azt is megirtam hogy itt sehol nincs csak réz vezeték a házakban,kivéve az alu betáp kábelt (ami most van feltörőben).
Akkor is az a véleményem hogy ha megfelelő hosszban lecsupaszitod a vezetékeket (hogy legyen elég átviteli felület),elég szorosan összepödröd és visszahajtod (nagyon fontos).akkor az jobb és időtállóbb lesz mint a te vacak rugós összekötőd.A fő baj ott van hogy sok  szaki nem adja meg a módját (ami az Úr-é igy az Úr se adja meg ami a tiéd),hanem csak gyorasn mert az idő pénz elven dolgozik.
Ha annyira rövid vagy hogy nem vágod miért irtam a ház betáp részt az AlCu átmenettel akkor elmagyarázom.:ami jó a nagyobb keresztmetszetnél,az biztos jó a kisebbnél is.Na ezért irtam a betáp kábel bekötésről.
Még egy kérdés.A kis megszakitóban is van külön tipus alu drótra és réz drótra?Kötve hiszem (báris én még olyant nem láttam).Úgy hogy ennek az egész dolognak olyan érzésem van hogy nagyobb a füstje mint a lángja.

 

0

kovacsna
kovacsna picture

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Elismerve, hogy nálatok (Vajdaság) jó lehet az általad használt megoldás, kénytelen vagyok emlékezteti, hogy nálunk (Magyarország az EU direktívák szerint kell kivitelezni. Ezt tükrözik a szabványok felzetei is. MSZ HD ...... (Magyar szabvány, harmonizált direktíva). A réz-alumínium kötéssel nem kell erősködni, már nagyon régen használják európában és azon kívül is a CupAl lemezt, illetve összekötőt, ami nevéből adódóan réz-alumínium összekötésére szolgál.
https://www.e-mile.hu/hu/installaciotechnika/villamvedelem-eph/cupal-lemezkettosfem-osszekoto/filter/sort:1/
A másik kérdésedre: természetesen nincs külön kismegszakító rézre és alura, de nem is kell, mivel a kötési pont ebből a szempontból semleges. (ónozott vagy kadmiumozott réz)
Hidd el vagyunk az oldalon néhányan, akik ismerik a Magyarországon érvényes előírásokat. Csupán éredekességként említem meg, hagy az általad favorizált csavart vezetékkötés1914 óta tilos!
http://www.vedelemtudomany.hu/articles/04-kerekes-torok.pdf
Egy részlet a fenti dokumentumból:

2.1.6.
Sodrott kötések
A sodrott kötéseka lecsupaszított vezetők egymással való összetekerése, sodrása, amely semmiféleképpen nem elfogadható
. A vezetékek egyszerű összecsavarásával készített kötés az első magyar villamos biztonsági szabvány szerint 1914. január 1. óta tilos! (Sajnos mégis
gyakoriak, rosszabb esetben különböző anyagú vezetők vannak összesodorva.) Az elektromos terhelésből adódó hőingadozás hatására a sodrott kötések meglazulhatnak, oxidálódhatnak,ívet húzhatnak, tüzet okozhatnak. Különböző anyagú vezetők összesodrása esetén ez a folyamat gyorsabb (különböző hőtágulási együtthatók, elektrokémiai korrózió.

Kalex

0

BlackForce
BlackForce picture

Ok feladom.
Túlnyómó többségben vagytok és nincs erőm győzködni tovább senkit,de higgyétek el hogy az egész Vajdaság,de had ne mondjam azt hogy 1990-ig az egész volt yugoszálvia,de a mai napig az egész szerbia min 85-90%-ban igy van kötve ahogy mondtam.Pödörve és visszahajtva.A csupán pödrés mint amit idéztél is az valóban nem jó (nem időtálló),de a megsodort és visszahajtott az már jó (a visszahajtással kapsz egy fajta préselést a vezetékek között és nem is tud megnyilni).Személyesen is találkoztam félig szétégett elosztó dobozzal és összeolvadt vezetékekkel,de ott csak sodorva voltak a vezetékek (de nem vissza is hajtva),ami valóban meglazul és előbb vagy utóbb gubancot fog csinálni.Persze azért nem lehet a végletekig menni (8-10 drótot összesodorni,hanem mint egy átlagos kis elosztódobozban) max 4-5vezetéknél több már nem nagyon ajánlott.
Na de mindegy ezt az egészet már csak tájékoztató jelleggel irtam.Aki nem hisz a dologban az járjon utána.

 

0

pika75
pika75 picture

Sziasztok. En is Romaniaban lakok, es tanusithatom, hogy a kommunista idoben epult lakasokban az osszesodrott es visszahajtott modszert alkalmaztak. Es mindenhol alu drot van - kezdve a tombhazba bejovo kabeltol a konektorokig. Ilyen helyen vigyazni kell  a konyhai fogyasztokkal, kialakulhat olyan helyzet, hogy a mosogepet, es a mosogatogepet, egyszerre mukodtetjuk, kozben az elektromos fozolapon fo a leves, sul a hus stb, es a gyerek bepattintja a kakaojat melegedni a mikroba, mar tul sok lessz a halozatnak. Nem a lakasbelinek, hanem a lapcsohazbelinek - a fobiztositektol a lakasba vezeto alu drotnak. Ezt igen nehez kicserelni, szinte lekovethetetlen merre megy az a drot. Es laktam olyan tombhazban is, mint a topiknyito, ahol a kebelek nem csoben futottak, hanem be voltak vakolva a falba. Ilyen helyen a modernizalashoz egyetlen megoldas a falba vagott csatorna. Sok munkaval es porral, zajjal jar, de ha betartjak a csendorakat, a szomszedoknak nem lehet jogeros panasza. Ezenkivul az emberseget es joakaratot bizonyitando illik tudatni a lakokozosseggel, hogy a kovetkezo periodusban lakasfelujitas lessz, es elnezest kernek az okozott kenyelmetlensegert. Ujabb epitesu tombhazban meg nem laktam, az ott alkalmazott megoldasokrol nincs tudomasom.  Udv.

0

proba
proba picture

Szerintem ezeket kár bizonygatni, szinte mindenhol ezt a technológiát alkalmazták régen. Ahol tönkre ment szinte biztos, hogy utólag volt hozzá mókolva valami, és azért égett szét. Viszont a másik fórumon is megállapították, ha nem szabályosan csinálod, baj esetén mindenképpen te leszel a hunyó, még ha semmi közöd sem volt a hibához akkor is. A másik ami fontos, a mai világban már minden változik, így az elektromos hálózat is szinte 4-5 évenként, ennyiszer a pucoljuk fel 5-10 cm hosszan tekerjük össze dolog nem fog működni. Ugyan ez a hátránya a forrasztásnak is. Ezek a  kötések  már közel sem lesznek eredeti minőségűek szét és összerakás után. Ahol villanyt szereltem magánházban, még nem fordult elő hogy minden úgy maradt volna ahova eredetileg tervezték. Ezért is jó egy sérülésmentesen bontható, újra csatlakoztatható kötési mód.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Minden kötést meg lehet csinálni jól és szarul is. Láttam már szétégett sorkapcsot.

0

BlackForce
BlackForce picture

Bravó Jaca!
Szerintem ez az egész topik lényege,leg jobb mondata.Részemről akár végszónak is megteszi.
Legyen a módszer ilyen vagy olyan,ha jól meg van csinálva az jó igy is úgy is,ami meg sz...rul az meg igy se meg úgy se lesz jó.
 

0

kozakg
kozakg picture

A csillagpontos elosztás szerintem is előnyösebb. Egy lakásban is adódhatnak nagyobb vezetékhosszak. Közel múltban bővítettem a családban két lakásban is a vill. szerelést. S bizony, szinte észrevétlen szükségessé vált egy tűzhelyhez vagy új beszerelésű bojlerhez 12-15m kábel.
Bármennyire is korrekten van méretezve a keresztmetszet, ha felfűzött rendszerű az elosztás, egy vagy több nagyteljesítményű fogyasztó egyidejű bekapcsolásakor már jelentős feszültségesések keletkez(het)nek. Ezt azért ha lehetséges kerüljük el mert erre érzékenyebb készülékek üzemét zavarhatja.
Ami még eszembe jutott: A dugaljaknál a csavaros rögzítést használni a körmös rögzítés helyett a dobozoknál mert ezeket rendre ki szokták cibálni a népek a helyükről.

0

Kari
Kari picture
*****

Mostmar az ujabb Svajci szereleseknel lathatsz 16A -es hüvelyt is..

0

Janos.ro
Janos.ro picture

Köszönöm a véleményeket
A témáról még annyit, hogy nincs villanybojler, elektromos kályha, stb. A legnagyobb fogyasztó a mosógép, ami jelenleg a konyhában van. Ezen kívül mikro, vasaló, stb van, a többi fogyasztása nem lényeges. 
Ami még nagy baj a jelenlegi állapottal, hogy a lakásban üsszesen két kör van, egy a világításnak és egy a konnektoroknak. Az egész lakásban 1 vagy 2 védőföldes konnektor van, a többihez 2 szálas alumínium vezeték megy.

0

welding alt
welding alt picture

Szia,
elolvastam minden hozzászólást. NEM akarok téves infót adni senkinek sem ( mit-hogyan a lakásban), de véleményem leírom. Sajnos, a szolgáltatót csak a fogyasztásmérőig érdekli a téma. Saját  tapasztalat: gond van a lakásba bejövő légvezetékkel (alu , és a szigetelés lassan hámlik). Jeleztem a hibát a szolgáltatónak, megnézték, és csak annyit mondtak , hogy amíg nincs áramszünet a lakásban , nem foglalkoznak vele. Ami azt illeti, nyugodtan felújíthatod  lakásodban  a teljes rendszert ( szaki adjon papírt, mert baj esetén fizethetsz keményen) akár a magyar előírások szerint is. Ne feledd el, hogy a központi elosztóból alu kábel megy a lakrészed felé. ( E téma érdekel engem is, keresem az idevágó jógszabályokat, ami itt hazánkban érvényben van).

Üdv. Welding alt

0

Jaca
Jaca picture
****

Igazad van!

Üdv: Uniman :)

0

BlackForce
BlackForce picture

Bocsi Kalexet kellett volna irnom.(de már nem tudom javitani)
 

0

Jaca
Jaca picture
****

de a konyhába érdemes 2-est vinni a hűtő és a mikró miatt. 

Egyezünk ki Bélában :D

0

hjozsefgosfa
hjozsefgosfa picture

Szia!

Ha a munkát kerülni akarod, meg a kiadásokat, legegyszerűbb, ha a kötéseket erősíted meg sorkapcsokkal. Az égett, oxidos vezetékvégeket el kell távolítani, újra csupaszolni.
 

0

Janos.ro
Janos.ro picture

Szia!
Sajnos ez már nem nagyon működik, a múltkor egy 1.2m-es vezetékkel kínlódtam, mindkét végéhez hozzáfértem, de nem vezetett az egyik szál. Ha most nem csinálom meg becsületesen, akkor rövidesen vagy az egész tele lesz kábelcsatornákkal, vagy hol itt hol ott töröm fel. Jelenleg a konyhai plafon-lámpához hosszabbítóból megy az áram, amikor fel akarod gyújtani, akkor bedugod, stb.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Mielőtt belevágnál a panelfalba, tegyél egy próbát. Futottam már bele olyan panelépületbe, ahol a 6-os tiplit is alig bírtam belefúrni, nemhogy hornyot vágni vezetéknek. Vannak padló-szegélyek, amik alatt szépen el lehet vezetni a kábeleket.
Üdv: Jácint

0

Janos.ro
Janos.ro picture

Ez téglából épült, nem kéne gond legyen vele. A panelek a mennyezeten vannak, ott simán a régi vezeték nyomvonalán kivágom a vakolatot és lapos vezetékkel oldom meg, ilyennel:
MMfal

Úgy tervezem, hogy minden vezetéket kicserélek, példál a konyhában elég nagy fogyasztók vannak, ezért esetenként a 3x2,5 vezeték elég nagy átmérő. Sajnos a horonyvágás a falba tűnik megoldásnak.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Janos!
Reszemröl a nappali/szobak vilagitasa kabelezeset mindenkeppen 4-vezetekkel oldanam meg, hogy csillar kapcsolot is lehessen  hasznalni _haloban az agynal esetleg alternativ kapcsoloval_ha hagyomanyos vilagitotestekben gondolkodunk, de a 2-körös kapcsolas sztem LED vagy Halogen eseten sem hatrany.A kettös szigetelest (MM-vezetek) csakis a plafonon, az alatta ugy 30cm-re körbe futo kabelezes dobozaig hasznalnam, az összes többi-mint többen is irjak- szigoruan csöben, s magam inkabb a csavaros sorkapcsokkal szerelek. Fontos, hogy minden falon legalabb egy konnektor legyen, pl. a fennt körbe futo vezetekektöl lefele küldött csövel, de a konyhai munkafelülethez erdemes 2-3 helyen duplakat is betervezni (mellesleg a robotgep igenye is közelitheti a KW-t), de ugyan ez a fürdöben is. Ha van a csap fölött szekreny-borotva csatlakozo is kell. Közeleben valahol a hajsszarito_manapsag ugye nem 300W-osak; inkabb 1300W, vagy esetleg több. Fürdöben & konyhaban tuti nem hagynam ki a hibaaram kapcsolokat akkor sem ha nem kötelezök!
Voltak (csinaltatott)uj szerelesemben Wagos kötesek amit a szakik olyan jol követtek el, hogy kontakthibasak lettek, azaz lötyögtek :-( , tudom lehet azt is jol szerelni, de teny, hogy erzekenyek az oldaliranyu feszegetesre dobozokban meg azt nem igen lehet elkerülni...Tudtommal manapsag a csillagszerü elosztast kedvelik, minden helysegböl a biztosito tablaig a köröket egyenkent vezetni, nem felfüzni mint regebben, de ezt pl. Kalex is irta.
Ne feledkezz meg az antennakabel csövezeseröl sem ha több szoba van-atvinni mindegyikbe, ill az internet & csengö/kaputelefon betervezeseröl sem-ha nincs is mèg jöhetnek...Vegen pedig a megszakitokat, hibaaram vedöket felkell cedulazni/feiratozni es az egeszet _magad erdekeben_ legalabb skicc szinten dokumentalni. Igen bosszanto ha idövel a piktor legletteli az eloszto/kötes dobozokat s Te nem tudod okvetlen kesöbb egyszerüen a hibakeresesnel-bövitesnel öket/helyeiket csak ugy megtalalni...
Eredmenyest!
Kari

0

kozakg
kozakg picture

Panelbe csatornákat? Még lyukat is egy valóságos kínszenvedés spéci fúrót használva!
Ha még is belevágnál, a munka felénél szinte biztos meglincselnek a szomszédok. :)

0

Janos.ro
Janos.ro picture

Bocsi, reflexből neveztem (tévesen) panelnek. Tégla, panel plafonnal.

0

proba
proba picture

Ha nem túl nagy ház, egyszerűen rajzold fel a falra mit szeretnél. Utána a nyomvonal már adja magát. Amin biztos nem spórolnék, védőcsőbe mindent amit lehet. Később eszedbe jut még valahova valami, sokkal kevesebb rombolással jár. Az a háromeres kábel csak végszükség esetén véshetetlen helyen.

1

Joe
Joe picture

Üdv!

Ha nem akarja felverni a nagyszoba közepébe betonozott 1,5mm2 -es alu mmfal vezetéket akkor kényszermegoldás, de a szegőlécben is körbe lehet vinni. A sütőhöz 5 x 2,5 rézvezetéket szoktunk vinni, (Itt hollandiában), még egy fázisú hálózatoknál is. Az esetleges 3 fázisúvá alakítás reményében.

Talán segítettem.

1

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia János!
Hálózat tervezéséhez AutoCAD (Electrical), illetve az EPLAN.

Üdv. Feri

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Ilyen kis lakásnál nem érdemes programmal tervezni. Ami kényes, az a villanysütő ha van. Másfeles rézdrótról minden más elmegy, de a konyhába érdemes 2-est vinni a hűtő és a mikró miatt. A kötés minősége (megfelelő sorkapcsok) sokkal fontosabb.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

1. A mikrónak elég a 1,5mm2 (1500W)
2. A hűtő alig vesz fel áramot
3. A sütőnek mindenképp kell a 2,5 vagy 4-es
4. Sorkapocs helyett Wago!
A tervezésről: elegendő számú kötődoboz, dugalj és cső. Itt nem érdemes spórolni.

Kalex

2

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A hűtő bár alig vesz fel áramot, induláskor azért meg tudja rántani a hálózatot rendesen. És mint írtam, a konyhában megy a legtöbb áramzabáló.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Jaca!

Ezen az indítási áramlökésen, vajmi keveset változtat, hogy 1,5 vagy 2,5mm2 a bekötő vezeték. Hidd el, már többször kimértem tárolós szkóppal. A konyhai áramzabálókat külön-külön áramkörre kell kötni. Legalább is én mindig így szerelek. Egy 50-60m2-es lakásnál legalább 8 áramkört alakítok ki.

Kalex

1

Ames Gyuri
Ames Gyuri picture

Szia Jaca
2-es nincs de van 2.5

0

kozakg
kozakg picture

Így azért más a tészta. 

0

Sponsored links