You are here

Mi az oka? (USB másolási sebesség)

16 posts / 0 new
Last post
SzBálint
SzBálint picture
****

sziasztok:
Van egy új Lenovo  Ideapad 320 laptopom(gyári WIN 10, USB3), meg egy 10 éves, eredeti XP,  új SSD-vel, ez is particionálva 
Két havonta USB-re le szoktam menteni a főbb  könyvtárakat, fájlokat egy 32 Gb USB-re, majd arról  a régi laptopra
A Lenovoról a másolási sebesség az USB-re  300kB- 2,5Mb/sec.  másol,
 USB-ről  7-18Mb/sec. sebességgel a régi gépre.
Az áttekinthetőség miatt  Total Commandert használok, a könyvtárakat általában egyenként másolom, a méretük 300Mb-1Gb,       -pdf-jpg-doc fájlok

Bálint
Pendrive:DT 50

másodpercek alatt használatra kész. A pendrive kompakt formatervvel és kupak nélküli fém házzal rendelkezik.

USB csatlakozó típusa Normál USB
USB verzió USB 3.1
Olvasási sebesség 30 MB/s
Írási sebesség 5 MB/s
Szélesség 20 mm
Magasság 44,9 mm
Vastagság 9,2 mm
Súly 30 g
Comments
Mr._V.
Mr._V. picture

Win7-ben megjelenő ReadyBoost funkció nekem már tette tönkre Kingston pendrive-omat. Tehát ha az be van kapcsolva a winben, akkor az egy lassító tényező.
A MPall nevű builder programmal tudtam helyreállítani az írásvédett 0 méretű pent, amit a fent említett ReadyBoost tett tönkre, miközben másoltam a meghajtóra... másolás közben folyamatosan lassult egészen nulláig. Majd eltávolítás, újracsatlakozás után már 0 méretű formázatlannak látta.
Tehát első körben a win háza táján néznék körbe:
-ReadyBoost tiltása
-töredezettségmentesítő automatikusan fut-e az adott meghajtóra
-indexelő szolgáltatásban szerepel-e az adott meghajtó
-gyors eltávolítás lehetősége aktív-e (ha igen, az is lassítási tényező)

A fenti technikai részleteket csak azért írtam le, ugyanis a low level formázás mellett a nevezett progiban állítható a pen sebessége is. Azaz, hogy több adat férjen rá vagy nagyobb sebesség a cél, ezt lehet változtatni, azaz a vezérlőchip-ben programozható a pen sebessége!
Emellett további technikai infók: A pen 93%-a használható, a maradék 7% hibajavításra fenntartott hely (bad block áthelyezésére szolgál). Nem Kingston, de pen újraépítésekor egy 2 éves keveset használt példány 7%-ának már a fele el volt használva, azaz még 2 évet fog bírni kb. De volt, hogy mikrosütő tetejére tették és már csak a teljes méret közel fele volt csak újra használható egy újraépítés után.
Azaz nagyon érzékenyek mindenre.
Kingston esetében is sokféle van sokféle sebességgel. Minél kisebb a külső mérete, annál lassabb az írása, hiába USB3-as, a 2-est gyorsabban írja (12-15M), mint a 3-ast (6-8M).

Szóval első körben a Win háza táján nézz körül, de én is javaslom, hogy 1 fájlt írj és ne sokat, ám azt se közvetlenül a penre! WinRar becsomagol és TC átmásol - ez sokkal gyorsabb, mint ha közvetlenül a penre csomagolna. Kb. az idő 1/3-a spórolható meg vele. Aki pedig a Win-TC másolási sebességét hasonlítgatja, az ne csak az alapbeállításokkal tegye! A TC-ben ugyanis a másolási puffer állítható, ami egy bizonyos mértékig állítva gyorsabb másolást eredményez, túlállítva pedig a folyamatjelző hamarabb kiér 100%-ra, mint ahogy az írás tart. TerraCopy nevű progi rendelkezik TC pluginnel is, ami gyors másolást (optimális puffermérettel) és akár CRC-ellenőrzést is tud.

Sőt, ha nem akarsz csomagolgatni, javasolnék virtuális meghajtót (VHD fájl). Vannak programok, amik könnyen kezelik, írják, olvassák, meghajtóként csatlakoztatják.
Ezzel Gép1-en átmásolod a cuccaid a virtuális meghajtóra (X:\), azt leválasztod, a VHD-t át a penre. Gép2-n csatlakoztatod a penen a VDH-t és átmásolod, ami kell. Ez bár macerásabbnak tűnhet, ám 1 előnye van: a "költöző adataidat" akár folyamatosan a VHD-ben tarthatod a rendes HDD helyett és így bármikor becsomagolás nélkül költöztetheted penen keresztül a másik gépre.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ez zsákutca
Win 10 van rajta Míg több ezer  fájlt tömörítem, kicsomagolom, addig már rég elfelejtettem az egészet

Bálint

 

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Pont ez a lényege, hogy nem kell tömöríteni, ha eleve virtuális meghajtón (1db VHD fájlban) tárolod az anyagot a mostani helye helyett.
Pl. a Documents könyvtár a C:\users\...\documents helyett az X:\documents (VHD\Documents) könyvtárában lehetne.
Nincs tömörítés. Olyan, mint az ISO fájlok csatolása CD-emulátor programmal. Amikor átvinnéd az adatokat, lecsatlakoztatod (jobb egérgomb, lecsatlakozás), 1db VHD fájlt másolsz a penre, azt a másik gépen csatlakoztatod (jobb egérgomb, csatolás) és a második gépen is ott az "X:\Documents" benne a fájljaiddal.

Amúgy ha a 2 gép fizikailag közel van egymáshoz, miért nem LAN kapcsolatot alkalmazol erre?

És a korábban szólók is írták, hogy minden tömörítőn állítható a tömörítési arány. Van a sima Tárol mód, ami nem tömörít semmit rajta, csak bemásol.
Winrar módjai:
Tárol
Leggyorsabb
Gyors
Normál

Legjobb

Értelem szerűen a tömörítés sebessége lefelé haladva csökken, ahogy a méret is. Alap esetben a Normál mód működik, de egyénileg választható melyiket használnád.

Még 1 alternatíva: CD-író progi. Belehúzol minden kívánt fájlt, majd ISO-ba lemented, az rá a penre, a másik gépen ISO csatolás meghajtóként vagy Winrar-al megnyitás, kimásolás a megfelelő helyre.

Igen, ez mind időigényes, de a pen kevésbé fog hamar tönkremenni és a VHD-s megoldással az ISO vagy RAR ellenében írható/módosítható is az óriásfájl.

De még egy kérdés... több ezer fájl??? Mégis honnan, mire kell neked rendszeresen újabb és újabb ilyen mennyiségű fájl?

Mert ha backup, akkor rar esetében lehet ADD módot használni (rar a "kapcsoló", így csak az újabb vagy változott fájlokat írja bele az óriásfájlba, az azonosakat érintetlenül hegyja, VHD esetében pedig a változatlanokat felesleges újra lemásolni a 2-es gépre, csak TC-ben dátumra szűrve (beállítva a korábbi mentés után 1 órával) és csak a több ezer helyett a pár száz új fájlt másolni. Így az átviteli idő a 2 gép között akár a negyedére is csökkenthető.

De fájlonkénti másolás penre magát a pent teszi tönkre, ugyanis minden fájl után bejegyzi az adatait (méret, dátum, elhelyezkedés) a tartalomjegyzékbe (FAT TABLE, NTFS esetében még több adatot), így a MFT és FAT táblát tároló kis rész a meghajtó elején fájlonként írva lesz... és mint közismert a pen, SD, SSD csak korlátozott számú írást visel el... és ha a kezdő 0 szektor rossz, a meghajtó low-level formázással sem biztos, hogy életre kelthető.

0

Julian
Julian picture

Szia!

Érdekes mód az adatlapja csak az olvasási sebességet írja, mely 100-110 MB/s. Az írás kérdéses.
A sok apró fájl tényleg ki tudja nyírni a sebességet.
Ahogy más is írta, próbáld ki nagyobb fájllal, az kihozza, hogy mit tud ténylegesen a pendrive. Ettől függetlenül a sok apróval nem lesz gyorsabb.
A tömörítést csinálhatod tömörítés nélkül is. A lényeg, hogy egy vagy több nagyobb fájlt kelljen kezelnie. A procinak viszont nem kell dolgoznia, így gyors lesz a be és kicsomagolás.
De csinálhatsz belőle valamilyen képfájlt is (pl: iso).

Nekem HyperX-em van, az tudja a 350/250 MB/s-et nagy fájlok (pl. filmek) esetén. Kisebbeknél értelemszerűen lassabb, de még mindig elég gyors.

Érdemes teszteket olvasgatni, ott kiderül, hogy milyet nem szabad/érdemes venni.

0

uniman
uniman picture
***

Ha kihagyod TotalCMD-t ....fel fog gyorsulni a másolás.

0

Jaca
Jaca picture
****

A fene tuggya. TCMD-ből a megfelelőt kell választani, és nincs vele gond. A win fájlkezelője egy dologban tud többet a totalcmd-nél, mégpedig ha képek közt válogatsz, mert kirakja a sok bélyegképet.

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Pendrive-oknál elég változó a sebesség, főleg, ha kis méretű fájlokat másol. Elég sokkal próbálkoztam én is. Volt több hamis is, amit teszteltem h2testw progival, ez azért jó, mert fullra bteleírja, és utána visszaolvassa, így simán kimutatja a hibás/FAKE cuccokat. USB3 pendrive-hoz képest elég lassú a sebessége, de valószínű azért, mert óccó Rebuild változat. Az is megfigyelhető ezzel a tesztprogival, hogy írás tesztnél kezdetben gyorsabb, ahogy telik meg az USB, valamiért lassul. Tegnap teszteltem egy DT100 G3-t ez is USB3. írása 10MB/s-ről 6,3MB/s-re csökkent a vége felé, olvasása 24-27MB/s között volt. Egy ADATA USB3-as pl írásra is 16-20MB/S USB2-ben. Mostanában elég sok megmaradt pendrive-ot maszkolnak át újabb verziókra, ezért van ez az USB2-s sebesség USB3-as verziónál, mert átírták szoftveresen, és kapott egy USB3 csatlakozót, de a sebessége maradt, mert a CHIP nem tud többet, holott az USB3-nak a többszörösének kéne lennie.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ez Kingston,  biztos helyen vásárolva, jó nehéz, fémházas, lézer feliratozású

Bálint

0

agressiv
agressiv picture
*

Ez megint összeesküvés elmélet. USB2-es pendrive-ból nem lesz USB3 és az általam próbáltak olvasási sebességével sosem volt gond (100+MB/sec), csak az írással, mert ennyit tud a flash.

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Azt Te csak hiszed. A kici kinaiak sok aljasságra képesek. A beépített chip infót úgy módosítják, ahogy akarják, és a gép ez alapján azonosítja, nem az alapján, ami valójában a tokban van. Mivel magyarázod egy USB3-as pendrive 5Mb/s másolási sebességét, amikor ezt egy normális USB2-es is túlteljesíti... Sok hamis, átmaszkolt cuccal, memóriakártya, pendrive találkoztam már, teszteltem is, ezért tudom biztosan, hogy bármit megtesznek, és ez nem elmélet. Ha kéred, odaadom, teszteld le Te is, hogy elhidd. Nemrég egy 128GB-ra átmaszkolt Samsung microSD kártyát hozott egy ismerős, amit furcsán olcsón vett, és amit a gép is 128GB-nak látott, látszólag rá is engedte írni az adatokat, csak ami feltűnt, hogy baromi gyorsan nyelte az adatot, aztán visszaolvasáskor már csak 6GB-nyi adatot sikerült leolvasni róla, a többi elveszett. Ugyanígy jártam pendrive-al is. Az előbb említett tesztprogi simán megmutatta a turpisságot, ezért azóta minden megvett memóriát letesztelek vele.

0

Shizo
Shizo picture
**

.

1

kozakg
kozakg picture

Tömörítsd be a másolni kívántakat egy fájlba!
Persze ez is időbe kerül, de ne néked ebből van bőven...

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nem jó, mert 13-16 Gb a másolandó

Bálint

0

kozakg
kozakg picture

Akkor 10-20 RAR, stb fájlba. azzal nem vacakol annyit mint 100-200 ezer vagy még több minden féle kiterjesztésű fájlal. Különösen egy weboldal mentéssel tud sokat vacakolni.
Tégy próbát! Másolj egy 1GB-s filmet vagy egy 1GB-nyi vegyes kacatot. És ne lepődj meg!

1

agressiv
agressiv picture
*

A legtöbb pendrive ilyen, ha ráírsz az tetű lassú tud lenni, pláne, ha sok apró file-ról van szó.

0

Sponsored links