You are here

Tévé kompozit bemenetén miért tompa a hang? [Megoldva]

39 posts / 0 new
Last post
lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

Adott egy Sony KV29FX60 televízió, melynek van több SCART bemenete. Mint ismert, a fizikai SCART csatlakozónak többféle bekötése létezik. A tévén az első SCART képes RGB vagy CVBS (azaz kompozit video) jelet fogadni, a második csak kompozitot.
A kérdésem a következő: miért van az, hogy RGB jelforrásról a hang tiszta, éles, ellenben CVBS üzemmódban tompa, sávhatárolt. Hiszen a hang és a kép üzemmód nem függ össze, hangra ugyanazok az érintkezők viszik a sztereo jelet. Vagy eleve a műsorforrás adná komprimálva, sávhatárolva a hangot, a kompozit video jellel együtt? A jelenség az, hogy tompa a hang, ugyanakkor hiába hangosítom a tévét, nem nő a hangerő kellőképpen. Nem tudom máshogy leírni, olyan, mintha a tévében dinamikakompresszor lenne, ami nem engedi felhangosítani.
Azt gondolom, tényleg kell lenni valami dinamikakompressziónak, mivel a tévén nincs hangerőszabályzó, és a különböző jelforrások szintje eltérő lehet. De az RGB jelforrás fogadására kapcsolva a tévét ilyesmit nem tapasztalok. Jó példa a műsorok közti reklám, ami sokkal hangosabb a műsornál, már-már pofátlanul üvölt, le kell venni a hangerőt. De utána ha folytatódik a műsor, akkor azt alig hallani. Na ez az óriási különbség CVBS videojelet fogadva nincs. Ki tud erre a különbségre magyarázatot?

Üdv, lcsaszar

A DVD menüben a hangbeállításoknál volt olyan, hogy Night Mode, ezt kikapcsoltam, és mintha most jobb lenne. Az egész meglehetősen szubjektív, mindenesetre most jobban használható. Mindenkinek köszönöm az értékes hozzászólásokat, és a témát ezennel lezárom.

Comments
Berti
Berti picture

Szai!

Az a "hangerőszabályozó", csak nem folyamatos szabályozású.
Örülök, hogy sikerült valamit javítani a minőségen, de a kollégák hozzászólásaiból láthatod, hogy ,  "összedugom, azt szól" -nak vannak buktatói.A hagtechnikusok tudnának erről írni... (földhurok)

Berti

0

csakyt
csakyt picture

Szia
A scart csatlakozóknál a hang, két be, és két kimeneti vonalszintű jel található-. A vonalszintű jel, az egy szabvány. a ki és bemeneteken egyaránt 250 mV feszültség szintűnek kell lenni. Nincs olyan, hogy az egyik ilyen, a másik olyan.
 Tibi

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Tibi ! Egy vonalnak két vége van.Ha a jelforrás kimenö impedanciája nem elég kicsi akkor érezhetö  jel szintben bármilyen impedancia változás a követö fokozatban.Nem a jel szint a probléma hanem az impedancia amelyen a vonalból kijön a jel.Ezt skopal percek alatt le lehet ellenörizni.Nincs kizárva hogy a tv-ben van  mos kapcsoló hiba..Pár perc munkáról van szó. üdv.Jóska

0

csakyt
csakyt picture

Szia
 A vonali szintű hang kimenet inpedanciája, 10K.
Tibi

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Tibi! Ha leterhelted 10kohm-al a vonal másik végét és a jel  amplitudoja a felére csökent akkor valoban az is 10kohm.Én azért leméném és utána vitatkoznám.üdv.Jóska
 

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
 na akkor még egyszer.A vonal szintű hang bemeneti impedancia 50K a kimeneti 10k
 Tibi

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ismét mellékelem a scart leírását

Bálint

Jelölés
Funkció
Jelszint
Impedancia
1
AOR
Audio Out Right
0.5 V rms
<1k ohm
2
AIR
Audio In Right
0.5 V rms
>10k ohm
3
AOL
Audio Out Left + Mono
0.5 V rms
<1k ohm
4
AGND
Audio Ground
5
B GND
RGB Blue Ground
6
AIL
Audio In Left + Mono
0.5 V rms
>10k ohm
7
B
RGB Blue In
0.7 V
75 ohm
8
SWTCH
Audio/RGB switch / 16:9
0-2 V=TV, 5-8 V=WideScreen, 9.5-12 V=AV Mode
>10 kohm
9
G GND
RGB Green Ground
10
CLKOUT
Data 2: Clockpulse Out
11
G
RGB Green In
0.7 V
75 ohm
12
DATA
Data 1: Data Out
13
R GND
RGB Red Ground
14
DATAGND
Data Ground
15
R
RGB Red In / Chrominance
0.7 V (Chrom.: 0.3 V burst)
75 ohm
16
BLNK
Blanking Signal
1-3 V=RGB, 0-0.4 V=Composite
75 ohm
17
VGND
Composite Video Ground
18
BLNKGND
Blanking Signal Ground
19
VOUT
Composite Video Out
1 V
75 ohm
20
VIN
Composite Video In / Luminance
1 V
75 ohm
21
SHIELD
Ground/Shield (Chassis)

File csatolás: 

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Lcsaszar! Ha a hangjel forrás kimenö impedanciája nagyobb mint a követö(scart )erösitö bemenö impedanciája, akkor szokot a hangjel amplitudója lecsökeni , dinamika csökenésel együtt.Ezt egyszerüen egy o.szkopal le tudod ellenörizni.A hangjel kimenetére teszed a szkopot és kb.az amplitudot megjegyzed.Majd a scart bemenettel leteheled.Ha a jel amplitudoja több mint kb. a felére csöken akkor igaz amit irtam .A tv-ben lévö (feltételezem)mos jel átkapcsolók megváltoztatják a bemenö impedanciát a scart-on.Ilyen estben egy emiterkövetö vagy más erösitö a ki-be fokozat között segithet,táp a scart-ba is szokot lenni.üdv.Jóska

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Én egy kicsit elvesztem a leírásaidban.

Gondolom van olyan jelforrásod (DVD, VHS, vagy SetTopBox), aminek a menüjében be lehet állítani, hogy RGB vagy CVBS jelet adjon ki a SCART kimenetére. Ezt a készüléket rá kellene kötnöd a TV-d 1-es SCARTjára, ami tudja kezelni mindkét formátumot. Aztán a jelforráson váltogatni a két üzemmódot, hogy úgy változik-e a hang, tapasztalatról beszámolni.
A másik, hogy egy olyan forrást, ami CVBS kimenetre van állítva, rá kellene dugni először az 1-es, majd a 2-es SCART-ra, és figyelni, hogy milyen a hang, tapasztalatról beszámolni.
Üdv: Jácint

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Igen, jó az ötleted, ki fogom próbálni, és beszámolok. Pár napba fog telni...

Üdv, lcsaszar

0

Berti
Berti picture

Szia!

Milyen készülékről próbáltad,(PL DVD MENÜJÉBEN KAPCSOLGATTAD?) a másik tv is így viselkedik a JELadó készülékkel?
A halkabbnál reagál a jeladó hangosításgombjára?
Lehet, hogy amivel próbálod, más beállítást kapcsol a tv-re....

Berti

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Ne ez érdekes. A másik tévé a jeladó készülékről az csinálja, hogy csak kompozit jelet fogad (mivel a jeladó készülékem nem tud átvinni RGB videojelet és R/L hangjelet, ami ugyebár 5 csatornát igényelne, a szinkronjelekről nem beszélve. De itt 2.4 GHz-re modulálva megy át minden. Szóval: kábeltuner - jó, DVD - rossz, videomagnó - rossz (mármint a hang).
Az egyik tévé, tehát amibe közvetlenül mennek be a jelek: kábeltuner - jó, DVD - jó, videomagnó - rossz hang. A videomagnó HIFI hangsávval adja ki a jelet. Egyébként a tévén csak az első SCART csatlakozóba van bekötve egy bemenetválasztó elosztó doboz (ami egyben jeladó a másik tévé irányába). Ebbe a dobozba megy be a kábeltuner, a DVD és a videomagnó. A tévé pedig automatikusan átvált RGB-ről CVBS-re, attól függően, hogy milyen videojelet kap. Úgy tűnik, hogy CVBS-nél a hang is megzakkan.

Üdv, lcsaszar

1

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Dobozrol eddig nem volt szó. Milyen bemenetválasztó elosztó doboz ez? Nem lehet hogy össze van közösítve valami, és egyik készülék lenémítja a másik hangjelét is? Olyannal találkoztam már alap 3-as scart szétosztónál, hogy simán párhuzamosítva voltak belül a csatlakozók, és ha pl a DVD némította a hangkimenetét (ami stby állapotban is megtörtént), az lefogta az összes hangjelet ami a többi készülékből jött.

1

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Ez a "doboz" egy Philips wireless link, ami egy másik tévé felé is kiadja a jelforrást, amit az első tévén megjelenítek. Tehát van 3 bemenete, ebből az első és a második RGB-képes, a harmadik csak kompozit. Az első és második bemenetre kötöttem a kábeltunert és a DVD-t, a harmadikra a videomagnót. A kütyünek van egy kimenete a helyi tévé RGB SCART-ja felé, és kábeltunerről valamint DVD-ről a tévé észleli is az RGB jelet, és RGB üzemmódba vált. De a videomagnó hangja, amit a kütyü a harmadik bementetén fogad, sajnos komprimált és tompa.

A távoli tévén a kábeltuner hangja jó, a DVD-é rossz, (és a videomagnóé is). Azt hiszem, hét végén pontosan fel fogom deríteni a viszonyokat, addig a türelmeteket kérem.

Üdv, lcsaszar

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Igen, az nem ártana, mert ez még lehet "doboz" hiba is, mi meg eddig Sony TV-Scart hibán agyaltunk... Ezexerint egy vezeték nélküli jeltovábbító lesz az a "doboz" https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&biw=1400&bih=895&tbm=is...

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Jaja, Philips SB VLC-1400. Most leállok a további kommentekkel, és hét végén elvégzek néhány tesztet (dobozzal és direktben). Utána, remélem okosabb leszek.

Ennek a doboznak egyébként van az az előnye (a vezeték nélküli jeltovábbításon kívül), hogy több video jelforrás között automatikusan tud váltani, az éppen bekapcsoltat kiadja a kimenetre. Ezt a tévé nem tudja, legalábbis az enyém, mert csak egy RGB SCART bemenete van, és további két kompozit video bemenete (az előlapi RCA bemenetet és S-Videot nem számítva).

Talán ha a DVD lejátszó SCART kábeléből kikötném a kompozit video vezetéket, akkor a hozzákapcsolt készülék mindig tudná, hogy RGB jelet kap? És ennek megfelelően kezelné a hangot is? Ezt is le fogom tesztelni. Mert végül is úgy tűnik, hogy a probléma a DVD-re szűkült le, legalábbis ez a sejtésem.

Addig is a türelmeteket kérem. Aki nem tudta követni, attól elnézést kérek, talán fogok csinálni egy bekötési rajzot.

Üdv, lcsaszar

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Az átváltás nem így működik, nézd meg a 16-os lábat, az kapcsolja a bemenetet, hogy COMP/RGB legyen, a 8-as pedig csak AV-re kapcsolja. A másik, ha kikötöd a CVBS jelet a scartból, esélyes, hogy nem kap szinkronjelet az RGB bemenet, és "összetörik" a kép. A hang viszont mindig ugyanott megy be, bármelyik fajta videobemenet van aktiválva, nincs semmilyen váltás, tehát nem lehetne benne válozás. Alaposan nézd át ezt kábel a rengetegben-t :)...

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Üdv,

Átnézem, de mint írtam a video jellel nincs gondom. Csak a hang nyomorodik meg az átlövő túlsó végén, ha DVD-t adok jelforrásként. Kábeltévéről meg nem. A helyi tévé mindkét jelforrásról automatikusan RGB-re kapcsol, és persze a hang is jó. A távoli tévé pedig értelemszerűen kompozit videojelet kap az átlövő vevőegységétől. Hang-hang, mi lehet a kölönbség? Talán a DVD audio szintje túl alacsony, és az átlövő AGC-je megnöveli, de egyben dinamika-kompressziót is végez? Lehet, hogy megnézem egy audio CD-vel, mert a DVD azt is le tud játszani. Akkor megtudom, a 0 dB mennyire vezérli ki a helyi és a távoli tévét. De azt hiszem, ez már csak jövő hétre marad...

- lcsaszar

0

csakyt
csakyt picture

Szia
 Rajzold már le az egész rendszert. Amiket irkálsz, az nekem nagyon magas. Próbálod szakmaian megfogalmazni, de érthetetlen az amiket írsz. lehet, hogy csak nekem. Jobb lenne ha lerajzolnád az egészet.
Tibi

0

Berti
Berti picture

Szia!

Nem csak neked, nekem is.
A dvd-n  a scart hangkimenetet   szokta szabályozni (típusfüggő a távval, ) , ezért kérdeztem , hogy próbálta-e?
Többször "javítottam" már olyan hibát, hogy a tv-n nagy hangerő(max), a dvd-n kicsi, és zajos, torz lessz.
Először a dvd-t maxra, beállítani a tv-n, a "használt" hangerőt, és a dvd-vel lehet kicsit halkítani....
Szerintem, csak mozgat bennünket, hogy ne unatkozzunk...

Berti

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

Mellékelem a rajzot. A DVD-n (Philips DVD-711) nemigen találok hangerőszabályzót, de még egyszer bele fogok nézni a menüjébe.

Én sem unatkozom...

Üdv, lcsaszar

File csatolás: 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Tehát a távoli Tv-n hallatszik az anomália. A Settop-box jól szól, a DVD meg nem. A helyi Tv-n meg mindkettő jól szól?
A set-top box és a DVD beállításaiban is kell lennie hangbeállításnak, hogy PCM vagy bitstream talán.  Az is megkeverheti.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Volt a DVD-n olyan, hogy Night Mode, azt kikapcsoltam, és most mintha jobb lenne. Egyelőre használjuk így, ahogy van.

Köszönöm mindenkinek a tippeket, segítséget.

Üdv, lcsaszar

0

uniman
uniman picture
***

Félreérhető volt a megfogalmazásod, hogy: "a RGB jelforrásról a hang tiszta" 
Ez alapján az feltételezhető, hogy ugyanabból a "jelforrás"-ból szármozó jelet bedugtad ide is és oda is, és az egyikben "tompa" volt a hangzás. (Persze a RGB-be dugva a CVS jelet egyértelmű, hogy kép nem lett volna, de hang az lett volna)  Ha ezt végrehajtod, akkor a topik létre sem jött volna...!? (Bocsi, túl sok "volna" sikeredett...)sad

A topikcím is hibás, mert nem bemeneten, hanem a jelforrás kimenetén "tompa" a hang....

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Igen, számomra is kissé zavaros, hogy mi merre. Most vettem a fáradságot, és átnéztem a kábeltévé tuner és a DVD menüjét, a kábelezést, és amit lehet. Szóval:

- Kábeltévéről és DVD-ről a helyi tévé hangja jó
- Vidomagnóról a helyi tévé hangja pocsék

Pocsék alatt azt értem, hogy a tévén fel kell tekerni a hangerőt, és akkor is úgy érezzük, nem elég hangos. Mintha komprimált lenne.

A video transzmitteren kerestül átvitt hang pedig:

- kábeltévéről jó
- DVD-ről pocsék
- videomagnóról nem használjuk

Egyelőre itt tartok, de már elment a kedvem az egésztől. Amúgy is főleg a kábeltévét nézzük a másod-tévén. Csak szakmailag motoszkál, hogy miért tompa komprimált a DVD hangja, ha átmegy a video transzmitteren, holott helyileg meg jó.

Üdv, lcsaszar

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nézd meg a scart 8. lábát, mit kapcsol!

Bálint

0

Berti
Berti picture

Szia4

Ha felcseréled a rosszat  a jóval,(kébeltuner -video) mi változik?
a melyik video kimenetet  használod?
videó kimenet, decoder, tv? próbáld meg , hátha csak a kimenettel van baj..
kapcsold be a videót, és nézd meg, ha egyenként kihúzod a többit változik-e
Bocsi, a fordított sorrendért..

Berti

0

imrus101
imrus101 picture

Hali!
Nem kéne különbségnek lennie a két csatlakozó között a hangminőségben.
Amit megnéznék:
- kontakthiba. A Scart nem a jó érintkezéséről híres, idővel romlik is.
- a mechanikai feszültségtől hajlamosak a Scart aljzat forrasztásai körberepedni. Érdemes átforrasztani
- kapacitásvesztett csatoló kondik

imrus101
 

1

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia,

Ezeket kizárnám, de azért köszi.

Üdv, lcsaszar

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! A Scart csatlakozónak egyféle bekötése létezik, maximum nincs az RGB verzió kialakítva rajta. Amit írsz, az kicsit logikátlan, AUDIO részről nincs különbség, bármelyik VIDEO bekötés is legyen kialakítva, a hang ugyanazon a 2 lábon + GND megy be. Ebben az esetben a hangproci hibájára tudnék gondolni, ami nem egyformán dolgozza fel a 2 scartról jövő jelet. Amelyik scart csati mindkét jelet (CVBS + RGB) képes fogadni, ha ugyanazon adod be a 2 féle jelet, akkor is ugyanúgy van különbség a hangban, vagy csak a 2 scart között tapasztalható az eltérés? Milyen kábellal van bekötve? Mindegyik Scart-Scart? Vagy egyik scart-RCA? Kábelhiba esetleg?

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Csak egy SCART csatlakozót használok (RGB vagy kompozit video), a jelforrás határozza meg, hogy milyen legyen a video üzemmód. A tévé automatikusan vát. SCART-SCART kábelt használok, minden ér be van kötve.

Üdv, lcsaszar

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: egyébként többféle scart bekötés létezik

Bálint

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Szerintem maradjunk inkább az európában szabványos bekötésnél, amit használunk, esetleg még jobb lenne az említett típusú készülék scart csatlakozójánál. Nem hinném, hogy ezen a készüléken egy európai, és egy japán bekötésű scart aljzat lenne, és ez okozná a hibát.

0

hétvégipeti
hétvégipeti picture

a kettö scart-bemenetet hasonlitsd össze.A "tompa-hang" r-c levágás valoszinu

A reklámoknál az erösebb hang (sajnos "adáshiba"/nemvéletlenűl) ezzel nem tudsz mit tenni.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia,

Csak egy SCART bemenetet használok, ami tud RGB-t és kompozit videot is fogadni. A forrás határozza meg a formátumot, a tévé automatikusan vált.

Üdv, lcsaszar

0

csakyt
csakyt picture

Szia
 Sajnos az, hogy a reklámoknál hangosabb a hang, az nem adáshiba, hanem tudatos a reklámkészítők  miatt. A hangot általában -3dB, valamint -6dB teljesítménnyel vágják a szerkesztő programokban. A reklámokat viszont 0dB teljesítménnyel. Ez az oka annak, hogy a reklámok hangosabbak. A kérdezőhöz szólva, meg a scart csatlakozóknál nem sztereó hang van, hanem két hangsáv. Egy jobb és egy bal. Ezek függetlenek egymástól és ez szabvány. Semmi köze nincs ahhoz, hogy milyen videó jel formátumot adsz neki, mert független a videó jelektől. Itt kompozit és komponens jelekről beszélünk.
Tibi

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

2011 óta nem lehet hangosabb, legalábbis ennyire nem. Ezért már nem így trükköznek, hanem valószínűleg a dinamikával, kompresszálják a hangot. Úgy lesz hangosabb, hogy a csúcsértékek nem változnak. Illetve a fül számára érzékenyebb beállítású eq-val csalnak.
Volt egy magyar szoftver, amivel mért a hatóság, nem tudom, hogy él-e még. Ez pedig egy leírás a hangosság figyeléséről.  ..és a szoftverről.
 

1

csakyt
csakyt picture

Szia
A médiánál dolgoztam. Pont a hanggal foglalkoztam a médiánál, így csak tudom.
 Tibi

0

Sponsored links