You are here

Elektromos "babaringato" készülékhez NY9M012BS8 motorvezérlö ic helyetesithetö e valamivel??Megoldva DRV 8838 modullal.

25 posts / 0 new
Last post
dddemeter
dddemeter picture

Üdvözletem Mindenkinek.Hoztak egy  babaringato készüléket amelynek  minden más funkcioja müködik énekel világit  csipog  forgatja  baba felett a "keresztet" stb csak épp a babát nem akarja ringatni.Miután szétboncoltam  a  fent emlitett motorvezérlö ic-t zárlatosnak találtam . Izzik motor nélkül is ,Sajnos nem találok belföldön itt nálunk ilyen ic-t ezért gondoltam tanácsot kérek töletek , ha valaki meg tudná mondani létezik ennek valamilyen más néven futo változata...Elöre is köszönöm az esetleges észrevételeket , az ic adatlapját csatolom .Üdv dddemeter.

File attachment: 
Comments
Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Itt nézz körül: https://upverter.com/explore/parts/?q=Full-Bridge%20DC%20Motor%20Driver%20IC

Ha nem találsz megfelelőt és van benne hely építs egy FET-es vagy tranzisztoros hidat helyette.

Üdv

File csatolás: 

0

proba
proba picture

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia proba,Köszi neked is a joszándékot , sajnos ehhez nem tudok hozzajutni,,,,,üdv dddemeter.

0

zsugori
zsugori picture
***

szia
sok remény nincs
hm2505
hr1084 dw1084
at5561
L9110
 

0

varga jano
varga jano picture
*****

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia Jano.Sajnos ez feszültségstabilizátor  LDO.,nekem pedig motorvezérlö kellene..... üdv dddemeter.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Bocsánat!
Elirtam a keresést !

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia.Köszi a hozzászolást .Arra is gondoltam hogy ha találnék egy olyan kapcsolást az ic helyett ami a motor elöre hátra forgatását elvégezné  két bejövö jel hatására akkor megépithetném azt is ,Mert méri a motor elfordulási szögét és az szerint  kapcsolja elöre hátra a forgásirányt ,Mindez csupán 5 voltrol kell müködjön...elég méretes a baba amit idáig ringatott lehet azért nem birta sokáig a strapát....:-)  L9110 IC -T tudnék szerezni de csak 800 mA bir ha esetleg kettöt párrhuzamosen lehetne tenni   valahogyan hogy meglegyen az 1.5 A....  üdv dddemeter.

0

zsugori
zsugori picture
***

csak ebay van sajna ha tetszik ha nem tetszik sad
mx612 is ott

0

zsugori
zsugori picture
***

0

proba
proba picture

Az első szerintem kiesett, 4,5V tól indul. 

0

Jaca
Jaca picture
****

0

dddemeter
dddemeter picture

Szervusztok,Köszönöm a segitö  szándékotokat sajnos ami Kinában van az nekem nem elérhetö  ami Magyarországon van az sem nagyon, igy csak az jöhet szoba ami itt Romániában is kaphato....:-(   vagy alkatrészként vagy modulként ..közben  keresgéltem én is és rátaláltam erre :  https://www.pololu.com/product/2990  .. ehhez hozzá tudnék jutni elfogadhato  áron  mit szoltok hozzá müküdhetne ezzel??  Sajnos aggályaim vannak mert az eredeti  ic nél az egyik bemenetre adja az elöre vezérlést a másik ra a vissza forgást , és az éltalam talált áramkörben a DVR8837  IC nél ez egyezik de a 8838  ic mintha külömbözne ettöl ,a vezérlés szempontábol.....üdv dddemeter.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Átböngésztem a két adatlapot. Ha a DRV8838 -et akarod használni, akkor egyszerű a dolgod: 

File csatolás: 

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia Jaca. Ennél a szerkezetnél ugy müködött a motor vezérlö vezérlése  az eredeti ic vel , hogy az IN 1 ÉS IN2 lábaira az eredeti ic nek felváltva kapcsolgat  proceszor kb 16 khz változo kitöltésü tényezöjü negyszög jelet ugy hogy pld az egyik lábon nincs jel aztán megjelenik a négyszögjel  de nagyon kis kitöltésü tényezövel szinte mint egy tüimpulzus,  aztán elkezdi folyamatosan növelni a kitöltési tényezöt egy maximális értékig ( a négyszögjel amplitudoja állando marad) ,majd a max érték elérése után, azonnal ujra el kezd vissza csökkeni a kitöltési tényezö, aztán mikor már csak tüimpulzus lett akkor megszünik, Ez az egész folyamat kb 2-3 másodperc alatt lezlajlik .Ezután az IN 2 bemeneten jelenik meg  a jel és ugyanezt a folyamatot  eljátsza ott is. Ezekután ujra megjelenik az IN 1 lábán az ic nek és ezt játsza a végtelenségig. Mindig csak egyik lábon van vezérlés  vagyis volt az eredeti ic vel. Lehet az elölapon levö gombokkal  növelni  a kitöltési tényezö nagyságát , ezzel kellene szabályozza hogy erösebben vagy kissebb mértékben lobálja a babát. Beszereztem ezt a kis modult , el is indul a motor  lobálja elöre hátra , de viszont nem lehet szabályozni a "hintáztatás" nagyságát.Bekötöttem ugy ahogy a rajzon leirtad BA159 diodákat raktam bele a rajzod szerint lehet 1n4184 is elég volna??vagy valami olyan dioda aminek kkissebb a nyitofeszültsége??a himbálozás mértéke is nagyon csekély nem változtathato ugy max mint minimum állásban éppen csak egy 10 centit mozgatja a bölcsöt. Van egy optocsatolo is benne , aminek az ado és vevö része közt forog a motor tengelyére felszerelt müanyag tárcsa amely szakaszosan meg van festve és ezzel érzékeli a tengely elfordulását. Ezt  müanyag korongot ha leveszem a motor tengelye végéröl és igy kapcsolom be a szerkezetet akkor viszont ugy meglobálja a bölcsöt hogy  ha beletennék a babát akkor kirepülne belöle szerintem ,a lóbálás mértéke ebben az esetben sem szabályozhato...Mit lehetne ezzel elkövetni hogy ha már müködik valamenyire akkor normálisabb paraméterei legyenek. Nem szeretném tönkretenni a kis modult igaz kettöt vettem biztos ami biztos alapon :-)  ( Holnap készitek fényképet is rola )???Köszönöm az eddigi segitséget is  üdv dddemeter.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Köszi a pontos működési leírást,tökéletesen érthető,  dolgozom a megoldáson.

Próbáld meg 1n4148-as diódákkal (esetleg ha akad otthon shottky, jó a kis áramú is, csak gyors legyen), és a diódák után a föld felé tegyél még egy 10k-s ellenállást.

Megvan a probléma!

Az eredeti IC-nél ha a két bemenet 0, akkor a kimenetek magas impedanciásak, és hagyja forogni a motort. Ennél a modulnál az általam ajánlott bekötésnél viszont fékez, ezért a fura működés. 
Az EN lábat egy ellenállással kösd magas szintre (tápra), és a két dióda közös pontját a SLEEP bemenetre, de egy 1ks ellenállás kell még a föld felé!

Üdv:Jácint

File csatolás: 

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia Jaca, megprobálom igy is hadd lássuk mi lessz  itt egy két kép , viszont nem értem hogyha kiveszem a képen láthato kereket akkor jo erösen lobálja a ha beteszem akkor csak picit,,,,Ezket a modositásokat a modul kivezetésein eszközöljem ugye ugy értetted  merthogy a modulon nemcsak az ic van hanem van egy fet is meg pár ellenállás kondi  itt még van egy kis info rola de nem értek olyan nagyon angolul ..https://www.pololu.com/product/2990 üdv dddemeter.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Mint írtam, az első verziómnál az volt a probléma, hogy ha az enable alacsony, akkor fékezte a motort, míg az eredeti IC-nél ha IN1 és IN2 alacsony volt, akkor a motor szabadon tudott futni.
A kerék egy visszacsatolás lehet, hogy mennyit mozdult el, és ha kiveszed, akkor nem látja, hogy mozog, és teljes erőbevetéssel próbálja mozgásra bírni a motort.

Üdv: Jácint

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia .Nos bekötöttem a dolgokat a második verzio szerint, a BA156 diodák helyett betettem SB140 tipusuakat ezeknek a multiméterrel valo mérése sorám csak 0.2 volt nyitófeszültséget mértem ,a helyzet annyiban változott hogy most már észlelhetö egy kis eltérés a ringatás nagyságában ha a kapcsoloval állitgatom a ringatást ,Probaképpen rövidrezártam az egyik diodát egy csipesszel ez csupán annyit változtatott a dolgon hogy a hinta 2-3 centivel hosszabb utat tett meg és nöttek a fokozatok közti külömbségek is egy picit de nem mertem rövidrezárva hagyni.....  Azt gondolom hogy vezérlés nem anyira talál ezzel az ic vel mint az eredetivel  igy aztán tökéletes csak akkor lehet ha olyat teszek bele ami oda jár ....Ha egyik diodát kivettem akkor is ugyanugy megy, mint ha mindkettö benne lenne....megtudtam hogy a baba amit kellene ringasson az kb10 kilo...hogy egy ilyen kis motor meddig birhatja lengetni... azt nem tudom. Azon is morfondiroztanm hogy a kerékkel kellene csaljak egy kicsit lekaparnék a rajta levö sávokbol igy kevesebb elmozdulást észlelne...  lehet ezzel is javulna a helyzet ,,de talán igy is már használhato lessz a cucc.nem nagyon van több ötletem . Ezuton is szeretném megköszönni  segitséget ,  Neked és MIndenkinek. aki probált ebben a topikban közelebb vinni a megoldáshoz ..perszre ha közelebb lennék Kinához akkor más lett volna a helyzet de igy azzal kell boldogulni ami van és ugy ahogy lehet...  ...itt van két kép a delikvensröl ha már annyit kinlodtunk vele.. ki tudja az is lehet hogy már babaszoptato gép is létezik a kismamák kimélése végett...(söröskorsot nem találom sehol).... Üdv dddemeter.

0

proba
proba picture

Nehogy bármit is változtass a keréken, nagy valószínűséggel nem lesz jó, és a későbbi esélyeket nagymértékben rontja. Amit én láttam, az ha nem volt rajta a kosár, akkor sem volt hajlandó jól szabályozni. A baba súlya majdhogynem nem számít, inga módjára, fokozatosan gyorsítja fel, ennek viszont feltétele a pontos visszacsatolás.  Egy nevetségesen kicsi motor működtette az enyémet is. A Kinai ic meg tényleg elérhetetlen, a szállítási költséget benéztem, kb 20$.  Az a pár dollár lehet Kinára vonatkozott.
 

0

proba
proba picture

Ha még költeni akarsz rá.... Azért alaposan nézd körül, hogy jó e. Félelmem a 3V mint alsó feszültség.
https://www.tme.eu/hu/Document/f6bd58ec90fff70787d145830ee61503/ZXBM5210.pdf

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ne bántsd a kereket!
Egyébként a motorkimeneteken mit látsz szkóppal? Illetve nézd meg a jelalakokat a kis driverpanel bemenetén is, lehet, hogy fel vagy lehúzó ellenállások kellenének.

0

dddemeter
dddemeter picture

Szervusztok.Nem akarak több energiát és pénzt áldozni az ügyre , tettem egy 1 mikros kondit a bemenetre és egy kicsit mintha jobban lengetné a hintát a motor kivezetésén 5 voltos négyszögjelet találtam oszciloszkoppal amugy a táp is 5 voltos. Összeraktam és elviszik holnap  mégegyszer köszönöm a segitö szándékot Mindenkinek üdvözlettel dddemeter,

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia Jaca.Köszönöm a közremüködésedet akkor megrendelem holnap :     és ha majd megérkezik akkor majd referálok a fejleményekröl , addig is köszi az eddigi segitségedet  üdv dddemeter.

0

Sponsored links