You are here

Baxi Mainfour 24 kombi kazán nincs szikra

10 posts / 0 new
Last post
Thorwald
Thorwald picture

Sziasztok!

Remélem jó fórumot adtam meg, gázkazánnal foglalkozót önállóan nem találtam.
Kollégám Baxi kazánja leállt, nem gyújt be, nincs egyáltalán szikra. Nem is hallom, hogy bárhol átpattanna, így nem valószínű, hogy letestelt volna valahol, vagy már a gyújtótekercsben áthúzna.. Honeywell CS0261F panel van benne, de nem találok sehol helyet, ahol kapható lenne, csak orosz nyelvű fórumokon fordul elő.
A kazánt szétszedtem, gáz jön egy darabig, majd hibával leáll. A gyújtás képét adja a kijelzőre. Öngyújtóval meggyújtva működik a kazán, ad melegvizet, hallani ahogy a relék kapcsolnak, így kizárnám a gázellátás és a panel egyéb funkcióinak hibáját, viszont gyújtani nem hajlandó.
Valaki tudja javítani a panelt, vagy tudtok boltot, lehetőséget, ahol panelt lehetne kapni? Régebben a Lángőr Kft-nél tudtam a Ferroli kazánomhoz elektronikát venni, de Baxihoz alig tartanak valamit.
Tudom végső esetben létezik mint megoldás a gázszerviz, de amire kijönnek, utána számolnak hetet, havat, egy vagyont elkérnek.
Tudtok segíteni javításban, vagy elérhetőségben ahol panelt lehetne vásárolni?

Köszönöm: László

Comments
Thorwald
Thorwald picture

Nagyon köszönöm a sok segítséget. az érdekessége a panelnek, hogy időleges a hiba, egyszer csak észbe kap és napokig működik stabilan, majd megint megáll. Az egyik boltos mondta, ezeknél a paneleknél sok kontakthibással találkozott. Sajnos akkor pont működött, így nem tudtam ellenőrizni, hogy az átforrasztással megoldódott a hiba, vagy sem. Sajnos nem, ma reggel megint nem indult. Ezért tűnt hihetőnek a kontakthiba, mert előtte már csinálta, hogy 1-2 napig nem megy, majd utána magától - külső beavatkozás nélkül - működik tovább, mintha minden rendben lenne. A panelen nem találtam semmilyen égés, vagy melegedés nyomot.
Ezek fényében van tapasztalatok, ötletetek, ami hamarabb célhoz visz?
A kapott tippeket azért holnap este megnézem, bár betegen vagyok itthon, de barátomé a kazán, nem hagyom melegvíz és fűtés nélkül ha lehet.
Köszönöm a segítségeteket.

File csatolás: 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nagyítóval kell átnézni a forrasztásokat.
A nagyobb teljesítményű alkatrészeknél , csatlakozóknál az átforrasztás azt jelenti, hogy le kell szippantani a régi ónt és új ónnal forrasztani nem ólommentes ónnal, mert az ólommentes csodákra képes(kontakthiba)

Bálint

1

yoda007
yoda007 picture

Szia,

A Baxi kazán jelen panelével ugyan még nem találkoztam,de alapjában 3-4 típus hibája szokott lenni ennek a termékcsaládnak.
1:Triac meghibásodás
2.Kondi kapacitásvesztés a gyújtó körben
3.Gyújtótekercs szakadás
4.Jellemzően egy PIC hajtja meg a tirisztort és ez meghibásodik.(de ennek a legkisebb az esélye)

További szép estét!

1

zsugori
zsugori picture
***
File csatolás: 

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a gyújtótrafó melletti triacot forraszd ki, teszterrel nézd meg
Ha nem  külön triacos, akkor MOC 3022 optós triac vagy hasonló van benne

Bálint

1

Thorwald
Thorwald picture

Sziasztok!
Odáig eljutottam, hogy a gyújtóáramkör egyik 24V-os reléje csak 10,5V-ot kap, így nem tud behúzni, nincs gyújtás.
Nincs valakinek egy teljes kapcsolási rajza, mert amit felraktatok, az némileg hiányos. Így csak tapogatózunk, mi hova megy, például az egyik relé behúzótekercse a levegőben lóg, nincs bekötve a rajzon.

0

zsugori
zsugori picture
***

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: még a szervizeknek sincs rajzuk kazánelektronikákról, legfeljebb  bekötési rajz van náluk
Ilyenkor a táp összes elkóját illik cserélni, mérés nélkül

Bálint

0

geza682
geza682 picture

Hello! 1-2 panelt már sikerült életre keltenem. Magának a panelnak a saját tápegységét ellenőrizném főleg elkókat, a szekunder oldalon. Ha 3-4 évesnél idősebb a készülék a primer puffer elkót is gondolkodás nélkül szoktam cserélni 22-47 mikrofarád 400Voltos szokott benne lenni. Ha esetleg a láng is leállna ionizációs lángőr témakörre kellene rákeresni.

0

Sponsored links