You are here

Beko (Blomberg/Elektra-Bregenz/Arcelik) GSN9580 XB30 mosogatógép nem fűt, minden más tökéletes

7 posts / 0 new
Last post
Badass
Badass picture

Sziasztok,
Tavaly novemberben kezdődött. A hiba jelensége, hogy minden program minden lépése tökéletesen lefut, csak éppen nem fűt a mosogatógép. Tavaly december elejére megjavult úgy, ahogy jelentkezett is a hiba, egyik pillanatról a másikra. Majd idén január elején újra előjött. Vártam 2 hetet, hátha megint magától megoldódik, de sajnos nem így lett. Úgyhogy elkezdődött a javítás, de a mai napig sem lett jó.
Ez a mosogatógép a gyártó szerinti megnevezés alapján egy ANGORA QUADRO MOTOR szivattyúval szerelt, beleintegrált (pontosabban a szivattyúház külsejébe helyezett) fűtőegységgel. (IMG_3877 és IM_4799 ábra). Vezérlőelektronika van a hátán, ami gondolom nem mindenkinek újdonság, nekem az volt.
Eddig ezeket végeztem el, és erre a következtetésre jutottam szépen lassan:
- Fűtőegység ellenállása OK, 28 Ohm, ami megfelel az előírt 1800 W teljesítménynek, így gondolom rendben van
- Fűtőegység vezetékelése OK az elektronika 5V relé kapcsolt lábaitól mérve, nem szakadt
- NTC ellenállású hőmérsékletjeladó jó, melegítésre változik az ellenállása. Ennek ellenére kicserélésre került, hogy elkerüljem azt a hibát, mivel nem ismerem a gyári karakterisztikát, hogy eltolódott karaktersiztika miatt nem fűt a rendszer (tehát most új NTC van benne)
- NTC jeladó vezetékelése OK, nem szakadt
- Zavarosságmérő megfelelően működik. Optikai elven működik, amúgy olyan, mint a Diesel Opacitásmérő. A gépbe szerelt jeladó fényre változtatja a jelét, de a helyére beszerelve a saját fényére is reagál.
- A leeresztőszivattyúból kiszerelésre került 2 db átlátszó kis műanyag darab, ami torma edény tetejéből vált le. Ennek ellenére sem fűt még.
- A csövek a gépben tiszták, nincs szivárgás
- Vezérlőelektronika összes forrasztása újra forrasztásra került. 5V relé kicserélésre került (IMG_4003 ábra). Ezek után sem kezdett fűteni, így teljes elektronika csere lett. Most új elektronika van a gépben. De továbbra sem fűt.
Nem húz be a relé. Kiszerelt elektronikán kipróbáltam, a relé működik, az új relé is működött, elég jól hallható amikor meghúz. Jelenleg nem húz be a relé, ennek próbája is megtörtént egy próba járatással, amikor az ajtó burkolata nélkül ment a gép, az elektronika szabadon volt, és így mérhető a relé vezérlő és vezérelt köre. Nem ad jelet a relének egyik elektronika sem.
Ezek miatt szerintem valamelyik vezérlő jel hiányzik. És nem a hőfok, mert az megvan.
A csatolt IMG_4795 és IMG_4797 ábrán levő egység lehet a nyomásérzékelő? Ugyanis azt olvastam ez is egy vezérlőjel, de eddig nem találtam meg a gépben.
Tudja valaki, mi lehet az IMG_4798 ábrán levő motor? Ez befolyásolhatja a fűtést?
Hol lehet a tachográf jel? Mert ezt is olvastam, hogy ez is egy vezérlőjel. De nem találom a szivattyú forgását jelző jeladót. Lehet, hogy a motor hátán levő elektronika adja ezt a jelet?
Egyéb ötlet?
Mindenkinek nagyon szépen köszönöm előre is a segítséget. Lassan ott tartok, hogy felgyújtom... :-)
Üdv.:
Badass

Comments
Botesz
Botesz picture

Szia! Lehet hogy ki van kopva a motor forgórésze és ha azt érzékeli hogy nagyon leterhelve jár elveszi a fűtést.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia!
Talán ez segít (?)

1

varga jano
varga jano picture
*****

( Folytatás )

1

Badass
Badass picture

Ezt néztem én is. Működik, és ez a túlfolyás elleni védő kapcsoló. Ha túlfolyik valamiett a víz, ez nem szigetelt egység, de a könnyű hungarocell lemezt megemeli és kapcsol. Leállít mindent. 
A tegnap küldött áramlásmerőt kell megtaláljam, hasonlóra emlékszem, úgyhogy remélem meglesz. Nem szoktam ilyet, de kívánom, hogy azzal legyen a baj. :)
A szivattyú forgásjelét adó tachografot még nem tudom hol találom meg.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia !
A keringető szivattyún nincs tg . Szerintem .

0

Badass
Badass picture

Szia!
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ!
Biztos segít. :) Meg is nézem, de kell sajna nekem 1-2 nap. Mindenképp visszajelzek, mi az eredmény.
Badass

0