You are here

Nyáklemez készítés Megoldva

30 posts / 0 new
Last post
Balázs
Balázs picture

Sziasztok

Hoztak hozzám egy autó féklámpát, sajnos beázott és szétrohadt. Elég speciális a ház kialakítása az új 30000Ft lenne. Minta megvan 36db led és 4db ellenállás van rajta.
Foglalkozik valaki közületek ilyen panel legyártásával a minta alapján? Ez egy 38cmx1cm-es panel lenne.

Köszi
Balázs

A tulaj elfogadta a piros led szalagos megoldást. Az eredeti nyáklemezt lepucoltam, arra ragasztottamfel a piros led szalagot, így a tartása is tökéletes. 

Köszönöm mindenkinek aki foglalkozott vele
Balázs 

File attachment: 
Comments
Berti
Berti picture

Szia Balázs!

Szép munka, és tiéd az újrahasznosítás öröme!wink
Venni könnyebb lett volna, de igyekszünk nem szemetelni...(+ az is szétrohad)

Berti

0

glmikc
glmikc picture

Hello.Nyugodtan rakjál bele led szalagot,ami megfelelö fényerövel bir.Nem kell piros,a fehér is megteszi,a bura amúgy is piros.Gyárilag is smd,vagy sima led van benne,és teljesen mindegy,hogy mi adja a fényt,csak megfelelöen müködjön.Üdv.

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!

Az első balesetig... Aztán a hatósági szakértő bevizsgálja.... Mit is talál?
ENGEDÉLY NÉLKÜLI ÁTALAKíTÁST A GÉPJÁRMŰ VILÁGíTÁSI RENDSZERÉBEN. RÁADÁSUL NEM BEVIZSGÁLT, ENGEDÉLYEL NEM RENDELKEZŐ ALKATELEMEKKEL..
Hopp! Mi is ez? Bűncselekmény... http://www.nkh.gov.hu/web/kozuti-gepjarmu-kozlekedesi-hivatal/jarmuatala...
https://www.google.com/search?q=ENGED%C3%89LY+N%C3%89LK%C3%9CLI+%C3%81TA...

Én a helyedben vennék egy bontottat..

3

Berti
Berti picture

Szia Mosószaki!

Akkor van igazad, ha nem szakszerű a javítás.
És nem szakember csinájja...
Szerintem szakszerűen és körültekintően javított a Balázs,  én hátsó lámpát javítottam, a tulaj tudtával, (gyártási, tervezési, anyag  hibákat javítunk, és nincs "javított széria", vagy "hibajavító szett", ami segítené a munkánkak..

Hozzá kell tennem, hogy Magyarországon gyártott háromkerekű új motorokat Ausztriába viszik vizsgázni, mert a Magyar szabályok nem engedik üzembehelyezni.
Új autókat rúgtak ki a vizsgáról, mert "nem jó a fékhatás értéke", el kellett vinni "megvasalni", "dízeleket" pörgettek magas fordulaton terhelés nélkül, mert ez van leírva....stb
Ennyit a szabályokról, és a betarthatóságukról...

Berti

0

bencsi01
bencsi01 picture

Szervusz!
Ha már a felvetett(!) témára és az arra adott válasszal kapcsolatban ilyen határozott (nagybetűkkel, pirosan) véleményed van, rögvest ki is mondva a szentenciát, légy 'oly bájos pontosan ide idézni az általad hivatkozott rendelkezés azon szövegezését amely alapján bűncselekménynek minősíted az esetet. Érvelésed elfogadását nagyban megkönnyítené az is, ha pl. rámutatnál egy, az esetünkben pótlandó panelra előírt megfelelőségi jel követelményére.
Bencsik

2

Mosószaki
Mosószaki picture

Olvass!
"65. § (1) Járműre csak jóváhagyási jellel ellátott féklámpát szabad felszerelni."
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99000006.KOH

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a pótféklámpa nem kötelező tartozéka a kocsinak, sehol nem szokták ellenőrizni
Természetesen azonos fényerejű ledre illik cserélni a rosszat, már csak a jó ízlés miatt is

Bálint

0

zsugori
zsugori picture
***

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Durva ötlet, de próbapanel csíkokra simán össze lehet rakni.

1

uniman
uniman picture
***

Én azért a kocsi típusára is kíváncsi volnék...ha nem titok.
Van uni nyáklemez lapom, 2,54 mm raszteres, furatgalvanizált lyukakkal, lötstoppal ellátot....de lehet, hogy kicsivel rövidebb. Abból eselleg egy (kettő) csíkra ra lehetne építeni a ledeket.
Mások is követtek már el ilyen törvénybe ütköző javítást: devil  http://www.fiatbravo.hu/leirasok/view.php?id=61

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Autóbontóban óccón lehet venni bontott lámpákat. Én egy BMW X3 féklámpájával jártam hasonlóan, abban beépítve volt egy kis SOT23-6 IC-s SMD meghajtó elektronika is, ami szintén szétoxidálódott, leestek az IC lábai is. Sok kinlódás után ötöd áron, bontott lámpából lett újraélesztve.

0

ty
ty picture

Foglalkozik valaki közületek ilyen panel legyártásával

Ha választ is szeretnél kapni a kérdésedre, az 'ilyen' szót kellene kicsit körülírni:
- Egy vagy kétoldalas a panel?
- Milyen sűrűségű a mintázata?
- Esetleg egy fénykép segítene.

A 38 cm egyébként elég nagy; az A4 nyomtatókba nem megy bele ekkora.
Ha két darabból is össze lehetne rakni a nyákot az egyszerűsítheti.

Másik kérdés, hogy mennyit ér neked a nyák?
Mert ha kér érte valaki 10.000 Ft  + postát, amit én egyáltalán nem gondolnék soknak, az neked min. 11.000 Ft.
Erre jön még a te munkadíjad. Akkor már majdnem vehet egy újat a tulaj.
Szerintem ha olcsót akar, akkor ragaszd be a LED-eket, kösd össze a lábukat vezetékkel, másfél óra alatt megvagy,
így arányban áll az elvégzett munka az árral.

0

Balázs
Balázs picture

Sziasztok 
Csatoltam fel képet. 
Köszönöm Balázs 

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Ahogy látom, semmi extra nincs benne. Nem lehetne pl egy piros LED szalaggal kiváltani? https://www.ebay.com/itm/12V-24V-3528-Led-Strip-Lights-120LEDS-M-5M-600S...

0

jakyg
jakyg picture

Sziasztok!

Azért azt tartsátok szem előtt, hogy egy autó hátsó lámpájáról van szó, ami szegről végről biztonság kritikus alkatrész, és mint olyan szabályok vonatkoznak rá. Én nem javítanám semmi mással csak eredetivel.

2

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Pontosabban egy pótféklámpáról van szó, tehát még van 2db normál féklámpa is az autón. Természetesen az eredeti megoldás lenne az igazi, de egy pótféklámpa ha fékezéskor hátul a megfelelő fényerővel világít, tájékoztatja a többi közlekedésben résztvevőt, akkor teljesíti a tőle elvárt követelményeket. Ha szedtél már szét többféle ilyen lámpát, akkor tudod, hogy az autógyártók a legkülönfélébb fajta ledekkel oldják meg ugyanezt a feladatot (superflux-tól kezdve az SMT kivitelig) , akkor miért ne lehetne kiváltani alternatív, ugyanazt a fényerőt produkáló másik típussal, az eredeti tokban? Ez még nem is olyan típusmódosítás, mint amikor a normál izzós lámpatestbe szabálytalanul ledes  helyettesítőt építenek, amitől megváltoznak a lámpa tulajdonságai, pl vakítja a szembejövőt, vagy egyáltalán nem látszik a fénye, az agyatlan átalakítás na az a veszélyes.

0

imrus101
imrus101 picture

Hali!
A probléma az, hogy csak gyári vagy gyár által arra a gépkocsi típusra jóváhagyott világítótest szerelhető az eredeti helyére. Műszaki vizsgán sem megy át, ha nincsenek meg a megfelelő jóváhagyások az átalakításhoz, hiába néz ki jól szemre.

imrus101

1

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Jelen esetben nem szerelne senki másik lámpatestet az eredeti helyére, ilyenről szó sem volt. Az eredeti, javított lámpatest kerülne vissza, hasonló paraméterekkel. Viszont, ha már ennyire kekeckedünk, akkor ezt a lámpatestet szét sem lehetne szedni, hanem komplett csere újra, mivel gyárilag  úgy van tervezve, hogy nem cserélhetőek benne a "fényt kibocsájtó elemek"  Amúgy jelen esetben, mivel a nyák nagy része, és a hordozó egyben van, letakarítva, a  hiányzó részeket áthuzalozva, aztán védőlakkal lekezelve az eredeti állapot helyreállítható lenne. Melóban kb annyi, mintha valaki legyárt egy új panelt, és át lesz bele ültetve minden.

0

bencsi01
bencsi01 picture

Szervusz!
Azt hiszem ebben az esetben ez a műszaki vizsgáztatásos, jóváhagyásos dolog kicsit és oktalanul el van túlozva.
Bencsik

0

welding alt
welding alt picture

Szia!
Tévedsz! Szigorú előírások szabályozzák mindazt ami a biztonságos közlekedést elősegítik. Önkényesen NEM változtatható meg semmi sem ( még akkor sem, ha te jobbat csinálsz mint a gyári), ami életvédelmet szolgál. Ezt elhiheted nekem.
Üdv. welding alt

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Egy pótféklámpa, vagy akár féklámpa autó jelzőberendezés, ami szinte bármikor meghibásodhat, kiéghet benne az izzó, milyen életvédelmet szolgál? Akkor vajon mire szolgál a biztonsági öv, és a légzsák?

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

KRESZ szerint naponta az első indulásnál ellenőrizni kéne az autó műszaki állapotát. Viccesen hangzik, de hallottam olyat, hogy a tanulóvezetőnél pont a vizsganap égett ki a lámpa, és így nem volt közlekedésre alkalmas az autó, élből bukta a szerencsétlen a vizsgát -önhibáján kívül.

1

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Ez így van, ha naponta nem is, de elég gyakran megszoktam nézni, és ha épp napközben hibásodik meg ellenőrzés után? Nálam pl a Megane 2-nél gyakran égnek ki az első H7 izzók, szar konstrukció. Reggel még OK, amikor elindulok, egyik indításkor pedig felvillan, és pakk megszűnt... Nem szolgálhat életvédelmet, ha így meghibásodhat.
Ezek jelzőberendezések:

  • A gépjármű aktuális helyzetéről, mozgásáról és haladási irányáról tájékoztató lámpák:

    Féklámpák (fő és segédlámpák), helyzetjelző lámpák, irányjelző lámpák, oldaljelző lámpák, tolatásjelző lámpák

Pont ezért kellene visszatenni, ahogy írtam, mert ha kihagyja a belét, akkor az már átalakítás, hisz tudatosan tette vissza kiherélve, de ha minden benne van, de hibás, a kutya nem mondja meg, mikortól nem világít, reggel még jó lehetett. :)  Viszont, ha megjavítva, kellő fénnyel világít szerintem sokkal jobb a helyzet, és a láthatóság.

0

Attee
Attee picture
*

Üdv! A PÓTféklámpa (avagy 3. féklámpa) NEM kötelező tartozék, sok autóban nincs is, ezért szerintem erre nem vonatkoznak olyan szigorú előírások. (a két normál féklámpa természetesen kötelező, és az előírt paramétereknek meg kell felelniük.) Sokáig egyébként nem is volt szabályos a használata a pótféklámpának... Nyilván vörös színűnek kell lennie, különben értelmetlen, mint falábra a zokni, és nem is szabályos, ha mondjuk elvakítja a mögöttem autózót. De ezen kritériumoknak nem nehéz megfelelni.

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Akkor az a legköltséghatékonyabb javítás, ha üresen visszateszi a lámpabúrát ;)

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Úgyis rossz, visszateheti panelestül, és akkor minden az eredeti, gyári, még egy szőrszálhasogató műszaki szakértő sem köthet bele, hogy épp tönkrement. Sőt lehet be kéne perelni az autógyárat, hogy milyen gyenge minőséget gyárt, ha be tud ázni, ezáltal meghibásodva nem ad megfelelő tájékoztatást a többi közlekedőnek... :)

0

bencsi01
bencsi01 picture

Szervusz!
Azt hiszem ebben az esetben (értsd: kérdésfelvetés) nem tévedek.
Üdvözléssel: Bencsik

0

welding alt
welding alt picture

Szia!
Kérdés felvetését illetően, nem tévedsz, de nem ok (!) nélkül gavíroznak-nyomtatnak - stb. azonosító számot-betüt-stb.az alkatrészekre.
Üdv. János

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Megnézted a lámpát? Hagyományos magasfényű 5mm-es LED-ek vannak benne, semmi spéci... Nem értem, mit keveritek ennyire, baleset nem ez miatt fog bekövetkezni! Sok autón nincs is pótféklámpa gyárilag... Ez egy kiegészítő dolog a fő féklámpák mellett. Mondjuk fehéret azért tuti nem tennék bele, az már durva lenne. Ha már itt tartunk én igazából azt nem értem, hogy kaphatott egyáltalán forgalombahelyezési engedélyt olyan autó mint pl a Kia Sportage, és társai, amiknek a hátsó indexei alulra, a lökhárító aljába vannak felszerelve, tehát egy magasabb autóbol, vagy ha közelebb mész hozzá, esetleg felveri a sárt, nemis látható, hogy villog, na ez a balesetveszélyes, és mégis közlekedik az utakon hivatalosan.

2

Sponsored links