You are here

Siemens Club RM 818 rádiósmagnó hangerő szabályozási hiba.

18 posts / 0 new
Last post
szabika
szabika picture

Van egy Siemens  rádiósmagnó, melynek a következő a hibajelensége: A hangerőt föltekerve a balansz potméter rendesen szabályozza a kétoldali hangerőt. Amikor a hangerőt teljesen letekerem minimumra, akkor a bal oldali hangszórót rendesen elnémítja, viszont a jobb oldali hangszóró még mindig szól de halkan: A   jobb oldali hangszóró hangját ilyenkor csak a Balansz potméter Balra tekerésével lehet elnémítani. Előre is köszönöm a segítséget. Üdv Szabolcs.

File attachment: 
Comments
Joe
Joe picture

Szia!
Szedd szét, takarítsd ki a potit, szuttyok van benne, vagy kopott. Régen a COCOM lista idejében, anyaghiány miatt csináltuk. A kontakt spray hatása rövid.

Sok sikert!

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Valószínűleg kontakt hibásak a potik. Ne fújkáld tele mindenféle trutyival, mert csak nagyobb kárt csinálsz. Forraszd ki mindhármat, szedd szét a házát és alaposan takarítsd le alkohollal a rugós érintkezőket és az ellenállás pályát. Szerintem ez hosszú időre megoldja a problémát.

Üdv.

1

Joe
Joe picture

Üdv!

Preciziós Kontakt spray, vagy tunerspay is jó. A lényeg, hogy fémtiszta legyen. A mit említettem azért jobb mert vékonyan kennek is.

0

kozakg
kozakg picture

Ki sem kell forrasztani. A közös ellenálláspálya lapról külön külön leszedhető az egyes potik tengely/csuszka része talán...három fül kihajtása után.
Tartok tőle hogy a csuszka rész műanyagja már mély barázdát vágott az ellenállás pályába, ezért lett az egyik csatorna oldalán a pálya elején nagyobb az ellenállás. Lehetséges hogy hamarosan teljesen megszakad.

1

SobriJ
SobriJ picture

Én értem azt hogy nézzük meg mindennek a belsejét, de ha nem akarjuk ezzel rabolni a saját időnket akkor jobb egyet fújni.

0

SobriJ
SobriJ picture

Nem tudom mennyire akarod beleásni magad, de kezd azzal hogy befújkálod sprével, ha ne segít akkor potméter csere.

0

kozakg
kozakg picture

Ha a csere lenne a végső megoldás, lehet gond vele.
Lehet hogy megcsal az emlékezetem de úgy rémlik hogy a három poti ellenállás pályája egy közös bakelit lapon van kialakítva, csak együtt cserélhető spec. típus.
Most nézem a becsatolt dokut, nem tévedtem!

0

SobriJ
SobriJ picture

Lehet én emlékszem rosszul de van két volume és egy balansz.

0

welding alt
welding alt picture

Szia,
Két  különálló L-R hangerő potméter esetén sosem volt divatban még egy plusz balansz potencióméter beépítése .
Üdv. welding alt

1

Jaca
Jaca picture
****

 

File csatolás: 

0

SobriJ
SobriJ picture

smileyKösz nem jól emlékeztem, és most mi a gond, nem lehet javítani? De legalább figyeltek. minek két volume mellé egy bal. smiley Na már mosolyogni is tudok.

0

Wilhelm56
Wilhelm56 picture

Kedves Szabolcs!

A kapcsolási rajz alapján ilyen hiba akkor lehet, ha a hangerőszabályzó ikerpotenciométerének jobboldali földpontja megszakadt.

Üdvözlettel:

Wilhelm56
 

0

kozakg
kozakg picture

Nincs megszakadva (mert akkor nem venné le a hangerőt) csak már kopott az ellenállás pálya.

1

Joe
Joe picture

A poti pályaszakadáshoz pl repedés miatt, antisztatikus spray is jó lehet. zsírtalanítani kell, utána ez a spray a szétszedett pályára fújni. Kicsit várni aztán letörölni. a repedésben megmaradt vezető anyag visszazárja a két réteget. Keverőpultban csináltam, a zenészek nem hallották meg-

0

Joe
Joe picture

Az is javítható. A pályakikopás.
Bosch légárammérőt Opelben volt, (vastagréteg technológia), javítottam úgy hogy a bronz csúszkát a kikoptatott pálya mellé raktam. összerakva újabb 100 000 km. Az autóvillamossági szerelőt akkor szoktattam le a WD 40-ről. :)

0

kozakg
kozakg picture

Csak részben van igazad. Itt a kb. 2mm széles ellenálláspálya a bemarás okán elkeskenyedik és az elkeskenyedett szakasz pályaív mentén mért ellenállása megnő, rendszerint a két szektoré nem azonos mértékben vagy csak az egyiké. Ebből jön a szöghelyzettől függő kisebb nagyobb eltérés, ami a jelen panasz esetén is tapasztalható (volna) ha rámérnénk. Jellemzően nem a leszedő érintkező marja ki a pályát hanem az érintkezőt hordozó, a tengellyel egybe fröccsöntött műanyag idom pereme a tengelyirányban nem túl stabil helyzete miatt. (primitív konstrukció)

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Mivel a kérdező még nem reagált az ötletekre csak találgatunk. Várjuk meg, hogy szétszedje és lefotózza a belsejét. Annak fényében tovább lehet lépni. Ha valóban a szénréteg kopott el akkor csak a poti csere segít. Nyilván ugyan ilyet nehéz beszerezni, de a szerelőlemez lehetőséget ad akár egy kettős sztereo poti beépítésére is. Persze annak a lábkiosztása más és be kell drótozni. Nem egy elegáns dolog de működés szempontjából jó megoldás. De nem érdemes ennyire előre gondolni a dolgot lehet, hogy a tisztítás is megoldja.

0

Sponsored links