You are here

B-4220/V típusú joystick vezérlésű elektromos rokkantkocsi nem indul. MEGOLDÓDOTT.

23 posts / 0 new
Last post
Billentyűs
Billentyűs picture

    Üdvözlöm a Fórumos Kollégákat!
Egy, a rehab által forgalmazott 4 kerekű járműről lenne szó. Bekapcsoláskor 1-et sípol. semmi mást nem csinál. Az akkuk rendben, 2x12V 80 Ah-s akku sorba kötve. Ha a töltőt csatlakoztatom, a világítás elemei működnek. El nem indul, mert tiltva van töltő üzemben. Mivel az elektronikájáról nem találtam semmit, nem tudom, letilt a vezérlő, vagy nem kapcsol be. Az ülés  alatt van a világítási egység, ott is meg van, a vezérlőbe is feljön a 24V. A csatlakozókon ezen kívül még 1-2V mérhető. 
Ezzel kapcsolatban kénék segítséget, aki esetleg találkozott ilyen eszközzel, dokumentációja, ...  egyéb ötlete van.
    Előre köszönve a segítséget,  üdv

            Billentyűs

            

Comments
uniman
uniman picture
***

A vastag betűs írást mi indokolja ?

0

Billentyűs
Billentyűs picture

Üdv. Uniman!
Az @-eket vastagabban, esetleg más betűszínnel nagyobb méretben szoktam elküldeni. Itt csak a vastag lehetőség volt.

          üdv.

0

uniman
uniman picture
***

Hello! A vastag kiemelés használata csupán akkor javasolt, ha írásunk egy-egy kiemelkedóen fontos részletére fel szeretnénk hívni a figyelmet... legalábbis én a hozzászólásaimban ezt követem.

0

kozakg
kozakg picture

Mert az örömrúd úgy jó ha vastag. smiley

0

kozakg
kozakg picture

Háromszori olvasásra sem találni a címbéli "MEGOLDÓDOTT" mibenlétét.
Viszont úgy látom megsértődtél a yoi és yoy említése miatt. 

0

Billentyűs
Billentyűs picture

Hello Kozakg!
Szó sincs róla, hogy sértődöttségből küldtem 2x az OK-t. Úgy tűnt, elsőre nem tudtam feltölteni, azért küldtem még 1x. Amikor észrevettem a kettősséget, a szerkesztés alatt próbáltam törölni az egyiket, de nem volt jogosultságom hozzá. Megoldódott a probléma. 1 erős mágnes segítségével be tudtam kapcsolni a vezérlőt. Most már rendesen működik a joystick-kal.

            üdv.

0

feri023
feri023 picture

Szia Billentyűs!
Ennél a típusnál ha lezárt állapotban van, bekapcsolásnál az akkutöltöttség jelző első piros LED-je felvillan egy pillanatra, majd a kulcs szimbólum közepén folyamatosan villog a piros LED.  Pár perc elteltével automatikusan kikapcsol, miközben egyet csipog. Ha a piros villogó LED felett egy erős mágnest elhúzol, akkor hangjelzés nélkül világítani kezd a sebesség jelző, valamint az akku töltöttség jelző.
Az is fontos lenne hogy megmérjed a vezérlő  töltő csatlakozó két szélső lábán megjelenik-e a 24V.
A középső lábat használja tiltásra, hogy töltés közben véletlenül se legyen elindítható. Egyéb tiltási lehetőségről
(borulásgátló stb.) nekem nincs tudomásom hogy lenne ezen típus esetén.

Üdv: Feri

0

Billentyűs
Billentyűs picture

Szia Ferikém!
A gári kulcsra nem reagált, de 1 nagyobb mágnessel be sikerült kapcsolni. Hallatszik a relé kattanása, kijelzi a töltöttséget, teljesen töltött. A világító rendszer is működik. A nyomógombbal továbbra sem lehet bekapcsolni, esetleg rossz a kapcsoló, vagy a közelében valami alkatrész hiba lehet. A mágnes hatására pontosan úgy viselkedik, ahogy fent leírtad. Az ülést vissza kell szerelni, hogy beülhessek, elinduljon.
Remélem menni fog most már. Nagyon köszönöm a segítséget. A tulaj 93 éves, örülni fog neki, hogy tudja használni. Ez a fajta, yoystickes kocsi volt az első, amit javítottam. Attól féltem, a szoftver sérült, mert azt nehezebb pótolni.

            üdv.

1

Inhouse
Inhouse picture

joystick
 

0

Billentyűs
Billentyűs picture

OK.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
OK-OK, de a cimben(!) azert jo lenne helyesen irnod: elvegre a keresök-keresögepek igy nemigen talalhatjak meg adott esetben...
Kari

0

feri023
feri023 picture

Szia!
Örülök hogy sikerült előre lépni. A nyomógomb az lehet hibás, mérni tudod. Leggyakrabban ezt a nyomógombot használják, ezért van rá esély hogy elfárad. Javítási tapasztalatom nincs a vezérlővel, általában cseréljük ha gond van vele. 
Üdv: Feri

0

Billentyűs
Billentyűs picture

    Szia Feri!
Amint az indulási képeken lehet látni, szét volt szedve a vezérlő. Ma ismét leszereltem, érintkező tisztító spray-vel befújtam a mikrókapcsolókat, most már azzal is be-ki lehet kapcsolni a szerkezetet. Nem állok neki megfelelő méretű kapcsolót felhajtani, mert lehet, hetekbe telne az eredmény. Ha a későbbiekben ismét gond lenne vele, a mágnes segíteni fog. Különben egyszerű a házat szétszedni, csak 1 kiméretű torx kulcs kell a 4 csavar eltávolításához. A kocsihoz pedig kereszthornyos csavarhúzó kell. 3 panel van benne. Még azt kérdezném meg, a soros port csatlakozó, / 5 érintkezős, a tuchelhez hasonló csapokkal / bekötését ismered-e? Van 1 hasonló, csak 9 érintkezős ilyen dugóm. Az 5 érintkező közül 2 a táp, 3 a soros vezeték? Már azon gondolkoztam, megpróbálom elérni a belső tartalmat. Összehoztam volna 1 CH340-G-s USB/soros interfésszel. Ennek már telepítve van a drivere. A 9 érintkezőből az alsó 4-et levágtam volna. A számítógéphez csatlakoztattam volna. Találtam 1 exe fájlt, amivel lehet olvasni, írni, szerkeszteni a kontroller programot, ha másképp nem boldogultam volna.

      üdv.

0

feri023
feri023 picture

Szia Billentyűs!
Valóban RS 232 szintű jelekkel kommunikál, 3 lábat használ csak, RX-TX és GND. Tápfeszültségnek a "saját" 24V-ját használja, nem kell a csatlakozón külön kapnia. Azt hogy "házi" módszerrel lehet-e kiolvasni nem tudom, de írni nem valószínű. A gyártótól vásárolt programozó hardverkulcsot használ. Az aljzat bekötését megpróbálom kimérni, ha sikerül a jövő héten elküldöm.
Üdv: Feri

0

Billentyűs
Billentyűs picture

   Üdv Feri!

Találtam egy wizard 5.6.6.5 és 6.0.2.0 exe fájlt. Ezekkel szerkeszthetők az adatok, de a hozzá kapcsolódó PDF-ben 4 féle DVD-ről ír, amelyek tartalmazzák az összes jármű kulcshoz tartozó programjait.. Ha van DVD, akkor arról a kulcsra lehet másolni az adott programrészt. Viszont  enélkül nem lehet semmit elindítani és bekapcsolva kell, hogy legyen a vezérlő. Valószínűleg a kulcs adatait összehasonlítja a kontrollerben lévővel. Sokféle funkciót lehet ilyenkor végrehajtani. A 3 tüske van beforrasztva, a 2-tes nincs.
    Akkor majd érkezik a bekötés. 

            köszönöm, üdv.

0

Berti
Berti picture

Szia!
Aksik terheléses próBája mit mutat?
Ha mindenhol ott van a 24 volt, akkor működnie kéne,
24.00 volt van pontosan mindenhol? Az aksitöltő tele aksit mutat, tölt egyáltalán?
Ahogy írták a fórumtársak, rengeteg biztonsági tiltás van ezekben,(ülés-terhelés-borulás, üres aksi stb.) hogy ne "bokrosodjon" +, ezért  szerintem ,bízd a javítását szakemberre!
Berti
 

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia!
...feljön a 24V.
A vezérlő bekapcsolható? A szegmens, LED-ek adnak valami életjelet? Esetleg a relét hallani hogy behúz?

Üdv, Feri

0

Billentyűs
Billentyűs picture

    Szia Feri!
A 24V mindenütt jelen van. Ha a töltőt rácsatlakoztatom, a világítási egység működik. Anélkül az indítási led 1 pillanatra felvillan, utána egy dudálás, elalszik. Van 1 reed relé is a vezrérlőben, van 1 hagyományos is, de nem hallatszik kattanás. Félköríves ledsor mutatná a töltöttséget, de abból is csak a legalsó villan fel. 

      Ennyi.
       üdv.  Billentyűs

0

gyimi1
gyimi1 picture

Szia!
Ha rajta van a töltő, úgy nem indul el. Amúgy lehet hogy le van zárva. Kell lennie hozzá egy kis feloldó mágnesnek, amit a reed cső fölé tartva kiold és így indítható. Plusz van benne borulás védelem, ami akkor aktiválódhat, ha valamelyik első kerékkel ráhajtasz egy kisebb "bukkanóra", ami megdobja a kocsit. Ekkor ki kell kapcsolni és újra bekapcsolni és már mehet is tovább.
Üdv.

0

Billentyűs
Billentyűs picture

     Szia!
Próbáltam a kis lemezzel is, de arra sem reagál. A borulás védő a hátulján lévő 2 kis kerék? Hol van? Elektromos, mechanikus?

       üdv.
 

0

kallospeter
kallospeter picture

Szia!!
Az akumulatorok terhelesre (nem a kerekesszekben) hogy viselkednek? De a legnagyobb valoszinusege annak van hogy a "lopasgatlas" aktivalva van.A feloldas tipusfuggo: a "kulcs gomb" hosszan lenyomasatol -egy 4 szamjegyu kod egy bizonyos gomb kombinacio utani beirasaig rengeteg lehetoseg van.A leggyakoribb a kulcs-gomb hosszan nyomvatartasa ( legalabb is Permobilnal).A hasznalati utasitasba mindezek le kell legyenek irva.
Sok sikert,Peter

2

Billentyűs
Billentyűs picture

Üdv. Péter!

Ez a kocsi 2004-es gyártású, nem hiszem, akkor tettek bele ilyet. A tulaj elmondása szerint az utóbbi időben nehezebb volt indítani, végül teljesen leállt. Tudni kellene, a bekapcsolás utáni 1 sípjelnek van-e jelentősége. 10 s-ra felvillan az üzemi led, utána sípol, elalszik a led. Az akkuk újak. A vezérlőbe is bejön a 24V, a világító egységnél is jelen van mindkét csatlakozónál.

            üdv.

0

Sponsored links