You are here

Schlumberger 4910 ssb analizátor

11 posts / 0 new
Last post
cherno
cherno picture

Sziasztok!

Nemrégiben szert tettem egy Schlumberger 4910 stabilock ssb analizátor nevű műszerre. Kb. zsákbamacskaként vettem, kevés pénzért, üzemképtelenül. Bíztam benne, hátha az egyik funkció valamiféle spectrum analizátor. Szerencsére kevés bütykölés után be lehetett indítani. Nem tudom, megfelelően működik-e, de már van kép, meg hang. Telegraph módban ketyeg benne valami.

Van benne egy 4 frekvenciás  2,5kHz 1,8kHz 1,1kHz 0,7kHz generátor, ez működik. Viszont ötletem sincs, milyen alkalmazás az, amihez pont ez a 4 frekvencia kell. Ha ráakasztok egy darab drótot az egyik bemenetére - képen az egyik menetes csatlakozó amelyiken a szkóp mérőtapintója van - , akkor elkezd valamit analizálni. 

Csak telegraph módban működik a kijelző, más módban nem csinál semmit. Nem tudom, kell-e neki. Pontosabban Analyser módban világít a corr.stablilock led. Valószínűleg csak be kellene kötni valami 50 ohmos koax alapú hálózatba. Lehet, hogy ez egyfajta mérőállomás, amit fixen bekötöttek valami reléállomásba, és azt hiányolja, de amúgy halvány segédfogalmam sincs.

Tudna adni esetleg valaki bármiféle információt erről a műszerről? Mi ez pontosan, hogyan, és mire használták?
Használati utasítás lenne a legjobb, esetleg munkahelyi tapasztalat, talán dolgozott vele valaki, és emlékszik még, mire jó, és hogyan kellene működnie?

Neten nem találtam semmi konkrét információt ezzel kapcsolatban.

Előre is köszi!

Üdv.

 

File attachment: 
Comments
lcsaszar
lcsaszar picture
*

A doboza jó lehet valamire.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Schlumberger ketyerekröl altalanos celra tervezett valtozat eseten sem nagy a sansz valami leirast talalni, ez meg elegge speci valami...
SSB Analizator= Egyoldalsavos ado-vevök/atviteli rendszerek merömüszere kell, hogy legyen.
Lehet, hogy a Te frekijeid "csak" az ismert DTM-frekik "francia" valtozatai_azoknak is(mint pl. IBM & MS stb) "allando kenyszerük" mindent kisse maskent megoldani mint ahogy azt a vilag teszi-tenne...

A DTMF a Dual-tone multi-frequency rövidítése. Amint neve is mutatja, 2 hang egyidejű jelenlétével operál, amely két hang a telefon billentyűzet sorát illetve oszlopát határozza meg, azaz a konkrét számjegyet az alábbiak szerint:

DTMF frekvencia
  1209 Hz 1336 Hz 1477 Hz 1633 Hz
697 Hz 1 2 3 A
770 Hz 4 5 6 B
852 Hz 7 8 9 C
941 Hz * 0 # D

Például ha egy 6-os számjegyet akartunk közölni a túloldallal, akkor egy 770 Hz és egy 1477 Hz-es hangot egyszerre néhány tized másodpercig kiadva majd elhallgattatva át is jutott a 2. sor 3. oszlopában található 6-os számjegy. A karakterek között néhány tized másodperces modulálatlan, csendes részt hagyunk.

Kari
Közben kinagyitottam a fenykepet: ez egy hanzotaviros kereskedelmi csatornas Radios lanc merö müszere lehet.

1

l.pozsgai
l.pozsgai picture

Hi!
Ez valszeg vagy a TÁKI illetve a külügy műszerparkjába tartozott...
Különböző "titkosított" üzeneteket lehetett dekódolni ez pedig a koder-dekoder
analizálására volt hivatott..
Ha nem tévedek "nagyot".. A külügy a mai napig RH-t is használ, csak a technika fejlődött
a digitalizációnak köszönhetően..
Persze a gsm technológia kezdetén azt "mondták" lehallgathatatlan...
Az ERICCSON az elő pillanattól a NOKIA egy másodperccel utána mindent tudott
az összes felhasználójáról..
Igaz, ez nem kapcsolódik szorosan a témához!
Üdv
 

0

cherno
cherno picture

Szia Kari!

Köszi szépen, tényleg valami ilyesmi lehet. 
Van még egy külső jelbemenete, 0,3-3khz-ig, amire rá tudja multiplikálni a 4 saját frekvenciáját. Ezen be lehet neki adni a hiányzó frekvenciák valamelyikét. És van relé is benne, amivel lehet kapcsolgatni a kiadott jelet. Valószínűleg azt hallom ketyegni.

 

0

Kari
Kari picture
*****

Szia-kerlek!
Tehetnel 2-3 dolgot: A jobb oldalrol jol olvashatu feiratu kep, mi lathato hatul-esetleg oldalt is, a +/-2--10KHz-es gomb alatti felirat? A CRT alatti relay kontaktus fizikailag kapcsolgat-Sztem azt hall(hat)od-avagy bemenet lenne?
Kari

0

cherno
cherno picture

Szia!

Csináltam pár képet még a műszerről. Néhányat belülről is. 

Köszi a linkeket a #409964-ben :)

Én is próbáltam más, elérhető stabilock manualokból kikövetkeztetni, mi lehet ez, de egyelőre úgy néz ki, nincs meg a szükséges telekommunikációs háttértudásom, hogy belátható időn belül sikeresen kisakkozzam, mi is pontosan ez a műszer :)  Ezért kerestem volna valami bedienungsanleitung-ot. Ha egyszer lesz időm, és elektromos boltban járok, veszek egy marék csatlakozót, és rákötöm egy szinuszjel-generátorra. Arra is gondoltam, hogy lehet, hogy kéne esetleg 50 ohmos lezáró ellenállás, meg valami "T" osztó.

Üdv.

0

cherno
cherno picture

Szia!

Van még egy képem a műszerről, az +-2--10 khz  alatt +-"delta"fmax felirat van. Gondolom a kijelzőn a vízszintes skála méretállító gombja. Szerintem a műszer képes fáziszaj mérésre. A kijelzőn 2 skála van, gondolom még legalább az egyik üzemmódban működnie kellene. Sajna nincs menetes csatalkozóm a jobb-fölső 3 csatlakozóra, mert akkor rá tudnék dugni valami szinuszjelet, hátha mutatna valami értelmeset is az általam fáziszajmérőnek gondolt üzemmód. Majd próbálok lomolni valahonnan csatalkozót. 

Sajnos pont nem fényképeztema hátulját, majd ha hazaértem melóból, rendesen körbefényképezem. A hátulján van még egy 10 mhz-es bemenet, egy tápfesz tartomány kapcsoló, egy akuumulátor csatalkozó meg még valamilyen másik kHz-es csatlakozó. Sajna gyári matrica, szám, adattábla semmi sincs.

A ketyegés fülre olyan 1-2hz frekvenciájú. Ha azt az időgörbét követi, amit az előlapon van, akkor valószínűleg az a relé kapcsolgat, szerintem csak a két pont között. A mellette levő X kimenet ad fűrészjelet, ezt néztem szkóppal. Az Y sima egyenáram.

Üdv: cherno

 

File csatolás: 

0

Kari
Kari picture
*****

Haho!

Talaltam a Stabilock Service-röl egy e-Book-t, + még egyet, de regelni kellene-en azt nem szeressem_remelhetöen tudod hasznositani...
Hmm-erdekes oldal, epp most bukkantam ra _nomeg rakàs iinfo a baratunk jovoltabol :-)
Kari

1

cherno
cherno picture

Közben egy szaki jóvoltából kaptam némi információt a masináról. Nevet nem akarok írni, de ezúton is köszönöm szépen!

Gondoltam, megosztom, ha már ezzel a témával indult ez a topic, igaz jó régen. 

 

File csatolás: 

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

Ez a műszer a Schlumberger Stabilock 4022 (és hasonló) rádióteszter tartozéka.
Egyoldalsávos rádiók (USB/LSB) teszteléséhez, beállításához  használták  displayként, négyhang generátorként, stb.
Így önmagában (rádióteszter nélkül) nincs használati értéke.

 Tóni

0

Sponsored links