You are here

Tornádó 48V vezérlő , az "R" "S" "T" fázisból mindig az "R" megy tönkre . Megoldva !

6 posts / 0 new
Last post
belfi
belfi picture

Sziasztok!
Ismét a segítségeteket szeretném kérni. Adott egy 2 éves  Tornádó  elektromos kerékpár.(Az idős hölgyé amibe FET-et kerestem).A probléma : A motor rángatni kezdett morgott . gondoltam Hall szenzor.Találtam egy hibásat , de  cseréltem mind a hármat, sőt a motorkábelt is .Nem lett jó. Aztán jött a vezérlő. A vezérlőben 9 db FET található, a 3 fázisnak megfelelően elosztva . Nevezzük "R" "S" "T"-nek őket . AZ "R" fázisnál , az első FET szélső lábai valamilyen oknál fogva ketté volt szakadva a középső viszont elégett.A mellette lévő két db  FET viszont zárlatos lett.Cserélve mind a 9db  FET-et , és próbálva a motor szépen indult. Aztán  újra próba, de akkor már meg sem mozdult. Újra szétszedtem , kimértem a FET-eket , az "R" fázison lévő FET csoport megint  szárlatos lett.Átnéztem a  motort és a tekercsek egymáshoz képest azonos ellenállást mutatnak 0,3 ohm. nem hiszem hogy zárlatos lenne . Csináltam egy LED-es tesztert  és a kereket hajtva szépen világítanak , ha rövidre zárom a 3 fázist akkor nehéz hajtani , tehát nem is szakadt.Most ismét kicseréltem a FET-eket de jó lenne tudni hogy nem a vezérlő belső hibája okozza az állandó zárlatot mert akkor kár bele az alkatrész.
  Üdv Belfi!
Hiánypótlás:A FET-ek cserélve lettek, az eredeti FET 80N08R 80V 80A  a pótlás

IPP057N08N3 G

Szintén 80V 80A. Készítettem képeket sajnos csak ilyen minőségűt tudok .
A fetek cseréjével most már rendesen működik, viszont az aksi az kuka.Nem tudni mi lehetett a hiba . Mindent gondosan átnéztem és semmit nem találtam.A lényeg hogy most már működik. Köszi mindenkinek.

Comments
Pista47
Pista47 picture

Szevasz!
Nem régen a barátom is pórul járt pont egy két éves kerékpárral.
Abban a kerékpárban a hall cella tápfeszültsége 3.3V volt.
Az átlagos cella (például az SS41) nem volt jó bele, van kimondottan alacsonyabb feszültségű is, azzal jó lett akerékpár. Igaz, azóta nem találkoztunk.
Elnézést, de nem írtam fel, hogy melyik a jó bele.
Talán errefelé kellene indítani a kutatást.

0

belfi
belfi picture

Szia!
Itt ok volt  a hall táp fesz (5V) de az egyiken mindig 5V volt akár mit csináltam Kiderült hogy rossz a szenzor,Rendeltem bele  újakat azokkal semmi gond.
Üdv Belfi!

0

uniman
uniman picture
***

Itt nem írod le, hogy az eredetitől eltérő típusú MOSFET-ek lettek beépítve. Azok katalógus lapjaiban talán akadhat némi éltérést a paraméterekben...te megnézted, összehasonlítottad azokat?
Ezenkívül a vezérlőről sem mutattál képet, így senki sem tanácsolhatta, hogy a FET-ekkel együtt még milyen alkatrészeket javallott kicserélni...
Előző topikodban is már javasolni akartam a komplett vezérlő cserét...kicsit több pénz, de biztos/gyors megoldás, igaz a "műélvezet" elmarad...

2

belfi
belfi picture

Szia!
Igaz nem írtam hogy csere volt , de most pótolom . Egyébként össze hasonlítottam, és itt ajánlották .Sajnos nem számított senki rá hogy ilyen macerás lesz a dolog. Többször cseréltem már FET-et  de eddig ilyen probléma nem fordult még elő.

0

alext001
alext001 picture

Szia.
Nálam is járt már ilyen hibával,villanybringa.Ott IR2103S meghajtót is cserélni kellet,plusz van ott néhány 47uf-os elkó,ami kapacitás szegény volt.
Vezérlőre nem tértél ki,de nem is fontos,mert nagyon sok féle létezik!Itt a "tanyán"megtalálod a 120_fele_kinai_elektromos_bicikli_tolto-szabalyzo-vezerlo_various_chinese_bicycle_charger.pdf fájlt.Abból szemezgetem én is...

0