You are here

Alfa Romeo 159-be Androidos fejegység bekötése

17 posts / 0 new
Last post
GyulaK
GyulaK picture

Sziasztok! (Ezt feltettem a HE fórumba is -ha valaki jár ott is-, de talán itt előbb lesz válasz)
Következő problémára szeretnék választ találni.
Adott egy alfa romeo 159-es amibe a gyári fejegység helyett szeretnénk egy andoidos A-SURE tip. fejegységet beépíteni.
Találtam a neten a kocsi csatlakozó kiosztásáról képet. Quadlock típusú. (A képét mellékelem.) Ebben a csatlakozóban a kocsiban az "A" blokkban a hangszórókon kívül 4 szál van bekötve. 12-es Állandó +12V, 16-os Test, 10-es CAN B (High), 13-as CAN A (Low). Nincs bekötve kapcsolt 12V (és nincs is a közelben olyan, valamint a kocsi kártyás indítású, gondolom az eredetije a CAN-on kap jelet ha be akarjuk kapcsolni)

Lett vásárolva átalakító is itt a pineket nekünk kellene bekötni.

A fejegységen szintén a 8 szál hangszóró vezetéken kívül Van 4 szál a csatlakozóban. Az eszközre ragasztott matrica szerint Sárga - memory power, fekete - Test, piros - ACC kapcsolt 12V, és egy narancs CAN TXD jelű. A felirat szerint még kellene lenni egy sárga CAN RXD-nek is, de az meg sincs. Valamint ha jól gondolom a CAN HI és Low, nem ugyanaz mint a Can RXD, és TXD.
Ezen kívül van automata antenna, ILL (nem tudom mi ezek ), Key1 IN, Key 2 In, Brake, CCD, Amp, bár ezek jelenleg nem kellenének. Valamint egy rakás RCA dugóval ellátott vezeték.

A kérdésem, hogy ezt be lehet e kötni a kocsiba? (Attól tartok, hogy egyszerűen nem). Vagy ezt simán be tudom kötni 2 db 12V (kapcsolt, állandó) és a test használatával? Akkor mi célt szolgál a meglévő CAN RXD és a felirat szerint meglévő de a valóságban meg nem lévő CAN TXD?

Köszönöm ha valaki türelmesen végigolvassa és használható infót ad.

Comments
Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Nemrég tettem be egy Mercibe egy 2 dines kínai fejegységet. Abban az autóban nem volt a rádió csatlakozójában ACC, vagyis kapcsolt 12V, hanem a rádióhoz adtak egy kis dobozt, amit a CAN buszra kellett kötni, és onnan tudta, hogy van-e gyújtás, vagy nincs. Ez a kis dobozka adta ki a rádiónak az ACC jelet.
Ha jól látom, akkor a Te új rádiód tudja fogadni a CAN busz-t. Ha a Quadlock-ban van kapcsolt 12V, akkor azt kell rákötni az ACC-re, ha nincs, akkor a CAN buszt kell bekötni.

0

GyulaK
GyulaK picture

Rákerestem erre a fejegységre a neten (ami engem leköt jelenleg), és nem sok minden van róla. Viszont a képeken lehet látni a kábelkötegben egy can box -ot, talán ez csinálja ezt amit írtál - viszont nekünk nincs ilyen a csomagban. Holnap megpróbálom rákötni enélkül a korábbi hsz-ek alapján egy tápegységre és megnézem beindul-e. Ha igen akkor így lesz bekötve és hagyom a CAN cuccot. (remélhetőleg köszönhetően Vadmalackának :-) )

Annyit még mondhatnátok, hogy hangszórónak kell rákötve lenni bekapcsoláskor, vagy lehet terheletlen a hangszóró kimenet?

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Nem kell terhelni, úgy is menni fog.  A "can"-nal ne foglalkozz, ez egy egyszerű fejegység táp kell neki és dalra fakad :)

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Nem kell hangszóró, próbálhatod az nélkül is. Ami nálam volt fejegység az bekapcsolt, ha bekötöttem neki az ACC-t is.

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a CAN bus-hoz egy általános doc.
Az ill. a világítás, brake fékhez
CANHi gyors, CANlow lassú forgalmazáshoz
A Key gondolom a kormányról való vezérléshez van

Bálint

File csatolás: 

0

GyulaK
GyulaK picture

Ezt köszönöm, elolvasom.
 

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Hi!
 Nem kell a CAN kommunikációval foglalkozni. Nem az auto akar kommunikálni a rádióval, hanem a rádió az autóval. Ergo, ha a rádió nem akar felcsatlakozni a hálózatra, akkor az auto nem foglalkozok vele. 

0

GyulaK
GyulaK picture

Akkor ez szerint, ha megkapja a fix +/-12V-ot és a kapcsolt 12V-ot (ha szerzek valahonnan, akkor megy?

1

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Igen

1

GyulaK
GyulaK picture

Nos Igen, sikerült beüzemelni.
Kicsit túlaggódtam a dolgot látszólag, viszont mikor a garázsban rákötöttem aksira levert a víz, mert nem indult el. Vagyis, csatlakoztatáskor elég nagy áramot vett fel (sercegett a vezeték az aksi póluson) és a bekapcsra nem indult el. Látszólag. Később a fiam felhomályosított, hogy hogyan indul -először idő kell míg bebootol- kivártuk és lőn beindult. Utána a kocsiban is jó volt.
Már azt hittem el kell vinni hozzád javítani :-).

A valóságban ami történt (hogyha valakinek ilyen gondja lesz és a esetleg a googlen rákeres - nem sok találat van rá):
- Alfa Romeo 159 gyári fejegység csere A-SURE androidos fejegységre;
- Az eredeti Can bus-os, a beépítendő nem az; az eredeti megkapja az állandó 12V-ot és a Testet, valamint a CAN Hi és Lo-t, amin kapja a parancsokat.
-A beépítendőn nincs Can, csak az állandó 12V és a test, valamint kell neki a 12 ACC - kapcsolt 12 V, ami a kocsiban nincs odavezetve. Ezt a szivargyújtó pozitívjáról adtam meg neki.

Köszönöm.

 
 

0

GyulaK
GyulaK picture

Hát remélem. Ha lesz valami megírom. :-)
 

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Hi!
 Milyen rádió volt eredetileg a 159-den Bose vagy sima? Esetleg típus sokat segítene. 

0

GyulaK
GyulaK picture

Semmi felirat nincs rajt, a matricákból (garancia lezárás) ítélve ami rajt van Magneti Marelli. Ha foglalkozik a cég audióval, de más felirat nincs rajt.

0

Sponsored links