You are here

Kettő, független tápegységet szeretnék 1db trafóról. Lehet? (Építés) (MEGOLDVA)

17 posts / 0 new
Last post
PushyG
PushyG picture

Kedves Hozzáértők!

Építettem, ill. építés alatt van egy "labor" tápegységem. Idézőjelbe azért tettem, mert ugyan fikázható az alapot képező kínai áramkör, de az én céljaimnak tökéletesen megfelel.

A kérdés: Szeretném a két tápot egymástól függetlenül használni úgy, hogy akár kettős (testhez képest +/-) módban is működjön.
Probléma: 1 db trafó, 1 db (nem középleágazásos!) szekunder tekerccsel. Hiába építettem 2db graetz híddal, kondival épített táplálást, a dióda hidakon keresztül mégiscsak van kapcsolat, és nem szeretném megtudni, valóban füsttel működik-e az áramköröm.
Egy ötletem van a trafó cserén kívül: Spirit keverőkben találkoztam olyan megoldással, hogy 2db graetz hidat 1-1db 100uF/100V-os elektrolit kondenzátorral választottak el egymástól (váltó fesz. bemeneteiket), és a kapott egyenfeszültségeket összeadva állítják elő a 48V fantomot, míg a többi áramkörnek csak az egyik graetzből van előállítva a kb. +/-17V.
Működhet ez nálam is? 1,5-2A-nél nem nagyon akarok (lehet többet) kivenni 1-1 szabályzóból. Mekkora kondenzátort tegyek a hidak közé?

Vagy hülyeség az egész, és kizárólag 2 független szekunder tekerccsel oldható meg a probléma?

Előre is köszönöm a jó szándékú hozzászólásokat!

Gábor

Köszönöm a segítségeket!
Trafócserével, 2db független szekunder tekerccsel lesz megoldva.
Gábor

File attachment: 
Comments
Kari
Kari picture
*****

Szia Gabor!
Sztem a legegyszerübb megoldas a jelenlegi trafo meghagyasara hogy 2 szigetelt DC/DC konvertert szerzel be a kici occoektol.
A masodik a man taglalt szekunder ujra tekercseles: ugy gondolom, hogy a regi huzal is jol hasznosithato lehet-ha kezbe lesz tudod inkabb megitelni, de 8-an jön a BURABU, s ha ott, vagy a vaterkan, avagy az egyik Puasska börzen, nem kapsz megfizethetöen huzalt-meglepödnek_ igaz kissebb spulni ujat boltban akkor is lehetne kapni...
Kari

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Igen, tényleg meglepődtem, hogy találtam olyan boltokat, ahol akár méterre is lehet huzalt kapni. Ha nincs kiöntve a tekercs valami csuzmóval, valszeg áttekercselem. Úgysem csináltam még ilyet, úgyhogy itt az ideje kipróbálni... :-)

Gábor

0

kozakg
kozakg picture

Ha nem tévedek, pontosabban jól értelmezem a leírásod, két egyforma felépítésű egyenirányító/szabályzó áramköröd van nem pedig szimmetrikus, ennek megfelelően eltérő polaritású félvezetőkkel operáló kapcsolás. Vagyis két "pluszos" kimenetű kapcsolás van a kimeneti oldalon egymással sorba kötve.
De ezek egy közös trafó tekercsről táplálva a bemeneti oldaláról egymásnak keresztbe szinte teljes zárlatot okoznának. Az általad említett megoldás (a keverőben) egy középleágazásos tekercses trafóról van táplálva és a phantom táp fogyasztása eltörpül a főágak fogyasztása mellett. Hogy a szimmetria teljes legyen, mind a két ágat kondenzátorokon keresztül illene meghajtani a trafókról. Nagyobb áramok esetén nagy kapacitásokra lenne szükséged hogy azoknak kicsi legyen a kapacitív reaktanciája. Mert pl. ha ez 4 ohm 50Hz-en, azon egy amper terhelésnél 4V feszültség esik. És ezt vedd kétszer a két kondi miatt.
Itt egy kalkulátor az Xc-re : http://www.calculatoredge.com/enggcalc/Resistance-Frequency-Capacitance.htm
Szerintem egyszerűbb két külön tekercses vagy két darab egytekercses trafót használni.
Van még egy lehetőség, a "műközép" de ez is csak kényszermegoldás, nem teljes értékű, pontosabban a "felező" félvezetőknek is nagy áramot kell bírniuk, ergo csak bonyolítod vele az életed. Ilyen van egyébként pl. a QUAD-306 erősítőben (T11, T12).


http://photos1.blogger.com/blogger/1644/1858/1600/306CIR.0.jpg
.
Esetleg trafó(k) helyett a szabályzóid elé rakhatsz egy kapcsolóüzemű, kettős kimenetű de némi átalakítással szétválasztható kimenetű pl. +/-35V-os tápegységet. Egy ilyennel +/-30 V-ot tudsz csinálni az analóg szabályzóddal az előbbi feszültségekből.

1

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Számítottam rá, hogy hozzászólsz, köszönöm!
Az a helyzet, hogy nincs komoly eszközparkom fémmegmunkálásra, abból főzök, amim van. Ebből következik, hogy megörültem ennek a doboznak, mert méretben pont jó, és volt benne egy erősítő, aminek a trafója szerves része a doboz konstrukciójának. Ami viszont olyan, amilyet írtam.
Tehát vagy kondenzátorral táplálom meg az egyenirányító hidakat, vagy áttekercsel(tet)em a trafót. 
Az előbbi könnyen járható számomra. Kérdéseim. Nagy kapacitást elektrolit kondival tudok elérni. Váltakozó feszültségre nem ideális az ilyen. Kapcsoljak szembe/párhuzamosan 2-2-t, vagy elég az áram irányára figyelve bekötni?
A második is kivitelezhető, mert csavarozott EI lemez magos a trafó. Mondjuk eléggé tele van tekerve most, lehet, az egész szekunder részt újra kéne tekerni. Érdekes lesz úgy, hogy fogalmam sincs a primerről... meg honnan szerzek tekercselő zománcozott huzalt nem kilószámra...
Esetlek szóba jöhet még egy JVC erősítő trafója, csak attól félek, nem fog beleférni.

Gábor 

0

hjozsefgosfa
hjozsefgosfa picture

Szia!

Miért akarsz váltakozó feszültségre elektrolit kondenzátort kötni? Az alapot képező áramkörről csak annyit írtál, hogy kínai. Mi tulajdonképpen ez az áramkör? Milyen bemeneti feszültséget igényel? AC vagy DC a bemenete? Milyen kimeneti feszültségtartomány állítható be és milyen maximális árammal terhelhető?

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Ez egy MingHe B3603-as DC-DC konverter. A bemenetére max DC40V mehet.
A trafó után én készítettem diódahídból és kondenzátorokból álló áramkört. A kimenet terheletlenül 41V körül van. Mivel 2db ilyen DC-DC konvertert vettem, az egyenirányítás/szűrés is duplikált.
Csak sajnos a trafó 1 szekunder tekerccsel rendelkezik...

Gábor

0

hjozsefgosfa
hjozsefgosfa picture

Komoly teljesítményre van itt szükség: 36V * 3A * 2 = 216W. Ez a kimenő teljesítmény, ennél kb. másfélszer nagyobbra kell méretezni a trafót, tehát, kb. 300 VA-es kell. Független 2 db szekunder tekerccsel.

0

kozakg
kozakg picture

A kondis megoldás rájöttem, nem alkalmas ellentétes polaritású betáplálás biztosítására.
Abban a keverőben is a pozitív ágra ültetik rá a kondikról táplált graetz kimenetét. Tehát, számodra nem megoldás!
A moduljaid be és kimenetei nincsenek galvanikusan elválasztva. Ezért közös tekercsről táplálva őket a kimenetük sorba kötését füsttel honorálják.
Ha le lehet bontani a trafód szekunderét (mert nem impregnált) akkor adott az a lehetőség hogy a bontáskor számolod a meneteket és kíméletesen bánsz a dróttal. A kapott menetszámot ketté osztva visszatekered és van egy trafód két független szekunder tekerccsel.
Ha ez(ek) a tekercs(ek) nem adnak elegendő feszültséget pl. 30V egyenfeszültség előállításához, akkor használj egyutas feszültségduplázó kapcsolást.
A moduljaidon ez utóbbi esetben kiiktatod az eredeti graetz-eket a veszteségek csökkentése érdekében. Így már a moduljaid kimeneteit bárminemű következmények nélkül sorba kötheted, vagyis elérted a célod.
Valóban kicsi az a doboz. De! Egy gyári dobozba (legyen az műanyag vagy alumínium), beépíteni egy ilyen vagy hasonló szerkezetet, nem igényel vészesen sok szerszámot. Szükséges egy fúrógép, lombfűrész megfelelő fűrészlapokkal és néhány reszelő.

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Ok, vettem az adást...
Ezt már én is felvetettem magamnak, csak aztán el is vetettem ebben a formában (mármint a trafó tekercs megbontását).
Mert ez egy kb. 70-es években készült erősítő volt, ezért félek tőle, hogy a zománc nem igazán fogja jószándékkal fogadni a megbontást.
Nyilván meg tudom számolni a szekunder menetszámot, de akkor már ugyanazt a drótot nem akarnám visszatekerni. Jobban szerettem volna egy plusz tekercset felrakni rá. Csak nem igazán lesz már hely hozzá...
A dobozhoz ragaszkodnék. Egyrészt a mérete miatt pont jó. Másrészt a dizájn, amit kialakítottam, osztatlan sikert hozott a családom körében is. :-)
A belső, vízszintes lemez a doboz szerkezetének elválaszthatatlan része, és a trafó is arra van rögzítve.
Azt hiszem, megpróbálom bele paszírozni a JVC trafót...

Gábor

0

kozakg
kozakg picture

A JVC trafónak külön álló vagy szétválaszthatóak a szek. tekercsei? Mert az csak akkor megoldás.

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Igen, emlékeim szerint az. De le fogom ellenőrizni, mert már régen bontottam el a gépet, és pont emiatt tettem el, hogy majd ha építek labor tápot, milyen jó lesz az. Csak akkor nem volt megfelelő dobozom. Most meg van dobozom ajándék trafóval, csak úgy tűnik ez utóbbi nem alkalmas...
Egyébként 230VA körüli a teljesítménye, úgyhogy ebből a szempontból is jó lehet.

Gábor

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Előtúrtam a JVC trafót és váááooo!
Egyrészt szét van választva a 2x28,5V, másrészt pont befér a belső lemez trancsírozása nélkül, és még segéd tápom is lesz a bekapcsolás visszajelző LED-nek.
Köszönöm!

Megyek reszelni... ;-)

Gábor

0

Kari
Kari picture
*****

Gabor,
a szokasos Grätz helyett diszkret Schottkykat hasznalj, s  alighanem kihozhatsz 32-35V-t is belöle...
Kari

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ha van egy kis hely abban a dobozban, akkor egy PC táp trafójával meg lehet csinálni egy kis DC-DC konvertert, ami megcsinálja a szükséges független negatív feszültséget. Azoknak a tekercselése szimmetrikus.

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia !  
A trafó két független szekunderrel rendelkezzen.  A két táp galvanikus függetlensége miatt, egyébként ha egy tekercsről megy nem lesz független. Ami nem a tápban okoz gondot hanem későbbiekben táplált rendszert teheti tönkre.

1

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Igen, köszönöm. Pontosan ezért vetettem fel a kérdést. A füstöt a megtáplált eszközből nem szeretném kicsalni... :-)

Gábor

0

Sponsored links