You are here

LG W1934S monitor átalakítása LED-esre /tapasztalatok/

21 posts / 0 new
Last post
Edmundson
Edmundson picture
*

Sziasztok!

Népszerű téma ez, viszont szeretnék megosztani veletek egy konkrét tapasztalatot. A fenti monitor csőhibával került hozzám. Régebben építettem saját LED meghajtó elektronikát és öntapadós LED szalagokat használtam. Az alkatrészköltség kb, 2500 Ft volt. Nosza úgy döntöttem, hogy veszek egy kész megoldást. Az alábbira esett a választás:
https://www.aliexpress.com/item/Brand-New-Universal-Highlight-Dimmable-LED-Backlight-Lamps-Update-kit-Adjustable-LED-Light-For-LCD-Monitor/32952416975.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.78444c4dEGwoPe  

Meg is érkezett sértetlen csomagolásban. A két LED-sor bakelit NYÁK-ra van forrasztva. Óvatosan kell bánni vele, mert könnyen törik. A LED-ek 3-as soros csoportokból állnak és a csoportok párhuzamosan vannak kapcsolva. A LED csík tehát darabolható minden 3. LED-nél. Ez be is van jelölve. A levágott csík végét szigetelni kell, hogy a réz fólia nehogy a fém vázhoz érjen.
A csík nem rendelkezik öntapadó felülettel ezért jobb híján én pillanatragasztóval ragasztottam a kijelző fém keretére. Célszerű a keretre ragasztani, mert elvezeti a hőt, másrészt minél távolabb van a fényvezető plexi szélétől annál kevésbé látszanak a bevilágítási foltok. Az elektronika rögzítését kreatívan kell megoldani. Én meleg ragasztóval ragasztottam az inverter trafó helyére és átkötöttem egy vezetékkel, ha netán elengedne a ragasztó.

Az első próba alkalmával hibátlanul működött viszont érdekessége, hogy fordítva szabályozza a fényerőt. Tehát amikor a menüben növelem (ekkor nő a DIMM jel kitöltési tényezője) akkor csökken a fényerő. Természetesen ez még nem lenne gond, viszont az előre beállított üzemmódok (nappali, éjszakai, film, szöveg, fotó) kiválasztásánál is változtatja a fényerőt ami természetesen most fordítva változik. Azaz a nappali üzemmód lett sötétebb és az éjszakai világosabb. Ezektől eltekintve teljesen jól működik és használható. A bevilágítási foltok még homogén fehér háttérképnél sem látszanak (a csíkozódás a valóságban nem látszik csak a fotón).

Aki még nem csinált ilyet:
Első lépésben el kell távolítani az eredeti inverter fő elemeit: inverter trafó(k), trafómeghajtó FET(ek), vezérlő IC, a fénycső csatlakozók, kimeneten levő kerámia kondik.
Keressünk egy kemény földet az inverter panelon és oda kössük a LED meghajtó áramkör földjét (fekete). Keressük meg a +12V-os inverter tápot és oda kössük be a LED vezérlő tápvezetékét (piros). Keressük meg az ON/OFF és a DIMM vonalakat és oda kössük be a LED meghajtó ON és DIMM kivezetéseit (sárga). A LED meghajtó csatlakozó kivezetései alulra vannak szitázva ezért a beépítés (ragasztás) előtt érdemes megjelölni a két sárga vezeték közül az egyiket mert utólag már nehezebb kitalálni, hogy a két sárga közül melyik-melyik. Ha fordítva kötjük be az ON-DIMM vezetékeket csak maximális fényerőnél fog világítani (ekkor a DIMM vonalon levő PWM jel kitöltési tényezője 100%, azaz DC lesz).

Üdv.

Comments
belfi
belfi picture

Sziasztok!
Ma elővettem a kínai csodalámpást azaz a LED csíkokat , pusztán kíváncsiságból. Az eredmény lesújtó. Bár  a csíkok szépen egyben érkeztek meg,  ennek ellenére rengeteg dióda részlegesen szakadt volt benne.Csíkonként kb 10 .  Ahogy hajlott a csík a közepénél , úgy aludtak ki a Led csoportok.Sajnos ezt a kittet nem tudom semmire használni , esetleg egy 17" vagy 15" monitor átalakítására. Ráadásul nem egyenletes a LED-ek elosztása sem . A 19" hoz közeledve van benne egy rész ahol 5mm-re vannak a ledek egymástól, így még azt sem tudom megcsinálni hogy a sérült részt kiváltom úgy hogy a hosszúság jó legyen . Ennek ellenére rendelek még  hátha lesz jó benne .Annyit így is megér és ha más nem lesz  megcsinálom a régebbi technológiával azaz LED-szalaggal.
Üdv Belfi!

0

BlackForce
BlackForce picture

A témában szereplő led csik elegáns megoldás,de nekem még mindig a régebbi (4mm széles led szalagos) megoldás jobbnak tűnik.Szerintem megbizhatóbb és könnyebben is beszerezhető,cserélhető.

 

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! A beszerezhetőség, sérülékenység miatt mindenképp praktikusabb a szalag. Viszont az egyenletes fényelosztás miatt ez lenne a jobb, mert nagyon sűrűn vannak a ledek rajt. A 120LED/m 2835 ledszalagnál még gyakran látszanak a fénypontok, ahol a ledek vannak. Egyszer sikerült szereznem 3014 LED-es 300LED/m szalagot, na annak már egészjó volt a homogenitása.

0

belfi
belfi picture

Szia!
Ezek után nekem is megrendült a bizalmam a a termékben. De sajnos a LED-szalagos megoldás sem jön be mindig. Az újabb de még CCFL csöves monitorok tápja nagyon sok esetben 12V  és nem működik a 78R12, Ez a kisebb gond. Akkor van igazán baj ha az ON/OF ill a DIM feszültség 3.3V. A FET nem hajlandó normálisan működni ezeken a feszültségeken.(Most csináltam egy AOC monitort amiben nem tudtam életre kelteni a ledsort a FET-es megoldással, a DIM-ről nem is beszélve Igaz hogy  a FET IRF634 volt.PC FET-tel nem próbáltam ) Ilyen esetekben viszont jó ha van egy a csomagban kapott vezérlő, amihez átlehet alakítani a LED-szalagot. (Az ellenállásokat rövidre kell zárni.)

 

0

belfi
belfi picture

Sziasztok!
Időközben nekem is megérkezett a ledcsíkom , hosszú hengerlufi csomagolásban sértetlenül.
A nyitó hozzászólásban leírt probléma majdhogynem általános jellegű. Több leírás is létezik a megoldásra , és a DF6113 adatlapján is megtalálható.Szóval nem kitalált , vagy kierőszakolt a módosítás, hanem eleve így van tervezve.
https://advsk.ru/hu/lighting/voltage-led-lcd-tv-test-led-led-driver.html   

http://reflektor.kz/articles.php?article_id=45&c_start=20

 

0

zsugori
zsugori picture
***

Üdv
1 valóságos rajz

File csatolás: 

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia zsugori!

Igen, pontosan ez a kapcsolás. Érdekessége, hogy az IC DIM lábát használják a ki-be kapcsolásra. Erre szükség is van, mert találkoztam olyan monitorral amelyik még kikapcsolt állapotban is kiadta a DIM (PWM) jelet az inverternek. Viszont így a fényerő szabályozást valami furmányos módon oldják meg. A visszacsatolásba vezetik be a PWM jelet. Ezen a lábon figyeli az IC a FET áramát a soros Source ellenálláson (0,3 OHm). Ha itt nő a feszültség akkor az IC csökkenti a LED-eken folyó áramot. És pont ez okozza a problémát mert ahogy nő a DIM jel kitöltési tényezője egyre inkább leszabályozza a LED áramot. Ez egy kényszermegoldás. Az IC gyártónak kellett volna erre gondolnia és tehetett volna bele egy ENABLE funkciót (lábat). Jó megoldás lehetne, az ON/OFF és a DIM jeleket egy ÉS kapuba vezetni és a kapu kimenetét pedig a LED meghajtó DIM bemenetére. Viszont ez +1 alkatrész és újabb probléma. Az ON/OFF, DIM jelek amplitúdója 3,3V. Ezért ide 3,3V-os CMOS ÉS kapu kellene, mi nem kaphat +12V-os tápot. Tehát még egy 3,3V-os stabilizátort is kellene használni, csak az ÉS kapu miatt.

Üdv.

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Rendeltem én is már többször ilyen csíkot, 75%-ban sajnos sérülten érkezett (4-ből 3 rendelés). Vagy sima borítékba tették, vagy pufisba, de mivel elég hosszú, ezért könnyen hajlik, szinte mindíg megtörik, ezáltal sérülnek a ledek, és a panel is. Nem értem, miért nem teszik műanyag, vagy papír csőbe, mint a Tv ledbarokat szállításkor, semmi gond nem lenne. Beépítés után (nekem egy Samsung monitorba kellett) szintén ugyanez volt a jelenség, hogy fordítva szabályozta a fényerőt, amit szintén nem értek, miért? Ezért én fixre beállítottam rajt a fényerőt, kihagyva a DIM funkciót, úgyis csak nagyon ritkán van szükség a fényerő állítására. Ezeket leszámítva, jó, és olcsó megoldás, elég sűrűen vannak a ledek, hogy közel homogén fényt adjon a diffuzorral.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Amit kaptam az jól be volt csomagolva. Az egészet beletették egy hosszanti levegőbuborékos hengerbe (mint amilyenbe a tonereket árulják). Ha csak rá nem lépnek ez nem hajlik meg. Viszont most keletkezett egy csomó műanyag hulladékom amivel nem tudok mit kezdeni. Nyilván kidobom, de közben fáj a szívem. Ekkora pazarlást! Legszívesebben visszajuttatnám a feladónak, mert még egy jó pár szállítást kibírna mielőtt a kukába kerül és onnan a tengerbe, vagy ki tudja hová. Ha valakinek épp ilyenre lenne szüksége szóljon...

Üdv.

File csatolás: 

0

uniman
uniman picture
***

Hello! Igen...a LED csíkok csomagolása engem is érdekelne (Már majdnem megnyomtam az entert a rendeléshez...)

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Helló uniman!

Ha arról a linkről rendelsz amit a nyitóban megadtam jó eséllyel hasonlóan masszív csomagolásban kapod. A többiről nincs tapasztalatom, de mint írták is van olyan eladó aki borítékban küldi. Az jó eséllyel sérülni fog útközben.

Üdv.

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Az enyémek a is ugyanez a "hasonló massziv" csomagolásban voltak széttörve, látszott, hol hajlították meg a komplett csomagolást... Mondjuk utána az eladó visszafizette az árát, de ettől még nem lett jó a monitor, hanem csomó foltozás, sérült LED csere kellett még. De maga a cucc egész jó, ha nem ebbe a pufis szarba csomagolnák, még egészben ide is érne, de látva a videókat, hogy bánnak az ilyen csomagokkal, szinte sportot űznek belőle, hogy minél jobban trancsírozzák, csoda, ha épségben ideér.

File csatolás: 

0

yohnsee
yohnsee picture

Sziasztok, 
Én is rendeltem ilyet, nem ettől az eladótól, és nagyon ötletesen egy műanyag csőben küldte el. Abban nem sérültek meg. 
János 

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Pont ezt mondtam én is előbb, miért nem abban küldi vajon mindegyik? Mert tuti nem sérülne, és nem kellene visszafizetnie az árát? Azért 2 év alatt 4 rendelésből különböző eladóktól 3 sérülten érkezik gagyi csomagolás miatt, az elég rossz arány. De legalább ezexerint már van, aki változtatott, vagy ezt külön kérni kell? Megtudod adni a linkjét, aki normálisan küldi?

0

belfi
belfi picture

Szia F-Yoci!
Nem tudom mennyi kivehető a képen , nekem ilyen csomagolásban jött. Bár nem tőlem kérdezted, de én ettől a cégtől rendeltem .https://www.ebay.com/itm/253766594842

File csatolás: 

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Szia!  Köszi! Ha megnézed az általam régebben feltöltött képet, ugyanilyen csomagolást fotóztam, amiben kettétörve jött meg a cucc. Szerintem nem egy életbiztosítás, de valószínű csak nekem volt pechem többször.
Volt olyan aluminium profilba épített LEDsor is, ami félbehajlítva érkezett, aluminiumnál elég gázos azt kiegyengetni... Hogy ki, és hol műveli ezeket, nemtudom, de a sokadik alkalom már elég bosszantó, és mindegyik hasonló, "gagyibb" csomagolású volt. A többi 40-50db, amit műanyag csőben küldtek gond nélkül, egészben megjöttek. Ezért kéne ilyenből is olyan eladó, aki becsomagolja normálisan, még ha picit drágább is, de nemkell órákat tökölni, hogy használhatóvá tegyem ismét a sérült ledsorokat.

0

yohnsee
yohnsee picture

Meg fogom neked keresni, és ide belinkelem. 
Egyébként én egyszerre 6-8 szettet szoktam vásárolni, nem tudom, ez befolyásolja-e hogyan csomagolják. 
Üdv 

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Köszi! Lehetséges, hogy nagyobb tételhez már a nagyobb méretű csomagolás miatt jobban odafigyelnek, és nem a gazdaságos csomagolásban küldik.

0

yohnsee
yohnsee picture

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: a bontott csöveket  16 mm-es barna "Bergmann" csőben tartom.

Bálint

0

Sponsored links