You are here

Technics RS-B665 magnó deck hiba

9 posts / 0 new
Last post
Mr._V.
Mr._V. picture

Hello!

A címben szereplő készülék hibátlanul lett eltéve jó pár (~15-20) év pihenőre egy fűtetlen garázsba.
Olyan hibát produkált nemrég, hogy a PLAY-t megnyomva REC módban indult el. Leszedtem az előlapi panelját a főpanelról és a csatlakozó lapkákat megtisztogattam amennyire tudtam, ill. egy vezérléshez/mechanikához menő 3 eres kábel egyik ere sérült/törött volt közvetlenül a csatlakozónál, így azt rendbe hoztam. A PLAY/REC probléma elmúlt, de jött helyette más.
Tovább akarok tekerni (FF) és elindul REV irányba. Ezt azzal tudom kiküszöbölni, hogy nyomva tartom a FF gombot még 2-3 mp-ig és akkor valóban arra teker, amerre én szeretném. (FF-REV-FF szédelgése után).
Buherálva nem volt korábban, pusztán kazetta megvilágítás került bele teljesen különálló tápról és egy A-B oldal jelző optocsatolós elektronika, de ez is a külön tápon... és ezek után még hibátlanul működött éveken át.
Mivel a PLAY/REC problémát a csatlakozó és/vagy kábelhiba is okozhatta, és annó nem produkált ilyen hibát, már nem tudom merre felé keressem a megoldást. Végül is nem egy akkora probléma, csak bosszantó.
Ha valaki ismeri a készüléket és tapasztalt már hasonlót... majd megtalálta a megoldást is, örülnék, ha megosztaná velem.

Comments
Ebit
Ebit picture

Edmundson által leirtakat  végezd el ismételten, és valószinűleg tökéletes lesz.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Ebben a Technics-ben is létrába vannak kötve az előlapi nyomógombok. A létra kimenő feszültsége egy AD bemenetére van vezetve. A mért DC szintből tudja, hogy melyik gombot nyomtad meg. Ha átvezetnek a gombok, akkor előállhat olyan feszültség amelyet valamely funkcióhoz tud társítani és olyankor "magától kapcsolgat". A másik szimptóma, hogy valamely gomb lenyomására más funkciót érzékel, mert az átvezető gombokkal együtt már más feszültség kerül az AD bemenetre.

A legjobb megoldás, ha kicseréled az összes nyomógombot. Fontos, hogy az összeset cseréld. Ha szét lehet szedni, akkor alkohollal alaposan tisztítsd meg a belső érintkező felületeket. Sok esetben ez is jó megoldás.

A másik jellemző hibája ezeknek a magnóknak, hogy a kazetta aljánál (szemből nézve felül) levő rugós végállás kapcsolók oxidálódnak. Ilyen esetben nem érzékeli a kazettát, a szalagtípust vagy a kitört felvételgátló fület. Ezek a kapcsolók nem okozzák a fent leírt hibákat, de ha már javítod érdemes ezeket is megtisztítani.

Fontos!
Szinte minden Technics mechanikában van egy vagy több flexibilis fogaskerék. Ezek sárga színűek és rugalmas anyagból készültek. A használat során ezek kopnak, darálódnak megkímélve ezzel a többi kemény fogaskereket. Idővel elkopnak a fogai, kiszőrösödik akár még foghiányossá is válhat. Rendelni már nem lehet és a beszerzésük is nehézkes. Ebay-en árulnak 3D nyomtatóval készült példányokat, de elég drága és silány minőségű. A mechanika javításnál nagyon óvatosan bánj vele, mert nagyobb erő behatására, vagy pontatlan összeillesztés esetén nagyon könnyen megsérül és akkor működésképtelenné válik az egész. Figyelj arra, hogy ne szoruljon meg. Összeszerelés után érdemes óvatosan kézzel átmozgatni a mechanikát, nehogy megszoruljon működés közben.

Üdv.

2

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Szemléld meg a gumi alkatrészeket!

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Nincs benne gumi alkatrész. A meghajtása Quartz Direct Drive, azaz kvarc vezérlésű közvetlen meghajtás (mint a CD-meghajtók), bekapcsolástól folyamatosan forog, a tekeréshez ill. a kazetta forgó alkatrészeihez (pl. orsó) fogaskerekes meghajtással kapcsolódik a külön motor, a (háromszög elrendezésű) fogaskerekeket pedig a forgásirány miatti tehetetlenség mozgatja erre vagy arra, amit a korábbi verziókban egy elektromágneses kapcsolómechanika oldott meg.
Egy korábbi változatban a mechanika ékszíjas hajtással volt megoldva (nagy lendkerék, lapos ékszíj a lendkeréken és külön motor, külön vékony ékszíj a mechanika mozgatásához/tekeréshez is), ezért a szíj tágulásával a tekerés gyengült, illetve a mechanika mozgásában adódtak problémák, épp ezért ebben már egyáltalán nem használnak ékszíjat sehol. Csak direkt hajtás és fogaskerék (így a tekerés valamivel lassabb, hangosabb, de üzembiztosabb, erősebb is).

Bár ez nem pont az a változat, de ebben is látszik, hogy csak egyetlen motor van benne, ami fogaskerékben végződik:

Az még az RS-Mxxx széria hibája volt (amire te célzol), de ebben már kiküszöbölték.

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Oh!
No erre nem gondoltam.
Esetleg beszáradt kenőanyag a fogaskerekek tengelyén okozhat oly mértékű szorulást ami eme fura viselkedést okozhatja?

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Szerintem nincs is kenve, könnyen megy, ujjal tekerhető... de amire te gondolsz, az ebben az esetben megint csak felejtős, hiszen alap esetben a 3 fogaskerék szabadon fut. Ha egyik irányba forog a motor, az egyik irányba teker, ha a másik irányba, akkor a másik irányba teker. Ha egy relé (tengelykapcsoló) középen tartja (szabadon forog a 2 fogaskerék), akkor emeli, süllyeszti a fejegységet. Így a tengelykapcsoló is működik, hiszen a fejet nem mozdítja, amikor tekerni akarok. Egész egyszerűen csak fordított polaritást kap a motor, de úgy, hogy elindítom visszafelé (amíg nyomom a gombot, arra megy), majd magától megfordul a polaritás és ellenkező irányba indul el, ilyenkor szoktam hosszabban nyomni és akkor megint jó irányba indul el.
Tehát elsőre is jó az irány, csak mintha az ellenkező irány nyomógombja beragadna pont akkor (fél mp-el később), amikor a másikat nyomom... ami nem lehetséges, mert szimpla mikrokapcsoló és a 2 irány között ott a PLAY gomb is még, tehát nem én nyomom félre/nem vetemedett el semmi a gombok körül.

0

kozakg
kozakg picture

Bizonyára van benne egy két, a mechanika pillanatnyi helyzetéről visszajelzést adó kapcsoló vagy egyéb szenzor. A hosszú üzemen kívül töltött idő miatt ezeknél keresném a hibát. Oxidáció, porosodás... Rajzot sajna kapásból nem találtam amiből mélyebb infót nyerhettem volna.
Megnézném még a kezelőgombokat letapogató proci tápját, kellően szűrt e? Ha nem: ÁTKONDIZÁS devil

0

Mr._V.
Mr._V. picture

A kondik nem püffedtek, nem folytak ki. Ha a vezérlés zavaros lenne a táptól, akkor az audio jel is és más funkciók is keverednének.
Nem mikrokapcsolók vannak benne, hanem ahogy egy korábbi linkelt fotón is látszik a kazettatípus-letapogató, olyan kapcsolók vannak benne: 2 réz lemez, az egyik ráhajlik a másikra... az érintkezési pont megerősítve. Tekeréshez viszont nem használ érzékelőt egyáltalán! Ha megszorul a kazetta (elért a végére), akkor azt az orsókon elhelyezett tükrök és optocsatoló veszi észre (ebből számolja a perceket is). Ha megáll a jel (pl. lejátszás alatt megszorul a kazetta bármelyik orsója), nem húzza ki, nem gyűri a szalagot, hanem 2mp-en belül leáll.
Tehát mechanikus kapcsoló csak a fej egység alsó és felső holtpontját érzékelő van, tekeréshez csak opto van, de az is csak számláláshoz és leállításhoz. Irányt attól nem tud váltani.

0

Sponsored links