You are here

Skoda Fabia Combi 1.4 Matrix (2002-es) kormányszervó hiba

26 posts / 0 new
Last post
kismucki
kismucki picture

Sziasztok!

A címben szereplő kocsi kormányszervó hiba jelzőlámpája folyamatosan világít, a kormány rásegítés hol megy- hol nem megy. Van, hogy 100km-t is levezetek működő rásegítéssel, majd gondol egyet és nem megy tovább.
Eddigi autószerelők nem igen tudtak érdemben mit mondani. Elvben a kompjúter hibát kizárták. 
Lehet valami elektronikát javítani ebben az ágban? Tud valaki segíteni a továbbjutásban? 
Előre is köszönöm!

Comments
sza2
sza2 picture

Úgy tünik, nálam kiderült mi a probléma oka.

A lentebb látható képen be van keretezve az a FET amelyik tönkrement. Sajnos ennek a javítasa nem megoldható :-(

Szoval ha valakinek van rossz Koyo szervószivattyúja, érdekel ;-)

/sza2

 

0

sza2
sza2 picture

Hi,

Bár a probléma megoldásához már nem járul hozzá gondoltam megosztom a további kutatás eredményét is, mint érdekesség.

Az alábbi képeken jól látható a sérült FET (a bal oldali kép) illetve a jó (jobb oldali kép).

A meghibásodás technikai hátteréről: az egyik munkatársam korábbi munkahelyén hasonló teljesítmény-áramkörökkel foglalkozott és azt mondta, az ilyen jellegű elhasználódás természetes jelenség - a MosFET alulról forrasztva van a (kerámia alapon lévő) réz rétegre - a forrasztás felmorzsolódik a FET alatt amiatt, hogy állandó felmelegedésnek-lehűlésnek van kitéve, így egyszer kialakul egy nagy átmeneti ellenállás ami egyenesen vezet a FET tönkremeneteléhez.

Tehát az, hogy egy ilyen FET tönkre megy valamikor, az biztos, mindössze idő (használat) kérdése.

Bár ipari körülmények között a hiba akár javítható is lenne a FET cseréjével, otthoni / kisipari körülmények között a bondolás nem megoldható.

Ami a fentiekből következik, hogy egy ugyanennyit használt, bontott alkatrésznél kb. ugyanekkora esélye van annak, hogy tönkremegy.

/sza2
 

1

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

A meghibásodás okai előfordulás szerinti sorrendben: hidraulika olaj kevés a rendszerben, ahogy írták a biztosíték az akkumulátor felett, kormányszög jeladó hiba, a szivattyú teljesítmény elektronikájának hibája, szivattyú mechanikai hiba, CAN bus hiba. Egy jobb diagnosztika ebből néhányat ki tud zárni. Ritka hiba, hogy a generátor feszültsége esik és emiatt a szervórásegítés időnként kihagy. A töltés ellenörző ilyenkor még nem világít, de a rásegítést már letiltja a vezérlő.

0

kismucki
kismucki picture

Köszönöm!

0

joededy
joededy picture

Szevasztok!
Az akku fölötti lemezbiztositék el szokott repedni,szinte láthatatlan.Azt vedd ki a helyéről és úgy vizsgáld.

0

kismucki
kismucki picture

Szia joededy!

Nem rendelkezem helyismerettel az autóban, tudnád pontosítani mire gondoltál?

0

kovacsna
kovacsna picture

0

kismucki
kismucki picture

Köszönöm, így már tudom miről van szó!

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Szerintem arra gondolt, hogy az akku felett van egy műanyag tálca, benne kábelekkel. Pozitív oldalon... Van ott egy lapos kikönnyített lemez, biztosíték funkcióval. Na az el tud törni. Gyakori hiba, azon sok minden kap villanyt.. kivéve kell vizsgálni, helyén nem látod a repdést. Nem biztosíték kinézetűt keress, hanem lyukas laposvas jellegűt...

0

kismucki
kismucki picture

Köszi!

0

joededy
joededy picture

Szia!
Pontosan,mintha én mondtam volna.yes

0

kismucki
kismucki picture

Szia!

Köszi, meg fogom nézni!

0

sza2
sza2 picture

Szia,

(Sajnos a megoldást nem tudom)

Nekem egy 2003-as VW Polo van, amiben elromlott a kormányszervó szivattyúja. Nálam a hiba nem időszakos, egyszer megadta magát, azóta nem működik (egyik pillanatról a másikra törtent, járt a motor, véletlenül lefullasztottam amikor el akartam indulni és amikor újra elindítottam már nem működött).

Neked milyen szivattyú van benne (felteszem elektro-hidraulikus, mint az enyémben)? Nekem Koyo (6Q0 423 155).

A rendszer általános leírását itt találod meg, ha eddig még nem nézted: http://www.volkspage.net/technik/ssp/ssp/SSP_259.pdf.

Az általános dolgok (a szervóolaj szintje, az akkumulátor feszültség) jók, a kormány szöggyorsulás jeladója megfelelően működik, illetve a VCDS nevű diagnosztikai szoftver tud kommunikálni CAN-buszon a szivattyúval. Viszont azt mondja, hogy nincs áramfelvétel (ami valószínűleg igaz is) annak ellenére hogy a (szivattyúba) bemenő feszültségek jók.

A leírásod alapján nálad inkább kontakthibára gyanakodnék tekintve, hogy időnként működik, esetleg akkumulátor probléma. Lehet, hogy érdemes lenne megnézni a csatlakozókat (a Polo eséten a bal oldali ködlámpát kiszedve, hozzáférhetővé válik mindhárom csatlakozó).

En egyébként tegnap szedtem szét magát a szivattyút, ami nem volt teljesen triviális, meg könnyű sem, de sikerült (ez a videomontázs sokat segített: https://www.youtube.com/watch?v=qGWUv3LV8d8 ez való Koyo-hoz (viszont az elektronikája teljesen másképp néz ki, mint a képen), a TRW-k eléggé különböznek belűlről, még ha kívülről hasonlónak is látszanak - illetve a kiszereléshez ez jött jól: https://youtu.be/u5poCsBhrwM?t=68 meg ez (de itt pont a kiszerelés nem látszik, illetve nem azt a csavart érdemes kiszedni amit harmadikként mutogat, hanem ami az előző videóban látszik): https://youtu.be/VKwd4dM2CTo?t=309 - persze lehet, hogy a Skodánál más a felfogatás).

Szóval én ott tartok, hogy szét van szedve a szivattyú, a motor jónak tűnik (elvileg egy 3 fázisú BLDC motor van benne), kb. 70-80mOhm az ellenállás az összes tekercs között. A mechanika szintén nem tűnik problémásnak, forog, nem szorul.

Úgy tűnik, a meghajtó elektronika adta meg magát, de az elég összetett. Ugyan cserélhető lenne (ha jól látom, két részből áll, egy PCB illetve valami nagy teljesítményhez való kapcsoló, de nem diszkrét alkatrész, hanem egy soklábú nagy méretű (kb. mint a szivattyú átmérője) műanyagba öntött valami (ilyet kiskereskedelmi forgalomban szinte kizártnak tartom, hogy taláni).

Vannak cégek, akik vállalnak felújítást, gondolom ők be tudják szerezni valahonnan az elektronikát is, de nem hinnem hogy eladásra, csak az általuk végzett javításhoz.

Elég szomorú, mert a bontott alkatrész is 50-60kHUF (és bármikor ugyanígy tönkre tud menni), a felújítás kb. 70eFt (igaz itt van valamennyi garancia), az új pedig (ha lehet kapni) nagyjábol 150 ezer forint a legolcsóbb helyeken.

Ha esetleg osztasz meg több infót, keresgelhetünk megoldást közösen, bár elég halvány (legalábbis nálam) a remény.

Üdv,

/sza2
 

0

kismucki
kismucki picture

Szia sza2!

Köszönöm az ötleteket, kiindulási pontnak mindenképpen jó!
Az autószerelés ezidáig kimaradt a repertoáromból, talán most-ennek a hibának a kapcsán- fogom pótolni.
Úgy gondoltam mielőtt szerszámmal rontanék a nagy becsben tartott járművünkre, előbb kérdezek. Mivel még nem kezdtem bele ezért a kérdéseidre nem tudok válaszolni. A hiba alapján nekem nagyon kontakt- vagy forrasztási hiba gyanús a dolog.
Annyit mondott a szerelőm, hogy ez típushiba lehet, de még a "Skodás" kollégái sem tudtak tanáccsal szolgálni a hiba kijavítására.
Még egyszer köszi, amint jutok valamire megírom!

0

patexati
patexati picture

Szia!Nekem ugyanez volt a hiba! Levettem a szervót és szétszedtem az alsó részt hol az elektronika van. Tele volt szervoolajjal!! Kiöntöttem átmostam izopropil alkoholban az egész elektronikát meg mindent összeraktam,feltöltöttem a hozzá való zöld szervóolajjal MÁSIKOLAJ  NEM JÓ CSAK MI BELE VALÓ!!! Azóta tökéletes.Nem eszi az olajat sem...

0

kismucki
kismucki picture

Köszi a hozzászólást!

0

patexati
patexati picture

Ha kellett olajat tölteni,vagy eleve kevés van bent akkor ez a baj szerintem.. Ellenőrizd az olajszintet a szervóban.. Amúgy kb 5-6 deci megy bele,kormányt jobbra balra teljesen kitekerve kell hallani,hogy megy vissza a résolaj így kell kilégteleníteni..Most,hogy megnéztem a videót eszebe jutott,hogy az smd elkokat átforrasztottam én is igaz nem estek le róla.. Magát a magasnyomású szivattyú részt én nem bolygatnám a helyedben mert az spécin van összerakva nyomatékra lehúzva stb ..

0

sza2
sza2 picture

Ha néha megy, néha nem, az valószínűleg nem az olaj hiánya miatt van. Én úgy látom a szivattyú nem nézi sem az olaj szintjét sem a nyomást és elvileg máshol sincs a rendszerben ilyen szenzor, így emiatt szerintem nem áll le a szervó.

/sza2
 

0

patexati
patexati picture

Nincs külön szenzor mivel a szivattyú meglehetően bonyolult elektronikája  érzi ha a szivattyú nem  megfelelő fordulaton és áramon megy. Ha leáll akkor megáll a szervó ,eltelik bizonyos idő mire ismét elindul..Ha az olaj a nívó alatt van akkor ez bármikor megtörténhet mert ugye az olaj is lötyög gáz,fék,lejtő,emelkedő befolyásolja és nem midig kapja meg az olajat a szivattyú néha farsot szív...

0

sza2
sza2 picture

Erről van esetleg valami megbízható forrásból infó?

Az enyémet sajnos nem tudom kipróbálni egyelőre, mert az egyáltalan nem indul. Az igaz, hogy elég bonyolult elektronika működteti, áramot mér is, a diagnosztika az értéket is le tudja kérdezni (bár ez az egész egység által felvett DC) - viszont láttam videón (ugyan, az TRW volt, nem Koyo), hogy forgott a motor, miközben nem volt rajta maga a szivattyú egység.

Meg tudod mondani, hogy Neked mi a pontos típusa?

Köszi,

/sza2
 

0

patexati
patexati picture

Nekem  Koyo van  a Fabiában.. A működést illetően erre én is kínomban jöttem rá mikor hol ment hol nem ..A motor valószínű forog szivvattyú nélkül is persze de az áramból tudnia kell ,hogy nincs rendben valami és ezután tiltja szerintem...

0

kismucki
kismucki picture

Alapszabály: amihez nem értek ahhoz nem nyúlok hozzá! :-)

0

sza2
sza2 picture

Esetleg tudod, hogy pontosan melyik fajta szivattyúd van?

Koszi,

/sza2
 

0

sza2
sza2 picture

Hali,

Azért itt érzek némi ellentmondást:

> Annyit mondott a szerelőm, hogy ez típushiba lehet
vs.
> a "Skodás" kollégái sem tudtak tanáccsal szolgálni

:-)

Mindenesetre a többiek által javasolt biztositekot az akkumulátor fedelében megnézném, az elég egyszerű, és hátha az - viszont ennek ellentmond, hogy hol jó, hol nem. Itt 50-70A rohangál. egyszer még csak-csak kibirná, hogy elszakad azután összeér, de sokszor valószínűleg nem.

A szervó típusát (a pontos modellt, amit én is írtam) a diagnosztikai szoftver ki tudja olvasni.

Ha esetleg budapesti vagy, és nem jutsz semmire, írj privátban, és megbeszéljük, hogy meg tudjuk-e nézni VCDS-sel.

Üdv,

/sza2
 

0

kismucki
kismucki picture

Ez úgy értendő, hogy az elmúlt időben több ilyen meghibásodással találkoztak ennél az autótípusnál, de javítani nem tudták, csak gondolom egységcserével. :-)
Nem ismert számomra a szervó típusa.
Köszönöm a felajánlásodat, ha úgy adódik akkor élek a lehetőséggel!

Üdv.

0

Sponsored links