You are here

PH93 52-IOA vagy TOA SMD félvezető mi lehet? MEGOLDVA!

29 posts / 0 new
Last post
attilacsep
attilacsep picture

Sziasztok!
 Egy Ford Fiesta 1999 autó fűtésszabályozó motorjának a panelja nem szabályoz. Ami biztos, van benne egy SMD tranzisztor, vagy táp IC, ami elégett, ezért nem tudni, hogy a feliraton I vagy T van. Meg tudná mondani valaki, hogy mi lehet?
Köszönettel:
Attila

File attachment: 
Comments
Habesan
Habesan picture

http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=44456
Just replace whole panel with ordinary mechanical On/Off switch.
(No kidding with NE555...)

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Köszönöm, lefordíttattam szlovákról a guglival, de nem lettem sokkal okosabb ettől.
Azért köszönöm:
Attila

0

zsugori
zsugori picture
***

0

yohnsee
yohnsee picture

Szia, 30V 10A N-Fet. Este számítógépről megmondom a pontos típusát, ha fontos, de olyat sehol nem fogsz kapni. Én már végigjártam, este le is írom a buktatókat. Pont ilyen fordom van nekem is :) 

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Nagyon köszönöm! Szerintem lehet akár motorhibás is, vagy egy megszorult motor végezhette ki. Ha szerencsém van, talán a proci megmenekült...
Üdvözlettel:
Attila

0

yohnsee
yohnsee picture

Szia,
akkor leírom amit én jártam végig.
Először tönkrement a gépkocsiban a fűtéscsap. Hála istennek, a ford mérnökei úgy tervezték, hogy alap helyzetben nyitott állapotban legyen, így az összes meleg víz megfordul az utastér radiátoraiban. Ez különösen nyáron kellemes, amikor ugye amúgy is röpködnek a mínuszok.
Nem tudom, mennyire vagy jártas az említett autó felépítésében, a fűtéscsap a motorháztető alatt, az utastérhez közel középen helyezkedik el. Jellegzetes, hamar megtalálni, mert 2 cső megy bele a motor irányából, kettő megy tovább az utastér felé.
Ha a legegyszerűbb megoldást keresed, akkor már most szólok, hogy a téli/nyári átkapcsolás megoldható azáltal, hogy lehúzod a két csövet, ami a motor felől jön, és egy megfelelő méretű (rozsdamentes) közdarabbal (csővel) összekötöd őket. Így nyáron nem megy be egy csepp meleg víz sem, télen pedig visszadugod eredeti állapotra. Persze mondhatjátok, hogy ez milyen barbár megoldás már, meg egyébként is, ez egy elektronikai fórum, javítsuk hát meg. Szóval, először érdemes ellenőrizni, hogy a fűtéscsap fizikailag működik-e? Mert pl. én belefutottam a kérdéses FET cseréje után, hogy nem működött a hűtés továbbra sem, és 5-ször átnéztem az elektronikát, hogy mi a baj, de közben a fűtéscsap volt mechanikailag hibás. Illetve nem hibás, csak nagyon sok trutyi keringett a hűtési rendszerben, és lerakódott, így a csap nem tudott nyitni/zárni. Tehát első körben ellenőrizni kellene a csapot. A csap egy roppant egyszerű solenoid (szelep), amely 12V egyenáram hatására egyik irányba (záró) elmozdítja a csapot.
Tehát a teszt egyszerű, sarut lehúzni a szelep fenekéről, és direktbe adni neki 12V-ot (még jó, hogy közel van egy akkumulátor!)
A polaritást ki tudod sakkozni, ha gyújtáson van a gépezet, akkor az egyik szál folyamatosan +12V-on van, a másik szálat rángatja a fent említett FET GND-re. Ha így hallatszik, hogy ki-be mozog a vasmagja a szelepnek (jól hallható, markáns koppanása van), akkor a szeleped valószínűleg jó. Ezt a FET-et, ami elégett, szinte bármilyen N-FET-re kicserélheted, én az enyémbe egy combos IRLS640A-t tettem, kivezetékelve, mert ott a rádió alatt, konzol mögött annyi hely van, hogy sok, meg hát ez volt itthon. Arra vigyázz, ha más típust teszel bele, aminek esetleg nagyobb gate feszültség kell a teljes nyitáshoz, akkor a nyákon lévő smd ellenállásokat módosítani kell. Nem nehéz végigkövetni a gate vonalát, emlékeim szerint egy huszonpár kilóohmos ellenállás van sorban az EPROM egyik lábával. Gépjárműbe való visszaszerelés előtt érdemes szkóppal megnézni, hogy szépen kapcsol-e a FET. Ja, még valami. A fűtéscsap vezérlése olyan, mint egy lomha PWM jel. Tehát amikor a potmétert tekered, az csak az időt változtatja a ki és bekapcsolt állapotok között. Nem díjazom ezt a megoldást, de jelenleg nem tudok jobbat. Mármint úgy, hogy ne kelljen sokat vesződni vele. A javítás óta (2018. február) tönkrement fizikailag is a fűtéscsapom, sajnos anno olcsósat vettem, plusz már egy hűtésrendszer átmosás is időszerű volna. Jelenleg időhiány miatt úgy döntöttem, leveszem a szelep hátsó részét (4db PH2 csavar) és kitámasztom a tengelyt, hogy mindig zárt állapotban legyen. Ez most a nyári üzemmód. Ha kezd majd hideg lenni, vagy nagyon vágyni fogok rá, hogy "fokozatmentesen" állíthassam a fűtést, majd újra nekiállok.
Remélem segítettem, ha valami még nem tiszta, kérdezz.
Üdv,
János

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Megvettem a tr-t, belefusiztam, ment is néhány sec-ig, aztán elégett a Drain fóliája. Mint utóbb kiderült, korábban a barátom mérte a szelep áramát, ami 1,5 A volt (szerintem normális). Azonban, hogy-hogy nem, most több, mint 6A-t mértünk, miután elhozta a gk-t, és ismét rámértünk, direktben a szelep áramára. Ezt már kicsit soknak találom, és ráadásul változik az árama 3-6 A között, mintha égne, zárlatos volna  (szerintem). Elképzelhető?
Üdvözlettel:
Attila

0

yohnsee
yohnsee picture

Szia,
fűtéscsap csere. Én egy percet nem kínlódnék vele. Egyébként korábban írtam, hogy tudjátok tesztelni, hogy működik-e a csap elektronika nélkül. Ott már kibukott volna, hogy valami nem kerek.
Vegyetek bele egy új csapot (ajánlanám, hogy ne olcsó fajtát, egyszer megszívtam vele), pótold a hiányzó fetet és nyák-fóliát, utána mehet.
Üdv

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Bocs, de nem teljesen világos: A fűtéscsap, amire azt mondta az autószerelő barátom, hogy szelep? Vagyis az, amit a FET kapcsolgat? (Azért a biztonság kedvéért az elégett fóliát egy biztosítékkal kötöttük át, hogy ne legyen baj belőle, a FET túlélte.)
Köszönettel:
Attila

0

yohnsee
yohnsee picture

Igen, ez a hivatalos neve. Lehet, hogy én is csapongtam, hol szelepnek hívtam, hol fűtéscsapnak. 

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Igazad volt, valóban a fűtéscsap volt a hibás. Legutóbb már 16A-t mért a barátom. Javaslatodra vett egy új csapot, és megoldódott a probléma. Ami helyettesítő tr-t belefusiztam, az is kiválóan működik.
Köszönjük a segítségeket!!!
Üdvözlettel:
Attila

0

zsugori
zsugori picture
***

0

yohnsee
yohnsee picture

Igen, pontosan ez az.

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Nagyon köszönöm a tanácsokat. Van egy autószerelő barátom, ő hozta el a panelt javításra. Továbbítom neki a hasznos tanácsokat, én csak az elektronikai részét vállaltam.
Még egyszer nagyon köszönöm!!!
Üdvözlettel:
Attila

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: lemaradt a tokozás típusa

Lehet akár LT11xx is

Bálint

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia! fentebb leírták a tokozást is,: SOT223.
Ha van helyettesítője, ami itthon beszerezhető, akkor megköszönném.
Üdvözlettel:
Attila

0

zsugori
zsugori picture
***

addig is

0

imrus101
imrus101 picture

Nem gyártják és nincs raktáron...
 

0

zsugori
zsugori picture
***

hát így hiába minden fáradozás ha nincs miből építeni

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
"Addig is": nagyon köszönöm!!!
Üdvözlettel:
Attila

0

zsugori
zsugori picture
***

itt kisebb akad
 

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Köszönöm a tippet. Megmondom őszintén, nem merem bele tenni, mert szerintem nem fogja bírni. az eredeti is meghalt, pedig elvileg más gond nincs. Fentebb javasolták az NTD 4804-et, aminek azért picit más a tokozása, de egyébként tudja az eredeti adatait. Remélem, bele tudom fusizni.
Üdvözlettel:
Attila

0

yohnsee
yohnsee picture

Kerek 1 amper a tekercs áramfelvétele. Szerintem nincs miért aggódj. Az eredeti gyanítom az élete folyamán átélt kapcsolások számától purcant ki.

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

Vagy attól, hogy nincs védő dióda (nem tudom hogy van-e) aztán szépen kinyírta  a  záróirányú feszültség az évek alatt.

Üdv,

KN

0

yohnsee
yohnsee picture

Szia,

van dióda  a lábai között. A ford elég jól összerakta, de nézd meg, egy 20 éves autóról beszélünk. Semmi sem tart örökké :)

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

Akkor ez a jobbik eset. Azért írtam, mert nem lennék meglepődve azon sem, ha nem lenne.
Akkor egyszerűen eltávozott az örök elektron felhőbe.:)

Üdv,

KN

0

yohnsee
yohnsee picture

Plusz, a FET tokján belül is van egy dióda. Helyettesítőnek is szándékosan olyan típust írtam, ahol benne van a tokban egy.
Üdv

0

attilacsep
attilacsep picture

Sziasztok!
Fentebb írtam az újabb fejleményekről.
Üdvözlettel:
Attila

0

Sponsored links