You are here

56V-ból 12V 300mA előállítása 2db 78xx-el érdemes? MEGOLDVA!

25 posts / 0 new
Last post
Cormyus
Cormyus picture

Sziasztok. Egy kérdéssel zavarnálak titeket. Egy elektromos kerékpárba szeretnék led izzót beszerelni mert az első világítás fényerejével nem vagyok elégedett. Az izzó megjött, áramfelvétele 12V-on pontosan 300mA-er. Kérdésem, érdemes ezt megoldanom 2-3 db 78xx stabilizátor ic vel, vagy butaság és inkább szerezzek egy step down konvertert. Azért gondoltam mert van itthon egy rakat müanyag házas 78xx, ezek maximális bemenő feszültsége 35V, 2 darabot sorbakötve (egy 7805 + 7812 párosra gondoltam) közös hűtőbordára rakva úgy hogy az első test lábát felhúzom egy zénerrel szépen összerakható egy modul. Tudom ez a megoldás a plusz energiát hővé alakítaná, de most ez van itthon, szóval érdemes ezzel tökölni vagy inkább egy step-down. Köszönöm!  Sikerült megoldanom egy régi 12voltos 1.5 amperes hálózati táppal ami vígan működik már 15 volt egyennel is, tökéletes lett, kevesebbet fogyaszt és 3x akkora a fényereje. Köszönök minden hozzászólást. Csatolok pár képet a kész állapotról és egy megelőző próbálkozásról 2db 78xx IC vel. Az is működött de volt hogy csak második vagy harmadik bekapcsolásra indult el, és persze 60-70 celsius volt az üzemi hőfoka.



 

Comments
Harley-D
Harley-D picture

Tényleg jól világít, de gondoltál a szembejövőre is?

2

kozak_g
kozak_g picture

Ez csak egy (elektromos) kerékpár. Bár robogónak látszik, de nem az. Ott figyelnek rajta a pedálok.
S mint ilyen, a kutya nem foglalkozik vele hogy vakít e. Világít 'oszt jó napot.

0

Cormyus
Cormyus picture

Valóban vakíthatna de a lámpa elhelyezése, gyári kialakítása olyan hogy fényszórónál is nem egyenesen előre hanem a jármű elé kb 5 méterrel a földre világít.

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Cormyus ! Találtam egy led meghajtó ic-t amely 8 és 450V közöti tápfeszültségröl is müködik.Ez ideális ic HV9910B de ki kell számitani az alkatrészek értékeit.Feltettm az adatlapot .üdv.Jóska
.itt lehet kapni:  https://www.pollin.de/p/universal-led-treiber-supertex-hv9910blg-g-101155

File csatolás: 

1

Cormyus
Cormyus picture

Szia (sziasztok)! Köszönöm, de közben (kb 10 perce) megtaláltam az ideálisnak tűnő megoldást! A lomjaim között találtam egy régebbi típusú kínai 100-220 /12 voltos kapcsolóüzemű tápegységet. Azért írom hogy régebbi típus mert ez még nem felület szerelt. Sima egyoldalas beültetésű. Gondoltam ezt egyszerűbb lesz átalakítani hogy már az akkumulátor feszültségén működjön. Kíváncsiságból megnéztem most hány volton kezd indulni, és ekkor jött a meglepetés 7-8 volt körül megindul (és nem a pufferre adom a feszt hanem még átmegy a graetzen is) és 18 volt körül már teljesen stabil 12 volttal üzemel! Ilyen van? És innen 240 voltig stabilan tartja magát... Hát ennél jobb nekem nem kell. Holnap be is ültetem a kicsikét szépen saját dobozába, hely van bőven a műszerfalban. :)

2

Atis57
Atis57 picture

Szia!
 Az 56V esetén az ellenállás  a legegyszerűbb, s stabilan működik is.
 A 7812 stb fesz stab kockák max 30V ig működnek, az egyszerű kapcsoló üzemű átalakitokból is alig van 50V feletti!

A te 56V -d meg azért 42v és 57,5v közötti  savas akku esetén , Li  akkunál meg inkább 54 --72V  .
 persze kinai oldalakról lehet 100--150V ig működő tápot rendelni.

0

lizakl
lizakl picture
*****

Szia!
Én azt csinálnám, hogy 4 db 12V-os LED "reflektor"-t sorbakötnék, a maradék 8V-ot meg egy megfelelő teljesítményű előtétellenálláson ejteném! Így legalább a bicikli is ki van világítva rendesen és nincsen túl elektronizálva a rendszer! :-)
Üdv: lizakl

0

Cormyus
Cormyus picture

Szia! Magas a hibalehetőség. Ismerem a mai ledeket, ilyen fényes üzemben nem sok kell ahhoz hogy egy db elszálljon. Akkor sötétségbe borul a motor meg én is. Egy felhős éjszakán mondjuk 2 település között ahol használom nem túl jó érzés. Az efféle izzók is modulokból épülnek fel, ebben is van 5 db 9V-os modul ezeket hajtja meg párhuzamosan kötve valami belső előtét áramkörről. Gondoltam rá hogy sorbakötöm őket de akkor ugyan ez a hirtelen halál bármikor előfordulhatna. Így már látni fogom előre ha az 5-ből már csak 2-3 dolgozik. Sajnos ezért nem jó az előtét ellenállás sem , ha egy modul ki esik megnő a többire eső terhelés. Üdv!

0

AzzA
AzzA picture
*

Úgylátom számodra az a megoldás, ha nincs megoldás. Az egyik azért, a másik ezért nem tetszik.
Akkor vegyél 2db ilyen lámpát,ez független, nem megy tönkre, világít mint állat, és egy feltöltött akkuval 19 órát világít.
https://www.ebay.com/itm/T6-Tactical-Military-LED-Flashlight-Torch-50000LM-Zoomable-5-Mode-for-18650/163277033470?epid=24030513659&hash=item260411cffe:g:jOYAAOSwokJaYFUO

1

lizakl
lizakl picture
*****

Szia!
Nem kell nagyon meghajtani őket, hiszen ha négy db LED lámpát kapcsolsz sorba, akkor úgyis nagyobb lesz a fényerő! Kisebb árammal nem fog kiégni egy jó darabig egy sem. Ha pedig mindegyik 12V-os LED égővel párhuzamosan kapcsolsz egy a LED égő teljesítményénél nagyobb teljesítményű 15V-os zener diódát, akkor a kiégés esetén sem alszik el az összes lámpa, csak az, ami kiégett!
Üdv: lizakl

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia!
Kisérletezéssel megtalálhatod az optimum értékeket...

Üdv!

0

AzzA
AzzA picture
*

300Ft egy step down, minden mással csak fűtesz ilyen különbségen.
Vagy 50W 150Ohm az még inkább mint a 78xx.

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia ! Ma olyan sok ac/dc táp van amely (80)100-240v -ról már müködik .Egy ilyen tápot rávenni 50v-ra A meghajtó ic tápját  kell megoldani hogy meginduljon.Ha a kimenö fesz.pl.24v-volt ugyanavval az impulzus szélességel fél fesz.lesz,majd ezt kell 300mA áram korlátozásra alakitani.Én igy oldanám meg ,csak egy ötlet.üdv.Jóska

1

Cormyus
Cormyus picture

Szia! Ez nekem is eszembe jutott...de azzal a lendülettel el is vetettem, de ha neked is beugrott akkor lehet megérhet egy misét :)  Áramkorlátozásra nincs szükség, az nem volt feltétel csak a led maga annyit vesz fel. Üdv!  

0

morgo
morgo picture

Szia!
Nagyon rosszul látod a helyzetet. Egy lednek tök mindegy, mekkora feszültséget kap. Az áramot kell beállítani! Ugyanaz a led működik 5 V-ról is, meg 230-ról is. Mindenképpen áramgenerátorral működtesd, ha hosszú életet szánsz neki.
Üdv: morgo

0

Jaca
Jaca picture
****

Áruld már el, milyen led az? Van benne elektronika?

0

Cormyus
Cormyus picture

Szia! 5db 9 voltos modulból épül fel amik párhuzamosan vannak kötve. Elektronika nincs benne, inkább valami előtét ellenállás félék. Bilux módjára lehet bekötni. De a két üzzemmód között csak fényerő beli különbség van.

 

0

yohnsee
yohnsee picture

Szia, 
Az akkuk véletlen nem 12 voltosak? Ha onnan tudnál egy szál vezetéket kihúzni, mennyivel egyszerűbb lenne már minden :) 
Üdv, 
János 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Asszimetrikusan merítené az akksikat, nem célszerű.
 

1

yohnsee
yohnsee picture

Jaca és agressiv: ok, értem. 

0

agressiv
agressiv picture
*

Még a soros ellenállásnak is több értelme lenne, de amúgy igen, kapcsolóüzemű áramgenerátorral kéne megoldani.

0

Cormyus
Cormyus picture

Szia. Miért lenne jobb a soros ellenállás? Ugyan ott lennék csak szabályozatlanabb körülmények között. Azért a stabil 12 voltot tartani szeretném. Üdv!

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Inkább a stabil áramot tartsd meg. Mérd meg a lededet, mennyit változik az áramfelvétele 11,8V és 12,2V feszültségen.

0

Cormyus
Cormyus picture

Szia! Stabil áram nem jó. Mint írtam feljebb ezek az izzók párhuzamos panelekből épülnek fel, ha egy megszakad a többi terhelése megnő. Üdv!

0

Sponsored links