You are here

Megcsapolt kollektorköri tekercses csatolás tranzisztoros erősítő fokozatok között - erre keresek precíz GYAKORLATI leírást

31 posts / 0 new
Last post
zus
zus picture

Helló !

A rádiófrekvenciás (vagy akár egyéb más) tranzisztoros fokozatokat szokták transzformátorosan vagy megcsapolt rezgőkörrel csatolni. Általában KF fokozatok kollektorkörében szokott előfordulni ilyesmi nagyobb gyakorisággal, ahogy eddig láttam.

Ilyen csatoláshoz keresek olyan GYAKORLATI méretezési leírást, amivel tudok készíteni csatolásokat két tranzisztoros fokozat közé. Bármilyen megoldás érdekel: kiszkennelve könyvből, tankönyvből, valami újságból. A lényeg, hogy MŰKÖDŐKÉPES és GYAKORLATI leírás legyen ! Olyan, ami eredményei alapján, ha az ember megcsinál egy ilyen tekercset, akkor nagyon nem nyúl nagyon mellé a számított eredményekkel a gyakorlati végeredménynek. Menetszámok, leágazás, huzalvastagság, induktivitások, impedanciák, áttételek, mifene. Ami egy ilyen kicsi csatolótekercs elkészítéséhez szükséges. A hozzájuk tartozó link duma minél kevesebb legyen (pl. meghatározhatatlan tranzisztorparaméterek, elméleti villamosságtani fejtegetések, stb.). Tudom, hogy bizonyos dolgok csak próbálgatással, becsléssel állapíthatóak meg, de a leírás minél jobban közelítse a gyakorlatban elkészített ilyen csatolótekercs paramétereit. Sajnos, nincsenek olyan speciális műszereim, amikkel nagyon szofisztikált tranzisztorparamétereket ki lehet mérni, csak amatőr cuccaim vannak.

Köszönöm a segítséget. Válaszokat továbbra is elsősorban email-re várok.

BOCSÁNAT, MÓDOSÍTOM: NEM transzformátoros csatolás, hanem MEGCSAPOLÁSOS KOLLEKTORKÖRI TEKERCSEK számítása érdekel. Végre eszembe jutott a konkrét kérdés. Bocsánat tehát a félrevezető címért (amit szintén módosítottam) ! Illetve még ÁLTALÁBAN a nagyfrekvenciás megcsapolásos tekercsek számítására egy leírás érdekel (ha van).

Comments
l.pozsgai
l.pozsgai picture

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Pozsgai !A feltett oldalon láttam Plz.42117 ,mert az enyém 42103.üdv.Jóska

0

zus
zus picture

Köszi, meg fogom nézni őket.

0

josef.48
josef.48 picture
*

         Hello zus!Egy rezgökör induktivitásának a megcsapolása helyet, alkalmazhatsz kapacitiv megcsapolást( osztót)is.A rezgökör C kondenzátorját  két sorbakötött C1 és C2 (osztó)kondrnzátorból alakitod ki.A rezgökör impedanciáját leoszthatod (ilesztheted)a tranzisztor EB bemenö inpedenciájáhóz.A rezgökörök (nem légmagos)könyvekböl való kiszámitása sajnos nekem nem vált be,a könyvekben lévö anyagok nem álltak rendelkezésemre.Egy frekvenciaméröm volt akkoriban  ,az is saját készitésü. Kigondoltam egy egyszerü kapcsolást  amelyel rezgököröket rezonanciára birom ,majd a frekvencia és C kapacitás  ismeretében az L induktivitást kiszámithattam.Egy szélesávú ersitöt ( dual mos +tranzisztor) készitettem ,a kimenetett a bemenetel gyengén visszacsatoltam pozitivan mint a rajzon.A párhuzamos  ismeretlen rezgökör LC, a visszacsatolást a rezonancia frekvenciáján engedélyezi, ezen rezonál.A kimenetett tovább erösitettem a f.mérö  és egy detektor részére.A dual mos G2 feszültségével stabil oszcilálás állitható be.Az igy elkészitett kapcsolásal 120MHz-ig tudok rezgököröket vizsgálni.Magasabb frekvenciákra egy másik kapcsolást készitettem  GaAs fet bemenetel .Ma már vannak kész erösitö ic-k amalyekel  hasoló kapcsolást lehet késziteni.Csak egy ötlet.üdv.Jóska
 

1

jakyg
jakyg picture

Szia!

Itt is van egy könyv, ami többek között ezzel is foglalkozik, és tele van tömény matematikával ;)
http://www-f9.ijs.si/~margan/WBA3_4web/Wideband_Amplifiers_FPRL.pdf

Ehhez kapcsolódik az egykori Tektronix szolgálati titok is: a T-coil circuit, ennek korrekt levezetése egyébként közel sem triviális.

1

zus
zus picture

Szia ! Köszi a könyvet, letöltöm és átolvasom. Amúgy, nekem is az volt a véleményem, hogy ez a téma nem triviális. De hát mások szerint az.

0

kozak_g
kozak_g picture

Ebben a könyvben sok "okosság" van, Sajnos vagy hála - angolul. A kérdezett téma is.
https://epdf.pub/experimental-methods-in-rf-design-radio-amateurs-library.html

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia!
Még egy könyv:

0

zus
zus picture

Szia Ferenc.P ! Az általad ajánlott könyv a tartalomjegyzéke alapján csinos lehet. Megpróbálom felhajtani valahonnan és elolvasom. Elképzelhető, hogy az engem érdeklő kérdések megfelelő megvilágításba kerülnek és választ nyernek (még ha mind nem is, de remélem, hogy a többségük).

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia: Jobban átlapozva, lelltem Számodra érdekes leírásokat. Csatoltam őket.
Bonyolúlt számítások. Ilyenkor hálás lenne QBasic (ill. Excel) programba foglalni, lépésröl-lépésre az egéssz problémát.

Kincstár:
- https://bookos-z1.org/book/395237/68a051
- https://bookos-z1.org/book/2395156/43ff33
- https://bookos-z1.org/book/2751634/1ba1f9

0

zus
zus picture

Pontosan ez a célom. smiley Mire való a komputer ? Tudományos munkára. Dolgozzon a számításokkal.

1

zus
zus picture

Köszi a könyvet, meg fogom nézni. Nem baj, ha angol.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:a kezdeti feltetelek nincsenek megadva

Balint

0

zus
zus picture

Általánosságban érdekel a leírás. De ha úgy könnyebb segíteni, bármilyen megcsapolásos tekercs, ami nagyfrekvenciás áramkörökben előfordul (és tranzisztoroknál is laugh). Csak van rájuk valamilyen leírás.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Sziasztok !
"csak amatőr cuccaim vannak"
Zus ! Szerintem a GDO fr. mérőt nem fogod megúszni . Szerintem .
Amatőr cucc , de jó .
Kitek - RÁDIÓVILÁG Kft.

0

kozak_g
kozak_g picture

Szerintem / :) / nagyon mellé fogtál. 
 A kérdező, remélem nem orrol meg rám ezért, de rendelkezik egy két "amatőr" műszerrel. pl. spektrum analizátor, frekimérő és egyéb nyalánkságok.
Az "amatőr" jelen esetben rádióamatőr számára hasznos cuccokat jelent.

0

zus
zus picture

Tényleg az idevágó számítási menet érdekel. Az elmélet. Emiatt véstem, amit véstem.

0

kozak_g
kozak_g picture

Most nem vagyok otthon, itt csak "tanyanet" van.
Ha otthon leszek, feltöltöm a drive -omra azt a jó néhány MB -nyi ARRL és RSGB-s kiadványokat amelyek hasznodra lehetnek.
Onnan letöltheted majd. Szerzői jogok okán nem szeretném nagyobb nyilvánosság elé tárni. Ezekre az anyagokra ugyan is nagyrészt meglehetősen éberen vigyáznak, nem egyszerű okosban letölteni sem őket.
Az általad érdekelt kapcsolásokban legtöbbször széles sávú impedancia transzformátorként alkalmazzák a kérdezett trafót.
A feszültséget a menetszám áttétel arányában, az impedanciát az áttétel négyzetének arányában transzformálja le vagy fel.
Jellemző az RF technikában az 50 ohm be és kimeneti impedanciák alkalmazása, erre történik az egyes fokozatok illesztése.
Az jelenleg általad érdekelt frekvencia tartományban e tekercseket ferrit vagy porvasmagra készítik.
Bocs ha számodra evidens dolgokat említettem!

0

zus
zus picture

Tudom, de először a számítás menete érdekel. Nem csak úgy nekimegyünk. GDO-m véletlenül van.

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Hello!
A számítás menetét te is összeállíthatod, ha kellő képzetséget szereztél a hiradástechnikában. Ha megtanultad az impedancia, induktivitás, teljesítmény illesztés, tranzisztor paraméterek, és az ezekkel való számolás tudományát, egyből meglátod, hogy egy transzformátorral illesztett fokozat is csak olyan mint bármi más ebben a szakmában. Nincs rá sorvezető. Legalábbis én még ilyennel nem találkoztam. Van fejlesztő labor, ahol néhány koponya számolgat, tekercsel, megméri. Amikor elért egy optimális beállítást, ledokumentálja, aztán gyártani fogják szériában. Hozzátenném, hogy a kf erősítőkben elsősorban nem az illesztésért tesznek transzformátort, hanem rezgőkörként behangolva azok biztosítják a kellő szelektivitást. Oroszokra jellemző, hogy trafók nélkül csinálnak egy erősítő egységet, és utána a transzformátornak látszó rezgőköröket kötnek egy blokkban. Önmagában illesztő transzformátort rakni két tranzisztoros fokozat közé értelmetlen. Valamikor a harmincas években volt divatos a kis meredekségű csövek világában, hogy a hangfrekvenciás fokozatok erősítését illesztő trafóval próbálták megnövelni. Aztán jöttek a nagy meredekségű csövek, és a drága trafókat munkaellenálásra, és csatoló kondira cserélték.
Csaba

1

zus
zus picture

Lehet, hogy triviális a számítósdi, de azért mégis csak leírták valahol ezeket a számításokat (máskülönben egy laborban mi alapján méricskélnének, kísérleteznének ?). Én csak azt kérdem, hogy hol van valami leírás a témában ? Annál is inkább, mivel mikor valakik rádióamatőrködésre adják a fejüket, akkor azok nem mind okleveles villamosmérnökök. Tehát nekik is meg kell tudniuk valahol, hogy az ilyen úri huncutságokat hogyan kell elkövetni elméleti villamosságtani tanulmányok nélkül. Vagyis: nulla, esetleg kis gyakorlattal. Rádiótechnika újság, ilyen-olyan egyéb rádiótechnikai könyv (akár a régi csöves korszakból, Magyari-féle irodalom). Biztos, hogy van hozzá ÖSSZESZEDETT leírás, csak hát nincs az az idő, ami alatt a témában megírt irodalom átböngészhető és nincs az az ember, aki erre vállalkozna. Ergó, az ember segítséget kér, hátha valaki már találkozott egy ilyen írással. Aztán a segítséget vagy megkapja, vagy nem.

Köszönöm a válaszod, de túl sokat nem segítettél vele. A kérdésem továbbra is áll.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ha adsz PÜ-ben email címet, el tudom küldeni a Domsch Hiradástechnikai  transzformátorok könyvét, (4 GB, .djvu)

Bálint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

helyesbítek,,4MB

0

kozak_g
kozak_g picture

4 GB.djvu -ban. Ejha! Az kb, a Széchenyi könyvtár. Vagy majdnem. :)

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szerencsére. :)

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Azt légyszíves még körvonalazd, hogy milyen frekvenciára gondoltál, mert az 1MHz-hez képest egy 4-500MHz-es csatolásnál már nagyon sok egyéb paramétert is figyelembe kell venni.

0

zus
zus picture

Hát a maximum az 40-50 MHz lenne. 400-500 MHz-nél már nem trafóznak, hanem microstripe-ból álló csatolósdi megy, ahogy tudom. Az egy más kérdés.

0

Kumi
Kumi picture

Szia ZUS!
Kábeltelevíziós erősítőkben alkalmaznak rf. trafókat, illetve rf. leágazókat.
Ezek speciális ferritmagos transzformátorok.
Frekvenciasáv: 5 MHz - 860 MHz (1 GHz).
A képeken egy mostanában használt erősítő végfokozata látható.
A bemeneti szimmetrizáló transzformátort két integrált áramkör követi, melyek szimmetrikusan erősítenek.
A kimeneten van egy asszimetrizáló transzformátor, mely a szimmetrikus jelet illeszti asszimetrikus 75 ohmra.
A mérőpont számára a kimeneten van egy iránycsatolós leágazó, mely szintén ferritmagos rf. transzformátor.
Üdv.: Kumi
 

File csatolás: 

0

zus
zus picture

Kumi bátyám, köszönöm a képeket, de sajnos azt hiszem, hogy az eredeti kérdésem volt rosszul feltéve. RF tartományban bazinagy frekvenciákon nem használnak megcsapolásos tekercseket, inkább az unokáikat, az üregrezonátorokat, itt-ott ki-becsatoló hurkokkal. Az majd egy más téma lesz.

A tranzisztor kollektorköri ÉS az egyéb megcsapolásos tekercsek számításmódja érdekel.

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
Én csak egy példát hoztam arra, hogy 500 MHz felett is használnak rf, transzformátorokat.
Persze a járulékos paramétereket figyelembe kell venni.
Üdv.: Kumi
 

0

Sponsored links