You are here

Villamos terhelések felosztása - multiplexelése

14 posts / 0 new
Last post
jakyg
jakyg picture

Sziasztok!

Adott az ingatlanunk, be van vezetve a 3 fázis (jelenleg 3x16A, de bővíteni szándékozzuk 3x20A-re), viszont két háztartás lesz kialakítva (egy kisebb és egy nagyobb). A helyi sajátosságok miatt csak a fűtés működik gázzal, minden más elektromos.
A nagyobb háztartásban a nagyobb fogyasztók többé kevésbé szét vannak osztva:
L1: sütő
L2: bojler, mosogatógép, főzőlap ½
L3: mosógép, főzőlap ½
 
A kis háztartás, bármennyire is kicsi szintén igényel egy bojlert, mosógépet, sütőt, és főzőlapot. Jelenleg ott 1 fázis van (az L1). Ha be is vezetném a 3 fázist, akkor sem lenne nehéz elképzelni olyan esetet amikor a nagy fogyasztók együttes működése valamelyik biztosíték „levágását” okozná.
 
Ennek a problémának enyhítésére olyan áramkört gondoltam használni, ami  a bojlerek működését felosztaná: azaz ha az "egyik" be van kapcsolva a "másik" nem kap feszültséget mindaddig, amíg az "egyik" nem végzett a melegítéssel, utána a "másik" kap(hat) feszültséget mindaddig, amíg magától ki nem kapcsol. Tehát lényegében (de nem szigorúan) felváltva üzemelnének. A pontos működési szabályokat még nem gondoltam ki, több feltételt/körülményt is figyelembe lehetne venni, az áramkör megvalósítása már körvonalazódott már a fejemben.
 
A kérdésem az volna, hogy ismer-e valaki hasonló áramkört, ami polcról levehetően képest ezt a funkciót (közelítőleg) ellátni? -Csak mert akkor nem állok neki a fejlesztésnek :)
 

Comments
Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Mielőtt túlvariálnàd a dolgot, válaszd az egyszerü megoldást:
Az első fázisra tedd àt a bojlert
A második fàzison maradhat a többi
A harmadik is jó ahogy van.
Az elsőre 20A helyett kérj 25A-t. Ez 5x4500=22500 Fz pluszt jelent, viszont hosszú tàvon megoldja a problèmátokat.

0

kovacsna
kovacsna picture

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Köszi! Jó áruk van, pláne, hogy kettő is kell ebből. Azt hiszem jó kis hobbi projekt lesz ebből :P

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: általában elfogadják a 3x25 A-es bővítést, kérdezd meg

Bálint

0

jakyg
jakyg picture

Szia Bálint!

Igen, ez bennem is felmerült, de még ebben az esetben is életszerű egy olyan szituáció, amikor túllépnénk az adott fázis terhelhetőségét, a rákapcsolási díj pedig majd' 70000Ft-al több, mint a 3x20A-re, ezért döntöttem úgy, hogy inkább gondolkozom egy kicsit előtte :)

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Hajdú bojlerek? Abba kapható 800W fűtőbetét... Igaz, lassabban fűt, de cserébe nem old le. Vagy veszel 2 időkapcsolót. Az egyik csak nappal, másik csak éjjel fűt. Vagy van úgynevezett "master-slave" kapcsoló, az pont azt tudja, amit szeretnél.. de melyik lesz az erősebb kutya? Azaz ki lesz a tiltó, és ki a tiltott...

0

mindigehes
mindigehes picture
**

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Köszi! Hajdú bojler, igen :) Viszont egy multiplexelt vezérlés komfort szempontból valószínűleg jobb volna, mint lecsökkenteni a fűtő teljesítményt.
Ez a Master-Slave jó ötlet, bár ha jól megnézem a csatolt kapcsolást, akkor ott, ha a slave aktív, és a master is be szeretne kapcsolni, akkor egy rövid időre mégis csak be lesz kapcsolva mind a kettő (amíg a relé le nem old) és ez az idő adott esetben pont elég lehet a biztosíték leoldásához is, ha a terhelés nagy, -azaz pont a kívánt célt nem szolgálná az eszköz.

Alapvetően én is hasonlóra gondoltam, csak ott, mindig az lenne a "master" aki előbb bekapcsol ez végül is igazságos: sorban állós módszer.
Ha nagyon el akarnám bonyolítani, akkor a bekapcsolt egység maximális idejét is lehetne korlátozni, hogy a másik eszköz is kapjon fűtési időt pl.  max. 2 óra után -mondjuk ha mindenhol elhasználják a meleg vizet.
 

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Jakyg !
Elnézést , hogy bele beszélek ! Kizáró-VAGY kapcsolatot valósíts meg !

File csatolás: 

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

A KIZÁRÓ VAGY csak akkor ad logikai magas kimenetet, ha az "n" bemenet közül csakis egyetlen logikai magas. Ez nem jó, mert ha mindkét bojler egyszerre szeretne fűteni, akkor pont, hogy egyik sem fog feszültséget kapni és ebben az állapotban be is fog ragadni.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ha egy váltórelé dönti el, hogy melyik mehessen, akkor nem fog beragadni sehol sem.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Jácint !
Köszönöm .

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Valami áramfigyelő relé kellene, amin be lehet állítani, mekkora áramnál kapcsol. Ha az egyik nagy fogyasztó megy, akkor a másikat nem engedné működni.

0

Sponsored links