You are here

TV jel átvitele vezeték nélkül

27 posts / 0 new
Last post
lcsaszar
lcsaszar picture
*

T. Fórumtársak!

Szeretném lecserélni a jelenlegi audio-video átvitelt megvalósító 2.4GHz-es megoldást. A típusa: Philips SBC VL 1400 Vireless TV Link.

https://www.philips.hu/c-p/SBCVL1400_00/vezetek-nelkueli-tv-csatlakozas

Kétirányú átvitelt biztosít: egyik irányba átviszi a távszabályzó jelét, a másik irányba átviszi a videojelet és a sztereo hangcsatornát.

Sajnos, mivel 2.4GHz-en működik, nagyon zavarérzékeny. Néha szinte élvezhetetlen, zavarja a mikró, a wifi és még ki tudja mi minden a szomszédoktól, a légiirányítás, honvédség, mittudomén. Vannak időszakok, amikor egészen jó. Természetesen nem 4K minőség, de nekem megtenné, ha nem lennének zavarok.

Az adóra már szereltem egy nagyobb botantennát, de szinte semmi nem változott. Az adó és a vevő között nincs fal, de rálátás sincs, szóval két falnak felel meg a helyzet.

Mit tudtok ajánlani, amivel megszüntethetném a zavarokat? Vagy helyette másvalamit? Kábel sajnos csak végső esetben jöhet szóba, mert falon kívül kellene vezetni, másik szintre.

Előre is köszönöm,

Üdv, lcsaszar

Comments
kozak_g
kozak_g picture

A "nagyobb botantenna" az NEM jelent jobb sugárzást és vételt!
Ezen a frekin nem nehéz 10 dB antenna nyereséget elérni, csak egy kis bádogos munka.
https://www.instructables.com/id/DIY-Horn-Antenna-for-the-Wi-Fi-Band-245-GHz/
http://kavea.free.fr/index.php?2016/12/03/12-antenne-cornet-pour-la-wi-fi-245-ghz
http://www.arrl.org/files/file/QEX_Next_Issue/Jan-Feb_2011/QEX_1_11_PASKVAN.pdf
De ezek már annyira irányított karakterisztikájúak hogy látniuk kell egymást. Vagyis a Te esetedben valamennyi antenna kábelre szükség lenne.
Ezért lényegében ott vagy ahol a mádi honpolgár...

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Ha sikerül lecserélni, a régit talán megvenném... családi házban lakom, itt talán még működne...

0

Jaca
Jaca picture
****

Közben bogarásztam, és vannak érdekes dolgok:
https://www.alibaba.com/product-detail/IP-hdmi-video-to-ethernet-lan_60594329918.html?spm=a2700.7724857.normalList.37.916d1dd6lcnSPE
Ehhez úgy jutottam el, hogy mi lenne, ha az adatátvitel a 2,4GHz-en digitális adat formájában jutna el, nem pedig valamilyen modulációval.

0

uniman
uniman picture
***

Én egy ideje 5,8 GHz-es kütyüt használok...persze leginkább csak analóg kimenetű kamerákhoz. Tényleg jobb, mint a 2,4GHz-es cucc volt. ...meg drágább is ! Persze a távszabályzó jelét ezzel  nem lehet átlőnni.
A te cuccod szintén analóg, a HDMI-t így hiába ajánlgatnak neked a fiúk, bizonyára megemlítetted volna, ha meg lenne a HDMI-re a lehetőséged.
Ilyen AV-jel "átlövők" léteznek 5,8 GHz-re is...szerezz be olyat, de nem biztos, hogy annyit megér a dolog, amennyiért azokat a kütyüket kínálgatják, hacsaknem....
 

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia Uniman!

Úton van egy 5.8GHz-es adó modul. Az a tervem, hogy beépítem az eredeti adó dobozába, kikerülve a 2.4GHz-es adórészt. Ugyanezt tervezem a vevőnél is. Mit javasolsz, milyen vevő modult tegyek bele?

Az adó modul 1Vpp video jelet fogad 75 ohmon. Feltételezem, hogy PAL, nem specifikálták. Sztereo audio jelet tud fogadni, bár nálam a tévénél ez nem lényeg. Azon aggódok, hogy ami jó egy színes video kamerához, az nem biztos, hogy elég jó minőség egy nagyképernyős tévéhez. Amiket eddig találtam, azok drónhoz valók, ahol talán nem annyira fontos a jó képminőség (de lehet, hogy tévedek).

Talán egy ilyen?

https://www.banggood.com/R832S-5_8Ghz-48CH-5dB-High-Sensitive-FPV-Receiver-AV-VRX-for-FPV-Racing-Drone-Monitor-GoPro-DJI-Camera-p-1499379.html

Üdv, lcsaszar

0

uniman
uniman picture
***

Hello! Mivel nem írtad le, hogy milyen adó modulról van szó ("modul"...az még csak egy része a vevőegységnek)...az eredeti adód/vevőd dobozának belső felépítése sem ismert előttünk.
Valószínűleg nemsokára az 5.8GHz-es sáv is telítődni fog,  ma már egyre több helyen jelennek meg ebben sávban is a Wi-F routerek.
Nekem  ilyesmiféle adóim vannak...szerencsére ehhez bevált ez a vevő (de nekem más volt a szempont: a mobilitás, meg, hogy nem kell kijelzőegységre költeni, megteszi bármilyen okostelefon, vagy tablet)
A PAL videojelnek ugyanúgy korlátozott a képfelbontása, mint az analóg kameráknak...amíg nincs HDMI, UHD, 4K, addig úgysem van másra lehetőség.
 

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Ez lenne az adó:

https://www.banggood.com/Immersionrc-5_8GHz-25mW-AV-FPV-Transmitter-VTX-For-FatShark-FPV-RC-Racing-Drone-p-1462786.html

Valami olcsó, de azért jó képminőségű vevő modult szeretnék hozzá, akár ugyanonnan, ahonnan az adót rendeltem. Nem fontos, hogy a hang átvitel sztereo legyen. Költségkeret: 5 ezer Ft.

A jelenlegi képátlövő belsejéről egyelőre nem tudok fotókat készíteni, mivel használatban van. Az adó részben van valami lapos fémkocka, ami a 2.4GHz-es adó modul. Azt tervezem, hogy a tápfeszültség, videojel, hangjel vezetékeket átvágom, és átkötöm az 5.8GHz-es modulra. Az antennát pedig onnan vezetem ki. Emlékeim szerint bőven van hely a plusz modulnak.

Üdv, lcsaszar

 

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

Végre kalandos úton (az augusztusi rendelésem "eltűnt", visszafizették az árát, újból megrendeltem) megérkezett a vevőmodul:

https://www.banggood.com/Eachine-FPV-5_8G-32CH-Wireless-AV-Receiver-RC832-p-975426.html

Be is építettem mind az adót, mind a vevőt, és kitűnően működik. A mikró és a wifi nem zavarja smiley, sőt eddig még semmi nem zavarta. Az adót a SCART megfelelő pontjaira kötöttem. Elvileg az adó sztereo hangjelet visz át, a vevő kábelén ellenben csak egy audio csatlakozó van, bár a jack dugó 3 pólusú (plusz föld). Nem mintha lenne jelentősége.

Mindenkinek ajánlani tudom, most kombóban is megvásárolható az adó+vevő 7582 forintért:

https://www.banggood.com/Eachine-TS832-Boscam-5_8G-48CH-600mW-7_4-16V-Wireless-Transmitter-W-RC832-5_8G-48CH-Wireless-AV-Receiver-for-RC-Drone-p-1079941.html

Üdv, lcsaszar

1

csakyt
csakyt picture

Szia
 Milyen távolságig működik rendesen?
 Tibi

0

uniman
uniman picture
***

A papírforma szerint:

600mW transmitter power assure 5KM distance in open area, 5-8 KM is available if work with the bigger gain antenna

De itt már csak max. 800 métert írnak...

0

csakyt
csakyt picture

Szia
 azért kérdezem, mert nekem volt egy hasonló, (igaz 2.4 Ghz) de az 20m után meghalt.
Tibi
 

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Hát ezt igazából drónhoz, nyílt terepre tervezték. Az én adóm más típusú, 25 mW-os. Én családi házban használom, két szint között. A távolság kb. 10 méter, de nincs átláthatóság, csak visszavert jel. Általában tiszta a kép, de ha valaki járkál a kettő között, az tudja zavarni (hangyás lesz a kép). Mindezzel együtt elégedett vagyok vele.

Üdv, lcsaszar

1

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Illetve van egy elfajzás, az AHD (Analog HD), ami tudja az 1080-as felbontást, meg visszafelé a hagyományos "SD"-t. Normál analóg eszközök viszont nem kompatibilisek vele. Meglepően szép képe van.

0

uniman
uniman picture
***

"AHD" az itt tárgyalt TV adás videojelének átvitelében nem nagyon jöhet szóba...

0

thomas123
thomas123 picture

Szia!
Nekem is van ilyen. Kb 15 éve a társasházban kiválóan működött(18 lakás), csak a mikrosütő szokta zavarni(akkor még nem volt wifije senkinek). Aztán egyre több lett a zavar. Többször volt rossz, mint jó. Tettem ide-oda, váltottam rajta csatornát (4 volt rajta), pillanatnyilag jó volt, aztán később mégse. Az enyém is 2,4GHz-en működött. Végül kihúztam egy koax-ot, egy modulátorról kap jelet. Ez sem HD, de nekem is megfelel, egy régi 72cm-es SONY trinitronon nézem. Az AV-részt kikötöttem belőle, most csak a távirányító jelének átvitelére használom, arra tökéletes.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Szintén 72 cm-es Sony trinitron wink. Azt a modulátoros megoldást részletezhetnéd, akár privátban is. Vagy itt, hogy mások is okulhassanak. Tehát a koax egyik végére megy a video jeltovábbító 2.4GHz-es jele (talán közben egy modulátor?), a koax elmegy a másik tévéig, és a másik végét ott bedugod az antenna bemenetbe?

A többieknek köszönöm a tippeket. Sajnos a tévémen nincs HDMI. De azért motoszkál a fejemben az analóg TV-jel átvitele WiFin, ha volna erre valamilyen lehetőség.

Üdv, lcsaszar

0

thomas123
thomas123 picture

Szia!
Csak most nézem a fórumot. Úgy van, ahogy Jaca írta: a nappaliban van a telekomos beltéri, ott hdmi-n megy róla a tv. A AV ( RCA) kimenetére egy régi sony video van kötve( a tv szekrény alsó polcán elfér bőven, nem is látszik) , aminek koax kimenete van elhúzva a szobába a tv-ig. Itt ráhangolva nézzük. Ha nem HD az adás, szebb a sony trinitron képe, mint kinn az LCD-jé. De kapható külön modulátor is, ha nem fér el a videó. Én nem költöttem ilyenre vagy akár bontható is lenne modulátor és bedobozolható kis méretben.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Köszönöm, így már értem. Van is valahol egy kallódó modulátorom. Csak a kábelezéstől fázok egy kicsit. 

0

thomas123
thomas123 picture

Itt akkor épp felújítottuk a két szoba közti konyhát, étkezőt és becsöveztem a koaxot. Meg lett mellette UTP is. Egy kosszal megvolt.
( gondolhatják sokan, miért nem dobom ki a sony-t... hát hozzám nőtt... még legénykoromban vettem kb.20-25 éve( megvannak a papírjai valahol), emlékszem, akkor 160eFt-ért adták. Nem volt olcsó! Most néztem, 18172 üzemóra van benne, egy kontakthibán kívül, amit én orvosoltam, még nem volt baja. Na meg kb 50 kiló..)

3

kozak_g
kozak_g picture

Felhagyott a túlzsúfolt 2,4 GHz sávban történő jelátvitellel való "bohóckodással". Kihúzott a két pont között egy koaxot, amit Te nagyon nem akarsz. A koax "elejére" került a modulátor meghajtva az analóg kép és hangjel(ek)el. A koax végén pedig a modulátor adta csatornán mint szimpla analóg adást veszi a távoli tv készülék.
Az eredeti kütyü csak a táv jelét továbbítja, gondolom, legfőképp a csatorna váltás érdekében.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A régi videomagnós trükk. A videomagnókban még ott a modulátor, ami a videojelből és az audiójelből RF jelet csinál, az megy át koaxon a másik TV antennabemenetére. Ráhangolod a TV-t, és nézed :)
Üdv: Jácint

1

Tomio65
Tomio65 picture

Vezeték nélküli HDMI jeltovábbítót tudom ajánlani. Rengeteg van belőle, rá kell keresni, nagyon sok féle található. Van infrás, 5GHz-es stb. Igaz nem annyira olcsók de 10-30 m-en belül tökéletes. A melóhelyemen vagy két éve kettőt is beüzemeltünk, azóta is tökéletesen üzemelnek. A típusaikat sajnos nem tudom, nem emlékszem rá.

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Irányított antenna vajon mennyivel szűkítené le a botantenna 360 fokos vételi irányát, egyúttal zavarérzékenységet? https://www.turnpoint.net/wireless/cantennahowto.html

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Üdv!

Biztosan jó lenne, a szűk keresztmetszet a hely. Polcon van, kb 25 cm magas lehet. De adok neki egy esélyt, csatlakozót a botantenna miatt már úgyis szereltem a doboz oldalára. Milyen konkrét típust javasolsz?

- lcsaszar

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ha van tömör rézhuzalod, meg egy darab nyáklemezed, akkor ez hamar megvan:
https://www.changpuak.ch/electronics/bi_quad_antenna_designer.php

0

F-Yoci
F-Yoci picture

itt talán még méretezni is lehet: http://www.wikarekare.org/Antenna/WaveguideCan.html
Ilyesmit még nem csináltam, csak anno még biquad antennákat, és irányított szektorsugárzókat másfél méteres méretben. Ez jóval kisebben összerakható :) Az irányítottság miatt csökken a zavarérzékenység, és nő a hatótávolság.

0

Sponsored links