You are here

Urbán féle "Rádiófrekvenciás generátor" fűt, és fagy

14 posts / 0 new
Last post
mindigehes
mindigehes picture
**

Sziasztok!

Műszerek kategória, de ez inkább egy vicc :) Úrbán Úr bosszúja a kergékhez...

A képen látható generátort úgy hozták, egy iskolai bemutatónál használják, nem tudom mire, nem is lényeges. Adtam kölcsön egy műszert, így sürgősen meg kell ezt csinálnom, hogy visszakapjam :)

Lényeg: Bekapcsol, megy. Néha valami zagyvaság ki is jön a kimenetén, de a táp fűt mint a veszedelem. Nem csak egy stab IC, hanem az egész panel. Tápfeszek a stabok kimenetén rendben. A kijelzőn mindig értelmes szöveg van, de a gombokra néha nem reagál, kifagy. Néha megy.. A kimeneti jel ilyenkor bármi lehet... A kimenti amplitudót néha méri, néha befagy a kijelzőre.

Nagyon bölcs módon Urbán Úr kivakargatta az IC-k típusát, mintha bárki ezt a vackot meg szeretné építeni a PIC programja nélkül... Vissza nem szívesen rajzolnám. Jól sejtem, hogy ehhez rajza senkinek nincs, ugye? 

Esetleg valakinek ilyen szerkezet? Hátha nem mindenhol van vakargatva... 

Első körben az összes ócska kerámia kondit kicserélem rendesre, meg a híres G-Luxon kondikat is. Állítólag nagyon sokat ment, napi 8 órákat, rendszeresen.. Tulajdonképp semmi beszerezhetetlen nincs benne, csak a PIC, de az nem hinném, hogy kakukk, mert nem az fűt :)

Van valakinek valami tippje, merre induljak még? A doski csak álom... Vagy user guide? mert 1 poti, 1 enkóder, 2 gomb az egész, de nem túl emberbarát, vagy a gombokat sem jól kezeli...

Köszönöm!
 

Comments
Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Tennél fel egy képet a működő kijelzőről?
Nemem úgy tűnik mintha ez egy hanggenerátor lenne. RF generátornál van moduláció (AM, FM, stb.), ás azok paraméterei. Itt semmi ilyet nem látok. Csak sweep van.
Szerintem a táp panel nem csak táp. Azon van a végfok is (az a két fém kalapos tranzisztor). Az normális ha fűt hűtőborda nélkül. Nézd meg, hogy milyen jelek vannak a szalagkábelen. Keresd meg a tápokat. Valószínűleg ott megy át a jel a végfokba. Meg kellene nézni, hogy ott mi is van. Lehet akár végfok hiba is. A fagyás már egy más kérdés. Azt okozhatja a PIC órajel hibája, de maga a PIC is. Szerintem a két hiba nem függ össze.

Üdv. 

0

Dino0001
Dino0001 picture

Szia!
Lehet hogy rosszul látom, mert a panel másik oldaláról nincs kép, és a 78-as stab környékét takarják a vezetékek, de a 79-esnél én egy darab 100 nanós hidegítő kondit sem látok, pedig kettő kéne belőlük, közvetlenül a lábaknál. Én egyszer elhagytam, és kemence lett belőle :) Nem ment tönkre, de nagyon fűtött.Ha van szkópod, le lehet csekkolni. Nekem 3 MHz körül gerjedt, az áramkör emellett csodák csodájára tökéletesen működött.
A kerámia kondik cserélye nem mindíg célravezető, van ahol kizárólag az a jó, ritkán szoktak tönkre menni.

1

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia! Hogy merre indulj el? Tedd egy szatyorba, és vidd el Urbánhoz. Bár akkor kellett volna, mielőtt az "ócska" kerámia kondikat kicserélted "rendesre". Nem hinném, hogy egy PIC attól jó, vagy rossz, hogy fűt-e, vagy nem. Egy műszerrel, egy iskolában bármi megtörténhet. A diákok már csak olyanok. Én is javítottam tanműhelyi műszereket.
Csaba

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Hol írtam, hogy a PIC fűt?

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Nem írtad. Én sem.

1

zsugori
zsugori picture
***

?

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Jajj crying

Valószínűleg a "fűt és fagy" a normális működés. Nem hinném, hogy bármit is számít, hogy ad ki jelet magából, vagy sem. Ha melegszik, az a laikus felhasználó számára azt jelzi, hogy működik. Még jobb lenne, ha zúgna is, meg villogna.

Üdv, lcsaszar

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Fizika órán hergelték valamire...

Na mindegy. Lehet, valóban nincs baja, csak nem jó semmire :)

Zsugori a tudás birtokosa... :-)

Egyébként van benne csipogó, de sosem csipog...

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Tényleg ez az...

Berottyantok... Mire kellett ez... Szerintem csak valahogy bepottyant a szertárba. 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Én a táppal kezdeném, hogy miért fűt, illetve jogosan fűt-e.

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Mint írtam, én is. Csak azon a panelen vannak a vakargatott vackok is

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az Urban-elektronika nem tudott segiteni?
Csak kell legyen benne ennyi szakmai tisztesség.

Balint

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Levakart feliratok után?

Jártam már ott régen...

Én ott adtam fel, amikor árult +-18V tápról tda2030 IC-vel meg bd249-250 párral megtoldott erősítőt, ami 100w papíron.. nem. Nincs kapcsitáp... 

Horror áron német levedlett műszerek... Urbipapi a pénzg szereti...

0

Sponsored links