You are here

Samsung G2739N mikrosütő kijelzőn minden digit világít [MEGOLDVA]

29 posts / 0 new
Last post
ty
ty picture

Üdv!

A címben szereplő Samsung G2739N mikrosütő kijelzőjén minden digit világít, gombnyomásra nem reagál.
Állítólag kontakthibás konnektor lehetett a kiváltó ok.

Találkozott már valaki hasonlóval? Mi lehet az oka? Találok hozzá alkatrészt?

Képek csatolva.

Köszönöm!

--------------------------
Köszönöm a segítséget! Működik, részletek az utolsó válaszomban.

File attachment: 
Comments
lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet!

Egy próbát érdemes megejtened mielőtt a processzort gyanúsítod. Húzd le a fóliatasztatúra csatlakozóját majd próbáld meg az 1-10-es majd az 1-9-es 1-11-es és a 2-11-es kivezetéseket egy pillanatra összezárni a kezelő csatlakozóján. Ha szerencséd van és reagál a panel akkor küldöm a további teendőket.

0

ty
ty picture

Hello!
Mester, Életjel!!!

1-9 után csippanás, majd villog.
Hogyan tovább?

Pár képet feltöltöttem.
Az általad megadott kivezetéseket az elvi rajzon bekarikázva látható key matrix pontoknak értelmeztem, a skiccen jelöltem, hogy hova estek a csatlakozón. Ezeket zártam össze.
A fényképen világító felső két ikon villog.
Üdv

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet!

Elvileg akkor ez a cikkszám kell neked: DE34-00115B
Ez a membrán panel kompletten. A régit hajszárítós melegítéssel tudod eltávolítani, majd alkoholos tisztítás után felragasztod az újat. Vagy barkácsolsz a fólia alá nyomógombokat és a mátrixnak megfelelően bekötöd.

0

ty
ty picture

Nagyon köszönöm a segítséget!

Áttöröltem izopropillal a billentyűzet fóliakábelét, összeraktam, működik.

Nem értettem az összefüggéseket, hogy a rossz billentyűzetet hogyan érzékeli a készülék és miért világít emiatt az összes digit,
de most hogy már működik, látom.

A csodaszoftvert úgy írták meg, hogy bekapcsoláskor az összes digit világít, egészen az első gombnyomásig.
Szóval ha nincsen taszt csatlakoztatva (vagy nem érzékeli a gombnyomást), az összes digit világít mindörökre és a mikro nem csinál semmit.

Még egyszer köszi! Mert vettem volna egy vezérlőpanelt (ha kapok), majd amikor azzal sem működik, akkor ment volna az egész az e-hulladékba.
Szóval megspóroltál nekem csomó fáradságot, felesleges kiadást, meg bosszankodást.

Üdv!

2

ty
ty picture

Valószínűleg a processzor tartalma sérülhetett.
Röviden leírom miket próbáltam:
A gyári 8MHz quartz lábára műszerrel rámérve változtak a digitek. Valószínűleg ilyenkor reszetelt a processzor és egy-egy programsor lefutott.
Ezután cseréltem quartzot és elkezdtem szkóppal is mérni. A végeredmény az, hogy a quartz szépen rezeg, 5V táp rendben, reset láb magas szinten.
A reset testre húzásával a kijelző elsötétül. Érdekesség volt számomra, hogy az oszcillátor futása független a reszettől, az reset állapotban is fut.

0

pika75
pika75 picture

Szia. A szervizkonyv fent van a tanyan. Eloszor mericskelni kellene egyet s-mast; szerintem a vezerlo ic halt meg, de szoba johet  meg a digiteket vezerlo 5 tranzisztor is. Van ott meg egy *-al jelolt ic04 is, ami nincs rajta az alkatreszlistan, en egy memorianak nezem 24c... tipus - ne ezt nem tudom hogyan tudnad leellenorizni.  Udv.

0

ty
ty picture

Sajnos nagyon úgy néz ki, hogy a vezérlő IC az :(
5V rendben, az EEPROM nincsen beültetve.
Az MCU előtt van egy supervisor IC, annak halálában bíztam még, de az is jónak tűnik.
Egy kört még méregetek holnap, mert  sebtiben foglalkoztam csak vele.
Utána megy az új poszt az 'Alkatrészt keres' topikba.

0

ty
ty picture

Szia!
Reggel lehet, hogy nekiállok. Én is látok sajnos esélyt az IC halálára.
De ezzel az eeprommal legalább adtál egy mérési ötletet. Szkóppal megnézem, hogy ad-e ki valamit az IC az SDA/SCK lábakon, vagy teljesen halott.
Üdv

0

huzitibi
huzitibi picture

Szia !
Rokonom ilyen gépével szenvedtem, mert egyre gyakrabban lefagyott, vagyis azt produkálta, mint Neked, de áramtalanítás után elindult. Aztán olvastam valahol, hogy széria hiba a kvarckristály. Kicseréltem, azóta jól működik. A rajzon "XTL1   8 MHz". Próbáld meg !
üdv.
Tibi

1

ty
ty picture

Köszi! Mivel helyettesítetted? Ilyen csepp formájú ocsmánysággal még nem találkoztam.
-----------
Próbálkoztam, cserélgettem, rezeg a quartz. Szinte biztos, hogy proci, feljebb leírom a tapasztalataimat.

0

huzitibi
huzitibi picture

Szia !
Ha jól emlékezem, ez volt:
https://lomex.hu/hu/webshop/#/search,40-01-16/stype,1
Bár most már tárgytalan, de a jövőben még szükség lehet rá.
Az eredeti hibához még egy kis adalék: 10 napja vendégeskedtem ott, ahol a gép van. A 230 V-ra csatlakoztatás után, ha nem állítjuk be az órát, időnként csipog a masina.
üdv.
Tibi

0

ty
ty picture

Csak érdekességként; tettél mellé kapacitást? MCU-k mellett gyakran használok külső quartzot és alap, hogy legyen mindkét lábán 15pF a GND felé.
A rajz a mikrónál is jelölte, de beültetve nem volt. Gondoltam hátha integrálva van a kerámia tokos csodába, így amikor egy olyan fémházasra cseréltem, mint amit te is csatoltál, akkor beültettem 2x15pF-ot. Most, hogy szóba került, visszaraktam a régi quartzot mert jó volt, a 15pF-ek pedig maradtak. Legfeljebb stabilabb lesz :)

Más kérdés: Az a gép amit te javítottál az is úgy működött, hogy táp ráadás után minden digit világít az első gombnyomásig?
Használati útmutató nem volt a kezemben és nem én használom a készüléket, de ez eléggé béta verziós szoftvernek tűnik számomra.
Mondjuk típusszámra keresve Kelet-Európai verziósnak tűnik a termék; orosz+ukrán nyelvű a találatok 95 százaléka. Ez sok mindent megmagyaráz...

0

huzitibi
huzitibi picture

Szia !
A kvarc mellett ott voltak a kondik, úgyhogy nem kellett betennem. (Lehet, hogy a 2 és 3 lábú kvarcok között ez a különbség, hogy az utóbbiaknál benn van a két kis kondi. Ha ráérek, majd kiméregetek néhányat.)
Az óra beállításáig ment a "szegmens-teszt", vagyis mind világított.
üdv.
Tibi

1

SzBálint
SzBálint picture
****

sziasztok:

Bálint

1

m_stuart
m_stuart picture

0

Jaca
Jaca picture
****

Inkább ez lesz az a 3 lábú szűrő:
https://solarbotics.com/product/17040/

0

huzitibi
huzitibi picture

Szia !
Köszi a linket. A jobb oldali kis rajz a belsejéről önmagáért beszél.
Csak az utókor kedvéért tisztázzuk: Ha két lábú, azt simán kvarcnak hívjuk (a magyarban), ha a két kis kondit integrálták, akkor rezonátornak, és akkor már 3 lába van, ami viszont nem összetévesztendő a kristályszűrővel, ami szintén 3 lábú és nagyon hasonlít hozzá (lásd Jaca képeit). Segíthet a rajz, esetleg a nyák jelölése, mert "Xtal"-nak szűrőt nem jelölnek. Azt hiszem, ez így jó.
üdv.
Tibi

0

imrus101
imrus101 picture

Hali!
A kvarc illetve rezonátor elnevezés nem a lábszámon múlik, hanem az frekvenciameghatározó elem anyagán. A kvarc az kvarc kristályt tartalmaz, a kerámiarezonátor pedig ólom-cirkonát-titanátból (PZT) készül. Ez utóbbi olcsóbb, de rosszabb a pontossága. A három lábú eszközben a megfelelő terhelőkapacitások is integrálva vannak, de ilyenből csak kerámiarezonátort láttam. A hasonló kinézetű szűrő is kerámiaszűrő, a kristályszűrők inkább fémtokosak és drágábbak, kommersz készülékekben nem fordulnak elő.

imrus101

0

huzitibi
huzitibi picture

Szia !
Ha a fenti levezetésed elmondod egy kiskereskedőnél, sok esetben igen furcsán néznének rád. Nekik a funkcionalitás fontosabb, mint a precíz, szakszerű megnevezés. Sokszor árulnak "tölthető akkumlátort", amitől föl áll a szőr a hátamon, de sokan ebből értenek. Led ízzót vagy ledes ízzót mondunk, pedig nem szakszerű, de érthető, egyértelmű. A mi esetünkben valahogy meg kell különböztetnünk a 2 és 3 lábú alkatrészt, mert funkcionálisan nem teljesen egyformák. Ha olvastad "ty"-t, Őt ez zavarta meg. A rajzon 2 lábú + 2 kondi, a valóságban 3 lábú és nuku kondik.
Gondolj a zsilett-penge, flex, hilti-fúró, stil-fűrész, teflon edény, stb. kifejezésekre. Eredetileg mind gyártói név volt, de ma már csak a funkcióra utalnak.
Az elektrotanya olvasói és a bolti eladók sem mind profi szakemberek, mégis szót kell egymással értenünk.
üdv.
Tibi

0

ty
ty picture

Engem elsősorban a kerámia tok zavart meg, 3 és 4 lábú quartzot láttam már. Ilyen randa kerámiát még nem :)

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

Nekünk is Samsung mikrónk van (igaz más típus, kb. 10 éves), és azon is minden digit világít az első gombnyomásig. Úgy látszik, a Samsung így szereti. :)

Üdv:
Gyula

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a miénk is

Bálint

1

m_stuart
m_stuart picture

0

ty
ty picture

Ennek mi köze az előző hozzászóláshoz?
Ha csak trollkodni szeretnél, azt kérlek máshol tedd!

0

m_stuart
m_stuart picture

0

Jaca
Jaca picture
****

És ennek mi köze a mikrokontrollerekben kialakított oszcillátorokhoz? De jobb lett volna, ha saját szavaiddal leírod, hogy mi szerepe van a kondenzátoroknak, miért kellenek oda, és akkor átadtál valami tudást. Így sajnos csak okoskodásnak tűnik, mégha nem is annak szántad.

3

m_stuart
m_stuart picture

Mert ott, azokban is ilyen van kapukkal megvalósítva. Lásd első link. Rád is rád férne egy kis analóg utánképzés!
Sosem fogsz megváltozni!

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

Sponsored links