You are here

Whirlpool adg 7642 IX mosogatógép, f8 e1 error code

Sziasztok tegnap be szeretünk egy Whirlpool adg 7642 IX mosogatógépet de f8 e1 hibakóot ír. A szűrőket lapátokat meg pucoltam, a gép érzékelője tiszta, a lefolyó cső tiszta. Mit nézzünk még rajta?

Comments
oszitrek
oszitrek picture

Szia,
Idézet:
"Az F8-E1 hibakód leírása

Whirlpool mosogatógép F8-E1 hibakód leírása2010 után jelentek meg a boltokban a Whirlpool mosogatógépek újabb típusai, mint például az ADP 7546. Ebben, de több más verzióban is, a hagyományos membrános vízszintérzékelő helyett, már optikai szenzort épített be a gyártó. Ez az egység figyeli, hogy van-e víz a gépben, vagy nincs. Ezzel összefüggésben előfordul, hogy F8-E1 jelenik meg a kijelzőn, ami történhet a program későbbi szakaszában, de akár az indítást követően is. Ez a jelzés alapvetően vízkiürítési hibát jelent, de több oka is lehet az említett hibakód megjelenésének, így a megoldás is eltérő. Ezekről fogok most írni.

A hibaüzenet egyik indoka lehet az, ha az elhasznált víz nem ürül ki a gépből, a program szerint erre megadott időn belül. Általában ezt dugulás okozza, legtöbbször a mosogatószifon azon csonkjának elzáródása, amire a mosogatógép kifolyócsöve van csatlakoztatva. Ilyenkor érdemes átnézni ezt a részt, mert lehet, hogy egy kisebb takarítással meg lehet szüntetni a bajt, és még szerelőt sem kell hívni. Általános tévhit, hogy ha a kézi mosogatótálcából lefolyik a víz, akkor nem lehet dugulás, és a mosogatógépből is ki kell ürülnie a víznek. Ez azért nem mindig igaz, mert sok olyan szifon létezik, amiben el van különítve a két eszköznek kialakított járat. Ezért könnyen előfordulhat, hogy csak az egyik dugul el.

Az F8-E1 hibajelzés másik magyarázata lehet az, ha az optikai szenzoron valamilyen lerakódás keletkezik, és emiatt nem a valós helyzetet érzékeli. Leggyakrabban vízkőréteg alakul ki az optika felületén, de lehet zsíros, vagy más szennyeződés is. Ezt úgy ellenőrizhetjük, hogy kivesszük a gépből az alsó kosarat, amibe az edényeket szoktuk tenni, és a szűrőket, amik a kosár alatt vannak. Ha ez megvan, akkor látni fogjuk a vízgyűjtőt, és annak jobb oldalán az optikát, ami egy átlátszó műanyag koronghoz hasonlít, és van rajta három bütyök. Ha ezen azt látjuk, hogy nem tiszta, hanem valamilyen fehér, vagy zsíros szennyeződés van, akkor öntsünk egy kis ecetet a vízgyűjtőbe, amivel, egy fogkefe segítségével sikáljuk meg az optikát, és a bütykök közötti részt. Ha ezen kívül nincs más gond, akkor a tisztítás után újra működni fog a gép.

Abban az esetben, ha mindezek után sincs változás, és továbbra is megjelenik az F8-E1 a kijelzőn, akkor ki kell cserélni az optikai szenzort. Ezt a műveletet mindenképpen hozzáértő szerelőre bízzuk, mert az alkatrész cseréje során kárt okozhatunk az érzékelőben, vagy a készülék más részeiben. A javítás után, tesztprogram futtatása szükséges annak érdekében, hogy a vezérlő elektronika törölje a múltban eltárolt hibákat, újrakalibrálja az értékeket, és detektálja az esetlegesen fennálló problémákat. "

Tesztprogramot mindenképp futtatni kell. mert akkor kalibrálja az OWI szenzort is. 

0

varga jano
varga jano picture
*****

Üdvözlöm !
Tisztítást végezzen ! Pár kanál ecettel,trisóval is lehet . De nagyon jó bolti tisztító szerek is vannak .
Ha a zsírszűrő.tisztítâs így eredménytelen , hìvjon mosogatógép szerelőt ! A jövőben , pedig kerülje a 40 fokC-on történő mosogatást !
Üdv

0

Bárány Zoltánné
Bárány Zoltánné picture

Köszönöm, hogy válaszolt. De sajna ezen már túl vagyunk . Végig futtatunk egy tesztet is ( nagy nehezen sikerült) árambol ki húztuk, egyetlen 1x utána elindult egy 16 perces program amit végig vitt és utána f8 e1 hibát ír. A szifon új a csövek jók nincs meg törve. Olyan mintha nem menne bele víz száraz marad a belseje. 

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Vagy ecet vagy trisó! Együtt a kettő nem jó.. (Sav és lúg)

0

varga jano
varga jano picture
*****

Igen , igen . Félreérthetően írtam le . Bocsánat !

0