You are here

TPMS szenzor generálozást próbált már valaki?

18 posts / 0 new
Last post
fridiszerviz
fridiszerviz picture

Üdv a tisztelt kollégáknak!

Egy érdekes kérdés a gépjárműelektronika témában:
Próbált már valaki TPMS szelep jeladóját újraéleszteni (elemet cserélni benne miután lemerült)????

Miután fiatal gépjárművet vásároltam, szembesültem azzal a (mindenki eldöntheti hogy pozitív vagy negatív) "problémával", hogy a járművem gumiabroncsai TPMS szeleppel vannak szerelve.
(Az EU-ban 2014. november 1. után forgalomba hozott új gyártású autók esetén kötelező széria tartozék a TPMS (tire-pressure monitoring system), magyarul az abroncsnyomás-ellenőrző rendszer.)    Aki már körbejárta esetleg a témát tudja, hogy nem olcsó mondjuk egy meglévő nyári szett mellé egy TPMS jeladókkal szerelt téli szettet is összerakni, hogy minél egyszerűbben meg lehessen oldani a szezonváltásokat. 

Ezek a szelepek átlagosan kb. 5-8 év élettartamban üzemképesek és 8.000-25.000 Ft/db ár között mozognak. Ez alapján látható, hogy nem kis összegű ráfordítást jósol ez a jövőre nézve a jármű
tulajdonosának egy szett cseréje (a beszerelést sem végzik olcsón, mivel spéci diagnosztikai eszközök és némi szakértelem is szükséges hozzá).

Egy ilyen szelep látható az 1.képen. Az elhelyezkedése a felniben a 2.képen látható. A 3.kép egy diagnosztikai műszert mutat. A 4.kép a jellegzetes piktogrammot mutatja, ami alacsony abroncsnyomásnál a műszerfalon megjelenik. Az 5. képen egy TPMS jeladó elméleti felépítése látható, ami mellé magyarázat a 6.kép, ami konkrétan a probléma felvetését is megmagyrázza, mivel látható hogy a jeladó természetesen műgyantával beöntött, így nem szerelhető. Tehát ha pld. 5 év múlva a jeladóba szerelt, elméletileg 3V-os gombbelem lemerül, a jeladó mehet a kukába, és a fent említett költségek újra előállnak.
(Persze egyből lehetne mondani, hogy nem kell az bele, meg hogy ki kell üttetni a fedélzeti computerből a funkciót, de nem mindenkinek ez az első ötlete, azért csak nem hiába találták ezt ki és vezették be kötelezően, én is mindjárt más irányba kezdtem el gondolkodni, főleg hogy még garanciális a jármű, és nem biztos hogy a szakszerviz jó szemmel nézné a letárolt hibakódokat egy garis szervizelésnél.)

Szóval az itt a kérdés, hogy jártas-e ezekben a rendszerekben valaki, és próbált-e már esetleg elemcserével újraéleszteni ilyen jeladót ami műgyantába öntött? 

Comments
SzBálint
SzBálint picture
****

0

lacoka
lacoka picture

Szia itt is érdemes szétnézni olcsóbb mint a linken sok félét árulnak
https://www.aliexpress.com/wholesale?catId=200000168&initiative_id=AS_20...

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! Ez tök jó. De 2014 utáni autóba ezt nem fogadják el a műszaki vizsgán. Hasznos, jó, de nem megy át vele a szekér rendes, nem csókos műszakin..

1

fridiszerviz
fridiszerviz picture

Igen, igen. Itt most nem az okos kütyükről van szó, hanem egy olyan technikáról ami az autó kompjúterével kommunikál. És sajnos csak a vele kompatibilis eszközt fogadja el. Egyértelműen igaz az az oldala is, hogy valahol pénzlehúzás, meg jól irányított lobbi is lehet a hátterében, de bízzunk benne hogy talán jó szolgálatot is tesz ekkora befektetésért. Itt most pont arról van szó, hogy hogyan lehetne kicsit faragni a költségeken jó szaki módjára :)

0

fridiszerviz
fridiszerviz picture

Köszi a hozzászólásokat. Az a helyzet, hogy az olcsó Ali-s vagy bármilyen "kínai" szett valószínűleg nem működik együtt a kocsi vezérlő egységével, persze ezt is jól kitalálták, ezért van ennyi fajta jeladó is stb. Hát majd meglátjuk mire jutok ha eljön az ideje...

0

oszitrek
oszitrek picture

Szia,
Én motornál próbáltam két fajtánál is (Kawasaki), de ahogy kivettem az elemet, és megszakadt a tápkör az RF IC-vel, gyanítom, h átbillent valami bit, mert utána már nem tudtuk felismertetni a gyári programozójával sem. Mint a laptop akkuk kb úgy viselkedett. Nekem ennyi a tapasztalatom ez ügyben.

1

kollerp
kollerp picture

Üdv!
Én utólag építettem be TPMS-t. 4 évig bírta az elem. A kiöntést tényleg gányolás volt eltávolítani, és az új elemmel már csak két évig bírta. Most az Aliról vettem komplett rendszert, szelepsapka jeladósat. Az egész nem kerül annyiba mint egy belső jeladó. Kb 20 dollár, és a téli gumira csak át kell tenni a szelepsapkát. Igaz pumpálásnál le kell szerelni. De ugyanez a rendszer kapható belső jeladó garnitúrával is, akkor kb 30 dollár. Hogy aztán mennyi ideig bírja majd, az majd elválik, fél éve használom.
Kollerp

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! Fostos opel párti vagyok. 8e volt a programozo ketyere ebay-en... Gumistól kaptam 4 lemerültet... Dremellel kimartam az elemet. Sajnos az elemet is szét kellett trancsírozni, gusztustalan melóm mind a 4 jó lett. Ezt követően melegtakonnyal töltöttem fel a lyukat.. 

3 éve megy...

1

párdi
párdi picture

Üdv! 
Kicsit gányolás ,de hát drága .
https://www.youtube.com/watch?v=Znwg8uZBufI

1

rainbow555
rainbow555 picture

Szia!

Én ugyan nem cseréltem, de cserélhető az elem, alaposan utánanéztem a témának amikor autót cseréltem.
A külön téli-nyári szett érdekesebb dolog, az autónak kell támogatni. Nem mindegyik jegyzi meg 8 szenzor azonosítóját!

1

fridiszerviz
fridiszerviz picture

Én ezt úgy oldottam meg, hogy az Alligator sense.it típusú jeladó került telepítésre a téli szettben, és mind a 4db-ot a nyári szettben lévő kódra klónoztak (kiolvas-megtanít). Így az autó észre sem veszi a téli-nyári cserét.

0

rainbow555
rainbow555 picture

Jó tudni, hogy van ilyen, szimpatikus megoldás. Nekem ugyan nem lesz rá szükségem, más módon "méri" az autóm a guminyomást.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Az a baj, hogy ha az autó fel van szerelve guminyomás ellenörző rendszerrel, akkor a műszműszaki vizsgán megkövetelik, hogy működjön is. Vagis bukta lehet, ha nem megy.. mint a légzsák, abs, esp, stb...

1

rainbow555
rainbow555 picture

Szia!

Igen, tudom. Nekem a gyári van bent, de nem tpms szenzorral figyeli a nyomást, hanem eDDS tudtommal.

0

fridiszerviz
fridiszerviz picture

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Ez megint az intézményesített lehúzás kategóriába tartozik. Az EU bürokraták és az autógyártó lobbi jól kitalálta.
Egyébként amelyik sofőr nem érzékeli, hogy lapos az egyik gumija, az menjen vissza az autós iskolába. Teherautóknál, kamionoknál esetleg van jelentősége.

Üdv, lcsaszar

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Nem érzed. Egy autópályás /35 vagy /40 gumival egyrnesbe nem érzed, hogy végén van.. majd a terelésnél, vagy a lehajtóban... Ott viszont elszáll... Sajnos láttam ilyet... És rutinos ember vezette, nem nyuszika...Lexus volt, nem trabi...

1

Sponsored links