You are here

LED égős csillárhoz fényerő szabályozó működése?

17 posts / 0 new
Last post
formasu
formasu picture
*

Sziasztok!

Szándékozom az /elavultnak mondott/ 5 darab 40 Wattos /230 Voltos/ halogénből álló lámpás világítótestet, két darabot  LED égősre cserélni. / Ez kb. 2x3600 lumen megvilágítást ad/ Találtam az EGLO kínálatában ennek megfelelő meleg fényű, nagyobb megvilágítást adó függesztett csillárt, ami fényerő szabályozós is, ha a hálózati bekapcsolója ezt tudja. Azt mondták, hogy a régi /20-30 éves/ fali szabályzós kapcsolók erre már nem alkalmasak. Ajánlották többek között a Legrand  Valena Life kapcsolót, amely nem mondható olcsónak.. 

A régi világításhoz két vezeték ment a lámpákhoz, ezen nem kell változtatni. A kapcsolón lévő forgatógombbal lehet változtatni a fényerőt /Ezt láttam működni! / A csillárban valamilyen elektronika van, a kimenetén az égők állítólag 12 V-ról működnek. Ez esetben a kimeneten lévő 12 V-ot kell csökkentenie a lámpa fölé épített elektronikának, több Amper terhelés mellett. Ha normál kapcsolóval kapcsolom a csillárt, akkor teljes fényerőn fog égni.

Milyen elektronika lehet a csillárban, és mit kell tudnia a fényerő szabályzós kapcsolónak? Lehet valami egyszerű módon ezt a kapcsolót helyettesíteni? / Eleve kettő darab csillárhoz kellene. / Az is szóba jöhetne, hogy legyen teljes, max. fény, és egy általam választott kisebb, de az egész elférjen a hagyományos kapcsoló dobozában, a kapcsoló alatt.

Köszi. Üdv: formasu

 

Comments
proba
proba picture

Azt sem lehet tudni, a régi szabályzókban mintha lenne zavarszűrő RC tag, gondolom a ledesek ugyanúgy nem szeretik, mint a visszajelzős kapcsolót.
Ami égő elektronikával eddig találkoztam:
egyszerű soros kondenzátor , talán szabályozható
Egy egy chipes valami ( gondolom áramgenerátor), szerintem nem szabályozható
Inverteres ( komplett kapcsolóüzemű tápot tartalmazó) biztosan nem dimmerelhető.
Ha az egyszerű soros kondenzátorosat nézem, szabályzásnál ott baj lehet a folyamatossággal. A LED szerintem más feszültségtartományban mutat arányos fényerő változást feszültség változásra, mint a hagyományos izzó.

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia ! Konstans árammal táplált 2 vezetékes  led-ek (lámpák)fénye csak ugy csökenthetö ha a konstans áram a led-eken megszünik és csak mint áramkorlátozó müködik ,a tápfeszültség csökenése esetén.A fényerö  a fehér led-en, már led-enként kb.2,8-nál erösen  lecsöken.Ezért az összfeszültség már kevés csökentésével(soros led-ek számától függ)a fény is lecsöken.A lámpában  soros kondenzátor (Xc) esetén áramkorlátozást alkalmaznak estleges fesz.növekedés esetén,fesz.csökenés esetén az áram tartás szük határok között még megmarad ,majd csöken.Ezért  a lámpák dimmerhetök.A kapcs.üzemü led lámpák is dimmerhetök 2 vezetkel  ha a led-nek áramkorlátozást alkalmaznak .A  hállózati fesz.csökentése itt korlátozott ,az ic minim.üzemi feszültsége miatt.Ezekhez a fázishasitós triac szabályózók használhatók, esetleg   kissebb átalakitásal ,pl.ha a  led-lámpa  fogyasztása kevés és ne csökenjen a feszültség az ic üzemi fesz.alá.üdv.Jóska
 

0

szeki977
szeki977 picture

Szia,nem csak a kapcsoló a lényeg hanem a led izzó is dimmelhető legyen mert nem mindegyik az.

Például ez egy e27 foglaltba: https://www.energiahaza.hu/dimmelheto-led-lampa-ego-e27-foglalat-A60-kor...
 

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Igen, a csillárban lévő LED-ek dimmelhetők, ez szerepel a leírásban, és egy LEGRAND-os kapcsolós-fogatógombbal láttam, hogy szabályozható a fényereje. Ezért engem inkább a kapcsoló helyettesítése érdekelne jobban...

Szerk: Ez a kapcsoló nem közvetlenül vezérli a LED-eket, hanem egy tápegységet vezérel, aminek a kimenete 12 V körül, ill. alatta vezérli már a világító diódákat, amik drimmelhetőek. Nincs elképzelésem, hogy ez az egész hogyan működhet?  Milyen tápegység van benne a csillárban, amit ez a kapcsoló tud vezérelni a 220 V színusz alakjának, esetleg amplitudójának a módosításával úgy, hogy a kimenő /gondolom, hogy stabil/ feszültsége 12 V legyen, vagy stabilan kevesebb? 

Ugyanaz a kapcsoló kellhet akkor, ha az közvetlenül a LED-ekhez megy, vagy ha egy közbülső elektronikára, és onnan a LED-ekre?

0

Julian
Julian picture

Szia!

Főleg, hogy az a 220V már 230V.
Mert, ha a bemenő feszültség alapján szabná meg a fényerőt, akkor érthető lenne a dolog, hiszen ma már a legtöbb készülék 110-230V közötti tartományban képes üzemelni.
A kérdés az, hogy honnan tudja, melyik a max feszültség, amikor teljes fényerővel kell világítania? És mit csinál áramingadozáskor?

Egy ismerősöm a meglévő csillárjába vett LED-es égőt, de a falra szerelt szabályzóval nem tudta állítani.
Így a másik egyszerűbb módszert választva másik fajta energiatakarékos égőt vett.

Lehet, hogy inkább a leírást kellene alaposabban áttanulmányozni, hátha abban van a megoldás.

De kaphatók távirányítós égők is, melyeknek a fényerejük is állítható a színűk mellett.
Nekem távirányítós lámpám van, hasonlít egy ufóra, de ez négyszögletes, nem kerek. Hideg-meleg-RGB LED-ekkel szerelve.
Lehet, hogy csillárban is csinálnak ilyet és akkor máris kevesebb a gond a kapcsolóval és több helyről vezérelhető, nem csak a falról.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: jó lenne látni egy ilyen dimmelhető izzó rajzát

Itt egy USB-s, 5 V-os építése

https://www.hobbielektronika.hu/cikkek/usb-s_led-es_asztali_lampa.html?pg=1

Bálint

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Még csak most rendelem meg, nincs a birtokomban...

Ennél talán minden másképpen van, mert 

1. 230 V-ot kap.

2. Ennek a 230 V-nak valamilyen változtatásával változik a csillár fényereje, egy közbeiktatott elektronika segítségével.

3. A neve: EGL-39273. 5700 Lumen a fényerőssége, és dimmelhető. A tájékoztató szerint 12 V-ról működik a LED, de az elektronika 230 V-ról.

4. 30,5 Watt a felvétele.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Nem akkora truváj ez. Régóta ismert a feszültségvezérelt áramgenerátor. Mivel a LED alapvetően áramgenerátoros táplálást igényel, így adott a feladat. A hagyományos triakos fázishasítós szabályzók ezért nem jók a LED meghajtáshoz.

Kalex

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Tehát feszültségvezérelt áramgenerátor lehet az elektronikájában? Ezt az elektronikát milyen 230 V-os jelalakkal, vagy amplitudóval kell, lehet vezérelni, ha mint írtad a fázishasításos megoldás nem jó? 

Elírtam a teljesítményt: a csillár összesen 50 Wattos,  max. 5700 Lumenes, dimmelhető, és 3000 Kelvin fokos, tehát meleg fehér, ami nem változtatható meg. Az elektronikája nem ismert, valójában a hozzá szükséges kapcsoló sem, de annyit tudok, hogy a LEGRAND Valena Life kapcsoló jó hozzá, ez változtatja a fényerejét a csillárnak.  A kapcsoló nem tartozéka a csillárnak, azt máshol kell megvenni.

0

CRC
CRC picture

A két egység összesített fogyasztása és fényárama adja az általad megadott értékeket.
Ez a szíved vágya ugye? https://www.celon.hu/vilagitastechnika-1754/belteri-vilagitas-1755/tobb-agu-fuggesztekek-2536/csillar-ledes-penaforte-425w-39273-eglo-724723.html  Mert ha igen, talán ennek az árához oda lehet tenni ennek: https://dl1.hu/hu/legrand---valena-93/752362l-valena-life-nyomogombos-fenyeroszabalyzo-2-vezetekes---minden-lampatipushoz-alu  a szabályzónak az árát. De ez a Te ügyed...
Itt a bekötése, 1-10 V-ot ad ki a beavatkozó szabályzónak, amiből max. 10 darab is lehet a szabályzott láncon.
A "bibi" az, hogy két plusz vezérlő vezetéket kellene a csillárhoz elvezetni vagy ha ehhez nincs "kedved", valami távszabályzós megoldást választani.

 

0

formasu
formasu picture
*

Köszi!

Én talán ezzel láttam működni: LEGRAND 752260 VALENA LIFE FORGATÓGOMBOS FÉNYERŐSZABÁLYZÓ CSAVAROS BEKÖTÉSŰ

Azt mondták, hogy két vezetékes, és nem kell hozzá négy vezeték Ebből arra következtetek, hogy a kapcsoló a hálózati 230 V-ot kapcsolja. Ha a mostani kapcsolót használom, akkor is működni fog, csak teljes fényerővel. Ha tudnánk azt, hogy a kapcsoló mit csinál a 230 V-os szinuszos jellel, amikor tekerjük a forgatógombot, biztosan tovább lennénk, és azt is jó lenne tudni, hogy az elektronika hogyan érzékeli ezt a jelalak változást. Másképpen, milyen elektronikája lehet, és hogyan szabályozza az a fényerőt, és hogyan érzékeli, hogy milyen fényerővel kell világítania? /Nincs távirányító, a bejövő 230 V-al szabályoz, de hogyan?/

Szerk: Ez a melléklet most teljesen megzavar. Én itt nem is látok elektronikát, és ezen az oldalon nem is olvasok 12 V-ról, de másik oldalon az van írva, hogy 12 V-ról működik.!

File csatolás: 

0

CRC
CRC picture

A csatolt rajzod szerint a lámpatest direktben ráköthető a 230 VAC-re. Én is arra a következtetésre jutottam hogy magában a kör alakú világító testekben valami egyszerű áramgenerátor lehet legfeljebb, vagy a mennyezetnél lévő függesztő szerelvényben helyezték el azt. Itt lesz a csatolmányban annak a tekerős szabályzónak a leírása, amivel bemutatták. Van rajta hátul egy kapcsoló amivel lehet választani a fényforrások fajtája között. Tehát, ez sem a széles körben használatos, egyszerű triakos szabályzó!

File csatolás: 

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: itt pedig egy 24 V-os megoldás, érdemes végigolvasni

https://www.electroimpress.hu/node/148

Bálint

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Feltételezem, az elektronikájára gondolsz, ami meghajtja a LED-eket, és tudja változtatni a fényerejüket... Talán közvetlenül a LED-ek nem annyira érdekesek.

0

zsugori
zsugori picture
***

szia
mi igaz belőle

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

Sponsored links