You are here

LED meghajtó (kínai)

27 posts / 0 new
Last post
MateP
MateP picture

Sziasztok!

Adva van egy kínai lámpa áramgenerátoros hajtása. Szerintetek, lehet valahogyan módosítani (szabályozni) a szekunder áramot, ugyanis sorra szállnak el a LED-ek.
Valaki tud valamilyen infót az IC-ről, annak is örülnék.

Üdv.: Péter
 

Comments
MateP
MateP picture

Köszönöm mindenkinek a segítséget.

0

josef.48
josef.48 picture
*

       

0

huzitibi
huzitibi picture

Szia !
Ha nem tudsz (vagy nem akarsz) sokat bíbelődni Kalex vagy Perlaci javaslata alapján, akkor fogadj szót F-Yocinak: az 1,8 ohmot növeld meg. Ezen az ellenálláson folyik át a trafó primer árama, az ezen eső feszt. figyeli az IC. Jelen esetben 2R0 vagy 2R2-t betenni, hogy a ledek árama kb. 10 v. 20 %-al csökkenjen. Lényegében az Ohm törvény szerint számolgathatsz.
Nem ez a legelegánsabb módszer, de gyors és nem kell különösebb felszerelés hozzá. Te tudod, hogy mennyi energiát érdemes belefektetned.
üdv.
Tibi

2

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Tibi ! Megrajzoltam hogyan müködik egy ilyen led meghajtó áramkör. A fet Rs ellenálást nem változtattnám meg,igaz ,lecsökenti végül is a led-sor áramát de a cél  megakadályozni további led  tönkremenetét .A led-ek impulzusal vannak táplálva, az induktivitás autoinduktios feszültségéböl.Az impulzus csucsa az amely a led max.áramát túllépi, tönkreteszi.A gyártok ezt vágják(csökentik) pl.egy párhuzamos kondival (Xc-kis ESR)a led-sorra vagy egy soros induktivitásal (XL)a D egyenirányitó diodával(ferritgyütü egy pár menettel fefüzve).A gyártók törekednek a kis fogyasztásra a hállozatból ,ezt ugy érik el hogy a kapcs.impilzus szélességét  csökkenzik ,megfelekö indukttvtitás kiválasztásával.Itt pl.még megcsapolást is alkalmaztak (L)a led-sor feszültségének  megközelitö  megválasztására .A kapcs. Imp.további keskenyitésére szükség lehet ,pl.egy hállozati tulfeszültségre ,zárleatos led,hö okozta led  belsö ellenálás csökenés  hatására.Az amugy is már alkalmazot keskeny impulzus(gyárilag) nem minden esetben tudja kivédeni a hállozatból jövö feszültség növekedést,az ellenálás kevés növelése  ilyenkor nem segit.A megoldás ellenörizni a C kondit , feltöltö árama a led-sorra kerülö csucs áramot csökenti,vagy egy kis soros induktivitás.Amatör megoldás, egy soros kis értékü ellenálás is lehet az induktivitás .helyet.üdv.Jóska

 

 

File csatolás: 

1

huzitibi
huzitibi picture

Szia Jóska !
Klasz a demo, köszi, de azért néhány gondolat:
Nagyobb Rs-el csökkenthetjük a ledek alapáramát és ezzel az átlagáramot is, még ha azonos marad is a csúcsáram, és ez is valami. Kisebb led árammal lassabban vagy kisebb energiamennyiséggel töltjük fel az induktivitást, ami hatásával közvetve megint jó lehet nekünk. Arra a helyszűke miatt nincs lehetőségünk, hogy nagyobb (értékű és méretű) kondit, vagy egy plusz tekercset tegyünk bele, mint írtad. (Én a topiknyitóból úgy veszem ki, nem a kiszáradt elkok miatt döglenek a ledek.)  És mi van, ha a ledek nem a túláram, hanem az elégtelen hűtés miatt halnak meg ? Az ilyen "izzók", lámpabetétek ára és a szervizóradíj összevetése is elgondolkodtató lehet.Erre utaltam is.
Néhány éve egy kollégám bevásárolt a falusi vegyesboltban E27-es izzókkal. Az első 2 napig bírta, az utolsó egy hónapig (mert azt keveset használták). Először egyet donornak feláldozva cserélgettem a ledeket, de értelmetlen volt, így végül az Rs-t cseréltem nagyobbra (20-25 %-al). Ha kevesebb leddel is, de még ma is működnek. Hiába találtam az IC-ről adatlapot és néztem át, az ilyen miniatűr panelok komplex áttervezésére utólag nincs lehetőségünk, legalább is nem éri meg. üdv.
Tibi

0

josef.48
josef.48 picture
*

  Szia Tibi !  A túlmelegedö ledekre is van  megfigyelésem.Egy közel tiz éves infravörös lámpás kamera került javitásra. Fényereje folyamatósan csökkent a tulaj szerint.3 led + R van sorosan egy oszlopban majd az oszlopok párhuzamosan ,12v stabil táp.Egyes oszlópok valóban halványan világitottak,a saját kamerája látható fényé alakitotta.A ledeken esö feszültség csak nagyon keveset tértek el.Azt vártam hogy nagy külömbségek lesznek.A led-eket felfogó  nyák hömérsékletét mértem egy  kis  IR hömérövel .Az erösebben világitó led-ek hömérséklete a nyák hátsó oldalán kb.40°C ,a gyengén világitó led-ek hömérséklete kb.60°C volt. A fény csökenése hövé alakult.Hasonlóan  jártam vásárolt 5mW-os lézer diodákal (sárgaréz hütövel).Selejtek voltak ,ahogy csökkent a vörös  fényük ,ugy emelkedet a hö a sárgaréz hengeren és csak fél árammal táplálva .Fél óra alatt szemété vált..üdv.Jóska

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
A bevált megoldás: az árammérés mellett a fényerőt is méred, és megkeresed azt a pontot, ahol az áram növelését nem követi lényeges fényerőváltozás. 1000 fölött van azoknak a K2-es LED-eknek a száma amit így állítottam be. Még most is üzemelnek 8-10 év távlatából.

Kalex

2

josef.48
josef.48 picture
*

Szia !Sorba kötött led-ek esetén mindég kissebb áramot kell alkalmazni a megengedet egy led áramánál.Nem azonos belsö ellenálásuk miatt a leadot teljesitményük sem egyformák, itt a hömérsékletükre is értem.A gyártók igyekeznek megközelitöen egyforma led-eket kiválogatni de kis eltérés marad( az egyforma led-ek nem olcsó lámpákba kerülnek ,sajnos).Ezt egyszerüen meg lehet látni ha a led sorra  adot kis  feszültség a nyitófeszültséget eléri és halványan világitanak  a led-ek de nem egyforma fényel.Én nem ajánlom az áram beállitást fény mérésel,az áram növelésével a fény is nö ,igaz de ha a hömérséklete elér egy magasabb szintett a fénye már nem nö de az áram igen.Ez csak egyszer szokot  ,másodszorra nem biztos hogy még  mind fénylik.Én is készitettem led lámpát a nagyitos lámpának,kiválóan müködött amig rá nem jöttem (véletlenül) milyen erösen sugároz (RF)a közelében ,még a rövid hullámon is fogtam  harmonikusokat.Egyenáramra cseréltem a led-ek táplálását.üdv.Jóska
 

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Én nem ajánlom az áram beállitást fény mérésel,az áram növelésével a fény is nö ,igaz de ha a hömérséklete elér egy magasabb szintett a fénye már nem nö de az áram igen.

Azt hiszem nem olvastad figyelmesen, amit írtam. A fényméréssel kombinált árammérésnél nincs jobb megoldás. Erre nekem több ezernyi bizonyítékom van. Nem ígéretem!

Kalex

0

MateP
MateP picture

Most hívták fel a figyelmemet, hogy az IC kettes lábára nem 20 ohm, nem is 200 ohm, hanem 20 kiloohm van kötve. Teljesen igaza van (színkód szerint).

1

varga jano
varga jano picture
*****

Szia !
A feszültség változâsa befolyásolható ? Mekkora a max. áram ?

0

MateP
MateP picture

Szia!
A led-ek száma határozza meg a feszültség értékét. Átfolyó áram jelenesetben 150mA.
 

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Általában kis értékű ellenállások Rsense növelésével lehet csökkenteni a kimenő áramot.

0

zsugori
zsugori picture
***

szia
valószínű leesett egy kondenzátor R3 200 ohm alól

 

0

MateP
MateP picture

Szia! Így már könnyebb lesz. Köszönöm!

0

zsugori
zsugori picture
***

kb 6v lehet 1 led nem?

0

MateP
MateP picture

Azt most nem tudom,  de kettesével vannak sorba kötve a led-ek,  ami elég furcsa számomra.

0

zsugori
zsugori picture
***

0

MateP
MateP picture

Szuper! Ez még jól jöhet.

0

zsugori
zsugori picture
***

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia !
IC csere ?'

0

zsugori
zsugori picture
***

szia
dehogy

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: adatlap nélkül nehéz, csak találgatni lehet
a 6,8 uF-et mérted?
Ha az ellenállások értékét 10-20%-kal emeled, valószínű, csökken az   áram

Bálint

0

MateP
MateP picture

Szia!
Igen,  azért kérdezek.

0

perlaci
perlaci picture

Sziasztok
Én eléggé beleástam magam ezekbe a lámpákba, mert nagyon sok rossz került hozzám. A te esetedben a 20ohmos ellenállás állítja be a led áramát. Mérd meg a primer áramot, majd cseréld az ellenállást 25ohmra. ismét mérj áramot és látni fogod a csökkenés mértékét.  Én egy egyszerű fogyasztásmérőt használtam az alábbi módon.
BP5131D alapban 15W-os és ekkor 95mA vette fel 25ohm  ellenállás mellett. Ami úgy volt kiépítve, hogy egy 30ohm és vele párhuzamosan 150ohm.
Kivettem a 150ohmot maradt 30ohm így a felvett teljesítmény lecsökkent 12,4W-ra és a felvett áram 82mA lett. Vagyis 17% csökkenés állt elő.
A led áramát így lehet számolni. Vref/Rs ahol Vref 30V . Tehát 1,25A-ről 1A-re csökkent a ledáram. Most járatom őket még a tartósságra nincs tapasztalatom.
Ezekkel az ic típusokkal találkoztam: WS96520 ahol 12W hoz 12 led és 19ohm tartozik
DF8811 ic 10W és 15led és 16ohm
SR5131 ic 10W és 16led és 20ohm
BP5131 ic 15W és 15led és 25ohm
Ahol csak egy led kipukkadt azt egyszerűen csak áthidaltam. Persze a fő ok a túlmelegedés hiszen alig tud hülni. Ezért én nem raktam vissza a búrát. PERSZE csak olyan helyen van becsavarva ahol senki nem érhet hozzá és otthon egyébként úgy is csak én cserélném. Másik ötletem hogy fúrtam a búrára pár 5mm-es lukat és így ragasztaottam vissza. De itt is vigyázni kell hogy semmi ne mehessen bele és persze ne látszódjon mert ronda.
Üdv sok sikert Laci

0

MateP
MateP picture

Szia!
Köszönöm válaszod!
Ezek kb 0,5 mm alu lemezre vannak szerelve (nem estek túlzásba tervezők). Mint írod; a búra alatt nincs légmozgás, így mintha nem is lenne hűtés. A búra mellőzését elkerülném, hiszen nem csak érintésvédelmi szerepe van, hanem diffúzor-ként is működik. Valamilyen középutat kell találni a teljesítmény (fényerő) csökkentés és a plusz hűtés (élettartam) között.
Ezek a kínaiak nem hagynak ellustulni.

File csatolás: 

0

Sponsored links