You are here

Orion 115U néprádióval kapcsolatban szeretnék megtudni valamit

13 posts / 0 new
Last post
zus
zus picture

Helló ! Szeretnék segítséget kérni. Hozzám került egy Orion 115U jelzésű néprádió, amiben van egy kis transzformátor (autotranszformátornak tűnik). Úgy tudom, hogy ez amiatt került a gépbe, mert az eredeti 115U az 110V-os volt és hogy működjön a gép 220V-ról. A kérdésem az lenne, hogy:

1. Miért megy a kimenőtrafó primer oldalára egy vezeték a kis autotrafóból ? Mi a feladata (hiszen az hálózatról jövő valamekkora 50 Hz-es váltófesz !) és mekkora feszültség megy rajta, ha megy egyáltalán rajta valami ?

2. Miért van a hangszóró egyik vége a sasszihoz kötve ?

Az alábbi kialakítással a rádió működni kezdett, a Kossuth gyengén megszólalt már rajta. A kis autotrafót nem tudom megmérni, mert nem működik !

A mellékelt képen van megmutatva, hogy mire gondolok. Se az Orion 115A se pedig az Orion 313 rajzán nincs rajta a trafóról a hangszóróra elmenő plusz vezeték és a hangszóró testelés. Mindkét összekötés a gépemben gyárinak látszik !

Megköszönöm az építő jellegű hozzászólásokat. Csak olyan válaszokat várok, amik előre viszik a kérdést. A link szövegek, meg az ilyen-olyan "alakítsad vissza 110V-osra" jellegű hozzászólások nem érdekelnek. A válaszokat privátba várom, mert sajnos nincs lehetőségem mindig idejönni olvasgatni. Köszönöm.

File attachment: 
Comments
zus
zus picture

Kedves Kollégák ! Először is, mindenkinek megköszönöm a türelmét, Sajnos csak most tudok válaszolni.

Nagyon köszönöm kumulatíve az összes hozzászólást. A gép látszólag se hasonlít rajzban a 155U-ra, bár az ötlet nem volt rossz. Aki nem élt az 50-es években, az nem értheti az ilyen gépek tervezésének, elkészítésének a körülményeit. Ezzel is egyetértek azzal a kikötéssel, hogy 1960-tól megvan összekötve az összes Rádiótechnika újság, amiket tévé nézés melletti könnyed esti olvasmányként szoktam olvasni. Ott találkoztam már érdekes amatőr megoldásokkal. Jómagam is, gyakorló amatőrként, elkövettem már hasonló műszaki megoldásokat, mint amik előfordulnak a régi cuccokban. Ettől függetlenül csak kíváncsibbá tesznek, semmint elriasztanak a javításuktól a műszaki megoldásaik. 

CRC kolléga megjegyzésére is reflektálnék: a rajz alapján elég jól sikerült végigkövetni a gép felépítését. Persze, ez nem volt egy bonyolult tétel (a rádió egyszerű, mint a faék). De kiderült belőle, hogy hozzájutottam egy kókányolt darabhoz. Ezt bizonyítja, hogy a gép gyárilag a 110V-os hálózatra készült, de módosítottak rajta. A felépítése a 115A-é, de a táprésze, amit utólag berheltek bele, valamint egy-két belső részlet a 313-asé. Ebbe a gépbe tett valaki valahonnét egy 220/110V-os trafót, de biztosítékot már elfelejtett beletenni. A trafó egyszer csak úgy döntött, hogy elpukkan és úgy is tett. Az általam utólag betett biztosítéknak (?) vagy a szerencsének (?) köszönhetően a gép többi része sértetlen maradt. Ezen felül pár olyan tákolás is volt benne, amit elég szép volt kijavítani és a 115A rajzát alapul véve, a gépet a "gyári állapotra" visszaállítani.

Végül sikerült bele szereznem gyári, a sasszijába (nem a 115U-ba !) bele való 220/110V-os trafót és egy működő kapcsolós hangerő potmétert is. A régi ótvaros kondenzátorokat mindet kivágtam a gépből, így visszaállt a 115U körülbelüli gyári belseje és a hozzá biggyesztett 313 tápegység. A fokozatokat végigmértem és mind jó egészségnek örvend, úgyhogy már csak a behangolása maradt.

Megköszönöm még egyszer mindenkinek a segítséget. Kellemes ünnepeket és boldog újévet kívánok !

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Egy kis könnyebbség. Hasonló kapcsolású az Orion 155U készülék. Áttanulmányozás után érthetővé válik a hangszóró testelése és a kimenőtrafó és a hálózati rész összekötése is. Az viszont biztos, hogy csak leválasztótrafón keresztül javítsd, ha nem akarsz megrázó élményben részesülni.

Kalex

File csatolás: 

0

CRC
CRC picture

Aki e szerint a rajz szerint próbál egy ilyen vagy hasonló készülék huzalozását helyreállítani, az komoly kihívások elé néz ha megakarja szólaltatni.
Legelsőként szükséges találnia egy olyan végcsövet mely hajlandó működni anódfeszültség nélkül. Onnantól már laza ujjgyakorlat az egész. :)
Készülnek hibás rajzok. A múltban és a jelenben is. A csatolt rajzodon nincs hálózati transzformátor, az a két tekercs RF fojtó a kapcsoló után!
Csak reménykedem hogy ezen technikai kiigazítás miatt nem űzetek ki a paradicsomból.

2

Kari
Kari picture
*****

Laci,
Mint ahogy tudod te is, hogy az "U" jelöles = Universal system, azaz AC/DC halozatokon hasznalatra keszült, igy halozati trafo nem is lehet  benne... (a W pedig= AC kivitelt, ill. a G=DC valtozatokat jelöltek :-))
Azt man alighanem kevesebben tudjak, hogy pl. Bp-en egészen 58-ig volt DC halozat-asszem 115V- üzemben!
Ennyit a mult tàp ellàtàsairol.
Kari

0

CRC
CRC picture

Ezt a meccset már lejátszottuk, a rajzok pedig olyanok amilyenek. Itt errefelé tisztában vagyunk a Lánchíd folyásirányával, az '58 is kb. stimmel. Az egykori légszeszgyár szomszédságában élve szedtünk ki felújításkor a falainkból gázvilágításnak a csöveit is. De ha egyszer eljössz ide hozzánk Pestre, meglásd, milyen mesterien bánunk az ékezetekkel is. :)

1

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Rajz ügyben fordulj Kádár Bélához. Esetleg vedd elő a birtokodban lévőt és hasonlítsd össze a gyári huzalozással.
A technikai kiigazítás nem számít, az inszinuáció már neccesebb!

Kalex

0

CRC
CRC picture

Az összes könyv megvan. Plusz a többi. Az egyiknek még a könyvalakban kiadott hibajegyzéke is. A szóban forgó hibás rajznak "..nincs gazdája..". Az ezt tartalmazó könyvnek nincs tudomásom szerint utólagosan kiadott hibajegyzéke.
A rajz hibás! A végpentóda a rajz szerinti huzalozással NEM KAP anódfeszültséget. Ezen a rajzon ott ahol megjelent, én nem tudok változtatni, arra nincs is lehetőségem.

1

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet!

Szerintem a hangszóróra menő vezeték nem gyári kivitelű. Abban az időben a belső huzalozás varniscső szigetelésű vezetékekből készült. A kép alapján viszont a hangszóró műanyag szigetelésű vezetéket kapott. A chassiss aljáról is jó lenne egy kép. Az autótranszformátor sem eredeti kivitel, elvileg nem is ez a típus kéne bele.
A jelölésben az "U" betű az univerzális, váltakozó és egyenfeszültségre egyaránt alkalmas készüléket jelent az "A" pedig csak váltakozóáramút.

1

zus
zus picture

Mint fent írtam, ez szegény egy kókányolt darab volt még abból az időből, amikor megszüntették a hálózati 110V-os feszültséget. Még abból az időből van olyan fekete bakelit EKM teljesítménymérő műszerem, ami 190/110V-os háromfázisra készült, tán Aron (?) kapcsolásban (a két műszerrel mérek három vezetéket kapcsolásban).

El nem tudom képzelni, hogy mi az ördög lehetett az a kimenőre menő vezeték, de miután a trafó eldurrant és kiszállt belőle vagy 20 centi drót, hát meg sem tudnám nézni. Mivel a gép már működik és csak be kell hangolnom, nem is érdekel, hogy mi volt a plusz vezeték célja, értelme. Majd a trafót áttekertetem normális trafónak és hajrá. A hangszóróról a sasszira menő vezeték meg nem oszt, nem szoroz és azt is hallottam már, hogy nem baj az, ha az ott van. Hát egyelőre nem bántom. Ezzel is működik az apparát.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Az pedig gyári. A kapcsolás több más készülékben is megtalálható. Az 1957 márciusában kiadott "Zöld" Kádárban találhatóak a rajzok.

Kalex

0

mosomedve
mosomedve picture

Hát igen! (Tudom hogy háttal nem kezdünk mondatot, ezért megfordulok!) Aki nem élt az ötvenes évek végén és a hatvanas évek elején az nem fogja soha megérteni milyen egyszerűen gondolkodtak az akkori tervező mérnökök és milyen anyagtakarékos megoldásokat eszeltek ki!

0

CRC
CRC picture

Azért megteszem itt a nyílt színen is:
A 115U a 115A -nak egy finomhangolóval kiegészített változata. (Egy fém hurkot lehet ráforgatni az oszcillátor tekercsre.)
Íme az "egészalakos" fotói:  https://www.bertibenis.it/Orion%20115U%20E.htm
Egy összefoglaló a történetéről: http://www.radiomuseum.hu/orion313.html
Mint láthatod, a Te példányodban nem eredeti trafó van hanem valami idegen készülékből származó. A készüléked "enyhén buherált". Amennyiben szintén autotrafó került bele idegen készülékből, a készülék a hálózattól nincs elválasztva galvanikusan. Ezért bármely részének érintése áramütés veszélyével jár!
Az alábbi rajzról láthatod, melyek az elvárt feszültségek. Ha a beépített idegen trafó nem ezeket tudja, illene olyat építeni bele amely ezeket teljesíti.
Azt sem zárom ki hogy normál, külön primer tekercsel rendelkező trafó került bele, de ezt neked kell kimérned.
Nagyon sokáig létezett 110V egyenáramú hálózat is a váltakozóáramú mellett. ( Bp.-en biztosan) Ezért akkoriban készültek univerzális táplálású változatai is klf. típusoknak.
Ezen készülék univerzális változatáról itt találsz rajzot: http://www.radiomuzeum.hu/index.php/radiok/orion/orion-313
(Az adatlapomon az elérhetőségemet megtalálod ;)

File csatolás: 

2

Sponsored links