You are here

Videoton Fortuna 2 TV-ben a nagyfesz. tekercs elrepedt

25 posts / 0 new
Last post
cape-t
cape-t picture

Tisztelt Mesterek!

Segítségetekkel egyszer már sikerült életre keltenem ezt a gépet. Erről itt olvashattok.

Működőképesen lett eltéve a TV és most 8 év kényszerpihenő után újra elővettem. A sortrafót a nagyfesz. tekerccsel együtt 2-3 hétig, a komplett sasszit 1 hétig radiátoron szárítottam. Ennek ellenére bekapcsoláskor sötét volt a kép, a sorméret kb. 10 másodperc múlva a felére csökkent és a "malomkerék" elrepedt.

Jól gondolom, hogy ha leveszem a nagyfesz. tekercset, akkor a TV  további károsodás nélkül járatható? Így meg lehetne győződni a sorvégfokozat működőképességéről. 

A kérdések:
Mik azok a jellemzők, amiket érdemes megmérni, mielőtt másik nagyfesz. tekercset kap? Hogyan lehetne elkerülni az "új" tekercs tönkremenetelét? Végül ki tundna-e valaki segíteni 1-2 működőképes VT nagyfesz tekerccsel?

A gép a nagyszüleimé volt, gyerekkoromban ezen TV-ztem, jó lenne újra életre kelteni. Segítségeteket előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Gyula

Comments
lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet!

Esetleg későbbiekre gondolva: http://amatorbolt.hu/termekek/akcio/ka_t11.jpg

Hátha jól jön még egy-két tartalék.

1

cape-t
cape-t picture

Sziasztok és B.Ú.É.K. mindenkinek!

Sikerült szereznem egy nagyfesz. tekercset, amit be is építettem. A TV indul, kép, hang van, de a booster feszültséget teljesen letekert trimmerel sem tudom 900V alá levinni. A trimmer szabályoz, mert emelni tudom a feszt. (amíg a nagyfesz tekercs nem volt beépítve 650V körüli értéket mértem.) Mindezek mellett a sorméret meg majdnem kicsi is.
Valaki írta, hogy a sorméretet a sortrafó vasmagjai közti légréssel is lehet állítani. Ezzel kapcsolatban két kérdésem lenne:
- a légrés véltoztatásakor a sormérettel együtt nem fog a booster feszültség is megnőni?
- ha a sorméretet növelni szeretném, a légrést növelni, vagy csökkenteni kell?

Vagy először keressek más hibát is a sorvégfokban?

Köszönöm, ha válaszoltok!

Üdv:
Gyula

File csatolás: 

0

Tropfehérke
Tropfehérke picture

Szia!

A sorkimenő transzformátor egy sorvisszafutásra hangolt rezgőkör. (Az angol szövegben flyback-nak hívják) Tehát ha hosszabb futást akarsz elérni, mert keskeny a kép, a tekercs adott, tehát kondenzárorral tudod megnövelni. A légrés növelése tágítja a széleket, de igaza van az előttem szólónak 1-2 lapnál nagyobbra soha sem volt szükség. Akkor a szabályzókört kell végigszimatolni.

üdv.
T.
 

0

cape-t
cape-t picture

Sziasztok!

Köszi a tippeket! A légrést gyárilag 2-2 barnás, átlátszó műanyag, kör alakú lapka biztosítja. Ezeket egyenlőre nem bántom. Akkor megmérem az 1Mohm-okat, a trimmert és a VDR-t.
Megint két kérdésem lenne:
- a VDR-t hogyan tudom megmérni?
- melyik kondi(ka)t kell növelni?

Üdv:
Gyula

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:ha elszíneződött, lábak forrasztása rossz, cserélni kell
A varisztort  úgy szoktam tesztelni, hogy típusszám szerint megnézem a katalógusból, a Ctyp értéket -ezt 1 kHz-en adják meg- ha  ez nem tér el jelentősen, (10-20%)valószínű, hogy még használható, nem szakadt

Bálint

0

csillag
csillag picture

Sziasztok!
A booster feszültséget lejjebb kell vinni, mert a nagyfesz tekercs tönkre megy. Egyébként s kényes, anyaga öregszik, tehát ha nem használod a tv-t, vagy öreg nagyfesz tekercset építesz be esélyed van, hogy tönkre megy. A sorkimenőben a légrés, ha nincs meg a gyári, akkor 2X vékony újság papír. Nem érdemes variálni vele, mert a vas túlmelegszik, hullámos lesz a kép széle és tönkre megy a nagy fesz tekercs.  A booster feszültséget feszültség osztóval lehet beállítani. Én az ide tartozó néhány Mohmos ellenállásokat és a VDR ellenállást leellenőrizném. A sormérettel csak jól beállított booster feszültség után kell foglalkozni. Ezt néhány pF-os több kV-os kondival oldják meg.
 

0

Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

Most ma játszottam ezzel. Nekem is tönkrement. A bevezető kanócnál kisistergett valami ecetszagú tyrutyi, és rásült a vasmagra a tekercs. A "TV simogató" facebook csoportban, még beépítetlen (1978-as) nagyfeszkarikákat adnak. Próbáltam modulost is beépíteni, nagyfeszt is adott, s biztosan be lehetne mókolni, de miután találtam 2 db elektroncsöves tévébe valót így azokkal próbálkoztam tovább. Az egyik 5 perces volt. Tönkrement, vagy eleve rossz volt kitudja. A másikkal szépen üzemel tovább a gép. :)

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

A fényképeken a jó, vagy a hibás darab látható? Nekem is ilyen kivitelt sikerült szereznem. Ennek már más a burkolat anyaga, mint ami benne volt eredetileg. Hátha tovább bírja...

Üdv:
Gyula

0

Küzmös Gergely
Küzmös Gergely picture

Szia! A képeken a sötétebb a beépített. :) Azóta kaptam két VT karikát is amit jó sokáig szárítgattam a radiátoron, és egy Orion gépbe építettem be az egyiket. :D Tehát az a helyzet állt elő a türelmetlenségem miatt, hogy a VT/TV.-ben egy Orion karika dolgozik, míg az Orionban feltehetően egy VT karika. :) De mind a kettő szépen teszi a dolgát, és működik mindkét gép. Booster feszültséghez nem piszkáltam egyik esetben sem! Az egyik vidi karika kisebb nagyfeszt adott nagy volt a kép, és sötét volt a képernyő közepe, de a másik, piros bevezető kanócos jó lett.

0

CRC
CRC picture

Volt már a témát érintő topik, keress rá! 
Kulcsszavak: Duna, tv, sorkimenő

0

furnan
furnan picture

Szervusztok !
Gyula kérdéseire régi - régi tapasztalatok alapján röviden válaszolnák:
      Kicsit munkaigényes, de megéri. 
 1.   A nagyfesz trafót óvatosan szét kell szedni.  A vasmagokat amikor széthúzod,  (a nagyfesz tekercs alatti részen, és a másik oldalon, a primer tekercsnél is lehetséges)  vékony kondenzátor-papírhoz hasonló, négyzet alakú un. hézag-beállító lapocskákat találsz. Általában el szoktak "repülni".
   Ezeket nem elveszíteni, hanem drb. szám megjegyezni, és az szerint pontosan vissza kell majd helyezni.
2.   Nagyfesz tekercset kiforrasztani, kiépíteni, emléknek eltenni......
Hogy ne legyen egyszerű, még valami jó masszával be is ragasztják, de a vasmagra akkor is vigyázni kell, nehogy  lerepedjen egy kis darabja a széleken, esetleg....) 
3.   Trafót összeszerelni, vigyázva, az eredeti állapot szerint vasmag beállítással.....
4.   A nagyfesz egyenirányító cső  anódját a primer tekercs legnagyobb feszültségű pontjára, azaz a PL 500-as
anódkivezetésére kell kötni.    (hibás malomkerék kivezetése felhasználható)

Bekapcsolás.
Ha rendben működik a sorvégfokozat, akkor az egyenírányító cső  (ha az van benne, már nem emlékszem)  fűtése is megy, vagyis a PL csőnél keletkező impulzosokból néhány kV-nyi feszültség juthat a képcsőre.
Elfogadhatóan jó állapotú képcső esetén ez halovány, gyenge fényerejű képet eredményez ! ! !
Vigyázat!   A kép méretei nagyon megnőnek, hiszen a gyorsító feszültség értéke nagyon alacsony, és az eltérítő mágneses terek jobban hatnak !

Tehát, ha egyéb hibája nincs a készüléknek, így üzemelni képes, de a képernyőn megjelenő "kép" nem élvezhető.....

Nagyfesz tekercset sajnos nem tudok adni.
Még egy javaslat:   anno az Elektronika könyvsorozatban megjelent Gyurkovits Attila:   Horizont, Favorit, Sztár tv készülékek javítása című művet, melyből a sorvégfokozat beállításait tanulmányozhatod......
(ugyanis a "malomkerék" könnyen tönkremegy, ha az előírtnál nagyobb a booster feszültség....)

Sok sikert !   

 

0

cape-t
cape-t picture

Szia Furnan!

Most volt időm, hogy megcsináljam az általad írt módosításokat. És lőn siker!
VHF-en és UHF-en is van gyenge fényerejű nyújtott kép (ahogy írtad) és hang is. Lásd képek (Ezek teljesen feltekert fényerő és kontraszt szabályzó állással készültek.)
Ez megerősített abban, hogy a TV egyébként rendben van.
Már szereztem malomkereket (kettőt is), de azok még "száradnak". Néhány nap múlva megpróbálom beépíteni az egyiket. Ha esetleg van ötleted a kíméletes indításra, hogy lehetőleg ne repedjen el azonnal az "új" malomkerék, azt szívesen fogadom. A booster feszültséget letekertem minimumra. (~650V)

Nagyon köszönöm az eddigieket és Boldog Karácsonyt kívánok!

Üdv: Gyula

File csatolás: 

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Alternatíva.. Sokszorozó.
Vagy, vagy.

0

furnan
furnan picture

Szia cape-t !
"Kíméletes indításra" nem tudok javasolni módszert.   Az nagyon hasznos, és célszerű, hogy előzetesen a booster feszültséget a minimumra állítottad.
Emlékezetem szerint a malomkerék burkolásának megrepedése akkor következik be, ha a zárlatossá vált tekercs        (-rész)   hosszabb időn keresztül belülről melegíti azt. 
Amikor "elmegy a fény", a burkolat megrepedése nélküli tekercsek esetében egyik árulkodó jelzés az is lehet, hogy a malomkerék kézzel  érzékelhetően melegszik.  (nem a PL cső hősugárzása miatt !)
Hosszabb üzemeltetés után a kis zárlat a környezetében tovább "rombol", és a  folyamatosan fokozódó melegedés miatt következik be a burkolat repedése.
Tapasztalatom szerint "örök életű"  gyári malomkerékre nem számíthatsz semmi képen ennyi idő eltelte után, még ha NOS állapotút is sikerült volna beszerezned.  
Egyedi profi szintű készítéssel  megoldható egy tartósabb életű kivitel, de az nagyon babrás munka, megfelelő anyagok beszerzése mellett.....

Figyelmedbe ajánlanám még Tropitündér beírását.
A booster feszültség és a vízszintes képméret között összefüggés van.   Szerencsés esetben az előírt boosterfesz elérésekkor lesz teljes a vízszintes képméret.   Még jobb a helyzet, ha már kisebb értéknél kialakul a teljes vízszintes méret.
Ha nem jön össze, a vasmag "rések" változtatásával kell játszani.

Sikeres ténykedést !
 

0

furnan
furnan picture

Bocsi Tropfehérke !       elkereszteltelek.....

0

Tropfehérke
Tropfehérke picture

BÚÉK!
A tündér jófiú  a mesében. Miért volna bántó becézés?

T.

0

Tropfehérke
Tropfehérke picture

Szia!
Ha a nagyfesz tekercs kisipari volt, és a booster feszültség beállítása után a sorméret nem volt jó, akkor a résbeállításhoz napilapból téptünk távtartót. Tükör, vagy Lobogó is megfelelt. :-)
üdv.
T.

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Száradás után vákumos impregnálás!
Keress motortekercselő céget!

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

Nagyon köszönöm a részletes leírást! Meg fogom csinálni (szerintem hétvégén) és referálok. A tekercs beszerzése folyamatban...

Üdv:
Gyula

0

zgyula
zgyula picture

Szia!
Az elektronline-n, vagy a Fb.-on a TV simogató - régi (fadobozos) televízió készülékek fórumán tudnak adni vadi új malomkereket. Több db-ot adtam oda K. Tamásnak...

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

Köszönöm az értékes infót! Körülnézek ott is.

Üdv:
​Gyula

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
A használt malomkerekekben mikro repedések keletkeznek.
Aztán, ha rideg tartásban van tartva, akkor megszívja magát nedvességgel.
Eredmény: elromlik.

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

Köszi a hozzászólást. Pont az általad leírtak miatt szárítgattam, de ezek szerint nem volt megfelelő a módszer. :(

Üdv:
Gyula

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Sajnos nincs megfelelő módszer. 
Esetleg talán a vákumos lakkba áztatás. De ezt akkor kell elkövetni, amikor még nincs bekapcsolva a pihenő után.
Az eredmény akkor sem garantált. Hisz a hideg/meleg hőmozgás bármit okozhat.

0

Sponsored links