You are here

Jura Impressa S9 tápegység hiba

5 posts / 0 new
Last post
nyogo83
nyogo83 picture

Sziasztok!

A cimben szereplő gép egy hangos pukkanas, majd 16A-os bizti leverése után Error 8. hibakóddal megállt és csak relét kattogtat.
A hibakód a KPE szorulására/hibájára utal. Szétszedtem, tényleg eléggé szorult, felujító készletet megrendeltem hozzá.
A nagyobbik gond, hogy a táp panelon 2 vezetősáv elégett, ahol a betáp 230V csatlakozóról a panel hátulján levő trafóig megy.

Szemre semmi alkatész nem látszik rossznak, trafon primer/szekunder oldalan ellenállást mérve látszolag okés, nincs szakadás/zárlat. Triakokat még nem mértem ki, eléggé koros a gép és mivel nem nagy tétel, lehet cserélem mindet ha már darabokban van. Optocsatolók szintén jónak tűnnek, illetve az a pár darab 100 ohmos ellenállás is. Diódákat panelon mérve nem tűnik mind jónak, ha meg kiforrasztva mérem, akkor már kaphat újat.

A kérdésem: vajon a megszorult/erőlködő meghatjómotor okozhatta-e ezt a magas áramfelvételt, hogy a vezetősáv adta meg magát hamarabb, mint a trafó/vagy más?
A panelon levő trafó az milyen lehet? 9-12V? Saccra 1A alatti, illetve egy 7505-öst is "etet.
Egyelőre még nézelődöm alkatrészek után, mert a kazán feujításával foglalkozom(az jó, legalábbis nem szakadt/zárlatos és testre mérve sem.)

A panelon a lényeges csatlakozók baloldalon fentről lefelé: meghajtó motor, 15V AC, zavarszűrő, 230V betáp.

Segítséget előre is köszönöm!

 

Comments
zsugori
zsugori picture
***

szia
 

0

nagyis
nagyis picture

Szia!
Ezen a videón a 8-as hibakód utáni javítást mutatja
https://www.youtube.com/watch?v=zPXLVxrUE-0

Másik javítási segédlet

https://www.berlin-repariert.de/jura-s95-keine-funktion/

0

nyogo83
nyogo83 picture

Zsugori&nagyis:

Köszönöm, ez a két link azt hiszem minden kérdésemet megválaszolta! Remélem csak ennyi lesz a gond. A nyákon a vezetősávot megjavítom, aztán ha gond van, a trafókat kicserélem.
Gyorsban ahogy rákerestem, 1,5A-es 15V-os trafót nem nagyon találtam (HQ,Lomex), csak 1,3 meg 2A körülit. Ha az lesz a hunyó, lehet a biztonság kedvéért a nagyobbat kapja(attól függ mondjuk befér-e).

0

Lengyi
Lengyi picture
*****

Szia.
Van trafó, panel, minden, ha érdekel.

0