You are here

Ford Focus autórádió probléma (Megoldva)

25 posts / 0 new
Last post
szeki977
szeki977 picture

Üdv mindenkinek.

Adott egy Ford Focus amiben egy gyári 2din Sony CDX-FS214 fejegység volt ami nem rendelkezik usb bemenettel,na most a tulaj usb-ről szeretett volna zenét hallgatni ki is találta hogy van neki egy 1din Pioneer usb-s fejegysége,cseréljük ki,meg is vettünk hozzá mindent,beépítőkeret,ford-iso átalakító,beszerelés után azt tapasztaltuk hogy bekapcsol a Pioneer fejegység de a hangszórók némák,asztalon kipróbáltuk a Pioneer fejegységet ott tökéletesen szól,a gyári sony-t visszarakva az is tökéletes.

Ebben kérnék segítséget,hogy mit lehet vele kezdeni hogy a Pioneer fejegység is megszólaljon.

Csak egy észrevétel,amikor rádugom a hangszórócsatit a Pioneer fejegységre az autóban akkor halkan hallható hogy picit pattanak a hangszórók.

Köszönöm.
Attila

Megfejtés:

Bal hátsó hangszóró hiba.

Furcsaság:

Műszerrel mérve 4 ohm-ot mérek a hangszóró bemenetén,ceruzaelemmel nézve is jó de ha az a hangszóró bekerül a rendszerbe akkor tilt a Pioneer a gyári Sony viszont nem,most lekötöttem azt a hangszórót a rendszerről és a többi 3 hangszóró tökéletesen szól.Kibontani most nem bontottam ki a hangszórót mert rám sötétedett és le kell bontani az egész ajtókárpitot,vesznek bele bontóba egy gyári hangszórót és ennyi.

Új fejlemény:

Rámtelefonált a tulaj hogy leszedte az ajtókárpitot nála otthon,át is mentem hozzá nem lakik messze vittem egy 4 ohmos hangszórót és rá raktuk a rossz hangszóró helyére csak úgy lengőbe,tökéletesen szól mind a 4 hangszóró úgyhogy most már biztos hogy hangszóróhiba.

Köszönöm mindenkinek a hozzászólást.

Comments
CRC
CRC picture

Az eredeti Sony fejegység kimenete: https://servlib.com/sony/car-audio/3m5t-18c815-e-3m5t-18c815-h-3s7t-18c815-d-3s7t-18c939-a-4m5t-18c815-b-4m5t-18c815-c-5s7t-18c815-b-5s7t-18c815-c-5s7t-18c815-e-5s7t-18c815-f-cdx-f.html?start=9&limit=4
A benne lévő végfok IC adatlapja: https://www.westfloridacomponents.com/mm5/graphics/ds8/TDA7563.pdf
Ez az IC "állja" a 2 Ohm-os terhelést is. Lehetséges hogy a "furcsa" hangszóró megvan kissé sülve és azt már a belepróbált Pioneer végfoka nem tolerálja.
A test felé nem igen lehet zárlat/átvezetés az adott hangszórókimeneten mert ez esetben a védelem aktiválódna.

0

Imitome
Imitome picture

Szia! 
Ne kínlódj! 
Azt hiszem ez lesz a rádió probléma titka! Ismét egy lehúzás!
https://www.autodvd.hu/univerzalis-can-bus-adapter-gencan.html

https://wattvill.hu/termekek/autos-hangtechnika/vw-seat-skoda-iso-radio-csatlakozo-kabel-fantom-tappal-es-can-bus-adapterrel-1324-46-15/

Valahol a CAN-Bus letiltja a hangszórók működését, vagyis nem kapja meg a Sony jelszavát. Relére gyanakszom, de lehet bármi.
Tudom, hogy hideg van, de minden hangszóróhoz új kábel behúz és a régi lecsatlakoztat, nehogy ütközés legyen, esetleg valami műterheléssel lezárni a régi kábelt, hátha arra is érzékeny a szerkezet.
Ezzel a lendülettel a plusz táp a szivargyújtóról, egy állandó plusz a memória miatt bárhonnan, ahol mindig van.(féklámpa plusz a  biztosítékról) Mínusz is a szivargyújtó mínusza.  Az átalakítót vissza az eladónak és csak két ISO csatlakozó kell bárhova csatlakoztatható szabad kábel végekkel, amire a már leírt kábelek csatlakoznak egyszerű sorkapcsokkal. (csokikkal)
De ez is csak egy ötlet, ha minden hangszóró szólt a Sonyval !!!!!!

0

szeki977
szeki977 picture

Szia,köszi de már kiderült hogy biztos hogy hangszóróhiba,mégis lekerült az ajtókárpit és ki lett próbálva másik hangszóróval és azzal tökéletesen szól mind a 4 hangszóró.

0

Imitome
Imitome picture

Szia!
Akkor gratulálok és örülök! smiley

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Hi!

Tiszába kéne lenni, azzal, hogy a Sony CDX-FS214 OEM Ford rádió nem can buszos....csak kódos. Sőt annyira okos, ha hibát észlel a valamelyik hangszóró párnál(elöl/hátul), már le is tiltja, és fel sem ajánlja a FADER-t menüben...

0

Imitome
Imitome picture

Hi!
Köszönöm a felvilágosítást! De azért ne mond, hogy Tiszába kéne lenni, mert nem tudok úszni! smiley 

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Közvetlen a hangszóróról húztad le a sarut? Csak azért kérdem, hogy nem-e valamelyik vezeték testel le.

0

szeki977
szeki977 picture

Szia nem,ahhoz le kellett volna szednem az ajtókárpitot és már rám sötétedett az iso csatiból szedtem ki az érintkezőket és egyesével dugtam vissza a hangszórókat és amikor a bal hátsóhoz értem akkor elhallgatott az egész ha kihuztam akkor megint szólt a többi 3 hangszóró,szerintem az meg van szorulva az a hangszóró.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ezek a végfokok akkor szoktak tiltani, ha testen vagy tápon van valamelyik végfok. Mielőtt hangszórót veszel, próbáld ki, hogy a hangszórónál lehúzva is marad-e a tiltás. Esetleg mérd meg a kábelt az autó fémvázához képest is.

0

szeki977
szeki977 picture

A kasznihoz képest jó azt megmértem.

0

Jaca
Jaca picture
****

Akkor viszont akassz az eredeti hangszóró helyére bármilyet, amit otthon találsz, de azért legalább 10W-os legyen.

0

szeki977
szeki977 picture

Szia,köszi de már kiderült hogy biztos hogy hangszóróhiba,mégis lekerült az ajtókárpit és ki lett próbálva másik hangszóróval és azzal tökéletesen szól mind a 4 hangszóró.

0

zsugori
zsugori picture
***

szia

kiosztás
de lehet más is a csatlakozón O és R -et megcseréled,nagy tű segítségével kivehető ha csak világítással indulna
a sony csatlakozóján érdemes mérni hova kerül 12v és mikor . írd fel
ami nincs benne azzal nem kell foglalkozni

 

0

szeki977
szeki977 picture

Szia,köszi,holnap lessz ismét elérhető az autó és akkor átnézek-átmérek mindent.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

szeki977
szeki977 picture

Szia,köszi ez megvan nekem is.

Külföldi fórumon olvastam hogy a telefonnémítás funkció szokott bezavarni,2 szálat össze kell kötni az alsó kis csatlakozóban mert ha minden igaz most úgy látja a rendszer mintha telefon funkción lenne és akkor lekapcsolja  a hangszórókat.

0

thomas123
thomas123 picture

Kíváncsi leszek a megoldásra. A képeden a rádión lévő csati van. Az kis csatlakozókra a Pioneer-t bekötve nem is csatlakozik semmi, ahogy írod, csak a táp és a hangszórók.  A hangszórók szerintem ennél a rádiónál közvetlenül a csatlakozóra mennek, az autóban nincs köztük más elektronika - vagy mégis??

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz!
Ellenőrizd, hogy az eredeti, asztalon szól-e?
Elképzelhető, hogy nincs végfoka.
Üdv:
exGelkás

0

szeki977
szeki977 picture

Szia,igen szól azt is kipróbáltam.

0

thomas123
thomas123 picture

Hát pedig mennie kellene. Csatoltam egy képet, gondolom ilyen fakra-din csatid van, meg a Pioneer-on az átalakító. Pedig ebben más nincs, csak a két táp (esetleg az illum. is) és a hangszórók. Ha asztalon szólt mindkettő, akkor benn is kellene. Legfeljebb mérj rá az autóban a hangszórókra, kb.:4 Ohm-ot kell mérni mind a négy helyen.

File csatolás: 

0

szeki977
szeki977 picture

Szia,igen ilyen csak az enyémben nincs benne a kis csatlakozó csak a táp és a hangszórók.

0

Imitome
Imitome picture

Szia!
Meg kell mérni, hogy az átalakító szerinti hangszóró bekötés megegyezik -e a Pioneer fejegység hangszóró kimenetével. Ezután, ha nem kompatibilis az átalakító és vezetékkel van összekötve a Ford oldali és a Pioneer oldali, akkor a vezeték, ha egyáltalán a működtethetőségnek megfelelő helyen van, akkor elvágni a megfelelő szálakat, majd sorkapcsokba fázishelyesen bekötni a Pioneer hangszóró kimeneteit és az átalakító megfelelő bemeneteit, vagy visszavinni az átalakítót, mert nem kompatibilis a Pioneer bekötésével.
 

0

szeki977
szeki977 picture

Szia,most nincs már itt az autó de át fogom mérni,szín szerint amúgy stimmel.
Köszi

0

Imitome
Imitome picture

Szia!
Más probléma elvileg nem lehet, mint a hangszórók bekötése.
Én az átalakítótól mérném a hangszórókat.
Utólag írtad: "Csak egy észrevétel,amikor rádugom a hangszórócsatit a Pioneer fejegységre az autóban akkor halkan hallható hogy picit pattanak a hangszórók."
Akkor valószínű, hogy nem a negatív a hangszórók egyik oldala, viszont valamin átvezet és így valahonnan feszkó kerül a hangszórókra, aminek az egyik pólusa jól van bekötve.
Magyarul nem közös a hangszórók testje. A bemérésnél erre is figyelni kell, hogy nincs-e közös potenciálon a hangszórók valamelyik pólusa.

0

Sponsored links