You are here

RENOVA C/F 24 cirkó igen sűrűn lekapcsol

24 posts / 0 new
Last post
attilacsep
attilacsep picture

Sziasztok!
A saját cirkó berendezésünkkel szenvedek már jó ideje, de most nem boldogulok. 16 éve eddig mindig meg tudtam oldani, de most elakadtam. A jelenség a következő: Elindul, szépen felfűt a radiátorfűtés, majd ahogy eléri, majd kissé meghaladja a beállított hőmérsékletet, leáll a keringetés.  Tovább fűt a rendszer, ilyenkor gyorsan emelkedik a hőmérséklet, aztán a hővédelem lekapcsol. Pl. a beállított radiátor hőfok 60 C fok, és kb. 65-67 foknál lekapcsol.  Ha 70 fokot állítok be, akkor 75-76-nál kapcsol le. Van, hogy fél-egy napig is működik, és csak utána jelentkezik folyamatosan a hiba. Átmenetileg úgy oldottam meg, hogy átkötöttem a keringető szivattyú reléjét, így most sokkal lassabban melegszik a megengedett hőfok fölé, majd lekapcsol, így tudunk azért fűteni. Előfordul, hogy időnként F1-et is kiír, de ritkán.
 Még annyit, hogy a keringető reléjét kapcsoló BC 546-ra sem jön a processzorból nyitó feszültség, amikor leáll a szivattyú. Táp jó, szellőző ventillátor működik, a szellőző nyílás szabad. A gázellátás is jó, mert különben nem menne láng. A hőszenzor (szerintem) jó, mert a hőfokot folyamatosan, jól jelzi. A HMV kifogástalanul működik.
Megköszönök minden segítséget. (esetleg rajzot is a vezérlő panelról).
Köszönettel:
Attila.

Comments
mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Van benne egy hall generátoros vízáramlás érzékelő. Az tiszta, nem koszos, nem szorul, szabadon jár? A kimenete valós adatot ad?

Illetve amire gondolok még, a szivattyú üzemi kondija nem kapac. Szegén? Nem emlékszem pontisan, de olyan 2uF rémlik... 

(Tudom, kicsit ellentmondásos, de az elektronika marhaságokat kapva marhaságokat is csinál...)

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
A moorra is gondoltam, de ha átkötöm a relét, szépen felfűtenek a radiátorok. Figyelem az elmenő meleg vizet és a visszatérőt. Amíg fel nem fűtenek a radiátorok addig rendben van minden. Ahogy a visszatérő ágban levő víz is eléri az elmenő hőmérsékletét, akkor kapcsol le a keringető reléje, ill. ha át van kötve a relé, akkor a túlmelegedés elleni védelem. Elméletileg, ha a két ágban levő hőmérséklet megegyezik, egészen addig kellene a beállított hőfokon üzemelnie, amíg a szobai termosztát le nem kapcsolja a további fűtést. Nem jól gondolom? A teljes felfűtés hideg állapotból kb. fél-egy óra. Ha az áramlásérzékelő nem működne, már az elején  le kellene kapcsolnia. Nem?
Üdvözlettel:
Attila
 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Nem azt mondom,hogy nem megy :) csak azt, hogy akad... És marhaságok jönnek ki...

Viszont ha úgy van, ahogy írod, akkor lehet, hogy inkább a bypass szelep enged át... Nem tökig.. csak picit... Most nincs előttem 100%-ig fejben a kazánod, mert tavasszal láttam ilyet kezem között.. de ebben is kell lenni valaminek, ami ha az előremenőben nagy az ellenállás dugulás, vagy az összes radiátor lezárása miatt, akkor kazánon  belül kényszerleringet... 

Westen/baxi esetben pl típushiba. Addig nincs is gond, amíg hideg a víz. Ha azonban már meleg a visszatérő, nem tudja lehűteni a bypassból jövő vizet. És lekapcsol.

Másik ami lehet, hogy az NTC mögött dugulás van a csőben... Kis mocsolk, vagy vízkő.. leállás előtt n rotyog? Nem kezd korábban egyes pontokon forrni a víz a primer hőcserélőben? Nem rotyog, sistereg a szivattÚ stoppot megelőzően? Arra gondolok, hogy nem modulál.... Hanem teljes gázzal megy, és le akar már modulálni, azt is hiszi, hogy teszi... de nem. És olyan gázszelep van benne, ami nulláig lemegy, majd szivattyút lekapcs, szellőztet, fő szelepet zár . Pihi. Csak épp nem modulál le.. de a szivattyút lekapcsolja már, majd az utószellőztetés alatt ég még természetesen...majd megforr, és a klixon tilt... Ekkor van hibakód.. ha addig nem jut el, akkor meg csak megforr...

Tudom, sok tipp. De hülye hiba...

Annyira elmebeteg a jelenség, hogy szinte biztos, hogy az elektronika rosszul reagál valami szenzor hibára. Elmebaj, hogy fűtéskor lelövi a szivattyút.

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Az egyik tipped helyes volt, A 2,6 uF már csak 1.6 uF volt. Most már (legalábbis hajnal óta) nem melegszik túl, a szivattyú is csendesebb, hogy rátettem ideiglesen egy 1uF-ot pluszba. Már csak az F1 jelenik meg, de resettel újra indul. Ezzel már korábban is kínlódtam, de akkor megszűnt. Visszatérve: nem szokott forrni, rotyogni, csak, ha kb.10%-al több a hőmérséklet, leállt. Úgy tűnik, már "csak" az F1-et kell kinyomozni... Ja! A 2.6uF helyett csak 3uF-osat tudtam szerezni, ez talán nem lesz gond.
Köszönettel.
Attila

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

3uF nem gond, picit jobban melegszik majd a motor, ne engedd el 80 fokig a vizet :)

Sajnos nincs előttem a doksija. És rohangálok. Mi az F1? Ne kelljen keresnem...

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Közben megírták privátban mi az F1..  az égéstér nem retkes? Primer hőcserélő lamellái tiszták? A klixon az égéstéren nem hibás, kontaktos? Diff. Nyomáskapcsoló jó? A csövek, meg a fúvókája is? Mérve a kapcsoló rendes kontaktot ad? Venti lapátokra nincs ráégve a mocsok?

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Minden alkalommal a klixon kapcsol le, túlmelegedés miatt, gondolom. A rendszernek nem úgy kellene működnie, hogy állandóan a beállított hőfokon kellene fűtenie, egészen addig, amíg a termosztát (szobai) le nem állítja a fűtést? Mert ha igen, akkor azt kellene megállapítani, hogy miért nem működik az a funkció, hogy állandóan a beállított hőfoka legyen a víznek. A primer hőcserélő az melyik?
Üdvözlettel:
Attila

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia !
Ha állítod a szobatermosztátot , akkor kapcsol a szoba termosztát ? A vezetéke rendben ? A panelen mérted a záró , nyitó kontaktust ? ...stb .

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a szobai termosztát rendesen kapcsol?

Bálint

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Irreleváns. A cirkó akkor sem állhat le hibakóddal, ha nem kapcsol ki a szobatermosztát. Van kazán maximális vízhőfok beállítás. Ha azt eléri a víz, és a lángmodulációval nem tud lejjebb menni, akkor a főégő lekapcsol,szivattyú megy. Majd ha lecsökkent a vízhőfok, visszakapcsol a főégő.

Van, ahol nincs is lakástermosztát. Csak radiátor szelepek. Ha mind lezár, mert elég meleg van, a cirkó a bypass ágban megy, majd lekapcsol a gazégő, és addig nyugi van, amíg a víz vissza nem hül.

Nem energiahatékony, de társas házakban így megy...

Más: ha a klixon tilt, az oka lényeges. Nincs megfelmegfeleő hőelvonás.koszos hőcserélő, részben eltömődött füstgáz elvezetés, ventilátor hiba, vagy klixon hiba. Esetleg nem megy a lángmoduláció. Más nincs.

Ezt fontos megkeresni, mert lehet belőlle nagy baj..

Többet innen tenni nem lehet, nincs itt a kazán... A kérdezőnek kell kitökölni. Én ha a kazán vészleáll, azonnal használaton kívül helyezném az ok felderítéséig. Mert ha a klixon is feladja, lehet lakástűz, vagy co mérgezés is a vége. Nem farkas kiáltás, hanem seggvédés.

1

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Neked is köszönöm a segítségeket. Átnézem a javaslatokat. Az bonyolítja "kicsit" a dolgot, hogy sajnos időszakosan jelentkezik az F1. Van, hogy órákon keresztül hibátlanul megy a rendszer, és ott ülök mellette sokáig, hiába. Aztán gondol egyet, és leáll F1-el. Ritkán sikerül "elkapnom".
Jelentkezem, ahogy előrébb jutok.
Köszönettel:
Attila

Szia!
Szerintem a klixon jó lehet. Mértem rajta, és mindkét pólusán 230V-ot mértem. Egy gondolat: Mint korábban írtam, több fűtővíz hőmérsékletet is beállítottam és mindig a beállítottnál kicsit nagyobb hőfoknál kapcsol ki a rendszer, és ír ki F1-et. Szerintem nem ez okozhatja... Nyomozok tovább, majd jelentkezem...
Attila
 

0

poczkodi77
poczkodi77 picture
*****

Szia!
Az F1 „lehet” nincs elegendő levegő utánpótlás is! Az, hogy pár fokkal túlfűt a beállított hőfokon teljesen normális, visszafelé is ugyanaz a helyzet (3-4C). Az pedig, hogy nem modulál, valószínű, hogy nem megfelelő értékeket kap vissza a panel. Illetve, a fentiekben taglalták már neked a hibalehetőségeket. (De okozhatja egy vezeték is a kábelkötegben.)

Üdv. Zoltán

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Köszönöm a tanácsot. Megnyugtató, hogy akkor nem a túlmelegedés irányába kell tovább mennem. Három kérdésem volna még: A "modulálás" itt mit jelent? A levegő utánpótlás az égőtér oldaláról (a réseken ) történik, nem? Valamint: a szellőző ventillátor után van valami szűrő, vagy efféle, ami eldugulhat, vagy eltömődhet? Azt eddig még soha nem szedtem szét (16 éve lett fölszerelve a cirkó).
Köszönettel:
Attila

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

16 év takarítâs nélkül!?!?!?!? Atya ég. Évente szét kell szedni... Az a csoda, hogy megy... A hőcserélő lamellái között embertelen retek, mocsok van 16 é  alatt. Egyszerűen nem jut át a forró levegő. A szellőztető ventilátor lapátok tiszta ráégett kokszos mocsokkal forognak, rezonálva, szétverve a csapâgyakat levegő szállítás nem épp... Optimális így. A gázégő ki tudja milyen állapotú. A füstgáz csövekben ki tudja mi van...

Életveszélyes is lehet... 

16 év. Atya ég... Az évente takarítás az nem opció. Az kötelező. Legalább a mocsok kitakarítâsa...

Szűrő nincs.
Lángmoduláció: dupla tekercses gázszelep van benne. Az egyik csak nyit-zár.  A másikat az elektronika PWM-mel vezérli. Tudja állítani a lángméretet, elektronikusan. Vagyis nagyon kell fűteni, nagy láng. Kicsit, kis láng.

Amíg nincs kitakarítva teljesen szétszedve, elmosva minden, ami füstgáz útjában van, felesleges a gittet rágni.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: kéményseprő mikor takarította ki utoljára:?
A kazán nem vízköves?

Bálint

0

attilacsep
attilacsep picture

Sziasztok, Mindigéhes és Bálint!
Hát, igen... A hőcserélőt 2-3 éve cseréltem, mert a régi szétégett. A mostanit nyáron néztem át, nem vízköves. Ha már itt tartunk: szintén két-három éve az utcánkban cserélték a gáz gerincvezetéket, és akkor vagy három-négy hónapig nem volt gázunk, így meleg vízünk sem. Ezért felszereltem egy villanyboylert, amit sorba kötöttem a cirkó HMV rendszerével, így, ha nincs gáz, akkor a boylerből kapunk meleg vizet. Szerencsés megoldás volt, mert addig évenként kellett vízkőteleníteni a cirkó vízrendszerét, azóta egyszer sem, mert teljesen vízkőmentes volt, hála a boylerben lévő katódnak. Idén nyáron a boylert szét kellett szednem, és több kiló vízkövet találtam benne, ezért nem jutott a církóba. Inkább a boyler, mint a cirkó... Új katód, takarítás, de legalább a cirkó meg lett védve... Ajánlom másoknak is, ha van rá lehetőség.
Ezzel együtt köszönöm a tanácsokat, szétszedem a szellőző részt is, és kitakarítom. Érdekes, hogy erre nem találtam utalást a használati utasításban. (Esetleg gyakorlati tanácsotok van?) Annyi van, hogy "ha hiba merül fel... forduljunk szakemberhez..." Eddig gyakorlatilag nem volt rá szükség, meg tudtam oldani józan paraszti ésszel. Mindig tanul az ember...
Köszönettel:
Attila

0

attilacsep
attilacsep picture

Sziasztok!
Nagyon rám ijesztettetek a szellőztető takarításával, ezért ma azzal kezdtem a napot, hogy szétszedtem. Szerencsés vagyok, mert gyakorlatilag tiszta volt a rendszer, halványan kicsi por rakódott le a ventillátorokra és a füstgáz elvezetés útvonalán is. 16 év alatt, nem semmi!. Viszont tegnap reggel óta egyszer sem állt le a rendszer hibajelzéssel, csakis a termosztát ki-be kapcsolásakor. Nem tudom, örüljek-e, vagy várjam, mikor jelentkezik az F1 újra?
Majd meglátjuk...
Köszönettel a segítségekért:
Attila
 

0

poczkodi77
poczkodi77 picture
*****

Szia!
Egy kis segítség mindenkinek ezeknek a régi készülékekhez....

Üdv.
Zoltán

0

Imitome
Imitome picture

Szia!
Ha jól láttam, nem láttam rajzot a hozzászólások között.
Itt találsz:    https://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=43615

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Nagyon köszönöm, de az az igazság, hogy ugyanezt már megkaptam üzenetben egy másik kollégától. Én azonban a 21. ábrán látható Nyák -lap rajzára gondoltam, de az sajnos abban sem szerepel.
ÜdvözletteL.
Attila

0

Imitome
Imitome picture

Szia!
Sajnálom, hogy a hiányzó segítő rajz nem jött össze.
Ha sikerül, esetleg egy szerelő cimborától megpróbálom, ha megvan neki.

Sajnos nincs a cimborának, viszont ő ezekkel szokta megoldani. Igaz nem elektronikai szaki.
https://www.jofogas.hu/budapest/Saunier_Duval_Renova_C24E_es_F24E_vezerlopanel_34847188.htm
 

0

attilacsep
attilacsep picture

Sziasztok!
A legújabb fejlemény: A kémény szétszedése után (szinte por is alig volt benne), és amióta a keringető kondija ki lett cserélve, megy folyamatosan, csak akkor kapcsol le, ha a beállított hőfokot 8-10 fokkal meghaladja a radiátorok hőmérséklete. Ha lehűlt, visszakapcsol, megy tovább. Hibajelzés már nincs napok óta, ettől függetlenül megy a fűtés. Szereztem egy infrás kézi hőmérőt, és az szintén 8-10 fokkal többet mutat a jeladóra célozva, mint amit a cirkó kijelzőjén látni. Valószínűleg a hőmérséklet jeladó "mászott el". Kicserélem, aztán meglátjuk. 
Köszönettel a segítségekért:
Attila

 

0

szistvan
szistvan picture

Sziasztok!
nézd át a forasztásokat a S4565CM 1047 panelon(relék lába)
István
 

File csatolás: 

0

Sponsored links