You are here

Napelem rendszer kiépitése

44 posts / 0 new
Last post
TAKLACO
TAKLACO picture

 Udvozlom a tagokat ,  tavasszal szeretnék egy kb. 3,5 kW-os 1 fázisu inverteres  napelemrendszert kiépiteni és szeretném azon  tagok tagok tanácsát kikérn akik már épitettek hasonlot és van némi tapasztalatuk.
Azért hogy ne keljen nagy áromokkal /keresztmetszetu vezetékekkel/ dolgozni 48V -bol lesz eloállitva a 230 volt.

Az elso kérdésem az volna hogy mit rejt a fekete doboz:
https://panelectron-shop.hu/spl/546296/Tolteskiegyenlito

Szivességeteket elore is koszonom !
                                                                  LACI

Comments
proba
proba picture

Ha igaz amit ír, hogy egyiket tölti a másikból akkor valami vezérelt DC-DC átalakítót  tartalmaz. 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Már építettem balancert:
https://320volt.com/en/balancing-li-ion-li-polymer-batteries-battery-balancing-circuit/
Ha egyformák az akksik, akkor gyakorlatilag mintha ott se lenne, de ha első töltésnél eltérő állapotban vannak (tapasztalat alapján), akkor iszonyúan tud melegedni, mert ha az egyik akksi feltöltött, akkor a tranzisztor a teljes töltő áramot a másikba vezeti, de úgy hogy a kollektor-emitter közt ott a cellafeszültség. Én LI-ionhoz csináltam, ott 4,2V és 1A, vagyis 4,2W disszipált rajta. 12V-os akksinál ez 14,3V 10A-nél már 143W. 

1

uniman
uniman picture
***

A fekete dobozban bizonyára BMS (Battery Management System) áramkörök lapulnak...hasonlók, mint a Li-Ion akkuknál, csak más paraméterekkel.

0

balage
balage picture

Igen olyan, csak itt nem egy-egy cellára vonatkozik hanem egy egész akkumulátorra. Már szedtem szét hasonlót Van benne 2 teljesítmény FET pár passzív alkatrész és egy mikrokontroller.

0

kferi
kferi picture

Szia!

Nem értem miért akarsz szigetüzemet, A visszatáplálással az összes töltés meg akkus gondod elmúlik. Amikor én telepítettem magamnak akkor visszatáplálás mellett döntöttem.

Sok éve tökéletesen működik egy 5 kW-os rendszer nálam.

0

uniman
uniman picture
***

Hello! Ugye, ha az utcátokban áramkimaradás van, akkor nálad sincs villany...hiába süt a nap. sad A szigetüzemű esetében pedig továbbra is van áram...sad
Nem sok előny, de lényeges különbség...
 

1

kferi
kferi picture

Hmmmm. Én el szoktam fogadni mások tanácsát, tapasztalatát.  Lehet okoskodni és szívni tovább. Ez már nem az én problémám.

0

uniman
uniman picture
***

Szia! Én pedig mások kárán okulok...de a havi 5-6 ezres villanyszámlám okán, úgy gondolom még nem érdemes napelemes rendszerbe pénzt "ölnöm". Ezen kívül egy 100 éves parasztház tetejét sem rondítanám el napelemekkel.
Pedig már 25 évvel ezelőtt beszereztem az első napelememet....12V/10W-os táblát.
 smiley
Lakóhelyem külterületén csatolom mekkora megaerőmű üzemel...hamarosan itt ingyen, vagy olcsón kapjuk az áramot...
Ettől függetlenül nem vagyok ellene a haladásnak...
 

File csatolás: 

0

kovi
kovi picture

Szia!
Termőföldre  napeleméreket, tescot stb, építeni... Több mint hiba, bűn...Üdv, kovi

0

balage
balage picture

Egyes számítások azt mutatják hogy amennyiben a CO2 kibocsátást tartjuk szem előtt,akkor egy ilyen bazi nagy területre növényeket ültetnénk , több CO2-t kötnének meg, mint amennyit napelemekkel "megspórolunk".

0

ityvity
ityvity picture
*

Munkám folyamán , sokat autózok és látom a gomba módra szaporodó napelem parkokat , gondolom jobban megéri belefektetni , mint művelni azt a területet és egy érdekes esetet láttam : Birkák legeltek a napelem sorok közt , természetes fűnyíró ! Ötletes , biztos nem gazosodik be a terület , csak hogy a birkák is mint kérődző állatok üveghatású gázokat termelnek , igaz azok a birkák , ha máshol legelnének ugyan az volna az eredmény .

0

uniman
uniman picture
***

Az általam említett farmon is birkák élnek. De a  napelemek alja 1,5 méter magasra került. Most készül az inverter szekrények köré a kerítés, mert már kárt tettek a kábelekben.

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Ha viszont a háztetőre teszed, akkor ez a kijelentés erősen megkérdőjelezhető.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Igaz, de egy atlagos tetön aligha van -optimalisnak mondhato tajolas szerüt nezve- több kapacitasra hely mint mondjuk 10-20KW, szemben a parkok MW-t közelitö leadasaval, de a telepites is költsegesebb lesz a több csatlakozasi pont kiepitese-szerelvenyezese miatt, s megnö a szerviz igeny-költseg is....
Kari

0

ityvity
ityvity picture
*

Szia , Nálam az elmúlt 5 évben csak egyszer volt 1 óra kimaradás egy nyári zivatar után , ki lehetett bírni és egyéb okok híján nem építenék szigetüzemű napaelemet .

2

uniman
uniman picture
***

Máshol rosszabb is lehet a helyzet...de a "függetlenség", meg a "hálózatra visszatáplálás bekötés" költségei, meg ügyintézés hossza sem elhanyagolandó. 
Szlovákiában, meg ha jól olvastam, úgy fél év körül van...
Meg az is bosszantó, hogy megtermelt áramért az e-művek harmadát-negyedét fizetik ki neked, mint amennyiért visszakapod tőlük...bár ez a számolás nekem nem "tiszta"... De tudjuk, hogy a villanyszámlánk töredéke az áramdíj...
Meg aztán a megtérülésük is kétséges... Több éve 40 milláért megvalósult 28kW-os rendszert figyelem a környezetemben...az évi villanyszámla ugyan 50 ezerre csökkent másfél millióról, de mikorra lenne nullszaldós a rendszer? Szerencsére tetemes pályázati támogatással valósult meg, így talán mire lerohadt az egész, pont összejöhet a "nullszaldó". Persze ez közületi megvalósítás...magánemberbek, ezt az adózott pénzéből megvalósítani, csak pénzkidobás. Persze, cégeknek az adóhivatal elöl "elcsent" összegekből, már más a leányzó fekvése....smiley
Persze ez csak szigorúan az én "egyedi" véleményem...indecision

3

ityvity
ityvity picture
*

Szűk környezetben tavaly épült egy házi napelem rendszer klímás fűtéssel és nem egész 3 mil. forint let a vége és a számítás szerint tejesen kiváltja a villany és fűtés számlája mi eddig 360 e volt , tehát 8 -9 év körüli megtérülés , és utána termel hasznot , ha időközben nem kell rá költeni .
Hasznot úgy kell érteni hogy a rezsi e része közelíti a zérót , mert energia eladásban ilyen kis teljesítménynél nem szabad gondolkodni mert túl bonyolult és inkább a nullás fogyasztásra kell törekedni .

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Egy időben sokat olvastam az index fórum napelemes topikját. A legmacerásabb rész az a hálózat átkapcsolása. Ott még véletlen sem fordulhat elő, hogy az invertered kimenete kijusson a hálózatra, ha épp nincs hálózati feszültség, le ne dobja az oszlopról a szerelőt. Vagyis jóformán csak mágneskapcsoló jöhet szóba.
Ami még macerás, hogy egy 3,5kW-os inverternek 24V-ból 145A kell, ha épp csúcsra járatod, 

De ha már van megfelelő teljesítményű inverter, akkor lehetne olyan rendszert építeni, amit nem kell kapcsolgatni mert a lakás mindig az inverterről megy, és ha épp nem süt a nap, akkor a hálózat tölti az akksit.  Igaz, így a hálózat használata veszteséggel jár, de azt megspórolod azon, amit nyersz anapból 
Ha van felesleges napelem kapacitás, azzal lehet bojlerbe vizet melegíteni.
 

File csatolás: 

0

balage
balage picture

Pontosan. Ez a Powerwall rendszer. Annyi kiegészítéssel, hogy nap hiányában a hálózati töltés vezérelt(régi nevén éjszakai áramról)megy. Ez is csökkenti a költségeket. Itt van egy angol nyelvű bemutató róla.

0

Jaca
Jaca picture
****

A fenti rajzom inkább egy házi kivitelezés. Egy dolog hiányzik róla, a vezérlő, ami eldönti, honnan legyen töltve az akku. A hátránya, hogy ha nincs napsütés, akkor az inverter és a töltés veszteségeivel többet fogyaszt a hálózatból. Az előnye, hogy nem hat vissza a hálózatra, nem kell rá engedély, én nincs kockázat, hogy az átkapcsoló hibájából egy feszültségmentes hálózatra visszatáplálna.

0

balage
balage picture

Helló! Az ólmos akkukat felejtsd el. A töltéskiegyenlítő nem megoldás. hisz csak komplett sorba kötött akkuk töltéskiegyenlítését oldja meg. De az akkuk ugyebár több cellából állnak, az egyedi cellák töltésének kiegyenlítését nem lehet megoldani.Tehát 4-5 év és az ólmos akkukat ugyan úgy kidobhatod. Ilyen sziget üzemmódra tanulmányozd az úgynevezett powerwall eszközöket.

0

TAKLACO
TAKLACO picture

Hello !
 Utánna néztem a powerwall rendszernek még az árát sem tudjuk , beszerezhetoségérol nem is beszélve.Szerintem ez a jovo zenéje...

Udv.: Laci

 

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Kérdés:
Hogy akarod hasznàlni? Áramszolgáltatóval egyeztetve, vagy egy adott berendezés üzemeltetésère.
Nem mindegy. Màs az eljàràs mind a két esetben.

Kalex

0

TAKLACO
TAKLACO picture

Visszatáplállás a hállozatra nem lesz de , ha nem birja eloállitani a 230 voltot akkurol akkor SSR-el visszakapcsol a bejovo hállozatra , vagyis a napelemmel eloállitott energia elonyt élvez - ez választhato funkcio.

http://www.velko.sk/index.php?id_product=29652&controller=product

Udv.: Laci
 

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Ezt ne vedd meg!
Akku specifikusat vegyél!

0

cssztivi
cssztivi picture

Szia.
Egyszerű.
Rákatt a részletekre,és ott le van írva.

0

TAKLACO
TAKLACO picture

Hello !
     Rákatt a részletekre és csak tippelni tudok: dioda , kanthal ellenállas drot , ha nem bonyolult akkor megépiteném...vagyis kapcsolási rajzra gondoltam...

Udv: Laci 

0

Atis57
Atis57 picture

Szia!
 Az ólmos akkuhoz való erre a célra szolgál. A két akku fesz egyenletes marad végig --a felesleg hővé alakul.
A kapcsolása elég "Ősi "  kb ilyen van benne , persze kinai alkatrészekből.
A középkivezetésnél van egy ellenállás , persze 2-5W (házilag 6v 35W  izzó?
 

1

rikko
rikko picture

Én építettem 2 szigetüzemű rendszert magamnak, egyik 12V, másik 24. A 24-esbe, HA01-es töltésvezérlőt (ebay-en kb 5-6000Ft) használok, kb 3 éve. Eddig teszi a dolgát. Természetesen sima autóakkut használok, mindkét rendszerbe. A 12V-os rendszert 7 éve raktam össze, és akkut még nem kellett cserélnem (mondjuk az csak annyit csinál, hogy ellátja egy kültéri pince világítását, mert ott  áram nincs:) ). 

A 3.5KW-os rendszered az kb 14 panel lenne, ami egy elég komoly befektetés, és mivel akkut is kell majd cserélni (optimista becsléssel mondjuk) 10 évente, lehet hogy jobban megérné a visszatáplálás, mert a papírokat viszont csak egyszer kell kifizetni.

1

uniman
uniman picture
***

Rikko: Az inverter ára kb. 500 euro...Taklaco Szlovákiában él, az ottani előírásokat mi annyira nem ismerhetjük.

Kalex: A szigetüzemű rendszer kiépítéséhez (Magyarországon) kell valamilyen "elműves"=hatósági engedély?  "Suba alatt" nem lehetséges megvalósítani?

Taklaco: Minek akarsz te a réz árán spórolni? A vékonyabb drót tűzveszélyes is lehet !!! A napelemes rendszerek max.100V / max. 100 ampert szolgáltathatnak az invertereknek. A te inverteredbe is min. 60V-ot be kell "betolnod a napelemek irányából". Az akkuba meg akár 60 amper is csordogálhat.
Remélhetőleg az akkuk az inverter (nem "transzverter") közelében lesznek elhelyezve...a napelemek helye pedig adott.

Üdv.: Uniman

File csatolás: 

0

vision61
vision61 picture

Szia!

A napelemes rendszerek max.100V / max. 100 ampert szolgáltathatnak az invertereknek.

Ennél a konkrét típusnál lehet hogy ez a maximum, de amiket eddig én ismerősöknél láttam felszerelve (Fronius, SolarEdge) azok DC bemenő feszültsége 300 V fölötti. Mindegyik hivatalosan telepített, visszatáplálós rendszer.

0

rikko
rikko picture

Igen én is csak olyat láttam, ahol csak sorba kötötték a panelokat. És mellesleg tűzvédelmi szempontból kell rá kapcsoló az ingatlan bejárata közelében (feliratozva), mert ugye a tőzoltóbá, nem szereti a 300-400V-os feszültségeket még akkor se ha DC:D. Ez akkor is kell, ha te csinálod a saját házadra. 

0

Jaca
Jaca picture
****

Hali!

Tűzvédelmi kapcsoló csak akkor kell rá, ha 5(?) méternél hoszabb a DC kábel. Ha hátul a sufnira van feltéve a napelem, akkor nem kell az ingatlan bejáratáig kivezetékelni. 

0

TAKLACO
TAKLACO picture

HELLO !

  Koszonom a konstruktiv hozzászollásodat , figyelembe veszem majd az épitésnél.

Udv.: Laci
 

0

Kari
Kari picture
*****

Hallo!
Nomeg a földelest & villamvedelmet se feledjük el!
Kari

0

uniman
uniman picture
***

Bocsi, az valóban arra a típusra vonatkozik, amit nézegetek (Growatt), az: "160V – 1000V MPPT Input Range", a biztik 100A/1000VDC...

0

balage
balage picture

A munkahelyemen nemrég javítottunk egy 10kW-os Growatt-ot. Az 300V-nál éledt fel, és úgy 160V-nál kapcsolt le.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

A szigetüzeműhöz nem kell áramszolgáltatói hozzájárulás. Egy adott teljesítményhatárig bejelentési kötelezettség sincs (50kW). E fölött, mér kiserőműnek számít. Mindegy hogy nap, szél, vagy víz. Szükséges a hatósági eljárás.
Amennyiben rácsatlakozol a hálózatra, akkor minden esetben kell az áramszolgáltatóval való egyeztetés.

Kalex

1

TAKLACO
TAKLACO picture

Udvozollek Uniman !
   én nem akarok a drot vastagságán sporolni csak azt jegyeztem meg hogy , ha nagyobb akku /napelem/ feszultséggel dolgozunk akkor kisebb keresztmetszetu vezetk szukséges nem mindegy hogy 12V-bol 230V / 3500W vagy 48V-bol  230V/3500W. Koszi a fotot , feltolthetnéd a használati utasitást is mivel nem sikerult megtalálnom a neten... :-)

Udv.:Laci
 

0

uniman
uniman picture
***

Innen letöltheted te is...további infók neked.

0

TAKLACO
TAKLACO picture

Hello !
 Elosszor én is 24 voltos rendszerben gondolkoztam , toltésvezérlo , AGM akumulatorok , kulon transzverter , ide-oda /4 ms alatt/   kapcsolgato automatika, leszámitva az akumulatorokat ebbe minden benne van:

http://www.velko.sk/index.php?id_product=29652&controller=product

 

0

rikko
rikko picture

Ez így van. Amúgy mibe kerül egy ilyen? 
Mert akkor a rendszerből gondolom a panelok a legdrágábbak Azt még akár fel is használhatod, ha később még is vissza akarnál táplálni (bár oda sorba kell kötni ha jól emlékszem).
Viszont, ha ez ott van mint egy olyan inverter amit elfogad az áramszolgáltató, akkor én inkább azt választanám. Nyilván, ha ez lényegesen olcsóbb akkor meg ezt:D. Amúgy én 72Ah-s akkukat használok, ha utána járok akkor most az áruk kb 20 körül mozog, és abból kell minimum 4, ha 10 évre nézed, akkor kb évi 8-10 ropi a kopása. Viszont lehet, hogy a papírozás kevesebb, mint 80, az inverter meg nem biztos, hogy sokkal drágább.
Amúgy ha e mellett döntetsz engem nagyon érdekelne, hogy hogy szuperál.

0

Sponsored links