You are here

Egy kis segitséget kérnék szépen: Hogyan tudok leosztani frekvenciát CD4024 IC -vel, 6mHz böl 76kHz -re?

84 posts / 0 new
Last post
dddemeter
dddemeter picture

Üdvözletem Mindenkinek. Legyetek szivesek segitsetek ha tudtok .Napok óta kinlodok az alábbi kapcsolással , de sehogysem  tudom ugy beáállitani a CD4024 IC osztásarányát  hogy a 6MHz  -jelet leosszam 76KHz.re.Probálkoztam többféle gyártmányu ic vel de ugyanaz a helyzet,Szerintem valami nem jol van rajzolva a rajzon,már sikerült kinyirnom két ic -t még van egy müködö példány , nem szeretném kisérletezéssel ezt  is kinyirni.Ha valaki meg tudná mondani  hogyan kössem be a diodákat  hogy megfelelö legyen az osztásarány mert már nem birom  idegekkel sem ....elöre is köszönök minden segitö szándékot üdvözlettel  dddemeter,

File attachment: 
Comments
dddemeter
dddemeter picture

Üdv Mindenkinek, Egy kicsit elöbbre léptem a probléma megoldásával  , A kimeneti a jelet a 3 -as lábrol veszem le, .a 2..6.9.11 lábakra kerültek diodák a 12 lábrol  levettem a diodát  igy a kimeneten 75.95 khz et sikerült elérnem .Az utána következö 4013 1-es és 2-es lábán szép négyszögjel van kb10 volt amplitudoval a frekvencia 37.99 és 38.00 közt" váltakozik" . a további osztás során a 4013 12 lábán 18.99 khz van ha jol emlékszem mert most nem vagyok a kapcsolás mellett....szoval kezd alakulni a dolog annyit észrevettem hogy a két kondenzátor berakása után a kimeneti jel javult nincsen benne annyi "krix-krax a talpánál mint ezek nélkül , Majd ha sikerül egy értékelhetö képet csinálnom akkor teszek fel a jelröl  képet. A kvarc oszcillátor frekvenciáját a 4001 -es ic 11-lábán mértem gondolom nem huzta el a frekvenciát a mérés , a kvarcoszciillátor által elöállitott frekvencia 6.002MHz. , 6.004Mhz el jönne ki a pontos frekvencia....Megprobálkozok egy kcsit fentebb csalni vagy pedig van még más 6 megás kavicsom ,hátha valamelyikkel egy kicsit fentebb tudnám csalni  a frekvenciáját....egyelöre enyire haladtam .üdv dddemeter.

0

gbenyov
gbenyov picture

Hello!
A kapcsolás hibátlan.
A diódák bekötésével, a CD4024 79-es freki osztónak használva működik.
Láthatod te is: 64+8+4+2+1=79.
A kimenete valóban egy keskeny 76kHz-es impulzus, ez OK!
Ezt viszont az utána kapcsolt /2-es osztó pontos 38kHz-es négyszögjellé alakítja, ezt kell a sztereo kódernek beadni.
Ha vissza szorzod a 76kHz-et 79-el, akkor 6004kHz-en kell működnie a quarz oszcillátornak.
Ezt kell beállítanod a 6000kHz-es quarz-al sorbakötött kondival. Lehetne ez egy trimmerkondi is, mert a kimeneti 38000Hz-nek PONTOSNAK KELL lennie. 
A sok inverter bekötése a CD 4024 előtt tulajdonképpen felesleges luxus.

0

balage
balage picture

Helló! A 6MHz-es kvarcot sosem fogod elhangolni 4 kHz-el.De mind1 is, mert utána jön a következő probléma hogy a 19kHz-nek 100% pontosan fázisban kell lenni a segédvivő 38kHz-el. A 741-es szinuszosító szerű ák. valószínű komoly fázistolást eredményez. Erre nem látok semmilyen kompenzációt.Bár a kapcsolás többi részét nem ismerjük.

0

gbenyov
gbenyov picture

Szia balage !
Az én tapasztalatom az, hogy a kvarccal sorbakötött KISÉRTÉKŰ kondival 1 ezreléket  - felfelé! - mindig el tudtam hangolni. Nyilván kvarctól függ az eredmény. De általában ez így történt. A  felhúzás addig folytatható egyre kisebb kondival, amíg az oszci rezgése le nem áll! Az 1 ezrelék "felfelé"=6006kHz lenne.
A második dologban teljesen igazad van. A 79-es osztó bemenetén abszolút pontos 6004 kHz-nek KELL lennie. A 6004 kHz-et lehet csak pontosan mérni egyszerű frekimérővel, míg a 38kHz-es négyszögjel frekvencia pontosságát nehezebb.
 
Vegyük figyelembe, hogy ezt elméletileg pontosan kell tartani! De mennyire is?
Mit is írnak? Idézem az ETSI szabvány a sztereo számára használt multiplex jelek frekvencia pontosságáról írtakat:
7.3.1.1.2.1 Subcarrier frequency The subcarrier frequency is 76 kHz, locked in phase to the fourth harmonics of pilot tone in the case of stereophonic sound. The frequency tolerance shall be within 76 kHz ± 7,6 Hz (0,01 %) and the phase difference shall not exceed ±5 degrees for the phase of pilot tone.

Ez lefordítva annyit jelent, hogy az alaposzcillátornak 6003.3996kHz és 6004.6004kHz közé KELL esnie! ((7.6/76000+/-1)*6004)

2

balage
balage picture

Lehet. Én viszont szeretem a pontosságot azért állítottam elő 4046 PLL-el 114kHz-et ebből számomra szükséges 19kHz pilot, a 38kHz DSB segédvivő, az 57kHz RDS vivő könnyedén előállt. A fázishibának igazán a vevő oldalon következménye: a stereo kép a mono felé tolódik.

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia,Itt van a kapcsolás többi része is , Azért döntöttem ezen kapcsolás mellett mert egyrészt megvolt hozzá minden alkatrészem , másrészt pedig azt hallottam hogy ezt már megépitették mások is és elfogadhatoan müködik is. Viszont az a gyanus nekem hogy az általam eröltetett 6 MHZ verzioju került e megépitésre vagy az eredeti kapcsolás a  19MHZ-es  kvarcal....Nem tudom hogy mennyire tudom majd elhangolni a kristály frekvenciát de meg kell probálnom  mert sikerült megközelitenem  még jobban a helyes  osztásarányt , viszont igaza van az itt fentebb hozzászolonak  az oszcillátor frekvenciája nekem 6.002MHZ és ahhoz hogy 79 -es osztással nagyon pontos legyen 6.004MHZ Oszcillátor frekvenciára van szükségem, üdv dddemeter.

File csatolás: 

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia Ugy érted hogy a topkinyotoban használt kapcsolási elrendezés hibátlan? mert a gyakorlatban  nem sikerült azt az osztást elérnem azzal a dioda kombinácioval ami kellene .vagyis a 79 -es osztást... BAT43  tipusu diodákat használok,  te megépitetted a gyakorlatban ? mert nekem  nem akar ez az osztásarány megvalosulni a gyakorlatban ezzel a dioda elrendezéssel  sehogy sem ami az indito topikban van.Holnap megmérem mégegyszer a megmérem a kvarc oszcilátor frekvenciáját is üdv dddemeter.

0

proba
proba picture

Amit még kihagytam, az elektronika néha olyan, mint Schrödinger macskája, ha megfigyeled mást csinál mint nélküle. ( pl egy oszcillátort a szkópzsinór simán elhangol, esetleg beindít ) Így ha biztosra akarsz menni, egyszerre kell az oszcillátoron és a kimeneten mérni. Volt már hogy ez legeltetett sokáig.   

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ha nem jutsz dűlőre, elküldöm amit építettem.  SOIC-DIL átalakítón van, 4 vékony vezetékkel beépíthető a helyére (bár táp nélkül is működik, úgyhogy 3 láb elég neki laugh ) A BAT43-nak jónak kell lennie. 
Egy kísérlet: először a 12-es, aztán a 11-es, végül mindkét lábra tegyél diódát, a többire nem, és nézd meg a kijövő frekvenciát, mit mutat.
Ha a 12-es van csak bekötve, 6MHz lesz a kimeneten is, ha a 11-est, akkor 3MHz, ha mindkettőt, akkor 2MHz.

0

balage
balage picture

Helló! Még annak idején a nem számítógépes korban terveztem,gyártottam egy 10W-os RDS-es FM adót,4Mhz-ből programozható osztókkal egy PLL-el minden szükséges segédvivő pontos frekivel, és fázissal könnyedén előállítható.A carrier generátora így néz ki :

File csatolás: 

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia  balage , Köszönöm a rajzot elmentettem  igaz elég halvÁny  de még jol johet ha ezzel nem tudok sikerre jutni  . nem szeretném ujra elölröl kezdeni az egészet megmondom öszintén.. de azért sosem lehet tudni. mindenképp köszi .. üdv dddemeter.

0

balage
balage picture

Hát igen, kissé meghalványult a ceruzarajz az évtizedek alatt. Szétkaptam a készüléket, már évek óta nem volt bekapcsolva, kissé beporosodott az is. Utoljára 2005-ben szedtem szét mikor egy , már modern ( nem kézzel gyártott) RDS encoder került bele. Ja, és a te problémádat szerintem egyetlen IC-vel, egy PIC-el és egy rövid programmal meg lehet oldani.

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia gratula  profi gépet alkottál szerimtem  .. köszönöm hogy megmutattad...... én ilyenröl  még álmadozni sem merek ...csak az alap funkciokat akarom megvalositani valahogy
üdv dddemeter.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a kvarc frekvenciát pár pF-től 10-20 pf ig néhány százalékkal a pontos beállításhoz el tudod hangolni

Bálint

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Megépítettem, működik, 79-celoszt.
Az IC táplábain legyen közvetlenül egy 100nF, és a kimenetet az IC 4-es lábáról vedd le! A RESET lábra érdemes egy 47-100pF-es kondit tenni, de működik nélküle is.

File csatolás: 

0

dddemeter
dddemeter picture

Üdv Jaca. hát végre egy örömhir ,már kezdtem elveszteni a reményt ,. Az eredeti rajz szerint visszakötöttem  és tettem 1 nanos kondit   a resetre ugy ahogy a rajzon mutattad , de ez igy nem jött be a 4013 nem tudott mit kezdeni az igy kapott 547 khz es jellel-Viszont ahogy a 4024 lábain kezdetem méregetni a frekvenciákat , észrevettem hogy a 4 es kivezetésen van a legalacsonyabb freki 78.15 khz et mértem az eredeti dioda állásokban a négyes lábon.....6 megahercböl indulva . Te milyen indulo frekvenciát használtál? tustént nekilátok ujra a modositásoknak  remélem immár összejön valahogy , viszont lehet valami szürésel is mert a 14, lábon is tudtam mérni valami instabil jelet addig ameddig nem tettem rá a kondit a resetre, üdv dddemeter.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Hanggenerátorról több frekvencián is próbáltam, természetesen 6MHz-en is.
Azóta rájöttem, az 1nF a reseten sok, 100pF elég. Viszont ahogy az eredeti kapcsolásban ahogy tovább viszik a jelet a reset vonalról, az nagyon bizonytalan. 5V-is tápnál alig 2V-os impulzus, és mindössze 12ns, ami 100pF-os kondenzátorral 60ns-ra nőtt. A 3-as lábon viszont nagyon szép határozott négyszögjel van, és ott a 76kHz. A diódák a 3, 6, 9, 11,12-es lábra vannak kötve.
Üdv: Jácint

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia  akkor  a hármasrol veszem le a jelet  ugy ahogy a rajzon jelölted  remélem ezuttal nekem is sikerül nagyon köszönöm a joindulatodat és a segitségedet még akkor is ha nekem mégsem jönne össze...12 voltrol járatom a többi ic is remélem ez nem zavarja meg a müködését. üdv dddemeter.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ezen a frekvencián 10 V tápfeszültség kell!
Adatlap 4. oldal

Bálint

File csatolás: 

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia Bálint .Nem vettem észre hogy nagyon érzékeny lenne a tápfeszültségre  mert például amikor egyszer találtam egy olyan dioda állást ahol  a végeredmény 15 khz körül volt akkor probálkoztam változtatni a táp feszültséget , felmentem  12.5 voltig 8 volt tol indulva de a frekvencia stabil maradt mindössze csak annyi történt hogy az generált jel amplitudoja növekedett  legalábbis oszciloszkopon igy láttam ,a frekvenci stabilnak tünt.8 volt alá nem mentem mert ez alatt már a 6 megherces oszcilátornak is csökkeni kezdett a frekvenciája. üdv dddemeter.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: lehet, hogy ezen a frekvencián már elég a 8V
A szükséges reset impulzus szélessége is csökken a táp emelésével
(4. oldal az adatlapon)

                                                                                    középérték
 CL Maximum Input Pulse Frequency VDD = 5V         5 MHz
                                                            VDD = 10V      12 MHz
                                                            VDD = 15V       15 MHz

tPHL Reset Propagation Delay Time VDD = 5V           350 ns
                                                           VDD = 10V         125 ns
                                                           VDD = 15V         100 ns

tWH Reset Minimum Pulse Width     VDD = 5V            350 ns
                                                          VDD = 10V          125 ns
                                                          VDD = 15V          100 ns

Bálint

 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

3v-on 15MHz-es bemenő órajelnél még vígan oszt.
2V alatt már bizonytalan :)
Texas Instruments  HC4040

És azon röhögök, hogy táp se kell neki, elég az órajel, 4V-os négyszögjelnél már működik.

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia , Szoval azt mondod hogy ne adjak tápot neki???

0

dddemeter
dddemeter picture

Sziasztok .. Nos bekötöttem ugy ahogy javasolta Jaca és hát talán egy kicsit örülhetek  mert megközelitettem a 76 kilohercet , de sajnos nekem nem az az eredmény jött ki ami neked ugyanis a 3.as lábon 76.92 kilohercet mértem stabilan . Probáltam megkukkantani a jelformát de én nem négyszög jelet láttam ,hanem valami nagyon keskeny impulzus  szerü alakot,lehet nem elég gyors az oszciloszkopom s azért lehet ez?.... csak 25 megaherces lehet .. A frekvenciát csak egy UT61E tipusu multiméterrel  tudtam mérni mert a frekvenciaméröm cserbenhagyott nem sokkal azelött mielött ennek a projektnek nekifogtam volna.A müszer adatlapja szerint 220 mhz ig tud mérni frekvenciát 0.01pontossággal ,,,, de hogy igaz e vagy sem....ki tudhatja..... mindenesetre ráforrasztottam egy 100 nanos kondenzátort a méröcsucs végére s azzal méregettem..... szegény ember vizzel föz na. holnap visszarakom a 4013 ic-t is és valamivel rávezetem a jelet mert modifikálnom kell a bekötéseket  a panelon   kiváncsi leszek mit produkál majd a 4013 . as . Ha  muszáj lessz akkor kiprobálom Bálint javaslatát hogy egy kicsit elhuzzam a kvarc frekvenciáját  ..de én ugy emlékszem hogy ez a stabilitás rovására megy majd  mert egyszer kisérleteztem ilyesmivel , de minnél jobban eltértem az eredeti frekvenciátol  ugy emlékszem annál jobban romlott a freki stabilitása...Most valami modon azt kellene megállapitsam hogy a a frekvencia  jo e vagy pedig a muszer nem mér pontosan....  na de majd holnap folytatom a küzdelmet.  ha jol mér a müszerem akkor nekem 78 al oszt azér jon ki a 76.92 khz....hm hm,,,,, Mindenképpen köszönöm Mindnyájatoknak a tanácsokat és az eddigi sok segitséget  üdv dddemeter.

0

kattila-1
kattila-1 picture

Szia, az, hogy a kézi multiméter nem mér pontosan 76 kHz-et nem meglepő. Általában periódusidőt mérnek és abból számítják ki a frekvenciát, amely a frekvencia növelésével egyre pontatlanabb. Biztos, hogy a multiméter 220 Mhz-ig mér, nem pedig csak 220 kHz-ig? A 3-as lábon kb. 18%-os kitöltésű tényezőjű négyszögjelet kell kapni.

0

dddemeter
dddemeter picture

Sziasztok.felélesztem a frekvencia mérömet és kiderült hogy jol mér a multiméterem, mindkét müszer pontosan ugyanazt a frekvenciát mutatta. Szoval akárhogy filozok nekem nem 79 el oszt hanem 78 al ....lehet nem ugyanaz a müködése mint a 4040 .esnek???ugy látszik még keserves az utam a sikerig  tovább kell variálnom a lábakkal...hha egyel el tudnám tolni az osztást akkor máris prima lenne....üdv dddemeter. A 4013 3 as lábára kellett tegyek még egy 1 k ellenállást  mert feszültség nélkül nem akart müködni. sajnos jobb képek nem sikerültek......üdv dddemeter,

0

proba
proba picture

Várj, ha egy kapcsolásnál nem működik a matematika, akkor, nem a korrekciót kell keresni, hanem a hibát. ( és nem dióda kötés hiba van , vagy valamit nagyon benézel. és elkötés van ) 
Ha  6 Mhz-es órajelnél rövidebb idejű a tüske a kimeneten, akkor ott komoly baj van, 15/64 kitöltésű négyszögjelnek kell lennie, lásd a belinkelt oszcillogram szerű kép.7. csatorna  ( 64 impulzusig alacsony, utána a maradék időben magas). Kaparékokat mérhetsz, kondikkal szűrheted ( osztott jelként soha nem jelenhet meg olyan rövid impulzus) ,de csak magad szívatod.   
Másik hozzászólásom, a 6Mhz kvarcot el lehet hangolni valóban max pár száz Hz-val de az neked semmiképpen nem érdemi javulás.  (200/79= 2hz hurrá)  Véleményem ha valaki megépítette 6Mhz kvarccal, legyen vele boldog, én a korrektebb egyszerűbb, stabilabb 1.216Mhz-s kvarcot választanám. Főleg ennyi szenvedés után. 
 

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia proba.Tökéletesen egyetértek azzal amit mondassz , és meggyöztél hogy ezzel a kvarcal jobban járnék de:Egyrészt nem Magyarországrol vagyok igy nem tudok a Lomex böl rendelni , másrészt utánanéztem és itt nálunk nem találtam még online üzletekben sem az interneten ilyen frekvenciáju kristályt ,ezért marad a kinlodás azokkal az alkatrészekkel amelyek elérhetöek számomra. üdv dddemeter,

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ne add fel! A két IC ugyanaz, csak a 4040-nek több a kimenete.
Vedd le a diódát a 12-es lábról. Ha nem változik semmi, akkor keress egy gyorsabb diódát. Kapcsolóüzemű tápok shottky egyenirányítódiódái már jók lehetnek. Vagy bármilyen nagyfrekis dióda tunerből. A 12-es lábon még 3MHz van, annak át kell jutnia a diódán.

 

File csatolás: 

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia ,220 Mhz et ir a  müszer dokumentáciojában   6 mhz-et  szépen megmérte ..nagyon keskeny .. impulzust láttam itt ,,,négyszüg alaku  de nagyon vékony  impulzus szerü.....a 3 as lábrol vettem le a jelet

File csatolás: 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A diódák a 3, 6, 9, 11,12-es lábra vannak kötve? A 3-as lábon 13usec szélességű négyszögjelnek kell kijönnie, ahogy a képen látható a channel7-nél:
https://elektrotanya.com/sites/default/files/comment/2020/02/oszto4.jpg
A képen láthatod  Q1, Q2, Q3...Q7 jelalakjaut, a legfelső a bejövő órajel. 
Az IC táplábai közé alulról a nyákra tegyél mindenképp 100nF-ot! 
Kísérlet gyanánt tegyél a bemenetére egy kisebb frekijű oszcillátort. Sima RC oszcillátor valami inertáló kapuból, állítható frekivel, ha 7900Hz-re állítod, akkor 100Hz-et kell kapj a kimeneten.
Ha alacsony frekvencián jól űködik, akkor magas frekin is jól fog osztani.

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia köszi. az oszciloszkopon ugy 13 mikrosecundumos periodusu jelt láttam  igaz csak analog de olyasmi  mint amit te mondasz igen a diodák a 3-6-9-11-12 lábakra vannak kötve,14 es a tápláb  erre és a testre tettem 100 nanos kondit . resetre pedig 100 pikost.de holnap berakom a 4013  -at és az is oszt még kétfele ha ott ok lessz akkor nincs baj és még kétfelé elosztja jelet  igy 19khz et már csak meg tudom mérni valahogy üdv  és köszönöm szép estét dddemeter .

0

iparos
iparos picture

Ezt próbáltad már?

1

dddemeter
dddemeter picture

Szia iparos...egy  kicsit késön jelzek vissza ,ne haragudj  de ugy tünik neked lett igazad mégis , én  megprobáltam már egyszer a javaslatodra ezt a dioda.láb kombináciot de nem azt a frekvenciát kaptam amit kellett volna most igy utolag kiderült hogy nem arrol a lábrol kellett volna levegyem a jelet amelyik a rajzon szerepel , mindenképpen köszönöm a segitségedet üdv Dénes.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ez lesz a helyes bekötés, ls a helyes lábszámozás! 

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Szerintem ez így 158-at oszt!
12 láb -> 2^1 => 2
11 láb -> 2^2 => 4
9 láb -> 2^3 => 8
6 láb -> 2^4 => 16
3 láb -> 2^7 => 128

Összesen 158. A kimenő freki 37,97kHz lesz.

Üdv.

0

proba
proba picture

Ott hibázol, hogy a teljes sorozatot veszed alapul, A 3. lábon 64 impulzus után lesz magas és a többin is az osztásszámnak a felénél vált szintet. Mikor mind magas lesz, akkor törlődik a lánc. tehát mindenképpen 128. impulzus előtt. 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
600kHz-ről járattam, mert ott stabilabban számol:

File csatolás: 

0

Jaca
Jaca picture
****

Megépítettem a kapcsolást, ráraktam analizerre, és ez 39-cel oszt!

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia.Milyen dioda kombinácioval érted el ezt?

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ami a rajzodon van!

A helyes kombináció: 4-5-6-7-es lábakra kell!

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia a  7 lábra hogyan tettél diodát az nem a test?

0

Jaca
Jaca picture
****

Bocs, én CD4040-el játszottam.
Q2, Q3, Q4, Q7
A Q7 a kimenet.
De holnap megpróbálom összehozni a 79-es osztást neked.

0

proba
proba picture

Logikailag 79-et kellene osztani a rajz szerinti diódakombinációval a dddemeter által belinkelt kapcsolásnak is. Szerintem a hiba másutt keresendő. Ezért írtam, elléptetve 80-90 lépést szépen lassan, és mindent ellenőrizve, kiderülne, a megépítés a hibás, vagy csak a zavarszűrésre, szintekre, avagy a frekvenciára érzékeny. Nagy valószínűséggel nem a diódák kimenethez rendelése rossz. 

0

Jaca
Jaca picture
****

Az biztosan nem annyit oszt, mert alacsony frekvencián (600kHz) is kipróbáltam, logikai analizátorra téve. Holnap délután tudom folytatni a kísérletezést.

0

Jaca
Jaca picture
****

Összeraktam a kapcsolást, a reset impulzus olyan keskeny tüske, hogy alig bír rászinkronizálni a szkóo.

0

kattila-1
kattila-1 picture

Szia, közvetlenül a 3-as lábról (Q7) vedd le a 76 kHz-es jelet, ne a „RESET”-ről.

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia . Köszönöm az észrevételedet  rámértem a 3 as lábra és itt 39.08 khz jelet találtam lehet ha változnak a lábakon a dioda poziciok akkor csak jo lessz ....   egyre inkább ugy érzem hogy ezt a kapcsolást igy ebben a formában valaki csak fejben " épitette meg " és a gyakorlati tesztelést arra hagyta aki majd esetleg veszi a fáradságot és megépiti  /kiprobálja ,,,mindenképp köszönöm a segitséget üdv dddemeter.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Dénes ! Jó hogy most tudtam meg hogy mi fáj.Logikai csatolásal van a baj,az L-szint nem elég kicsi.Rajzoltam egy erösitöt amely nem vált fázist és biztositja a H-L szinteket.A BC  tranz.B-E közé esetleg kér egy nagyobb értékü ellenálást hogy átváltásnál a reset be. ne maradjon szabadon .üdv.Jóska

File csatolás: 

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia Joska ,.Köszi a tippet  holnap ezt is kiprobálom  üdv Dénes.

0

Jaca
Jaca picture
****

A 4-es lábat használd kimenetnek, az menjen a CD4013-ba.

File csatolás: 

0

dddemeter
dddemeter picture

NA már kezdem elveszteni a fonalat  ha tudsz inkább egy rajzot mutass a dologrol.... másrészt 6 MHZ töl indulva 79 szeres osztás kellene  azt hiszem elérjek....hogy 76 khz et kapjak....

0

braunv
braunv picture

Sziasztok! Emlékeim szerint ,volt régebben egy hasonló problémám és a megoldást egy pár száz pF kondi a RST és föld közé ezáltal az RST intenzivebb  lett de még lehet játszani a felhúzó ellenálással is az egy KOHM szerintem túl kicsi! Persze ha volna egy szkóp akkor látni is lehetne hogy melyik irányba kéne elmozdulni. Még talán azt is meg kéne mérni mennyire stabil a bemeneti frekvencia!

1

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Az áramkör többi része (AM DSB/SC modulátor) már készen van? Mert ha az egészet most szeretnéd megépíteni vannak sokkal jobb megoldások is.

Üdv

0

dddemeter
dddemeter picture

Üdv Edmundson.Ezt a kapcsolást már boncolgattuk egy másik forumon is itt a Tanyán akkor is a kvarcal voltam elakadva   de voltak akik azt mondták hogy ez egy jol müködö kapcsolás  jo hangja  van , és ezért bátorkodtam belevágni  az elkészitésében és reméltem hogy nem lessz gond vele ,gondolván hogy ha másoknak müködik akkor nekem is menni fog, viszont az eredeti kapcsolásban egy 19 khz frkvenciáju kvarc üzemel amit nehezen lehetett beszerezni ezért valaki ujratervezte a jelek elöállitására szolgálo részt  ugy hogy 6 megás kavicsal müködjön mert ezt könnyebb beszerezni.  Felteszem ide a többi részét is . és igen el van készitve az is és ezen a panelen is még vannak más áramkörök is rátervezve . például audio limiter .De ha semmiképp nem jutok zöldágra vele akkor más megoldás is szoba jöhetne, még egyszer nekifutok más megoldásnak is ha esetleg van valami életképes  "javaslatod " szivesen fogadom. üdv dddemeter.

File csatolás: 

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Vannak erre kész IC-s megoldások pl. BH1417, BH1417K ez nem jöhet szóba?

Üdv.

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia Nem mert már van egy  évek ota jol müködö kpcsolás ami pic el és egy tuner ic vel pll  árankörrel  jol teszi a dolgát csak  nem stereo. hanem csak mono ..és lépni akartam egy szintet felfele  üdv dddemeter

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Dénes !Megprobáltam  kibogozni ahogy a szerzö kigondolta .Készitettem egy rajzot .Az 1-es az a jel bemenet és hozzá jönnek az osztások.Hogy milyen fáziba kell legyen azt te kell kiprobáld ,meglehet az utolsó kapu (4001) elöttire .Kiprobálhatod egy tranzisztorral  és pl.két 10kohmos ellenálásal .Ha már enyit dolgoztál kiprobálhatod.üdv.Jóska

File csatolás: 

1

dddemeter
dddemeter picture

Szia Joska ,Köszönöm szépen a magyarázatot, megértettem a gondolatmenetet, de sajnos nem igazolja a gyakorlat az elméletet sehogysem...  köthetem Resetre vagy Clock ra a diodát de az elméletileg kiszámolt osztás a gyakorlatban nem valosul meg,Mindegy hogy dioda van e kötve vagy nincs a reset vagy clock lábra ez nem befolyásolja gyakorlatilag az osztásarányt semilyen mértékben.De azért köszönöm  a joszándékodat üdv dddemeter.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia dddemeter!

 

Ami fontos, hogy a reset lábon legyen egy felhúzó ellenállás (ez a rajzodon az R11 a reset és a 12Vközött)! Ez tartja alap esetben a reset vonalat magasan. Ezután köss egy diódát például a 9-es és 2-es láb közé, anód legyen a kettesen. A 2-es láb és a föld közé tegyél egy 1nF-os kondenzátort.
 

0

Hugo
Hugo picture

Szia dddemeter!
Szép napot!
Ha rám lenne bízva a dolog, akkor én vásárolnék a Lomex-ben egy 1,216 MHz-es quartz-ot (a web áruházuk szerint van raktáron, mondjuk kicsit húzós az ára - brutto 530 Ft) & akár a CD4024 IC-vel leosztanám 2⁴ -el (vagyis 16-al) & már elő is állítottam a szükséges 76 kHz-et - mindenféle dióda visszacsatoló hálózat nélkül -  50%-os kitöltési tényezővel.
Nem túl bonyolult ezzel módosítani az eredeti kapcsolási rajzodat. Gondolom, hogy még nem csináltál hozzá nyáktervet!
Sőt a HCF 4013B IC-t is kispórolhatod, mert a 38 kHz-es, illetve a 19 kHz-es jeleket is tudja produkálni a CD4024 IC a további osztó kimenetein.

Üdv. :-))

2

dddemeter
dddemeter picture

Üdv Hugo.Köszönöm a javaslatodat de számomra a Lomex nem elérhetö , és itt a környezetemben még kutakodok de egyelöre 1,216MHZ -es kavicsot nem  tudok beszerezni sehonnan,.Van sokféle bontott kristályom de "természetesen" pont olyan nincs amilyenre szükségem lenne. Üdv dddemeter.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Ahogy Jaca is írta az IC nem rendelkezik 1-es osztással. A legkisebb a 2-es. A jelenlegi felállásban az IC 158-at oszt így a kimenő freki 38kHz lesz nem 76kHz. Megoldás lehet a 12MHz-es kristály, viszont ezen a feszültségen necces az IC működése 12MHz-en. Viszont van 2^0-on láb, mégpedig az órajel bemenet. Az egész dióda sort el kell tolni 1-el és a rajzon jelölt 2^0-on helyett az órajelre kell kötni azt a diódát.

Üdv

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia Edmundson.AZ 1 . es láb az orajel  arra kötök egy diodát  de a többit melyik lábakra ? hogy érted hogy eltolni a lábakat?? üdb dddemeter.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

2^0 kimenete nincs az IC-nek hisz az maga az órajel.
Rosszat írtam előzőleg (#431098), mert nagyon megzavart a kapcsoláson feltüntetett jelölés. Úgy tűnt, hogy a diódák az IC kimenetére vannak kötve, ami igaz is kivéve jobbról az elsőt. Ugyanis az 1-es láb nem kimenet hanem maga az órajel bemenet. Kissé fura, hogy két darab 1-es lába van az IC-nek. Szóval ha alaposabban megnézzük akkor máris jó az osztó úgy ahogy van. Elvileg működnie kell. Kérdés persze, hogy a dióda mennyire meredeken nyit 6MHz-en. Ezt meg kellene vizsgálni mert ezen áll vagy bukik az egész. Másrészt a felhúzó ellenálláson csak nagyon keskeny impulzusok lesznek. Mindössze addig tart az "1"-es amíg reset-el az IC. Ez ns-os tartományba esik. Ezt szkóppal nem is tudod megnézni, hacsak nem rendelkezel 300-500MHz-es szkóppal. Ebből állít elő a D tároló felezett (38kHz-es) szimmetrikus négyszögjelet. Ezt már meg lehet nézni szkóppal és a frekijét is leolvashatod (hozzávetőlegesen).

Én azt javaslom, hogy inkább használj 7,6MHz-es kristályt és azt oszd le 100-al. Ezzel a freki is pontossá válik és nem igényel nagyfrekis diódákat. Pontosabban az osztó (pl. 74LS90) semmilyen külső alkatrészt nem igényel.

Ami viszont nagyon zavar az a 19kHz-es pilot előállítása. Furcsa ez a diódás háromszög szinusz átalakító. Még nem találkoztam ilyennel, nem is értem pontosan a működését. Gondolom a feszültség növekedésekkor egymás után nyitnak ki és a négyzetes nyitókarakterisztika miatt lesz majd szinuszos alakú jel a kimeneten. Hogy ez mennyire közelíti meg a szinusz függvényt azt még csak megbecsülni sem tudom, az viszont biztos, hogy torzítani fog. A torzítása erősen hőfüggő lesz. Alapvetően ez a vevőben nem okozna problémát, mert a sztereo dekóder nem a pilot jelet használja a keveréshez hanem a saját oszcillátor jelét melynek frekvenciáját a PLL ráhúz a pilot frekire. A pilot jel torzítása nem befolyásolja a dekódolás minőségét. Viszont van itt egy komoly probléma a kóder oldalon. A pilot jelet, az alapsávi jelet (R/2+L/2) és a 38kHz-es AM DSB/SC komponenst összegezni kell. A baj ott van, hogy ha a pilot jel torz, akkor annak lesz 2. felharmonikusa is ami pont az AM DSB/SC tartományba esik és mindenféle csillapítás nélkül vevőben a szetereo dekóderre jut. Ami aztán sziszegő, sípoló hang formájában hallhatóvá is válik.

Erre megoldás lehet egy nagyon keskeny sávú aktív sávszűrő vagy alul áteresztő szűrő alkalmazása a szinuszosító áramkör után.

Üdv.

1

dddemeter
dddemeter picture

Üdv Edmundson! Szerintem a diodák gyorsaságával nincsen gond ,hiszen 6MHZ -es frekiböl indulva stabilan le tudtam osztani  ugy, hogya 4013 kimenetán 19 kHz helyett 15 KHZ is megvolt  szép stabil frelkvenciával  .. Azt hiszem még nagyon messze állok attol  hogy a19 KHZ jel felharmonikusaival  foglalkozzam , hiszen egyelöre  nem skerül elöállitanom a megfelelö frekvenciákat sem.   , az mérgesit a legjobban hogy hiába variálunk és számolgatunk  a kiszámitott osztásarány a gyakorlatban nem valosul meg igy aztán csak kisérletezgetek a diodákkal vakon,Hs aikerül találnam 7.6  megás kvarcot akkor megfogadom a tanácsodat  de egyelöre ahol keresgéltem nem találtam ilyet... Mindenképp köszi a meglátásodat üdv dddemeter.

0

zsugori
zsugori picture
***

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia. Látom ebben már ott csücsül az a 7.6  megás kavics ami nekem is kellene :-)

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Remélem, ez segít:

Egy fontos dolog, és lehet, nálad is ez a baj!

Volt egy srác, aki átfolyásmérőhöz akart csinálni osztót, ugyanezzel a módszerrel. Elküldte nekem az átfolyásmérőt és a panelt is, amit csinált. Minden jól volt kötve, mégsem volt pontos. Akkor tettem logikai analizerre, és kibukott, hogy a túl rövid reset impulzus miatt hibázik, ezért mindenképp kell oda egy kis értékű kondenzátor!

File csatolás: 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Egyszer küzdöttem egy hasonló osztóval, és hibázott. Ez a számláló aszinkron jellege miatt volt. A szimuláció jó volt, de amikor rátettem az osztót egy 8 csatornás logikai analizerre, akkor kibukott. A reset vonalra kellett tenni egy kondenzátort a föld felé, de úgy hogy a felhúzó ellenállás és a kondenzátor szorzata kisebb kellett legyen, mint a kimenő periódusidő harmada.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia Jaca!

Ezt nem teljesen értem. Elmagyaráznád?
Ha az LSB+RESET billenési ideje több mint az órajel periódus ideje, akkor valóban kimarad egy órajel a számlálásból. Ezzel pontatlan lesz az osztás. Viszont ha késlelteted a RESET-et, akkor még több órajel marad ki. Vagy rosszul gondolom?

Üdv.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Jogos az észrevétel. Tényleg az órajelnél ne legyen hosszabb a reset.

0

proba
proba picture

Ebben a kapcsolásban addig számol az IC amíg az összes diódás lábon magas szint nem lesz. Ergó az osztást úgy tudod beállítani, kiszámolod hányas osztó kell, azt kettes számrendszerbe átteszed. Ahol 1 van oda kell dióda , ahol nulla, oda meg nem pl ha 5-ös osztás kell 0000000110 azaz  a Q1 meg a Q2-re  kell dióda. ( de mint írtam a kvarcfrekvenciával inkább lefelé az 1Mhz környékére.) A következő ami a rajzon is látszik, a kimenet nem lesz szimmetrikus, egy kettes osztó kell utána, ezért az egész láncot a frekvencia duplájára kell számolni.

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia

Kíváncsiságból megosztod velünk, hogy ez milyen kapcsolás ?

István.

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia Istvan , nem titok sztereo koder vezérlö jeleit kellene elöálitsam vele.Üdv dddemeter.
 

0

c_jani
c_jani picture

Hát, a frekvenciák alapján én valamiféle sztereó kóderre gondolok.

0

proba
proba picture

Ez a kapcsolás eléggé nem digitális barát, kisebb frekvencián (50Hz) nem volt vele bajom, de ezen a frekvencián már nem hiszem hogy működik. ( az 1K túl nagy terhelés, ha növeled, akkor meg nem győzi kisütni a bemeneti kondenzátort.. ) Esetleg egy sokbemenetes ÉS kapuval működne. Vagy ha így akad beállítani a frekvenciát válassz kisebb kvarcot. A CD sorozatú cmos ic-k 6Mhz-n egyébként sem szeretnek már működni csak nagyobb feszültségen.  Amúgy ezek az IC-k kipusztíthatatlanok, nem tudom mit követtél el ellenük, de nagyon súlyos elkötés forog fent nálad. (fordított táp, direkt táp a kimenetre....vagy tényleg a nagy frekvencia miatt hevül fel...) Először alacsonyabb frekvencián teszteld, nézd hogy mennyi az áramfelvétele,  szépen változnak e a kimenő szintek minden lábon.( nem e valamelyik dióda zárlatos.)  Ezzel a sebességgondokat ki tudod zárni, és gyorsabban megtalálod az esetleges áramköri hibát is. 

0

dddemeter
dddemeter picture

Üdv proba.HCF4024 Ic vel probálkozom jelenleg  szerintem nem a sebességgel van a gond legalábbis 6MHZ esetén nem ,mert mint fentebb is irtam sikerült elöállitanom a szükségesnél kissebb frekvenciákat is stabilan , csak épp azt az egyet nem amire szükségem lenne .... az osztásarány beállitással van a gond mert  nem akar összejönni a megfelelö osztásarány sehogysem...üdv dddemeter.

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia proba.Kinyirnom ugy sikerült hogy miután reggeltöl estig variáltam a dioda poziciokat este már kiakadtam a fáradságtol s a méregtöl. és a lábak közt cingolyocska maradt a sok forrasztgatás után és nem vettem észre,Az mérgesit a legjobban hogy kisérletezéseim során sikerült  a szükségesnél kissebb frekvenciákat stabilan elöálitanom . csak épp azt az egy értéket nem amire szükségem lett volna, Probáltam HEF4024,MC4024,,de ugyanaz az eredmény mindegyikkel.Probálkozok kisebb frekvenciáju kvarcal is...Üdv dddemeter.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ahogy a rajzon van. Az anódokat összekötni, a katódok meg mennek a kimenetekre. De az 1-es láb (az a 2 a nulladikon) nem passzol. Olyanja nincs az IC-nek.
Tegyél bele egy 12MHz-s kvarcot, és oszd le 158-cal, vagyis a 3, 5, 6, 9, 2-es lábakra kösd a diódákat.

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia Jaca.Egy kicsit késöre válaszolok mert egyéb dolgom is volt , de sajnos nem tudok zöldágra vergödni sehogysem. Elöször is megprobáltam ugy ahogy javasoltad., egy 12MHZ .es kvarcal  , de már itt is problémák adodtak mert nem akart  müködni az oszcillátor ezen a frekvencián , hiába cseréltem három darab 12 Mhz kvarcot benne, a 4024 ic azon lábaira tettem a diodákat  amiket javasoltál betettem egy 5 megaherces kristályt amivel szépen megy az oszcilátor  .a frekvencia 5.002 megaherc.Na most gondolván  hogy 158 -al lessz ez leosztva, ugy ahogy irtad megmértem a frekvenciát a 4024 kimenetén és 81.99 KHZ -et kaptam stabilan.ezt a 4013 kettéosztja ,az 1. es és 2.es lábán megjelenik a 41.68KHZ , és ezt ujra kettéosztva a 12 -es lábán  ott van a 20.84 KHZ-es négyszögjel.Akárhogy számolom ez 61 osztást jelent nem anyit amenyit kiszámoltál .és ez bosszant nagyon mert a valoságban nem annyi az osztás mint amit kiszámolunk igy aztán variálhatok a diodákkal vaktában   amig ki nem hull a hajam mérgembe.... ez van... üdv dddemeter.

0

proba
proba picture

Azt gondolom az órajelre semmiképp nem célszerű diódát tenni, mert a reset után ez ismét egy órajelet generál, vagy nem ki tudja. Amúgy meg fognák egy 1Hz ütemadót ( prellmentes nyomógomb) esetlegesen számálóval, rákötném a bemenetre. aztán nézném a kimeneteket. A Q6 elvileg 64 impulzus után lesz magas, ez után a Q3 8 impulzus után a Q2 még + 4 impulzus a Q1 meg még kettő. A bemenetre kötött dióda meg félúton. ekkor törlődik minden, ÉS nulláról indul ( talán) . A kimeneteket egy logikai ceruzával/leddel ellenőrizd minden lépés után 
Így az osztás szerintem 64+8+4+2+? lesz. Ha ezt 1Hz-n szépen végig követed, és működik, ( ha nem miért nem, lehet rosszul gondoltam ) Akkor a többi probléma már a frekvenciával van. ( de az órajelre rakott diódát szerintem mindenképpen felejtsd el. Amúgy meg ha stabil kapcsolást akarsz, akkor marad a bolt, a javasolt 1.216Mhz kwarccal. És ne félj az átalakítástól, a diódákat kihagyod, , egy két extra vezeték kell csak hozzá. Az oszcillátor rész maradhat, (esetlegesen más értékű kondenzátorral. Az IC reset lábát testre kötöd.

0

Sponsored links