You are here

Xerox Phaser 3121 néha nehezen áll üzembe.

14 posts / 0 new
Last post
kovbela
kovbela picture

Üdv. mindenkinek!

Mindig áramtalanítom, mivel ritkán használom, ez egy megkímélt otthoni nyomtató. 15 év alatt egyszer töltöttem bele port (eredeti kazetta), de arra már nem emlékszem, hogy előtte is volt ilyen vagy csak azóta. Bekapcsolom, csak teker, zúg sokáig, de nem áll üzemi állapotba.
Kikapcsolom, tonerkazettát mozgatom, rázogatom, visszarakom, néha csak sokadik próbálkozásra áll be.
De nem tudom, mivel van ez összefüggésben, figyel valami paramétert a kazettában, hosszabb idő alatt összetapad a por, vagy mit csinál ilyenkor? Kevergeti a port?
Vagy nem is azért indul el, mert én rázogatom a kazettát, hanem "magától" is beállna, sokadik bekapcsolásra? Próbáltam úgyis, de nehezen megfogható, hogy mitől javul meg végül.
Egy dolog, hogy fel kell neki fűteni és arra vár, de normális esetben az nem tart sokáig.
Mostanában többször előfordult, hogy nehezen tudtam működésre bírni. Kazetta oldalán kivettem a dugót, belenéztem, por van benne láthatóan, nagyjából a lyuk alsó széléig.
Köszönöm előre is!

Comments
simonsen
simonsen picture

Szia!

Nekem ugyan ilyen nyomtatóm van Xerox Phaser 3121

A 16 év alatt 6 x cseréltem tonert itt megjegyezném az utántöltés nem járható mivel ennek a nyomtatónak a nyomtatási hőmérséklete a mostaniakhoz képest lényegesen alacsonyabb ezért alkalmas nyák vasalásra műnyomó papír használatával én csak erre használom legtöbbet!

7000-huf körül van egy után gyártott és tökéletes!
A másik fontos dolog ennél a nyomtatónál ugyan még nem alkalmaztak chip et de ugye a toner cserével a fényhenger is cserélve van egybe van építve ez nagyon nagy előnye és jó tulajdonsága a nyomtatónak.
Én ezért is szerettem meg.

Kiváncsiságból megnéztem az én nyomtatóm viselkedését a tapasztalat a következő:

17Celsius fokon tárolom a nyomtatót a szobámban most bekapcsoltam a készüléket.
A készülék feléledési ideje 70mp volt.
Ezen körülmények között a számítógép nem volt bekapcsolva.
Ha ez segített valamit akkor örülök neki.

Üdvözlettel simonsen!

 

0

pika75
pika75 picture

Szia. Leveszed a hatso boritast es bekapcsolod. A jobb vagy a bal szelen latnod kell ahogy a futolampa kigyul, aztan elalszik, megint kigyul, megint elalszik, a fenyereje is valtozik. Ha mar hosszabb idokozokre kikapcsol, de a motor meg mindig teker, akkor ezeknel a medelleknel szokasos jelensegrol van szo. Ugyanis a kemencenek mar megvan az uzemi homerseklete, a vezerlo lekapcsolgatja a futest, de a nyomtato nem all be keszenletbe. Itt a formatter board a ludas, ami a tap mellett van, csereje nelkul ez a jelenseg nem fog megszunni. Udv.

0

kovbela
kovbela picture

Épp azt csináltam ma (mielőtt olvastam a válaszod), hogy figyeltem a nyomtató áramfelvételét: 2,7 A, ami  20 másodperc után visszaesik, majd később szakaszosan bekapcsolgat a fűtés az ampermérő szerint, tehát működik a hőfokszabályzás. De a gép mégis tovább teker még percekig. Volt már olyan, hogy nyári melegben is hosszasan tekert, még azt sem mondhatom, hogy ez számítana neki. Máskor meg hamar beáll.

Néztem a neten, ezt a panelt csak komplett szoktátok cserélni, nem javítható? Amúgy használható a nyomtató, előbb-utóbb mindig beáll.

Egyébként a kazettában nem figyel semmit, por állapotát vagy ilyesmi? Vagyis feleslegesen rázogatom, úgysem azon múlik? A készülék száraz környezetben üzemel. Kazetta oldalérintkezőit tisztítottam, régebben is, most is

0

bencsi01
bencsi01 picture

Szervusz!
Felesleges a kazettát szambáztatni.Tápfeszültségek, érzékelők vizsgálata, esetleg mechanika tisztítás. Egy hibajel nélküli véletlenszerű inicializálás felveti a panelhibát is.
Bencsik

0

kovbela
kovbela picture

Köszönöm a válaszokat, mióta a kazetta oldalérintkezőit tisztítottam, mintha stabilizálódott volna, vagy lassan már hajlok arra is, hogy nem vártam eleget, mert amikor hirtelen nyomtatnivaló támadt, túl hosszúnak tűnt a várakozás, ezért újraindítottam, mozgattam, de lehet, hogy feleslegesen.

Mostanában tesztelgettem, ha 1 napig pihen, akkor másfél-két perc alatt beáll. Ha kevesebbet pihen, akkor hamarabb végez a "bekeveréssel". Fűtés leáll mindig 20 mp után, ez csak minimálisan változik.

Évekkel ezelőtt töltöttem bele port, doboz megvan még a maradékkal, a hasonló formájú Samsung típusok szerepelnek rajta: ML1510, 1610, 1520, 1710, 2010 stb. Ha jól tudom, ezt a szériát a Samsung és Xerox közösen gyártotta akkoriban, azért is küldtek hozzá Samsung port, amikor rendeltem, egy utántöltéssel foglalkozó cégtől.

Ezzel a porral egyébként jól működik, vasalt PCB-t is csináltam vele, fényes papírral. Számomra még mindig rejtély, hogy a por állagát teszteli-e magának, amikor teker, illetve arra is gondoltam, hogy töltök még rá port, hogy attól változik-e valami.

 

0

bencsi01
bencsi01 picture

Nem tesztel állagot. A rátöltéssel kitolhatod a megfelelő minőségű nyomatok számát, miközben a lehúzóél által eltávolított por mennyiségét akár a tartálykapacitáson túl növeled.

0

slaszlo
slaszlo picture

Szia!
Nézd meg a fixáló hengernél a hőérzékelő termisztort, lehet hogy meg van nyúlva.
Jó lenne tudni SM-ből, hogy mennyinek kellene lennie az értékének.
Esetleg egy csere fixálóval hogy viselkedik...

Laci

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: próbáltad megrázogatni a porkazettát?
A légnedvességtől is összeállhat.
Értintkezők nem oxidosak?

Bálint

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Megnézhetnöd a tàpfeszeket-brummra is...
Kari
 

0

kovbela
kovbela picture

Ez a nyomtató 15 év alatt olyan keveset volt áram alatt, hogy az elektrolit-kondenzátorainak ideje sem lehetett elhasználódni szerintem.
Egyébként is a brumm, mint hálózati zavar (ami más esetben 50 Hz búgó hangként nyilvánul meg), kapcsolóüzemű tápegység kimenetein nehezen értelmezhető. Kapcsolóüzemű zaj lehetne, de itt kiváló állapotú alkatrészek vannak. A primeroldali puffert is beleértve.
Nem írtam biztosra, de ez a nehézkes felállás már régen is előfordult néha szerintem, amikor még új volt a készülék.
Földeléses hálózati rendszerben üzemel természetesen.
Most például 4 óra pihenés után megint késleltetve állt be, de legalább sikerült, fél perc alatt. Viszont volt már olyan is, hogy melegen kikapcsolva is nehezen állt vissza, így nem tudtam a bemelegedéshez társítani a jelenséget.
Máskor meg sokáig várok és csak teker, így kénytelen vagyok újraindítgatni, míg "elkapja".

0

Kari
Kari picture
*****

Bélàm,
ne is haragudj, de a szerintem + az azt hiszem nem egy makacs hiba megoldasat eredmenyezö hozzaallasok!
Vàrtàl ötleteket, kaptal is nehanyat, de ugy tünik, hogy nem nagyon mörtél-kezd el, többet érsz vele mint az okoskodassal...
Nyilvanvalo, hogy SMPS-nel  több a spike s egyeb zavaro impulzus mint a brumm, de szkopot rà-hajrà! :-)
Eredmenyest!
Kari
 

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Esetleg mechanikai hiba lehet, optikai érzékelők, mikrokapcsolók, ilyesmi. Egy szétszedés, alapos tisztítás nem árthat.

Üdv, lcsaszar

0

Mazsola
Mazsola picture
*

Hi!
You can also check out the power bump ...
Kari
Jó napot!
Elnézést, a fordítás közben véletlenül megnyomtam a küldés gombot.
Viszont látásra
Mazsola

Kitiltva!

0

Sponsored links