You are here

Segédfázis kondenzátor méretezési elmélete

6 posts / 0 new
Last post
SzG
SzG picture

Sziasztok!

Kérdésem lenne, hogy egyfázisú rövidre zárt forgórészű aszinkron motor segédfázis üzemi kondenzátorát hogyan kell _pontosan_ méretezni?

Az elmélet annyi, hogy a segédfázis áramát 90 fokkal el kell tolni a főfázis áramához képest. Ebből kiindulva a végtelen kapacitás lenne a legjobb.

Nincs valami mérési trükk, hogy meggyőződjek arról, hogy tényleg a maximum nyomatékot hozom ki a gépből? Itt most nem a kilowattonkénti ökölszabályra gondolok. Esetleg induktivitás és ellenállásmérésből létezik valamilyen számítás, hogy milyen kondi kellene oda?

File attachment: 
Comments
TAKLACO
TAKLACO picture

HELLO !
  Nézd meg a linken láthato grafikont :
https://www.es-ostrava.cz/pdf/MKP351_353newrevize2_25_09_18.pdf

 Udv.: Laci

1

cseteferenc
cseteferenc picture

Tisztelt SzG!
   A gyakorlat a 90 fok! Elmeletileg 120 fokkal kellene eltolni a fazist..A 90-es eltolas segit megfelelo kapacitasig de ha tul nagy, a 30 fok kulonbsek miatt fellep egy fekezes es tularam,melegszik es morog a motor.Vannak kepletek ami alapjan ki lehet szamolni,viszont befolyasolja a motor tipusa.Tapasztalatom,hogy azonos teljesitmenyu es fordulatu,de mas gyartasu motornal nem feltetlenul megfelelo u.az a kapacitas.
Parasztmegoldas: felteszed a motort egy faasztalra, es pakolod fokozatosan a kondikat. Mindaddig,amig a motor nem kezd morogni az asztalon.(Azert jo az asztal,mert atveszi a rezgest.) Osszeadod a kondik ertekeit, es az lesz a munkakondi erteke.Ha tudod a motort a hasznalatkor uresben inditani, akkor eleg,ha nem ,akkor a munkakondival parhuzamosan inditogombon keresztul meg teszel inditokondit,ez akkora lehet, hogy a motor hatarozottan induljon..Kapcsos ampermerovel merheted a fazison a fogyasztast,ez mindig csokken ,ahogy noveled a munkakondi erteket,de no a kondi agan az aram, ami lehet akar a 10 szerese is a halozatbol felvett erteknek (rezonancia eseten).eddig ne menj el.( hagyd egyformara,vagy egy kicsit nagyobbra)
Udv Csete

3

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

A végtelen kapacitás egy kissé erősnek tűnik. Viszont, amennyiben megméred az induktív ellenállását (Xl) a motortekercseknek, felrajzolva a vektorábrát az Xc kiszámítható, abból pedig a C már adott.

Üdv! Kalex

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
°Egy kis segédanyag(csatolmány 16. oldaltól).
Üdv!

1

SzG
SzG picture

Igen, erre a pdf-re volt szükségem.
Kösz!

0