You are here

EMG 1535B vízszintes függőleges helyzet beállító.

6 posts / 0 new
Last post
zamatőr
zamatőr picture

Megvételre keresek 2db 2x2.2 Mohm potenciométert.
Csöves oszcilloszkóp vízszintes függőleges helyzet beállító.
Felirat az alján : REMIX KBM-723-A 2x2, 2 MΩ+- 20% 1W/2W 34 9
EMG 1535B -hez kelene .
Használható de nem arany árban.
Köszönöm.

Comments
Guest
Guest picture

Üdv!
Tanulmányozva ennek az 1MHz-es szkópnak rajzát, szerintem betehetsz 2x 1MOhm -ost is. A potik 108V -ra vannak kötve, egy 0,25W terhelhetőségű sem lesz egyáltalán túlterhelve, egy minimális, mA nagyságrendű mértékkel nő az anódfeszültség, (A-ponton) 270V terhelése.
Az eltérítő lemezek felé pedig 2,2 MOhm van elválasztásként, nem fog problémát okozni a kisebb érték. Egy HTSz szkópomban hasonló okok miatt cserélt potinál szintén 2x 1MOhm-ot építettem be.
Sajnos a 2x 1MOhm sem egyszerű történet mert lineáris pályával több kereskedőnél, sőt az ebay-en sem találtam csak kisméretű példányokat. Azt meg azért mégse .... Marad valakinek a fiókjából való beszerzés.
-
Update: Hívd fel őket, valóban van e!  https://www.kovacselektronika.hu/product/potenciometer/6mm-tengely/potmeter-2x1m-lin

0

Vaki75
Vaki75 picture

Szia! PM-A típust találtam 1db-ot. Teljesen kerek, átm.6-os tengely, kb. 15mm hosszú. Használt, bontott, nincs beállva, nem rozsdás - kis tisztogatás ráfér. '59 hetedik havi...

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia!
Ezek a legkönnyebben javítható potméterek, Füleket felhajlítva széthúzható. Szénpálya mosás, leszedő rugónyomás beállítása, tengely megkenése, stb. Régebben elég sokat megbütyköltem.
Csaba

1

zamatőr
zamatőr picture

Üdv! 
Sajnos annyira beragadt a tengely (mintha ónpestis érte volna) és szétrepedt a bakelit (szétfeszítette a porladó fém), hogy nem tudom javítani. Az egyik szó szerint darabokra hullott -igaz kiszereléskor sérült is (le kellett fúrni az anyát mert semmivel sem tudtam lazítani. Azon csodálkozom , hogy ettől függetlenül működött csak ez a két potenciométer  nem volt állítható.

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia! A beragadt tengelyt általában a olaj szurok keverék okozza, amit a gyárak előszeretettel használtak akkoriban. Megkenték vele a csúszócsapágyat, pár év múlva csak napokig folttisztitó benzinben való áztatással lehetett szétszedni.A VT a forgókondijait is ilyennel kenegette. Úgy beálltak mint ha beragasztották volna őket. Ráadásul szilumin ötvözetből öntötték a külső részt, ami könnyen gyártható, és könnyen szétporlik. 

0