You are here

Hamis? Nem hamis? Tápegység, töltő, LED

12 posts / 0 new
Last post
gbenyov
gbenyov picture

Vitába keveredtem abban a kérdésben, hogy mi a hamis elektronika, alkatrész, vagy mi az, ami nem hamis.
Például egy USB töltő, amely több panelből áll, tele van drága anyagokkal, igényesen van tervezve és kivitelezve - az NEM hamis, mégha el is tudott romlani:

Hamisak azok a LED panelek, amelyek egyszerű (bakelit?) nyomtatott panelekre vannak szerelve, a hűtés nélküli LED-ek melegednek, forrósodnak és gyorsan tönkre is mennek ezek az ócska diódák, amelyekkel meg vannak töltve:

Nem hamisak azok a LED panelek, amelyek alumínium hőelvezető hátoldalú panelekre vannak szerelve, amelyek további hűtő felületre vezetik el a képződő hőt és erőteljes, nem hamar kiégő diódákkal vannak megtöltve.

Hamisaknak tartom az összes kondenzátoros táplálású tápegységgel szerelt LED lámpát.

Nem jó ötlet ez. A LED-eken kint van az életveszélyes hálózati feszültség, valamint ez a kapcsolás az erősáramú hálózatot feleslegesen terheli meddő árammal. Az igaz, hogy csak egy-két "óccó" alkatrész kell hozzá. ÉSHA véletlenül rákapcsoljuk egy fényerőszabályozóra, akkor az impulzusokat 1:1-ben átvezető C1 kondenzátor felrobban, a LED-ek pedig kipukkadnak a túláramtól.

A kondenzátoros tápegység a baloldali, a kapcsolóüzemű tápegység a jobb oldalon látható.

Teljes a csőd egy nagy, budapesti áruház által forgalomba hozott LED lámpánál. Kondenzátoros, kipukkad elkós, valószínűleg felforrósodva kiégett LED paneles, az egész=KUKA.

Comments
josef.48
josef.48 picture
*

Szia !  /Hamisaknak tartom az összes kondenzátoros táplálású tápegységgel szerelt LED lámpát/ idézet.Az elsö led-lámpák valoban mind  soros kondenzátoros táplálású volt.A kapcsoló üzemü tápellátás az valóban kevesebb fogyaztáshóz vezet, de nézük mi van mögötte. Olvastam hogy a nem folyamatos fényt szemünk  normálisnak látja,de az újabb megfigyelések szerint az agyban elváltozásokhóz vezethet.Ezt csak olvastam ,de az elektromágneses sugárzásról  néma csend.Minden kapcs.üzemü led lámpa sugároz ,ezt tapasztaltam.Egy kis ellemröl táplált  zsebrádiót még urh-n is zavar nem beszélve a hosszabb  hullámokról. Minden olyan lámpát  amelyet a fej közelében használok (pl.asztali),DC a led-ek táplálása ,köztük soros kondis is van .Mi a hamis benne?A kapcs.üzemü led táplálásal valóban erös fényt lehet elérni ,kevés fogyasztás melett, ha egész keskeny a kapcs.imp.. üdv.Jóska
 

0

uniman
uniman picture
***

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet!

Szerintem hamis az a termék amelyiken egy jól bejáratott brand márkajelzését helyezik el illetéktelenül. Ez akkor is előfordul, ha ugyanazokból az alkatrészekből készül mint az eredeti, de nem az elvárt minőség ellenőrzési rendszereben készítik. Vagy a gyártósor előtt kiszűrt nem megfelelő tűrésű vagy paraméterű alkatrészek kerülnek felhasználásra, amit a márkatulajdonos már nem használna fel. Amikor nem a megfelelő tervek, vagy szabványok alapján keletkezik a gyártmány az nem hamis, hanem gagyi.  

(Félvezetőgyárban tapasztalható eset, hogy a válogatott félvezetők legjobbjaira kerül a "nagy" márka a normál paramétereűek a "jó" márka logóját kapják és ami működőképes, de elmarad a többitől az a nagyhirű "No Name" márkajelzést kapja. Természetesen ugyanaz a gépsor gyártja az összeset.) 

2

csakyt
csakyt picture

Szia.
 Azok a hamis szerkezetek, amik egy adott márkatípust, vagy egy adott egyedileg tervezett  szerkezetet valaki lemásol. A fentiekben felsoroltak lehet egyedi tervezések, így azok valódi munkák, csak épp a tervezés és a kivitelezés hanyag, vagy hibás.
Tibi

3

Kislukker
Kislukker picture

Szia !

Egyetértek.
Ezek a cuccok nem hamisak, csak gagyi minőségűek.
Hála isten én nem veszek sem kavicsos powerbankot, sem gagyiledes lámpát, meg vacak usb töltőt sem.
Miért? Mert hosszú távon csak ez (az eredeti, jó minőségű) kifizetődő, plusz az idő.
Meg persze így nem kell fórumokra irogatnom, hogy megint kifogtam az "aranyhalat".
De hát mindenkinek más a fétise :-)

 Üdv!

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a külsőre alapozva elsőre nehéz megkülönböztetni a gagyit a jótól.
A súlyuk már több információt ad

Bálint

File csatolás: 

1

AzzA
AzzA picture
*

A súly az mind visz.
A Béla is úgy járt annak idelyén, elment a boltba vett egy DVD lejátszót, aztán otthon szétszedte, meg ment is vissza a boltba reklamálni, hogy neki ennyi pénzért olyan DVD-t adjanak aminek tele a doboza és nem félig üres. 

2

Jaca
Jaca picture
****

Anno vettem egy DVD-írót, és a boltban csereakció keretében, ha bevittem a régi VHS-t, akkor járt némi kedvezmény. Fogtam egy régi vackot, kivettem trafót, fejet, aztán mikor odaadtam az eladónak, szegény ekkorát emelt rajta, majd hanyatt esett, mert fel volt készülve a nagy súlyra :)

0

gbenyov
gbenyov picture

HA-HA Jaca!
És mit csináltál azóta a trafójával és a fejjel? Meg vannak még?

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nekem is van sok háthajóleszvalamire  alkatrész
Nagy ritkán bejön, de tele a padlás

Bálint

1

zsugori
zsugori picture
***

szia
egyik se hamis csak olcsóbb a másiknál mindenki élni akar valamiből-től
és ha 1 másodpercet bírt volna mint a hagyományos izzó? vesz másikat ,más fajtát

2

Sponsored links