You are here

DC-DC konverter kimenőáramának növelése

28 posts / 0 new
Last post
Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Egyszerű DC-DC konverterrel küzdök. A kimenő áramot kellene növelnem, minél jobban.

Nagyáramú FET megvan, nagy áramú dióda szintén. Mivel tudom növelni a kimenő áramot? A kimenő feszültség pár tized volt is lehet. 

Comments
josef.48
josef.48 picture
*

  Szia Jaca !Most hogy feltártad hogy mit is akarsz .Én  is készitettem hasonló kapcsolást  zárlat keresésre egy dc-dc-vel.Én feszültség emelö (induktivitás nem soros a terhelésel)kapcs.alkalmaztam 3842-el ,akkoriban de még ma is sikeres ic.Leirom hogyan készitettem  .24v-rol táplátam ,klaszikus rajz ,eltérés toroidál tekercs amelybe befüztem egy pár menetett sekundernek.Egyenirányitás –szürés után a kimenö250mV-ot felerösitettem  és visszavezettem az ic-be ,stabilan tartás véget.Az ic-nek van áram korlátozó bemenete,  amely a fet  S  ellenálásol kap feszültséget-vezérlést.Erre szükség van a fet megvédésére és a max.áram korlátozására.Kis kimenö  feszültségnél és nagy áramnál a schottky-n  esö fesz.is számottevö.Az ideal diodás(szinkron) egyenirányitás  ilyen esetben   kis hö diszipáciohoz  vezteséghez  vezet.A  fet 24v-ot kapcsolgat ,amelyet  szekunderel  le transzformálhatod  kis fesz. nagy áramra ,nem kell a fet –en,tekercsen  a kimenö  nagy áramot kapcsolgasd  ,ahogyan te elgondoltad fesz.csökentö dc-dc-vel. csak egy ötlet üdv.Jóska
 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Egy skiccet tudnál küldeni a kapcsolásról?

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Jaca ! Megrajzoltam ,sajnos akkoriban nemvolt még computerem .Az ic adatait adatlapból kiveheted ,mindent számitani lehet.A rajzal kapcsolatban,a fesz.szabályozást ugy választottam hogy a tranzisztor vezetésével arányosan csökkenjen a kimenö fesz.is.Természetesen lehet másképen is megoldani.A kimenö fesz.kicsi 250mV ( további alkatrést nem károsit !),muszály volt felerösiteni,de ha te magasabb fesz.választasz 0,7v felett ugy már elmaradhat az LMV ic.Ez rail-to-rail a kis DC bemenet miatt és 5v tápal müködik.Az ic-n van ref.5v kimenet ,RC megválaszthatód a kapcs.frekvenciát ,a már meglévö ferrited adatai alapján. Gyürü ferrit magot használtam amelybe befüztem a szekundert ,vékony huzalal mérésre ,majd kicseréltem vastagabbra.Az imp.szélességét is ellenörizd szkopal,kevés menet = széles impulzus üresen is.Több adatlapot néz át ,eltérnek alkalmazás szempontjából,további ötleteket adnak.3842…3845 is alkalmazhatsz .Kérésed teljesült.üdv.Jóska

File csatolás: 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Köszönöm a rajzot! Most két hét kényszerszabin vagyok, a projekt meg a munkahelyemen van, de amint újra dolgozhatok, kipróbálom.
Üdv: Jácint

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Indulj ki egy cellás ólom akkuból...
2 volt, akár 100 amper.
Könnyebb lesz az életed!

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Az már nekem nem kicsit korlátlan. Nem szeretném, ha ráfolyna a kezemre a panel.

0

ty
ty picture

Csak én érzem hiányosnak a kérdést?
Milyen típusú IC? milyen értékű alkatrészek? mekkora feszültség(Ube, Uki)? mennyi a kimenő áram?, impulzusban terheled-e, vagy konstans terhelést kap?
Milyen jellegű megoldást szeretnél (IC csere, alkatrész érték változtatás, stb)?

Leírnám az alapokat, de feltételezem tisztában vagy vele.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Igazad van, kevés infót adtam meg. Melegedéses zárlatkereséshez kellene a nagy áram. A fenti alapkapcsolásból szeretném kihozni a maximumot. Gyakorlatilag totál rövidzárra kellene dolgoznia, és folyamatosan kellene biztosítania a kimenő áramot. Van egy 30V 3A-es tápegységem, ebből kellene csinálnom 10-15A-t, Első körben 8A-t elértem, de jó lenne nagyobb áram. Ehhez kellene infó, hogy nagyobb áramhoz mit milyen irányba változtassak. Induktivitás legyen kisebb vagy nagyobb, kimenőkondi növelés, ilyesmik.

1

ty
ty picture

Na így meg persze már nem tudok hozzászólni:)

Annyi, hogy én ilyen esetben beérném a három amperrel és vennék egy hőkamerát. Azon világítana a zárlat.
Amúgy is régi vágyam egy hőkamera, csak nem szervizelek annyit, hogy megérné.

0

Jaca
Jaca picture
****

Odáig jutottam, hogy egy autórádió fojtótekercse (560mH), 110kHz-es fix négyszögjel, és 14A-ttudtam mérni. Már csak meg kellene építeni szebbre.

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Jaca ! Ilyen nagy áram egy iránytü mutatóját is kilenditi,mert az áram mindég a zárlat felé folyik és természetesen vissza a forrásba. .Minek kell enyire melegiteni a zárlatott,még ilyen nagy áram mást is leéget.Én valami hasonlót készitettem 250-500mA-el 250mv-al. csak egy ötlet üdv.Jóska

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
7 rétegű nyák, és a 3,3V os ág zárlatban van. 8A-es a 3,3V-os tápja,szóval van fólia keményen. Volt, amit 20A-rel sem tudtam szétégetni, vagy legalább annyira megmelegíteni, hogy sejtésem legyen, hol a zárlat.
 

0

george
george picture

Szia Jaca:
Nem válasz,de én szoktam zárlat kereseskor nicd acut használni.
Kicsi feszültség nemtete tönkre a félvezetőt es a zarlat melegedet,
egy jo acu akár 50Ampert is képes adni

Üdv Gyuri.

0

gbenyov
gbenyov picture

Bocsika! Éppen ezt akartam leírni.
Ugyhogy csak ennyi: NiCd-Én is!

0

guriga
guriga picture

Ez komoly?

0

Jaca
Jaca picture
****

Igen. Van, hogy néha a BGA zárlatos, de nem a forrasztása. Ilyenkor szépen melegszik. De vannak masszív fóliazárlatok is, azokat ezzel a módszerrel sem lehet megtalálni. De ha egy kondenzátor zárlatos, akkor is könnyebb megtalálni ilyen módszerrel.

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Fagyispray ? Gondolom ismered. Nem segít ?
Vagy tedd be az egész lapot a fagyasztóba egy-két órára.

0

josef.48
josef.48 picture
*

  Szia Jaca !Az ic gyártók,fejlesztök már rég probálják a  diodát elhagyni és egy fet-el helyetesiteni..A fet-ben lévö diodát használja ,majd a forditva  megjelenö fesz.a fet-en a diodát  rövidrezárja. Régebben leközölt labortápban AP ic külsö diodáját  egy fet-el akartam helyetesiteni.A kapcsolás müködött egy fix  beállitott feszültségen ,sajnos ahogy elállitottam a kimenö fesz.már nem maradt szinkronban és a fet felmelegedet.Végül lemondtam és maradt a dioda .Mellékeltem egy rajzot ,,kimenö része egy ic-nek.Ezek a dc-dc ic-k már nem igényelnek külsö diodát ,kevesebb hütést a jobb hatásfok miatt .Szerintem igy is megnövelheted a teljesitményt.Természetesen magasabb kapcs.frekvenciával és jobb tároló induktivitással is probálkozhatsz.üdv.Jóska

File csatolás: 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ilyen IC-im vannak, de bennük van az áramkorlát is. Egy MC33063A-ra kötöttem egy P csatornás fetet. De akkor az induktivitással nekiállok variálni.

0

agressiv
agressiv picture
*

Jó az MC34063, de ne kösd be a túláramvédelmet, tehát a kimenőtranzisztor kollektora is legyen tápon az ipk bemenettel együtt, na meg a mosfet is.
Lehet ezt áramgenerátorként is üzemeltetni, ekkor az 5-ös láb van a kimenet negatív pólusára kötve, az pedig valami nagyon alacsony értékű ellenállásal söntölöd a GND-re. Így folyamatosan az áramot fogja tartani.

A belső komparátor komparálási szintje 1.25V, tehát 20A-es áramhoz 0,062ohm ellenállás kell a GND és a kimenet negatívja közé. Ha az 5-ös lábat soros 470ohm ellenállással kötöd be a söntre és a kimenetről vissza csatolsz közvetlenül az 5-ös lábra három soros diódával akkor 1.8+1.25V-nál nem fog feljebb emelkedni a kimenő fesz üresjáratban sem, vagy amikor a rövidzár hírtelen megszakad (elég :) )

Láttam, hogy 560mH-vel próbálkoztál, de az brutálisan sok, 10-20-30A áramokhoz 10uH-nél nem kell több, PC alaplapról lehet bontani a processzor konverteréről néhány uH folytókat, na azzal jó lesz, azok üzem közben is ilyen áramokkal dolgoznak.

0

Jaca
Jaca picture
****

Köszi a tippet, akkor vadászok másik fojtót.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:csak jó minőségű vasmagot használj, méret, frekvencia, huzalvastagság, szoros tekercselés, huzal rögzítése lakkal
A zavarszűrő ferritek nem alkalmasak

Bálint

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia

Nem nagyon használunk ilyen helyre házilag taknyoltat, széles körben beszerezhetők a gyári induktivitások.
Ha mégis rá adnánk a fejünket, én nagyon régen sárga ferrit gyűrűt használtam, erre tekertem fel,
az előre leszabott, több vezetékből álló "sodronyt", mondjuk 10x0.2mm, előre össze sodortam, majd át fűztem a lyukon.
Ha nem oldod meg max. 20 menetből akkor inkább módosítsd a kapcsolást.
Lakkozni lehet, de felesleges. a 40 - 200 KHz-et úgse hallod. Legfeljebb kevesebb lesz körülötted a szúnyog :)

Valami ilyesmire gondolok:

File csatolás: 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Köszi, ezt kipróbálom!

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia Jaca

Ezeket 30-40A-ig lehet használni.
Utána telítésbe megy a mag.
Fölötte én már E magosat láttam.
PFC fokozatokban használnak még ilyen brutál nagy tekercseket.

Bontott PC PFC-s tápban is keresgélhetsz.
 

0

agressiv
agressiv picture
*

Nem jók, mert nagyon nagy az induktivitásuk, ekkora áramokhoz néhány uH kell csak.

0

agressiv
agressiv picture
*

Alacsonyabb értékű induktivitással.

2

Sponsored links