You are here

LED lámpa villogásának demonstrálása - bemutatása

12 posts / 0 new
Last post
gbenyov
gbenyov picture

Egy barátom megkeresett azzal, hogy az építészeti tervekkel dolgozó irodájában, ahol jóminőségű (drága) monitorokon történik a tervezés, este, villanyfénynél kellemetlenül zavaró, halvány vibráló jelenség válik láthatóvá a monitorokon. Egy idő után ez fárasztó.

Szemrevételezéssel azonnal bemutattam, hogy az iroda LED lámpái villognak, 100Hz-es frekvenciával. Nyitott tenyér ujjait kell gyorsan mozgatni a fényforrás előtt és máris látható:

Villogó LED fényforrás
Villogó LED fényforrás


Azonnal láthatóvá válik, hogy a fényforrás fénye NEM FOLYAMATOS, amplitúdó modulált, 100Hz-es impulzusokat is tartalmaz.
Teszteltünk több LED fényforrást is. Találtunk jókat is, amelyek fénye FOLYAMATOS:
LED, folyamatos fénnyel
LED, folyamatos fénnyel​​​​​


(Csináltam a kvantitatív értékek bemutatásához egy "fotó mérőfejet" is az oszcilloszkópomhoz.)

Az SMPS-t tartalmazó fényforrások között találjuk a NEM villogókat.
A kondenzátoros PS-t tartalmazó, a feleslegesen nagy meddőáramot is generáló, fényforrások MIND villognak.

Comments
josef.48
josef.48 picture
*

Szia !Az elsö led-es lámpák elég drágák voltak ,igy készitettem én is saját használatra.Az elsö fehér led-ek elég kékes szinben világitottak de ez volt .A led-ek nem csak szinben külömböznek ,pl.a világitás szögük is eltéröek.Az elsö fehér led-ek szöge 20° volt.Közelböl , több led fénye nem fedte egymást és valahogy furcsa zavaró hatása volt ,egész közeli megvilágitásnál több árnyékot is mutatott.Ennek a több árnyékos képnek semmi köze nem volt hogy mivel tápláltam( akkoriban tiszta dc-vel).Azok a lámpák amelyeket matt ÜVEG ! nem müanyag fedd azok kevés mértékben bocsájtanak ki ultra ibolya UV fényt és egyenletesitik a fényt is.Távolból már nincs ilyen hatás. Azota a led-ek is fejlesztésen  estek át ,pl.120° -sak is vannak.üdv.Jóska

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szevasztok.
Ezt a villogást már a korai középkorban felismertem, amikor a megboldogult Baumax áruházban vettem ledes lámpákat. Azt a verziót, amiben harminc valahány fehér led csücsül, normál tokozásban. A táp, kondi, dióda. Próbaképpen egy energiatakarékos fénycsőből kitermelt 10mikro 450V-os elkót kötöttem a ledekkel párhuzamosan. Határozottan csökkent a villogás, csak több kondi nem fért a búrába. Jobb lett volna egy 100V körüli, 50-100 mikro, de nem volt kéznél. Mérve a teljes led soron, ott 80V kb. a feszültség.
Csaba

0

gbenyov
gbenyov picture

Szia Csaba1002!
A kimeneti kondenzátor növelése sokat tud javítani, és igazad van abban is, hogy sok esetben viszont valóban nem fér be nagyobb.
DE NEM JAVASLOM azt az egyszerűnek tűnő megoldást, hogy úgy tegyél bele nagyobb kondit, hogy az nem MINIMUM 350VDC fesz tűrő!

Mert az igaz, hogy normálisan kb. 100VDC van jelen, egyes típusoknál még ennél is kisebb.
DE csak "normális" esetben. Mert bizony a LED-ek pusztulnak. Sokszor sorba vannak kötve. Namármost, amikor 1 db. is elszáll, akkor arra a kondira 325VDC, vagy nagyobb feszkó kerül és így jár, mint ez a "gyári" darab:

Amint látod, 250V-os kondit tettek bele, jó volt addig, amíg minden LED jó volt.
Nade azután, jött a puff...   

File csatolás: 

1

uniman
uniman picture
***

Ez a kézfej rázogatós teszt, amely a stroboszkópikus hatás elven alapul, régóta ismert előttünk...
Azonban az kérdéses, hogy melyik fajta megtáplálás a jobb ? Bizonyára mindenki a villógásmentest választaná...
Addig a pillanatig, amíg elő nem vesz egy olyan eszközt, amellyel megállapítható a LED-es kapcsolóüzemű tápok  környezetükbe sugárzott káros rádiofrekvenciás zavarai (EMI/EMC).
Véletlenül birtokomba került egy olyan "kütyü", amely hallhatóvá tesz a nagyfrekis zavarokat. Kezdjetek pl. egy AM rádióval az SMPS tápok közelében "rádiózni"... Nekem ennél egy speciálisabb készülékem van...borzalom,amit az hallhatóvá tesz.

Tehát válaszhatunk: villogásban, vagy elektroszmogban élni !? Az egyik hamarosan a látásunkat teszi tönkre, a másik következményeit a későbbiekben fogjuk elszenvedni (vagy nem?)... vagy maradunk az izzólámpáknál. 
Bizonyára vannak jól árnyékolt, kevés zavart okozó SMPS tápok, de azok közül kevés kerül beépítésre a LED-es világítással kapcsolatban.

 

3

gbenyov
gbenyov picture

Szia uniman!
Szokás szerint megint igazad van!
De csak akkor, ha visszamegyünk 1926-ba, a fénycső feltalálás évébe.
Ekkor volt utoljára 50Hz harmonikusaitól mentes az éter.
Aztán már 1932-től jöttek egyre nagyobb számban a TV-k. Ettől lett tele egyre nagyobb sorfrekik harmonikusainak tömegétől még az URH is.
Ma meg mi van? Minden lakásban bődült nagy SMPS áradat.
Na ezt csak azért írtam, mert ezeknek a néhány W-os világító eszközök már semmi zavarást nem okoznak, pluszban.
Nézd csak meg: ha kikapcsolsz egy SMPS LED lámpát, történik valami?
Szerintem NEM!
Szerinted?

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Hogy mi okoz pluszban, s mennyi zavarast-az kisse filozofikus kerdes_sztem.
Te mint radio amatör tudsz bent a varosban forgalmazni?
Valahogy egyre inkabb azt lehet olvasni, hogy a fövarosban ez napjainkban ellehetetlenült_akkora az e-szmog crying
Kari

0

sandor58
sandor58 picture
*****

Sziasztok!
Lassan vidéken is,én most egy 900 fős
faluban élek,hát.....

 

0

gbenyov
gbenyov picture

Szia, én mint rádióamatőr mondom, hogy MIND be kellene tiltani az összes olyan eszközt, amely érzékelhető zavart sugároz 1 méteres távolságon túl!

1

sandor58
sandor58 picture
*****

EGYETÉRTEK!
 

1

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia! Szerintem igen. Ha KH AM retro rádiót javítok, az asztali lámpában a 12W-os Osram ledest lecserélem ideiglenesen egy Philips 75W-os hagyományosra, hogy hangolás közben halljam az 1951-ben apám építette szignálgenerátor 400Hzes modulációját a hangszóróban. :-)
Csaba
 

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Vagy bekapcsolod  atelefon kameráját, és elkezdesz közelíteni a lámpához. Pár centiről jól fog látszani, melyikben van kapcsolóüzemű táp, és melyikben sima graetz.

0

Sponsored links