You are here

Ismeretlen anyag eltávolítása nyákról?!!! (MEGOLDVA)

11 posts / 0 new
Last post
davyrex
davyrex picture

Sziasztok. Az alábbi képeken látható barnás vöröses anyagot szeretném valamilyen úton-módon eltávolítani az smd alkatrészek felületéről. 
Valakinek valami ötlete?
UI: Nem Magzarországon élek tehát ennek megfelelően kérném a segítséget. Előre is köszönöm. 

Comments
davyrex
davyrex picture

Sziasztok. Köszönöm mindenkinek a válaszokat és segítséget. A problémát sikerült megoldanom. Vásároltam metilén-klorid-ot és összekevertem festék oldó géllel: 1:2 arányban (1 arány metilén-klorid és 2 arány festék oldó gél). Az így kapott elegyet ráraktam a barnás felületre 2mm vastag rétegben, kb 20-30 perc vártam. Forrólevegős forrasztóállomással melegítettem a vegyülettel kezelt felületet, ameddig az elegy megszáradt és hő hatására az elegy felpatogott a nyák felületéről a barnás anyaggal együtt.
   Azért hagytam az elegyet kb 20-30 percet az emlitett felületen hogy a metilén-klorid elpárologjon az elegyből. 
 
Amúgy a nyákon található anyag kőkemény volt. Az aceton nagyon gyenge legény :) az ilyen kemény anyaghoz. Az acetont én nyák tiszítására használom forrasztás után. 

UI: Nagyon vigyázzunk az ilyen oldószerekkel, mert nagyon károsak és bőrrel érintkezve nagyon maró hatásuk van. Ha esetleg előfordul valakivel, ajánlatos AZONNAL alkohollal lemosni az érintett felületet. 
Üdv. 

5

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: imitome is írta, hangyasav.

Bálint

0

josef.48
josef.48 picture
*

 Szia ! Siikon feloldó szerrel probálkozhatsz ,ha a bevonat felülete nem kö kemény.Én a lidl-böl vettem Baufix de teszek egy oldalt .üdv.Jóska
 https://www.google.de/search?biw=1280&bih=685&ei=J8SFXrHhD8jO1fAP1Ji9mAo...

0

Kari
Kari picture
*****

Jozsi,
kerdezönk irta is, hogy nem itthon el, söt asszem Kanadaban nem igen talalkozik a Lidivel.
Altalaban az E-amerikai termekek agresszivebbek-hatekonyabbak mint az EU-ban engedelyezettek;
nemtom, gy mi jot/jobbat lehetne innet ajanlani...
@ Hangyasavat viszont meheszek is hasznalhatjak-agressziv a göze is, kesztyüvel s nem belelegezve illik alkalmazni!
Kari

0

Imitome
Imitome picture

Szia!
Már több esetben sikerrel jártam különféle műgyanták eltávolításában tömény hangyasavval. De volt olyan eset is amikor tömény kénsav volt eredményesebb. Megfelelő óvatossággal ezekkel érdemes próbálkozni. Nem túl gyors módszer, viszont eredményes. Az alkatrészeken a feliratot általában nem marja le.

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Valószínűleg epoxigyanta (epoxilakk)
Ha az, akkor kikeményedés után szinte semmi nem oldja.
Mechanikus dörzsölést meg a megvédendő alkatrészek nem bírják.
Az epoxigyanta kemény, mint a fém. A szike is alig megy bele. Nagyon jól tapad és inkább felszakítja a hordozó anyagot, mint hogy elválljon.

Ha így viselkedik, akkor nehéz ügy.
Elvileg 300 fokon szétesik a polimer molekula, de a panel kibírja? No meg akkor is szilánkol, ott marad, mocskol, tép...

Próbáld ki, és várjuk a beszámolódat!

0

sanyesz5
sanyesz5 picture

Aceton?

0

davyrex
davyrex picture

Szia. Próbáltam már úgynevezett festék eltávolító géllel ami nagyon jól működött a tavalyi évig. A gyártó eltávolított a gél tartalmából valamilyen káros anyagok (metilén-klorid) és azóta nagyon lassan de oldja az anyagot, de több órát vesz igénybe amig egy vékony réteget felold. 
A festék eltávolító anyag az alábbi képen látható. 

File csatolás: 

0

uniman
uniman picture
***

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Nem írtad, hogy kemény vagy lágy az anyag. Ha lágy, akkor van esély aceton, festékmaró, stb. Ha kemény, akkor csak az marad, hogy a mérőpontok felett óvatosan megkapargatod szikével.

Egyébként minden "New improved formula" és hasonló felirat esetén tudható, hogy költségcsökkentésre törekedtek, ezért rosszabb, mint a régi. Bármiről is legyen szó, ez alapszabály. Így vagyunk mi itt a Kromofággal.

Üdv, lcsaszar

1

Sponsored links