You are here

Bioptron 2

Tisztelt Tagok!Keresem a bioptron 2 lámpa tápegység kapcsolási rajzát.( BIOP 2 REV 84. 17.09.97. QUATTRO ENGINEERING ).Ha lehetséges a tranzisztorok és a IC lábain mérendő feszültségeket is megküldeni szíveskednétek,Fáradozást előre is köszönve.

Comments
devailaci
devailaci picture

Szia Anonymous!
Mi a hibajelenség?
Lehet, hogy rajz nélkül is tudunk segíteni.
Üdv: Laci

0

Anonymous!
Anonymous! picture

Köszönöm a gyors reagálást. A 2 tranzisztor és a környéke elfüstölt R 1 szintén ezeket kicseréltem kollektoron 24 V bázis 18.7 V emitteren 17,7 V a 3 as 4 es tranzisztor nem kap feszt. A szalagkábelen a jobb oldalon 5 V megvan.Az IC 8 as lábán 5 V a 7 es lábon 17.7 V A 2 es környéke elég lepusztult lehet hogy ott lehet a gond.Jó lenne tudni melyik tranzisztoron illetve IC milyen feszültséget keressek.Fáradozást előre is köszönve.

0

Nádasdi Zsolt
Nádasdi Zsolt picture

Sziasztok !

Hozzám is került egy Biotron 2 javításra,a fenti hibajelenséggel.
Olvastam itt a tanyán egy megoldást,miszerint a trafó szekunder oldali soros 2 Ohm körüli NTK ellenállását kicseréli 470 Ohm 2W-ra. Persze utána Q2 (BC547) és a 18V-os zéner és az elégett ellenállás cseréje következik. Nos ez sem rossz,de én drasztikusabb utat választottam a hiba okozó megszüntetéséhez.
Lecsökkentettem a trafó szekunder feszültségét a felére úgy hogy a sorba kötött tekercsek közül egyet kiiktattam (trafó kiszedés,fólia elvágás).
Macerás egy kicsit,de így legalább nem izzad senki:-)
Bőven elég az így kapott egyenirányított és pufferelt +21V DC feszültség a +18V stabilizálásához.
Ha pedig 120V-os hálózatról üzemeltetik akkor is lesz +12V táp, legfeljebb nem stabil ,de a vezérlés így is stabilan működik,kipróbáltam.

Elnézést ha egy kicsit hosszúra nyúlt a szöveg.

Üdv.
Nádasdi Zsolt

0

hamby555
hamby555 picture

Üdv!​
Hozzám is került egy ilyen csoda Bioptron 2 lámpa.Valaki már javította, mert a BC618 helyett valami más Darlington volt.Elpukkant benne elég sok minden.IRF, a mellette lévő 1 ohmok mindegyike, a BC körüli panelrész eléggé gyászos. Kicseréltem a Darlingtont BC-re, a Zenert 1,3W-osra. Az ottani alkatrészeket is cseréltem 1/2, illetve 1W-osra. A  DIP8 IC is cserélve. A biztosíték helyére izzót kötöttem a próbához. Bekapcsoláskor látszólag minden rendben van, a kijelzőn a beállított idő látható. A start gomb lenyomása után 3-4 - szer felvillan impulzusszerűen a soros izzó, a kijelző is villog  ugyanígy, majd alaphelyzetbe áll. A beépített 12V-os izzó nem csinál semmit. Az izzót lehúzva felpörög a ventilátor, de a 3-4 villanás után leáll. 8V-ot mérek a rövid ideig, amíg bekapcsolni próbál.
Terheletlenül 11,2V van a kimeneten, a beállított idő letelte után alaphelyzetbe áll. Mindent cseréltem benne ami hibás volt. A hűtőbordán lévő dióda kivételével, azt nem mérem hibásnak. Az okozhat ilyet?
A kis BC nagyon melegszik, de orvosoljuk kis hűtőzászlóval.
Vagy cseréljem ki a kis transzformátort is? Akkor nem fog melegedni legalább.
Köszönöm.

Esetleg van valakinek valami ötlete?Előre is köszönöm.Üdvözlettel!

0