You are here

Pre-Emphasis, de mennyire bonyolítsam túl?

7 posts / 0 new
Last post
Mr._V.
Mr._V. picture

Kisebb rádióadóhoz (transmitter) szeretnék pre-emphasis-t tenni a bemenete elé, mivel a készülék nem tartalmazza és nincs elég magas hang vételkor.
A kérdés az lenne, hogy mennyire kell túlbonyolítani, mert van IC-s változat, melyhez külső táp is szükséges ( https://www.circuitlib.com/index.php/schematics/product/45-active-fm-pre... ), de van 3 alkatrészes egyszerű is
( https://www.slideshare.net/ganeshprasadmishra/angle-mod-for-stdnts-25-apr - 50. oldal ).
Tudom, 50us az EU-s szabvány, de az első linken írja is, mely kondit kell kicserélni milyen értékre, tehát nem az értékek, csak a bonyolítás a kérdés, hogy mivel jobb a túlbonyolított egy átlag fül számára?

Tehát ha ez nem hifi technikához kell, hanem egy FM adóhoz, oda elég a passzív 3 alkatrészes is, vagy célszerűbb az IC-st megépíteni?

Comments
Guest
Guest picture

Üdv!
Ha ahhoz a készülékhez van rá szükséged amivel évek óta nyűglődsz, akkor azt kell írnom, abban eleve be van építve ha nem is a legprecízebb megvalósítással.
A BH1415 -el megvalósított MPX kóder & PLL szintézerre gondolok. Mégpedig aktív, műv erősítővel megvalósított van benne.
A BA1415 2-es 21-es lábára csatlakozik a pre-emphasis az időállandót meghatározó C-tag.
https://elektrotanya.com/sites/default/files/comment/2020/03/bh1415f.pdf
https://elektrotanya.com/sites/default/files/comment/2020/03/fmuser-czh-cze-5c5wtransmitterusermanual.pdf
Finomíthatod a gyári beállítást ha gondolod, vagy pluszban beépíted az általad linkelt kapcsolást az eredeti kapcsolásban az említett lábra csatlakozó kondenzátorok cca. 10uF-ra cserélésével kiiktatva a gyári megoldást.
-
https://www.itu.int/dms_pubrec/itu-r/rec/bs/R-REC-BS.450-3-200111-S!!PDF-E.pdf

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Az árnyékolt dobozolt részen lehet az az IC, amihez teljesen darabokra kéne szednem (kijelző panelét és egyebeket leforrasztani), tehát időben szerintem több lenne, mint megépíteni 2 elektronikát és berakni egyből a bemenet után.

Lehet, hogy van benne ilyen funkció, de hangzásra ez abszolút nem észrevehető, ezért gondolkodok ilyesmin. Ezt most futólag tudom tesztelni, mert a SAM Broadcaster program képes ilyesmire, de egyrészt nem csak számítógépről megy az anyag, hanem átlag keverőről és CD-kről, másrészt minek fogyasszon 40W-ot egy gép, ha egy ilyen elektronikával egyszerűbben megoldható. A teszt alapján így már szép hangja van.

Amúgy már nem nyűglődök. A melegedés problémája megszűnt, miután az antenna a tetőre került és jó lett az SWR, valamint a bemenet előtt compressor lett beiktatva és behangolva mindent a maximumra. A teljesítmény még nem az igazi, mert 15W-os és csak 10W jön ki belőle (már az SWR mérőn)... de épp várom a végfok cserealkatrészét, hátha ez meg lett nyüstölve a korábbi hangolatlan antennákkal.

Videók alapján az FM User nem teljesen azonos, mert a végfok környéki alkatrészek sem azonosak a saját készülékemmel. 80%-ban lehet azonos, de nem teljesen. De mivel vagy nem megy benne a pre-emphasis vagy megy, de gyengén, ezért nem a már meglévővel akarok szórakozni, hanem a bemenethez odarakni inkább egy ilyen elektronikát.

0

Guest
Guest picture

Ami benne van, az nagyon egyszerű. A bemeneti jel a neminvertáló bemenetére érkezik az IC-nek, az invertáló bemenet pedig egy soros RC taggal megy a GND-re melyben C=2,2nF, az R pedig az IC-n belül van és az értéke általam ismeretlen. Ezt ha külső áramkörre bízod, illik kiiktatni a 2,2nF-okkal párhuzamosan beforrasztott cca. 10uF-okkal.
Ezen kapcsolás végfoka inkább hasonlíthat a tiédre.
https://rf-kit.com/en/blog?p=p-15w-fm-stereo-transmitter-bh1415f

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

A passzív megoldás valójában nem kiemeli a magas hangokat (hogy is tehetné), hanem lecsökkenti a mélyeket és a magasokat szinten hagyja. Ergó kisebb lesz a vételi hangerő és ezáltal a jel zaj viszony is rosszabb (ami miatt a pre-emphasis tulajdonképpen van), de tünetileg azt csinálja, amit kell.

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Nagyobb forrásjellel viszont ugyanott vagyunk.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

25%-ra van visszavéve a bemenet, így van pont 0dB-em compressorral, tehát bemenőt még tudok emelni, ha csak az kell.

0