You are here

Autó akku csepptöltése MEGOLDVA

28 posts / 0 new
Last post
Mr._V.
Mr._V. picture

Hello!

Új aksit voltam kénytelen venni, mert a korábbi cellazárlatos lett, viszont az autó általában heti 1 rövid útra van használva (főleg jelen koronás helyzetben), így állásában lemerül. 150-250mA fogyasztása van úgy az autónak, hogy minden ki van kapcsolva. Extraként 1 db autórádió és egy CB rádió van beépítve, de e második nem fogyaszt, viszont a gáz elektronika (50-80mA) és az ablaklehúzó (15mA) is folyamatosan fogyaszt, a többit nem méregettem, de a központinak a távirányító vevője és egyéb is fogyaszthat... Ezeket nem tudom lekapcsolni, mert a rádiót mindig újra kéne programozni, ahogy a gáz ECU-ja is egy idő után elveszti programozott értékeit és visszaáll alapra és az autó ECU-ja is a kilométerállást (a nullázhatót).
Tehát a célom az lenne, hogy álló helyzetben csepptöltéssel tartsam fenn a szintet. A rossz aksihoz már ki lett vezetve egy csatlakozó, amit így rendes töltőn használtam (2 naponta fél óra töltéssel), de most egy 500mA-es kis tápra gondoltam, ami terheletlenül 13,5V-ot ad ki. A rossz aksi ezzel is pezsgett, hiszen 1 cella "hiányzott". Az lenne a kérdés, hogy ha ez állandóan rajta lenne, milyen módon tudom úgy korlátozni, hogy az aksit ne töltse, hanem csak a fogyasztókat lássa el. Tudom, legegyszerűbb lenne egy főkapcsoló az aksi után és ezt a tápot kötni a sarukra, majd induláskor főkapcsoló vissza és táp le. De ugye ehhez több 100A-es főkapcsoló kéne.

Mi az a töltőáram, ami állandó lehet és az aksinak nem árt?
Kaptam már tippet, hogy egy égőt kössek sorba a táppal. Ez jó megoldás lenne, vagy esetleg egy nagyobb (terhelhető) ellenállás? Nem túlbonyolítva, azaz ha elektronikáról lenne szó, akkor max 5-6 alkatrésszel megoldható változat érdekelne.

Comments
tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia!

Ez az IC erre a célra van kitenyésztve.
És nem is drága.

Tehát a Te tápod is tökéletesen megfelel!

Üdv Tibi.

0

proba
proba picture

Szerintem tedd rá nyugodtan minden nélkül egy biztosítékon keresztül . Ha az akkut feltöltötte 13,5V-ra akkor nincs feszültségkülönbség 0 az áram. Amúgy a generátor 14.xx voltig tölti, tehát jó ideig nem is történik semmi ha leállás után rá teszed.
Kérdések , az adapter mennyire viseli el a kimenetén a nagyobb feszültséget, mint a sajátja  ( a transzformátoros graetzel végződik, az bírja, a kapcsolóüzeműnek egy shotky diódát utána pakolnák)  , másik kérdés, mit szól a tartós túlterheléshez? ( hosszabb szünet után teszed rá az akkura, így azt is tartósan tölteni kell akár 500mA-nál nagyobb árammal is..) 

1

AzzA
AzzA picture
*

Igy van nem kell túlragozni, én évekig töltöttem akkut egy LCD monitortáppal aminek a feszültségét felemeltem 14.4-re, 4A-t tudot maximum.
Igy ha lemerült az akku ráakasztottam, mivel több áramot vett volna fel mint 4A, a táp először egy fél órát csak kapcsolgatott, aztán mikor az akku már feltöltődött 4A áramfelvétel alá  ment rendesen. Napokig rajt lehetett, mert 14.2V-nál már gyakorlatilag nincs áramfelvétel.
Egy 13.5V-os táp esetében meg nincs is miről beszélni, nem túltöltésről meg gázosodásról....

 

0

Janos.ro
Janos.ro picture

En nem gyozom eleget dicserni a Battery trainert.
Peldaul ez
En nagyon olcson vettem, kb olyan 3300 Ft-nak megfelelo penz volt.
Sokan vettek, de vittek vissza mert nem tudtak mi az (autotoltonek volt eladva).
Annak nem jo!
A lenyege: nagyon kicsi arammal (par mA) meriti le az akkut, bizonyos hatarig. Ott elkezdi tolteni, de szinte par mA arammal. Kigyul a masik szinu LED. Feltolti a felso hatarig, megint meriti le.
Idealis akar honapokra is letett akkukhoz, peldaul lakokocsi, motor akku teleltetes.
Az also es a felso hatar kozott eleg kicsi a kulonbseg, nem all fenn az a veszely, hogy inditani akarsz es pont le van merulve,.
Nekem faradt akkut is hozott helyre, el akart dobatni velem, ratettem a trainer, azota hasznalom az akkut a kocsiban, hetek mulva is jol indit.
Ha van alkalmad, vegyel egy ilyent, en a Kaufland-ban vettem.

0

TAKLACO
TAKLACO picture

Hello !
 Tetszik a megoldás , ideális lehet szivargyujto konektoron becsatlakozni a kocsiba.

Udv.: Laci

0

guriga
guriga picture

perpetuum mobile! Kérdés mennyire merít és, a töltő ezt mennyire szereti.

0

Jaca
Jaca picture
****

Ahhoz ACC állásban kell lennie a kulcsnak.

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia Jaca

Ez bizony autómárkától is függ, van amelyiknek nem kapcsolja le a szivargyújtót,
csupán van neki egy biztosíték, ilyen például a céges VW Caddy,
de a saját OPEL viszont kapcsolja a szivargyújtót.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Meg tudnád mérni, mekkora árammal tölt és süt ki, illetve milyen feszültséghatárok közt? Mert ahogy elmondtad, nagyon könnyen utánépíthetőnek tűnik.

0

AzzA
AzzA picture
*

Ha elhiszed ami oda van írva akkor

  • Charging current maximum300 mA.
  • Discharge maximum100 mA.

A belselye nem lehet több egy pic, vagy bármi ami feszt mér, és annak függvényében vagy kisüt egy terhelésre, vagy tölt.
A 300mA töltés, meg a kisütés gondolom pwm szabályzott. 
Szóval egy pic 12Fxxx meg egy FET...

0

gbenyov
gbenyov picture

Vigyázz ezzel a Töltő/Kisütő készülékkel Mr._V.!
EZ NEM biztos, hogy JÓ NEKED.
Mert Neked van fix kisütőáramod. (Ami nem normális.)
Ez a készülék elkezdené kisütni, plusz a Te saját kisütő áramodat add hozzá, együtt ezek merítik az akkudat és a töltőegység meg nem ad ki annyit, mint esetleg a Te kisütőáramod,
És végül az akku szépen nullára merülhet.

Tehát ez a kütyü nagyon jó lehet minden kiszerelt akkuhoz, vagy minden más kocsihoz, amelyekben néhány mA-nél több áram nem folyik ki, leállított esetben.
(Még nem mértem meg az enyémet....hi-hi)

Szerintem maradj a feszültség tartás (14-14,4V) megoldásnál.
Vagy akár veszel egy ajánlott új kapcsoló üzemű dobozt, vagy akár csinálsz gyorsan egy Guest-hez hasonló analóg, feszültségtartó töltőt.

0

Janos.ro
Janos.ro picture

Persze, es ha lesz kis idom szet is szedhetem. Annyi az egeszm hogy lehet benne egy mikrokontroller vagy valami, es akkor mar ennyiben nem eri meg utan-epiteni.

0

Jaca
Jaca picture
****

Ami igazán érdekel, hogy meddig süti ki, és meddig tölti. A töltő és kisütő áramkör nem vészes, és egy schmitt trigger megoldja a szinteket is.

0

gbenyov
gbenyov picture

Bocsika!
Ez a kikapcs fogyasztás 150-250mA nekem Q-a sok!
Isten bizony lemegyek a kocsihoz és megmérem az enyém mennyi.
Igaz, hogy neked gáz... 

0

Guest
Guest picture

0,005C biztosan nem árt meg. (Egyébként a járgány hadrafoghatóságát jobban szolgálná ha hetente beindítanád és csapnál egy kört a focipálya körül.)wink


 

2

AzzA
AzzA picture
*

Ha van egy 13.5V-os tápd ami bír 500mA-t akkor ennyi a történet.
Max teszel sorba egy 1-2W-os izzót, bár ennek nincs sok értelme 13.5V-os tápnál.

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Mehet rá a 13,5V-os táp. egy 1 Ohmos ellenállást köss vele sorba. Esetleg egy napelemet az ablakba? 5W-os elég lenne. 

2

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: 13,8 V-tal és 200 mA-el számolj

Bálint

0

Pista47
Pista47 picture

Szia! Én is hasonló cipőben járok, van, hogy 2 hétig ki sem állok az Opellel. Egy régi analóg tápegységet alakítottam át, a kimenő feszültséget 13.6V-ra állítottam, az áram korlátozást 500mA-re. 2-3 naponta rákapcsolom az akkura pár órára. A 13.6V nem tudja túltölteni az akkut, különben ezt a feszültséget a szünetmentes tápegység akkuján mértem, és ezt "szeretik" az akkuk. Így tartom az autómat vagy 4 éve "készenlétben", nem volt még gondom vele se nyáron, se télen.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Az autóakkuk a 14,3-at is elviselik folyamatosan, de többet nem! Vannak autók, amiket 24 órában hajtanak, ott is kibírják az akkuk, miközben a generátor adja nekik a 14,3-at. 

1

huzitibi
huzitibi picture

Szia !
Csepptöltőnél nem célszerű 14 V fölé engedni a feszt., hosszú távon nem tesz jót, lerövidíti az akku élettartamát. Nem véletlenül írják rá a szelés akkukra, hogy stand by: 13,8 V, ciklikus használatban 14,5 V. Lásd a mellékelt fotót. Tehát a 13,5...13,8 V-os táp, egy soros kis ellenállással bőven jó.
Korábbi kérdésedre: az okos töltőm 12,8 V-nál kezd el csepptölteni és valahol 13,8...13,9 V-ig tölt. Igaz, nem terheli az akkut, csak hagyja leesni a feszt.
üdv.
Tibi

0

gbenyov
gbenyov picture

Szia!
Nem érdekes beállítanod a "töltőáramot, mert akármilyen kicsi/nagy töltőárammal is túltöltöd az akkut.
Akkor a víz eltűnik és ...kuka.
A LÉNYEG: a kimeneti feszültség emelkedés ÁLLJON LE 14-14,4V között mindenképpen. A töltő áram akármilyen bika töltőt teszel oda, lemegy NULLÁRA, ha tartod a szabályt.
Az a kapcs.rajz, amit itt látok triplán jó.
-Van benne kimeneti dióda
-A kimeneti feszkó beállítható 14-14,4V közé
-Nem termel rádiófrekvenciás zavaró jeleket.
Egy picit rossz csak, mert analóg és melegíti feleslegesen a környezetünket...hi-hi...unokáink...stb.
4000 Ft.-ért már kapható profiul hibátlan, digitális, kijelzős, kapcsolóüzemű, mindenttudó kütyü is.

0

hb5712
hb5712 picture

Szia ! Én a mellékletben lévőt készítettem el, tökéletesen működik, 100-150 mA-t tud, 13,5 V-nál kikapcsol, aztán pár perc múlva kb.12.8 V-nál bekapcsol a töltő áram.

File csatolás: 

0

huzitibi
huzitibi picture

Szia !
Jó ez a rajz, de az után építőknek jegyezzük meg, hogy a led nyitófeszültsége, (tehát lényegében a színe is) befolyásolja a töltőáramot. Tehát ne fehér vagy kék ledben gondolkodjanak (vagy növeljék meg a 12 Ohmot).
üdv.
Tibi

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Valaki említette, hogy szünetmentes (UPS) is jó erre a célra.
Igazából van olyan, ami már nincs használatban... az erre használható lenne és építeni sem kell akkor semmit.

Akkor már csak az marad a kérdés, ha ugye fogyasztás állandóan van, tehát nem kell merítő-töltő, csak töltő, akkor ez a jelenlegi trafó legyen mondjuk egy ellenállással kiegészítve vagy a szünetmentest használjam inkább? (Nem tudom ez utóbbi többet fogyaszt-e 220-ról, de az UPS elvileg csak akkor tölt, amikor valóban kell.)

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia!

Látom nem érted a lényeget!

Miért akarsz a jelenlegi tápoddal sorba kötni ellenállást???

Ezzel csak azt éred el, hogy a akkuban jelen lévő átlag feszültség(töltöttség) még alacsonyabb legyen!

Ha olvasnál is, akkor láthatnád, miszerint többen rávilágítottunk, hogy a jelenlegi tápod alkalmas arra, hogy az akkun folyamatosan rajta legyen!

Az UPS-el kapcsolatban.:

Picit biztosan többet fogyaszt, hiszen egyéb kiegészítő áramkörök is működnek benne...

De ne vezesd félre saját magadat!!! 

 de az UPS elvileg csak akkor tölt, amikor valóban kell.)
 

Az UPS ugyan úgy folyamatosan tölt, mint minden akku töltő!

Ha az akku feszültsége alacsonyabb a küszöbnél, akkor vesz fel töltő áramot, ha meg elérte, akkor ez az áram érték igyekszik közelíteni a nullát.

Természetesen az akkunak van önkisűlése, tehát belső szivárgó árama. Ez egy jónak minősíthető akku esetén nem számottevő! De esetedben az autó "üresjárati" fogyasztása mégis ezt a szituációt szimulálja.

Tehát az akku folyamatosan merülni akar, de a fix feszültségű töltőd ezt nem engedi, hanem folyamatosan az adott feszültségen igyekszik tartani az akku kapocsfeszültségét!

Ezáltal nem engedi lemerülni.

Természetesen, az akku élettartamának szempontjából jobb lenne az akku "mozgatása", tehát töltés/kisütés, de ahhoz a korábban említett -ilyen/olyan- okos töltő jöhet számításba.

De! Mivel Te 1-2 hetente használod az autót, ezért nálad megkapja az akku, az úgynevezett "sokkot" az indítózás során, tehát Te maradhatsz az általad elképzelt "Csepptöltésnél"!

Remélem érthetően leírtam?!laugh

Üdv Tibi.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Köszönöm mindenkinek az infót, akkor marad így bonyolítás és különösebb beruházás helyett.

0

Sponsored links