You are here

RGB jelből VGA előállítása

47 posts / 0 new
Last post
c_jani
c_jani picture

Üdv!
A munkahelyemen felmerült egy probléma, amire gyors megoldást várnak. Egy 40 éve beüzemelt Siemens S5 Simatic PLC, amin volt anno. két Siemens monitor. Aztán, mikor kidőltek a sorból, került a helyükre egy-egy Sony CRT tv, amin a sor és képméret össze lett kicsit húzva, mert a PLC más felbontást ad, mint az alap TV szabványok. Ezt követte egy újabb Sony Trinitron CRT, ami a napokban esett el. Feltettünk egy Philips LCD-t, majd egy Samsungot, de a tetején és az alján egy-egy sor elveszik. Ezeknél persze nincs geometria állításra lehetőség, csak amit a felhasználói menüben felajánl. Azzal viszont alul-felül hiányzik egy sor.
Arra gondoltam, egy PC-monitor talán tud olyan felbontást, hogy a teljes képtartalom látszani fog. A kártyából csak a három meghajtó színjel jön ki, BNC-s csatlakozón, nincs külön szinkronjel kivezetve. Az eddigi TV-s technikák lekezelték, szinkron és színhelyesen.
Keresek olyan, aránylag egyszerűen megvalósítható áramkört, ami a színjelekről leválasztja a szinkront és meg tudna hajtani egy VGA monitort. Jó lenne valami olyan, ami már valaha megvalósult.

Comments
Tropfehérke
Tropfehérke picture

Szia Jani!
A kedvünkért akassz rá egy oszcilloszkópot a kimenetére a PLC-nek, és fényképezd le, hogy mit mér! Összetett videojelet, vagy RGB és szinkront.
Ha frekvenciamérőd is van, pontosabb értékeket kapsz.
Addig ez az ötletelés nem fog eredményt hozni.
A szinkron jelek periodusa és egymáshoz mért fázishelyzete is információ. Vannak Tatung monitorok is, amikkel tatákoztam régen, és extrém frekvenciákkal sikerült megetetni.
A SONY tévéd szinkronprocesszora is mondhat valamit, s ha az a tévé tönkre ment, esetleg megjavítható egy táp átkondizás, sortrafó csere, stb árán.
Köszi!
T.

0

gbenyov
gbenyov picture

Szia c_jani!

A kérdésedre olyan sok válasz érkezett, hogy a csuda. Bocs, de szikrázik a szemem.
Én csak annyit kérdeznék Tőled, hogy melyik típusról van szó?
Mert van több féle Siemens S5 Simatic.
Mutatok kettőt:
SIEMENS Simatic S5
                                                                 Ez itt egy kicsit régebbi

                                                            Ez sem a legújabb
Tehát, miről is beszéljünk? Ezekről van szó?

File csatolás: 

0

Joe
Joe picture

Szia!

Szerintem a kívánt eszközöd akár egy médiavásárban (fordítsd vissza Németre) is kapható. Céges szinten ez a legjobb megoldás, áfás számát is adnak. HA nem azt az eszközt veszed meg átcserélik, a pénzt visszaadják. Talán ez a leggyorsabb megoldás.
 

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Röpködnek itt az ötletek, de egyik sincs kipróbálva. Szerintem nem ússzátok meg, hogy a Siemens PLC-hez hozzávaló Siemens monitort szerezzetek be. Akár használtan is. Mert létezik olyan, hogy egy gyártó belső szabványa csak a saját termékeivel kompatibilis.

Mondok egy példát: Ugyebár a TV SCART csatlakozón kijöhet az RGB jel és a H/V szinkron, meg a sztereo hang. Ha ezt analóg PC monitorra akarod vezetni, az nem fog menni, hiába RGB és H/V szinkront fogad az is. Próbáltam.

Sajnos ez a szomorú valóság: túl sokféle megoldás létezik, amik nem kompatibilisek egymással. De a főnöknek ezt hiába magyarázod, ő csak azt látja, hogy "majdnem jó" a kép, és nem érti, miért nem csinálsz vele valamit.

Üdv, lcsaszar

1

Gyakorló
Gyakorló picture

Szia lcsaszar!

Teljesen egyetértek Veled mindenben.
A témaindításban látszik, hogy csak CRT tv-vel sikerült megjeleníteni a hiányzó sorokat.
Ennek szerintem az lehet az oka, hogy ha jól tudom Európában a 625 sorból, csak 576 sor a hasznos képtartalom.
A PLC viszont ennél valószínűleg többet használ, ami nem szabványos. (Szkóppal meg lehetne nézni.)
Az analóg CRT-k képeltérítésének csökkentésével ezeket a plusz sorokat könnyen láthatóvá tudták tenni.
A digitális tv-k esetében ez azért nem megy, mert azok a szabványtól eltérő plusz sorokat úgy tűnik nem digitalizálják és nem jelenítik meg.
A megoldás tehát szerintem is vagy egy Siemens monitor, vagy egy másik (használt) CRT tv.

Üdv
Tamás

0

Joe
Joe picture

Szia!

Az OIRTT szaványban igen, A CCIRT-ben már csak 525,  Ámerikában NTSC-ben 425. Ez meg monitor. HDMIben mesokkal több. A CRT monitorok 31.469 kHz. 

De van jelátalakító gyári, bármely szabványról bármely szabványra. 

0

szakszlaci
szakszlaci picture

Az OIRTT szaványban igen, A CCIRT-ben már csak 525,  Ámerikában NTSC-ben 425.

Ez most még az ElektroTanya, vagy pedig már átmentünk bulvárba?????

2

lacoka
lacoka picture

Szia
kaptam régebben egy cégtől leselejtezett monitort semmire nem tudtam használni ezen van rgb bemenet ha valaki estleg vállalja a javítását és ez használható lenne ingyen elvihető

File csatolás: 

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Olyat keressél az LCD tv "Picture" vagy "Input" menüjében, hogy "overscan" vagy "1:1 Pixel mapping" vagy "Just Scan" vagy "Direct Pixel Mapping", és azt állítsd disabledre! akkor nem vágja majd le a kép szélét.

0

Imitome
Imitome picture

Szia!
Valami olyan monitor, televízió, esetleg projektor alkalmas a probléma megoldására, aminek van ún. komponens bemenete.
Komponens videojel: "A komponens videojel minimum három független jelből áll, melyeket három csatlakozón és három vezetéken keresztül lehet továbbítani. Egyik elterjedt formájában a három jel egyike az úgynevezett luminancia (Y) jel, mely az eredeti RGB jel világosság vagy fekete és fehér információját és a kép összeállításához szükséges szinkronjeleket hordozza. A második és harmadik jelet színkülönbségi jeleknek nevezzük, melyek azt jelzik mennyi a kék (B) illetve a piros (R) a világossághoz (Y) képest. A kék komponens a „B-Y”, a piros komponens az „R-Y”. A színkülönbségi jelek matematikailag származnak az RGB jelből. A zöld (G) információt ez esetben nem kell külön jelként továbbítani, mivel az származtatható az „Y, B-Y, R-Y” összetevőkből. A képmegjelenítő eszköz ugyanis az Y komponensből ismerve a kép világosságát, és a másik két komponensből a kék és piros összetevők nagyságát, kiszámolja a maradék zöld mértékét.

Komponens (Y, B-Y, R-Y) videojel csatlakozó Ilyen videojellel találkozhatunk DVD lejátszók, digitális műholdas és földi adások vevőegységeinek kimeneteiként és jobb TV készülékek, Plazma/LCD képernyők, projektorok bemeneteiként. A zöld (Y), kék (Pb/Cb) és piros (Pr/Cr) RCA aljzatok közül a zöld szállítja a világosságjelet, a másik kettő a színüknek megfelelő színkülönbségi jeleket. Ez a fajta komponens videoinformáció továbbítás az RGB információ teljes sávszélességű átviteléhez képest kétharmadával kevesebb sávszélességet igényel, mert teljes sávszélességgel csak a világosság (Y) jelet kell továbbítani, a színkülönbségi jelekhez kisebb is elegendő."
Esetleg ez is megoldás lehetne.   https://www.youtube.com/watch?v=YcRrUUVHmvI
Talán ez is jó: https://www.google.com/search?q=komponens+hdmi+%C3%A1talak%C3%ADt%C3%B3&oq=komponens+%C3%A1talak%C3%ADt%C3%B3+&aqs=chrome.1.69i57j0l4.24635j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8
Vagy ez: https://www.google.com/search?q=komponens+vga+%C3%A1talak%C3%ADt%C3%B3&oq=kompomens+vga&aqs=chrome.1.69i57j0.16707j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8
 

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

ezeken a komponens kimeneteken nem 720p jön véletlenül? Egyszer próbáltam ilyenre csatlakoztatni egy régi RGB projektort egy mátrixon keresztül, nagyon nem jött össze...
 

0

lhunyadi
lhunyadi picture

_

0

uniman
uniman picture
***

Ne keverjük össze a kettőt...itt RGB a jel ! Van 2db RGB  BNC bementes monitorom, az egyiken át lehet kapcsolni, hogy 3 BNC-ről is tud működni, ez esetben a "SYNC" jelet az "internal" belső "G" bemenetről kapja./Persze ezek egy frekis monitorok, csakis egyetlenegy felbontásban, egyetlen H/V (bizonyos +/- polaritás) szinkronjellel műk ödtethetők./

  Legjobb megoldás egy készen kapható (eBay) átalakító konveter lehetne, csak ki kell választani a megfelelőt, pl. GBS 8219, GBS-8200...

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

A VGA monitornak kétszer annyi (31.469 kHz) a sorfrekvenciája, úgyhogy az nem lesz jó. Vegyetek egy képcsöves tévét rá, van annyi, mint a rohadás, ingyen is van. . 

1

Jaca
Jaca picture
****

A mai LCD monitorok már mindenféle formátumot tudnak. Ne csövesre gondolj.

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Elvileg lehetséges, gyakorlatilag nem tartom valószínűnek, hogy fel legyenek készítve RGB PAL videójelre. Hacsak nem valami olyan hibrid monitorról beszélünk, amelyikben van analóg tv tuner is. (Az LG-nek voltak ilyen gyártmányai.)

0

Guest
Guest picture

Ez a Siemens S5 Simatic rendszer elvileg vagy RGB/BAS jellel (Synchronous signal VSYNC and HSYNC on green channel, V=50Hz H=15625Hz), vagy
TTL monitor kimenettel dolgozik.
Forrás: https://cache.industry.siemens.com/dl/files/446/49148446/att_79281/v1/0QS02-0AA5.pdf
-

File csatolás: 

0

c_jani
c_jani picture

Igen, van a kártyán ilyen csatlakozó is. Ha az RGB-vel nem jutunk dűlőre, jön ez.

0

Guest
Guest picture

Hogy tovább "bosszantsalak". Már az árakat értve rajta.
https://www.amazon.com/Shentesel-Industrial-Monitor-Replacement-Converter/dp/B07QFTTCP4
-
Ők speciel hozzánk nem is szállítanak, csak azért mutatom hogy létezik amit a címben keresel.

0

Joe
Joe picture

Szia! A médiás láncban is vannak ilyenek, ha ne akkor a "konrad" nagybácsinál. hamarabb megvan...

0

uniman
uniman picture
***

Te találtál? Akkor mutasd meg! ...vagy mégsincs ott? sad
Már a kívánt eszköz "nevén nevezése" sem egyszerű, hogy azt ott (MM) meg is értsék.smiley

0

uniman
uniman picture
***

Már reggel 8-kor utaltam erre a típusra (típusszámmal!)...csak hát figyelmesen kell olvasni az Uniman hozzászólásait!

0

Guest
Guest picture

Tök mindegy, mint láthatod, a finanszírozók sz@revők, nem áldoz(ná)nak rá.

0

c_jani
c_jani picture

Itt nem csak az étvágyukkal van a baj. Nem olyan egyszerű kívülről behozni olyasvalamit, ami még nincs bent a beszerzés rendszerében. 

0

uniman
uniman picture
***

...itt a "vagy"-ról tárgyalunk, ennek a specifikációját nem ismerjük (De az is érdekelne, hogy milyen kábellel kötötték ezt rá a TV-re): 

0

c_jani
c_jani picture

A három BNC dugót (mivel az eredeti monitor BNC-s volt) toldóval tovább egy SCART dugóba, és még adtak neki egy 12V-ot, hogy a TV bemenete átváltson. Ezzel a megoldással ment a Sony egyhuzamban több, mint 10 évet.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ezek szerint a Sony le tudta választani az RGB zöldjéről a szinkront.

Próbálj meg egy másik Tv-t, ahol a zöldet rákötöd a CVBS bemenetre, a piros kék a helyére kerüljön. Ha ez így jó, akkor a zöldet és a CVBS-t össze kell kötni, de az egyik 75 Ohmos lezárót ki kell venni.

0

uniman
uniman picture
***

Ok...a szinkronjelet ezek szerint a "G"-ból ki tudta volna szűrni az a TV? Egyébként 6V-tal lehet a TV-ket RGB módba kapcsolni. 12V már AV-re kapcsolja...legalábbis a mostani tévéket. De a Saba tévémet a távirányítójával is RGB-re lehetett kapcsolni (2. nyomás az AV gombra).

0

Jaca
Jaca picture
****

Vagy kapcsolgatni a széles vásznú meg a 4:3 között a 6 és 12V-tal.

1

uniman
uniman picture
***

Hello Jaca! Hoppácska...enlightened
Level 0 ; 0~2V,
Level 1A : +4.5V-+7V (16:9)
Level IB : +9.5V-+12V (4:3)

0

Guest
Guest picture

"Súlyt adva a dolognak" devil

File csatolás: 

1

Jaca
Jaca picture
****

Montamén, hogy a ződön van a szinkron!

0

uniman
uniman picture
***

Hello Jaca! Többfélét ha írnál elfogadnám, a "mindenfélét" nem ! Nézz meg egy monitor műszaki specifikációját és te is látni fogod...smiley  De volt CRT "Multisync" montorom is (régi 12-14"-os Nec), na az rengeteg RGB/VGA jelet tudott fogadni és megjeleníteni. A mai LCD-k között az ilyen ma már rendkívül ritka.

0

lacoka
lacoka picture

Szia Ezek közül esetleg nincs használható ? https://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_2020042812...
 
RGB CGA EGA YUV to VGA HD Video Converter Board Moudle HD9800HD-Converter Board GBS8200 Non-Shielded Protection

https://www.aliexpress.com/item/4000121871649.html?spm=a2g0o.productlist...

File csatolás: 

0

Gyakorló
Gyakorló picture

Szia!

Ötletként érdemes lehet megfontolni, a HDMI formátumra alakítást.
Erre kész megoldások vannak elérhető áron.
(Mintavételezik, digitalizálják a jelet.)
A mai monitorok is inkább ezt támogatják.

Üdv
Tamás

File csatolás: 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A zöld színjelre szokták ráültetni a szinkronjeleket. Van egy 8 lábú kis IC, amivel könnyen kinyerhetők a szinkronjelek. LM1881. Alig kell pár alkatrész hozzá.
 

0

szakszlaci
szakszlaci picture

A szervizmenüben sincs geometria állításra lehetőség?

0

c_jani
c_jani picture

Ott csak a kijelző típusa választható. Gondolom, a kijelző felbontásához állítja a jelfeldolgozást.

0

Guest
Guest picture

Üdv!
Tudom hogy drága, de egy ipari cuccba kell.
https://compart.company/parts/siemens-simatic-s5-lcd-monitor-panel
-
Ha minden igaz, az eredeti helyére ez került bele:
https://compart.company/parts/kme-29ls101d51un

0

c_jani
c_jani picture

Ezek egy vízkezelő üzem folyamat-irányító gépének a megjelenítői, amit egy operátor les a műszak alatt, 24 órás üzemben működik. Lassan 40 éve. Elkészült az új üzem, 5 éve nem sikerült üzembe helyezni. Azt gondoltuk, eddigre már el is bontják a régit... Viszont így a legminimálisabb költségből kell életben tartani, míg lehet. Mondani sem kell, nem ez az egyetlen része, ami pusztul.
Nem fognak ide csillagháborús terveket elfogadni. No, meg persze, "ennek mennie kell, oldjátok meg!". Az meg a másik dolog, hogy nem igazán akarja senki felvállalni, kimondani, eddig lehetett működtetni. Ilyenkor jön a karbantartó, aki az utolsó a sorban, és próbál valamit kihozni a helyzetből. Aztán, ha sikerül, akkor "még sem volt ez annyira sz@r".

1

Guest
Guest picture

Azért álljon itt még egy link:
 https://www.diytrade.com/china/pd/11869191/TFT_Replacement_Monitor_For_Siemens_Sinumerik_S3_810_820_840_880_Siemens_Simatic.html
-
Komoly gárda lehet ha öt év után sem tudták elindítani az újat...

0

c_jani
c_jani picture

A "széljárás" az oka...

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Ezt nem lehet (egyszerűen) megoldani. A PC monitor és a TV videoformátuma teljesen más. Ez pedig, ha jól értem, egyik sem. Talán azon az úton lehetne elindulni, hogy a PLC-ben átállítható-e a kimeneti formátum. Valószínűleg nem, és csak a saját monitorával ad jó képet.
Az egy sor hiányzik azt jelenti, hogy egy TV képsor (a 625-ből), vagy egy szövegsor?
Esetleg a régi SUN/SGI 13W3 csatlakozójú monitorok tudnák fogadni a PLC jelét, de ez sem biztos. eBay.de-n biztosan kínálnak a PLC-hez való monitort, vetesd meg.

Üdv, lcsaszar

0

c_jani
c_jani picture

Üdv!
Azt értem egy sor alatt, hogy a megjelenített szövegrészből egy sornyi.
Ráadásul az alsó részre viszi be az operátor az adatokat, ami így nem látszik...

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: esetleg ezeknél lehet érdeklődni

https://forum.hobbycnc.hu/

Bálint

0

Sponsored links