You are here

DENON DRM-44Mechanikavezérlés

8 posts / 0 new
Last post
polgarrobert
polgarrobert picture

Üdv Szakik! Egy címben szereplő decket javítok,azzal a hibával hozták, hogy túlfeszültséget kapott így a tápban és a mechanika vezérlésében kicserélték az alkatrészeket, többek között a  rajzon szereplő kapuáramköröket. IC1 IC2, IC3. A gond itt jelentkezik, mert az összes tápfeszültség rendben lévőnek látszódik. a rajzon IC1 és IC2 HD 74LS32P  (amik elvileg pozitív NAND kapuk) négy db  kapuáramkört tartalmazó IC van, amiket SN74LS32N IC-kkel, helyettesítettek. Elvi működés az, hogy ha a kapuáramkörök mindkét bemenetén van kb 5V, akkor a kimeneten is, ha valamelyik funkciógombbal megszűntetjük adott kapu egyik bemenetén a jelet, akkor kimeneti jel nincs. Ez lenne a normál működés. Igenám, de a helyettesító ic-k, az általam talált  leírások szerint VAGY kapukat tartalmaznak, így hiába lenne kapcsolgatva a funkciógomb, (PLAY, FF, STOP stb) a kimeneteken nem az a jel lesz, aminek lennie kell, tehát egyik bemenőjel megszűnése esetén nulla. A kérdésem az, hogy jól értelmezem-e a rajzot, vagy még nézzek utána, kicsit jobban a témának? illetve a másik kérdésem, hogy vajon mivel lehet helyettesíteni a rajzon szereplő IC1-2-t?  Előre is köszönöm, ha valaki megoszjta velem álláspontját ezzel kapcsolatban. 

File attachment: 
Comments
Ebit
Ebit picture

Szia!
Irtam privátot.

0

hifista
hifista picture

Helló!
Én meg azzal kezdeném, hogy az IC5 vajon életképes-e, mert ha nem, kár agyalni az őt meghajtó áramkörön.
Első teszt, A TIMER kapcsolót PLAY állásba kapcsoni, kazettát bele és bekapcsolni, ha elindul, akkor van élet az IC 5-ben, ha meg nem akkor van egy újabb probléma.
Hifista.

0

polgarrobert
polgarrobert picture

Ez jó ötlet, sajnos nem történik semmi így se. 

0

hifista
hifista picture

Helló!
Akkor sajnos nagy valószínűséggel az IC-5 is zokon vette a túl nagy feszültséget, az meg persze beszerezhetetlen.
Ha még van kedved foglalkozni vele, azt meg lehetne nézni, hogy a motorokat hajtó IC-6 és 7 működik-e.
Ezt úgy lehetne tesztelni, hogy leválasztani az 5-ös és 6-os lábról az ellenállásokat, majd az IC egyik lábára +5V, a másikra meg GND, ha mozdul valamilyen irányba a motor, akkor jó, ha nem, akkor az az IC is halott.
Amennyiben ezek jók, akkor kellene továbbmenni az IC 5 felé.
Hifista.

0

Guest
Guest picture

Üdv!
A normál működés az lenne hogy az adott vagy (a Denon rajzon nem a legelterjedtebb jelölés) kapunak csak akkor lesz alacsony szint a kimenetén ha mindkét bemenetén alacsony szint van. A TR14 és az IC4 Y0 és Y1 kimeneténél "kereskedj", miért nincs ott amikor a működtetés logikája szerint szükséges, alacsony szint?
 A helyettesítéssel semmi probléma nincs, nem tudok róla hogy lenne azonos jelöléssel eltérő működésű logikai kapu.
http://ee-classes.usc.edu/ee459/library/datasheets/DM74LS32.pdf

1

gabor_gabor
gabor_gabor picture

Szia Róbert!
A rajzon elég furán vannak jelölve a kapuáramkörök, ez téveszthetett meg. Valójában az IC1 és IC2 74LS32, ami sima 2 bemenetű OR (vagy) kapu, ami akkor ad a kimenetén magas szintet, a valamelyik bementet magas. Csak akkor 0 a kimenete, ha mindkét bemenete 0. Vigyázz, nem invertál (tehát nem NOR). Az IC3 viszont 74LS15, 3 bemenetű AND (ez sem invertál). Ez meg azt tudja, hogy akkor magas a kimenete, ha mindhárom bemenete magas, minden más esetben 0. Javaslom, hogy ennek figyelembevételével nézd át újra az áramkört. Sok sikert!
üdv. Gábor

2

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:

Part Number : 74LS32, HD74LS32, SN74LS32, DM74LS32

Function : Quad 2-Input OR Gate ( Low Power Schottky )

Package :  DIP 14 Pin

Manufacturers : Hitachi, Fairchild, Texas Instruments

0