You are here

Becker P9/16 PRF+ redőnymozgató idegen kéz által kicserélt bekötő vezetékek után nem működik

26 posts / 0 new
Last post
attilacsep
attilacsep picture

Sziasztok!
 Egy Becker P9/16 PRF+ redőnymozgató elektronikához kérnék segítséget (a rajzon kívül): A tulaj valakivel kicseréltette a  hálózatra csatlakozó vezetékeket. Nem világos, hogy miért, és az sem, hogy előtte még működött-e. A védőföldön kívül három vezeték  jön ki belőle.Addig nem akarom a 220V-ra kapcsolni, amíg nem tudom, mit, hova. Tudna valaki segíteni?
KöszönetteL.
Attila

Válaszd ki a megfelelő fórumot, majd adj neki címet és írd be a kérdésed.
A téma címe tartalmazza a hibás eszköz márkáját és típusát. Szintén tartalmazza röviden a problémát.
pl: ACER AL1711 monitor képernyője 5 másodperc után kikapcsol

A helytelenül elnevezett topik felfüggesztésre, majd 48 óra után törlésre kerül! Felfüggesztett állapotban nem tudnak mások addig hozzászólni, amíg ki nem javítod a címet!
A hibás cím utólagos javítása (48 órán belül) a "Szerkesztés" fülre kattintva végezhető el.

Comments
uniman
uniman picture
***

A "drótok" színei megvannak?

 

File csatolás: 

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia! 
Köszönöm a segítséget!
Sajnos nincsenek meg, mint említettem, az ÜF valahol kicseréltette őket, és mind barna, a védőföldet kivéve

0

Joe
Joe picture

Szia! A két kondin lévő kapja felváltva a fázist. Ha a színek nem egyértelműek, és a kondi sincs fenn, akkor ohmm mérővel mérve amelyik vezetékről egyformát mérsz a másik drótokra az a nulla vezeték. a másik kettőre megy a kondi. Ha a kondi lábainak  az egyikére fázis kerül elindul a motor. leveszed, a másikra teszed a másik irányba indul. Persze a PE az zöldsárga, az a védelem. TEhát a motorhoz 4 vezetéknek kell mennie. Az egyik kötelezően zöld-sárga a PE. Ha nem tudod a többit a fentiek alapján derítheted ki. Három vezetéknél A zödsárga az nem a védelem, csaltalk. A védelem az végtelen ellenállású a többi felé.
Remélem segítettem.

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia! 
Ez nagyon nagy és gyakorlatias segítség volt. Sajnos a hétvégén nem voltam itthon, csak most olvastam. Megyek, és kipróbálom.
Köszönettel:
Attila

0

uniman
uniman picture
***

Akkor jöhetnek a képek a belsejéről! Meg ohmikusan is ki lehetne mérni a vezetéket...
Ezenkívül nem írtad le  a "hibát' sem, amit ugyebár a topikcímben is meg kéne jeleníteni (Meg van ott más elírás is "!")...
Meg hol van a hozzávaló távirányító ?

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Kivételesen most nem tehetek róla.
 Távirányító nincs, nem hozták be, valahol eltűnt. A gond az, hogy az ÜF valahol kicseréltette a becsatlakozó vezetékeket, mert anno rosszul szerelte fel valaki, és a mozgástól eltörtek. A vezetékcsere után már nem működött. Ezzel együtt ő azt mondta, hogy csak kettőt (és a védőföldet ) kell csak bekötni, csak nem tudja, hova. Feltételezem, ő már próbálkozott, én meg nem akarom tönkre tenni a gépet (ha még idáig nem nyírta ki) tudatlanságom miatt. Ezért kértem segítséget.
A vezetékek egy kétoldalas, SMD-s NYÁK-ra jönnek, amin kideríteni rajz nélkül nem egyszerű, hogy honnan hova.
Most oda jutottunk, hogy ma benn volt, és felhatalmazott arra, hogy kössem oda, ahova gondolom, lesz, ami lesz... De azért sajnálnám agyonütni az SMD procikat...
A tipus már adott, a NYÁK-ról szerintem hiába teszek fel képeket... (hacsak nincs másik, ugyanolyan, de más gyártmány...) De ha gondolod, szívesen megteszem. 
Visszagondolva: Már csináltál csodákat, amiket ismét nagyon köszönök. 
Üdvözlettel:
Attila

0

Guest
Guest picture

Üdv!
Az "egyszerű" kapcsolósban is van egy elektronika amely a végállásokban vagy akadályozottság (pl.lefagyás) esetén leállítja a motort.
Ennél a szerkezetnél csak a táplálás történik a bekötő vezetéken. A védőföld egyértelmű, annak a fémházzal kell kapcsolatban lennie.
A másik két pontnál a 230V-ot kötöd rá szerintem tetszőleges "polaritással".
Viszont ha nincs távszabályzód a 886MHz-es rádiós vezérléséhez, elárulhatnád mi az elképzelésed, hogyan akarod tesztelni?
Táv nélkül bajos lesz a dolog! A vevője kimenete, ha elkülönült egység is a panelen, szinte biztos hogy mindkét irányú parancsot egyazon kimeneten továbbítja a motorvezérlő felé valamilyen kódsorozat formájában.

0

Joe
Joe picture

Kapcsolóval tudja.

Uniman közölt rajzot, az szerint mennie kell.
 

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia! 
Köszönöm a hozzászólást. Amikor behozta az ÜF, akkor fogalmam sem volt arról, hogy mi ez, de megnézem, hátha... szétszedéskor, ill. a segítségekkor szembesültem azza, hogy ez azért nem is olyan egyszerű. De lentebb már írtam, hogy az ÜF-nek vann "hozzáértő szakembere", aki tudja tesztelni, stb. Próbálok segíteni, hogy "csak" bekeötöm, de miután már cserélték a vezetékeket, és nem azonosak a jelzések a bekötési rajzon szereplőkkel (számomra) nem egyszerű a megoldás. A három vezetéket hat féle képpen lehet bekötni, és mivel 220V-ról van szó, szeretnék biztosra menni.
Üdvözlettel:
Attila

0

Joe
Joe picture

Adtam leírást, a vezetékek kiméréséhez funkció szerint, ha nem vagy biztos a színekben.

0

Guest
Guest picture

Muszáj leszel kiszedni/megszemlélni a panelt ha érdemben akarsz vele foglalkozni. Valami egyszerű kondenzátoros vagy jobb esetben trafós kapcs. üzemű tápja kell hogy legyen. Ennek a betáp pontját azért annyira nem nagy ördöngősség megtalálni. Két nagy felbontású fotó a panel két oldaláról nagyot tudna lendíteni az ügymeneten. De ezt már más is hiányolta...

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Pár perce föltettem, de van még pár, csak meghaladja a 3MB-ot.
Üdvözlettel:
Attila

0

Guest
Guest picture

Közben találtam két gyári anyagot, az eddigi semmihez képest valami:
Egy rövid adatlap: http://www.beckermotors.co.uk/radio-control-35mm-blind-motor-p-87.html
és egy installációs füzet: http://www.beckermotors.co.uk/userfiles/file/2016-installation-manual-monteurhandbuch.pdf  (10. és 42. old).
-
P.s. Látom a képeket. A panelon rajta a motor két irányának kapcsolásához a két relé, a segédfázis kondija (a nagy fehér henger), a kis öcsi panelen kizárólag az RF vevő van.
Van két mikrokapcsoló, amivel fogod tudni tesztelni ha üzemképes maradt a nyeketetések után.
A nagy zöld színű kondi (470nF) az lesz ami ejti a tápot az RF vevőnek és amit jelenleg nem látni, a panel forrasztási oldalán lévő egyéb áramköröknek.
A lényegről nincs fotó még, nevezetesen a panel alsó, forrasztási oldaláról.

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Köszönöm a segítségedet. Van fotó, de az egyik meghaladja a 3Mb-ot, a másik nem haladja meg, de pont 3Mb, és ezt sem engedi föltenni a rendszer. Az RF panel nekem új infó, köszönöm. A relékről, kapcsolókról, kondikról hasonló volt az elképzelésem.  Nem kevés anyag, átnézem, amit küldtél, de már csak hétfőn, mert nem leszek itthon.
Köszönettel:
Attila

0

guriga
guriga picture

1

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Nagyon köszönöm! A leírásodban úgy látom, hogy csak motor van, amit kapcsolók működtetnek. A nálam levőben viszont van egy vezérlő elektronika is, néhány SMD IC-vel, tranzisztorral, relékkel. Tudatlanul nem szeretnék kárt okozni, kicsit várok még, hátha lesz pont ilyen tipus.
Köszönettel:
Attila

0

guriga
guriga picture

A pdf 6.-ik oldalán ott van a bekötés, sok sikert.

1

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Azt láttam, csak nem tudom, hogy egyezik-e a két készülék bekötése, tekintve, hogy ott közvetlenül a motorra mennek a kábelek, ami meg nálam van, ott teljesen elektronikus a vezérlés, és a (mikro)kapcsolók is a panelen vannak, tehát gyengeáramú elektronika is van benne. Még várok, hátha lesz rajz is hozzá, az a biztos. Más kérdés, hogy az ügyfél szinte biztosan bekötötte már ki tudja, hányféleképpen...
Üdvözlettel:
Attila

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Köszönöm szépen, ezt még nem láttam. Átnézem.
Köszönettel:
Attila

0

guriga
guriga picture

Mit nézel rajta ua mint amit én felraktam, de helyette csinálj már képeket hogy lássunk is valamit.

Persze ha te is jobban érted a németet mint a magyart akkor hajrá!

De ha sok az időd hoztam még olvasni valót.
https://docplayer.hu/10189314-Hasznalati-utmutato-pr-pontbeallitasos-cso...

1

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Csak, hogy világos legyen:
 Az ÜF ma benn volt érdeklődni, és azt is elmondta (eddig nem tudtam), hogy vannak hozzáértő szakemberek, akik fölszerelték, leszerelték, kicserélték a kábeleket, nekem "csak " bekötni kellene. A hozzáértők be tudják állítan, tesztelni, stb., csak bekötni kellene. A fenti vázlatokon látszik, hogy három színnel vannak jelölve a vezetékek, de a csere után már egyszínűek, ill. vannak rajta jelzések, de ki tudja, mit jelentenek. Annak kellene tudnia, aki kicserélte. 
 De nagyon hálás vagyok a hozzászólásokért, így most (22ó11') fogom magam, és elmegyek a szervízbe, és lefényképezem a panelt (Nyákot). Hamarosan jelentkezem.
Köszönettel: (tényleg)
Attila.

Szia! 
Visszaértem, küldöm a képeket. A panelen látható fekete filctollas betűket már én írtam fel, hogy tudjam, melyik kábelt honnan húztam le.
Üdvözlettel és köszönettel:
Attila

0

Guest
Guest picture

A képeket átnézve úgy látom hogy egy négyrétegű panellel van dolgod.
Az alanti képen a zöld kondi melletti csati lesz szerintem a fázis vezetéké. A tőle jobbra eső lesz talán a nulla de ezt műszerrel kellene megmérned hová csatlakozik. (A puffer elkó mínuszhoz illene és az egyenirányító körben még biztosan lesz némi ellenállás is.)
A rádiós öcsipanel sarkánál lévő csati egyértelműen az antennabemenete lesz az IC és a bemeneti SAW szűrő adatlapokból következően.
Nagy valószínűséggel lesz magában a motor egységben egy forgásérzékelő is aminek a jelét figyeli a végállásoknál vagy lefagyás, akadály esetén.
Ha csak nem a motor áramát figyeli a rendszer. A két mikrokapcsoló valószínűleg beüzemeléskor a betanítást szolgálja vagy/és a rádiós rendszer hibája esetén "vészüzem" szerűen a redőny mozgatását.

0

attilacsep
attilacsep picture

Szervusz!
 Kibogarásztam a vezetékeket a segítségeitekkel, és sajnos kudarcba fulladt a kísérlet. Ahogy a gyengeáramú rész is tápot kapott, az egyik SMD tranzisztor elkezdett füstölni. Említettem, hogy az ÜF már próbálkozott a vezetékek bekötésével, de nem sikerült neki. Felhívtam a figyelmét, hogy nem lehet büntetlenül össze-vissza kötözgetni a 220V-ot, én is ehhez mértem óvatosan, körültekintően fogtam hozzá. Itt feladtam, miután ki tudja, még mi füstölt el korábban, lehet, akár az IC-k is... Ha valaki úgy gondolja, hogy van értelme, és kedve belefolyni, szívesen összehozom a tulajjal...
Köszönet a fáradozásokért.
Üdvözlettel:
Attila

0

Guest
Guest picture

Már vót!

1

Sponsored links