You are here

ICL8038 vagy a XR2206CP generátor IC a jobb?

68 posts / 0 new
Last post
isoram
isoram picture

Sziasztok! Melyik IC a jobb? Van valakinek mind a kettőről tapasztalata? Sin. torzítás (a valós)? A gyakorlati tapasztalat érdekel.

A segítséget előre is köszönöm!

Comments
lacoka
lacoka picture

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia! Ezekkel soha nem fogsz korrekt alacsonytorzítású szinuszt előállítani. Ahhoz egy Wien hidas generátor kell. A digitális izék, és funkció generátorok csak utánozzák a jelet, magas a torzításuk. 2-3 csővel vagy tranzisztorral nagyságrendekkel jobbat lehet csinálni.

3

Csaba1002
Csaba1002 picture

Íme az alacsonytorzítású generátor. Fontos a híd szimetriája, megéri a kondikat válogatni, és egy jó együttfutású 2x10k sztereo potméter.

File csatolás: 

2

Peter_ET
Peter_ET picture

Köszönöm szépen!

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: 1 db színuszjellel csak a harmonikus torzítást tudod mérni (és a nyugalmi áramot , keresztezési torzítást beállítani)
Két  1: 4 frekvencia arányú színusz, háromszög, négyszög jellel lehet megtudni az erősítő tulajdonságait
Egy hangrendszeren a legritkább esetben van színuszjel

Bálint

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia!
Amíg egy erősítőnek szinuszosan nem alacsony a torzítása, és szűk a teljesítmény sávszélessége, addig felesleges különböző kevert jelformákkal boldogítani. Én is csináltam valaha 1:4 arányú, két féle frekvenciájú generátort, de a sorozatgyártásnál az elsődleges mindig a szinuszos jellel való torzítás, és sávszélesség mérés, mert a helyes munkapont beállításokat és a félvezetők minőségét ezzel lehet gyorsan tesztelni. A többi már a tervezőre tartozik, és az általa használt kapcsolásra. Napi 30 erősítőnél senki nem fog tranziens, és intermodulációs torzításokkal foglalkozni. Ha meghajtod négyszögjellel kevert háromszögjellel, érdekes képet láthatsz egy oszcilloszkópon, de ekzakt, dokumentálható számszerű mérési eredményt nem fog adni. Megnézheted spektrum analizátorral is a kikevert frekvenciákat. Bár én inkább a fülemnek hiszek.
Csaba

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: egyetértek
Tapasztalatom szerint egy 0,5-1% torzítású generátor a napi gyakorlatban tökéletesen elegendő a kommersz készülékekhez.
Arra kívántam utalni, hogy ennél nagyságrendileg jobb jelforrás felesleges, mert szkóppal  már nem lehet észlelni a különbséget, oda más mérési  metódus, műszerpark kell.
Nálam itthon van Wien hidas, XR2206-os és DDR-generátoros műszer, 
A Wien-hidast még a Fogarasi úton mérték be a 70-es években(1 % alatt volt 0,5 %os ellenállásokkal)

Bálint

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Kinek a pap, kinek a papné. Szkóppal már nem lehet a különbséget észlelni, de torzításmérővel igen.

1

Guest
Guest picture

Szándékosan nem szürkével írom.
-
Te  aztán jónak magyarázod merre folyik a Lánchíd. Csabában a BEAG  nyíregyházi gyáregységének egykori beosztott majd vezető beosztású MEO-sát majd a műszer osztály vezetőjét (ha belefér az életedbe) tisztelheted.  Hidd el! Van fogalma róla, hogyan kell mérni egy erősítőt. Arról is, hogyan kell az ilyen műszereket javítani, ne adj Isten, konstruálni egy adott célra.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Én a Csabát nem ismerem .
A Bálint viszont az ismerősöm .
Guest !
A Bálint viszont tud audiót mérni .
laugh

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

23 évet töltöttem a Beagban, gondolod hogy nem ragadt rám semmi? Teljesen más a professzionális sorozatgyártás,  mint otthon méregetni a végre elkészült végfokot. Ezzel nem lenézni akarom.

3

varga jano
varga jano picture
*****

Akkor lehet ,hogy ismeritek egymást (?) Más a meo feladata , más a bemérésé . Szerintem .

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

10 évig meós, aztán célműszer gyártó, műszerjavító, és még mindenféle tevékenységgel ellátott (leltár, irodagép) csoport vezetője lettem. Van ilyen az iparban, hogy több féle szakágban dolgozol. Most már jó lenne ha szakmai dolgokkal foglalkoznál!  Nem azzal hogy ki ismer kicsodát. Ettől nem lesz kisebb torzítása a generátornak.

3

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:én ilyet vettem pár éve, nálam bevált, elég sokoldalú, akkor még 16eFt volt, (karácsony előtt)

https://www.banggood.com/FY2300-6MHz-Arbitrary-Waveform-Dual-Channel-High-Frequency-Signal-Generator-p-1076874.html?cur_warehouse=CN

Bálint

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szevasztok!
Egyszer, vagy 30 éve teszteltem 6db ICL8038 IC-t. Beagban akarunk sweep generátort csinálni belőle.
0,9-2,2%-ig szórtak példányonként a szinuszkimenetek, 1kHz-en. Freki menet méréshez el jó, de szinuszgenerátorként csapnivaló.
Összeraktam akkoriban egy 3 tranzisztoros Wien hidas hanggenerátort, egy akkori bicikli hátsólámpa izzó (6V 50mA) szintszabályozóval, és 0,005% torzítást produkált,220kHz-ig felmegy, így máig az a jelforrásom.
Szerintem, igazán egyszerű, kis torzítású generátort ma is sima, gyors szilícium tranzisztorokból, Wien hidast érdemes építeni, a művelet erősítős változatok nem váltak be, vagy a felső határfreki, vagy a harmonikus torzítás, de valami mindig hibádzott.
Csaba

0

Peter_ET
Peter_ET picture

Szevasz Csaba! Erről a háromtranzisztoros Wien hidas hanggenerátorról fel tudsz rakni egy kapcsolási rajzot? Én is megépítettem az XR2206-ost és a szinusz jele elég torz, én jobbra számítottam. Hangfrekvenciás tartományban, erősítő méréséhez használnám. Köszönöm előre is! Üdv: Péter

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Egyébként miért nem használsz PC-t erre a célra? Csak egy hangkártya kell és egy szoftver.

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Ment mailban!

0

Guest
Guest picture

Üdv!
Ha kis torzítású jelre van szükséged, én ezt a kapcsolást ajánlanám (mely már szintén régi darab) a '95/6-os RT-ből.
Ráadásul egy sávban képes átfogni a hangfrekvenciás sávot.
Ha pedig funkciógenerátor a vágyad, azt manapság inkább DDS elvén működőt érdemes elkészíteni, de inkább megvenni.
Pl. ezt: (az ára sem vészes)  https://www.ebay.com/itm/DDS-Function-Signal-Generator-Sine-Triangle-Square-Wave-Frequency-1HZ-500KHz/272382258369?hash=item3f6b3f6cc1:g:WWcAAOSwIUZbWB5u

File csatolás: 

0

Peter_ET
Peter_ET picture

Üdv! Köszönöm szépen, ez egy fokkal bonyolultabb, mint amire Csabától számítok, de legalább van benne torzításmérő rész is, illetve végfok az oszcillátorhoz. A DDS függvénygenerátorokat már nézegettem,köszönöm a tippet. Lehet, hogy ez lesz a vége. Mennyi lehet ennek a torzítása szinuszjelnél? Köszi: Péter

0

Guest
Guest picture

Megpróbálom felkutatni az eredeti konstrukciót/ konstruktőrt, remélem ott közölve lesz a torzítás. Itt az ebay hirdetés alján elég szűkszavú az ismertetés.
-
A DDS elven működő generátor a hangfrekvenciás tartomány alján vagy az alatt is gyakorlatilag beállási idő nélkül követi a vezérlést. Ezért wobbler üzemben is jó a szinttartása.
Ráakadtam egy ismertetőre. EZ nem tartalmaz valós DDS chipet, egy AVR mikrovezérlővel dolgozik, meglehetősen lesújtó a vélemény róla.
https://hackaday.com/2018/05/17/review-fg-100-dds-function-generator/
-
Ez https://www.ebay.com/itm/DDS-Function-Signal-Generator-Module-Custom-Arbitrary-Waveform-Sine-Triangle/271634349158?_trkparms=aid%3D1110006%26algo%3DHOMESPLICE.SIM%26ao%3D1%26asc%3D226424%26meid%3D423e23f3bb30442f890eeaa877105e69%26pid%3D100005%26rk%3D3%26rkt%3D12%26mehot%3Dpf%26sd%3D263781974785%26itm%3D271634349158%26pmt%3D1%26noa%3D0%26pg%3D2047675%26algv%3DSimplAMLv5PairwiseWebWithBBEV2bDemotion%26brand%3DUnbranded&_trksid=p2047675.c100005.m1851   viszont ígéretesebbnek látszik a közölt adatok alapján (lap alja), bár a torzítása ennek sem extrém kicsi, kevesebb mint 0,8%. Vagyis a funkciógenerátorokra jellemző adat.
 

0

Peter_ET
Peter_ET picture

Köszönöm szépen, a 0,8% már jobb, de azért még mindig inkább megépíteném a háromtranzisztorost, aminek csak 0,005% a torzítása.

0

Guest
Guest picture

Az az igazság hogy a topik címében szereplő funkciógenerátorok általános jelforrás célját szolgálják és ezeknek a modernebb megvalósításai is a maguk változatos kimenő jelalakjaival. A nagynevű cégek komplett ilyen műszerei is legfeljebb 0,5-1% THD-t tudnak, ezt is sokszor csak egy szűkebb frekvenciasávban.
-
Ha alacsonyabb torzítású szinuszjelre van igény, akkor azt Wien-hidas vagy kettős T-hidas vagy State Variable szűrőt tartalmazó oszcillátorokkal valósítják meg. Ez utóbbi van az RT-s cikkben is. Ezeknél kritikus tényező az alacsony torzítás szempontjából ha hangolható kivitelről van szó, a frekvencia meghatározó elemek a hangolás során minél pontosabb együtt futása. Ezt gyakran kellő számú, a gyakorlati szempontokat kielégítő fix. frekvenciák alkalmazásával kerülik meg ugyan is így a fix. RC elemek kellő precizitást biztosítanak. Legalább ilyen fontos az alacsony torzítás eléréséhez a hidat tápláló erősítő kimenőszintjének/visszacsatolásának minél pontosabb tartása. Ez legfőképpen az alacsony frekvenciák tartományában problémás mert a szabályzáshoz szükséges jelet ami egyenfeszültség vagy áram, az oszcillátor kimenetének valamilyen módon történő egyenirányításával nyerik. Igen bonyolult és rafinált módszereket találtak ki a fejlesztők hogy a az alacsony frekvenciákra jellemző nagy periódusidők ellenére minél gyorsabban és pontosabban szabályzójelet állítsanak elő.
A torzítás csökkentésénél gyakori hogy a kritikus fokozatokban nagy tápfesszel működő, igen gondosan kimunkált diszkrét alkatrészekkel épített műveleti erősítőt alkalmaztak mind gyári mind egyéni konstrukciókban.
Álljon itt egy újabb példa. A komplett műszer természetesen a kiszolgáló áramkörök miatt bonyolult de maga az alapáramkör (oszcillátor) az tükrözi az imént említetteket. A hangfrekvenciás sávban 0,00001% (-140dB) torzítással bír. Mindezt lényegében szimpla tranzisztorokkal és pár minőségibb műv. erősítővel megvalósítva.
http://www.nanovolt.ch/resources/low_distortion_oscillators/index.html
 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:nincs elírva a 0.005% torzítás?
Egy erősítonél inkább a keresztmodulációs torzításra kell figyelni, az 1% torzítást szkópon nem nagyon veszed észre.

Bálint

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia !
A 0,1Hz szinusz 1%-os torzítását még a rajzgéppel lerajzoltatva sem lehet meglátni . Mérni kell .

0

Peter_ET
Peter_ET picture

Szia! Én igyekeztem Csabát jól idézni, ő ennyit írt és oszcillátor szinten még elképzelhetőnek is tartom. Ha ezt követi egy erősítő, az már egy kicsit hihetetlen lenne nekem is. A szkóppal valóban nehéz lenne észrevenni 1%-os torzítást. Úgy gondolkodtam, hogy ha van egy egyszerű, háromtranzisztoros kapcsolás, akkor azt építeném meg és azt használnám erősítő teszteléshez. Ha ez nem jön össze, akkor lehet, hogy teszek valamilyen szűrőt a mostani XR2206 kimenetére, persze azt is hangolhatóra kéne csinálni, vagy csak diszkrét frekvenciákon fogok mérni és akkor egyszerűbb szűrőket kell csinálnom. Üdv: Péter

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: vagy az IC hibás, vagy építésnél történt rossz alkatrész beépítés
Több rajzot megnéztem, mindenhol 0,8-1% harmonikus torzítást írnak a megépített kapcsolásokra
Az   EXAR 0,5 %-ot ír az IC-re  színuszban a hangfrekvenciás tartományban

Bálint

1

CHZ
CHZ picture

Régebben készítettem DDS generátort AVR felhasználásával. Kimeneti illesztőfokozattal kiegészítve használható lett.
Méréseket csatoltam róla, 60kHz felett már jól láthatóak  lépcsők.

File csatolás: 

0

Peter_ET
Peter_ET picture

Köszönöm szépen ezt is, jól néz ki, szép munka! DDS generátort nem akarok építeni, mert ennyi időt nem fogok tudni rá szánni. Vagy egy egyszerűt éíptenék, vagy valami olcsót vennék, de a kis torzítású szinusz mindenképpen fontos.

0

CHZ
CHZ picture

Igazad van, én is csak kíváncsi voltam mit tud egy ilyen, ezért építettem. Szolgáltatásai jók, de analóg jobb szerintem is.

0

proba
proba picture

Én egy DDS chippeset vettem. Számomra csak az volt a probléma, a kimeneti jel egyenszintje  kb dc 2,5V-on van. Így sima DC csatolású műveleti erősítőt annyira nem szereti.A kimeneti nulla problémás, mászkál...  Csatolókondenzátorral meg a 0.1Hz négyszög nem nagyon megy át. A két felvetett IC közül az XR2206-ot próbáltam, az a szinuszt  háromszög jelből állítja elő, annak minden nyűgjével. A frekvencia átfogása is csak 12 szeres. A másik jóval drágább volt, ezért(!!), biztosan jobb. Amióta a DDS generátoros megvan, a többi süllyesztőbe került.  Illetve nem, mert az ET70-et  szoktam használni. ( az két frekvencia keverésével állítja elő a kimenetet  ) .   

0

Guest
Guest picture

Az XR2206 kb. 1MHz-ig használható és van benne egy analóg szorzó is, így 100% AM -el képes a kimenőjelet modulálni.
A torzítása 100 kHz-ig 0,5% körüli 1MHz-en már 3%.
https://datasheet4u.com/datasheet-parts/XR2206-datasheet.php?id=285091
-
Az ICL8038 egy korábbi fejlesztés, kb.300 kHz-ig használható. A Csaba1002 leírta a tapasztalatait róla ezen topikban.
Az adatlapja:
https://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=53482
-
Amire utalsz hogy jóval drágább, az a MAX038 lehet, amely az utolsó mohikán a teljesen analóg jelekkel vezérelhető funkciógenerátor IC-k közül.
Ez 20MHz-et tud az adatlapja szerint. A szinusz jele viszont kb. 1MHz-ig 2% torzítású, e fölött durván megemelkedik akár 10%-ig vagy a fölé.
Ebay-en kapható ma is, számtalan építési leírás kering a hálón vele.
https://pdfserv.maximintegrated.com/en/ds/MAX038.pdf
-
-
És egy kuriózum Vladimirtól. Extrém alacsony torzítású generátor és vele azonos kvalitású torzításmérő. /mindkettő kemény alkatrésztemető de valamit valamiért/

http://vkaudiotest.co.uk/VK-1%20Audio%20Oscillator.htm
http://vkaudiotest.co.uk/VK-2%20Distortion%20Meter.htm
 

1

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Feltettem a Piactérbe egy funkciógenerátort

0

Kari
Kari picture
*****

Peter,
Csaba màr ~1 honapja, hogy erre jart-erdemesebb neki a felhasznalo-követes fülön egynesbe emilt irni-asszem...
Kari

0

Peter_ET
Peter_ET picture

Szia Kari! Köszi, írtam neki. Üdv: Péter

0

isoram
isoram picture

Szia Csaba! Pontosan az ilyen információk hiányoznak nálam. Végül is azt bizonyítottad amit én is sejtettem, de nincs gyakorlati tapasztalatom.
Köszönöm!

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia isoram!
Írtam a Beag OOC100 generátorról, erősítő tömeggyártásnál eléggé alkalmatlan, várni kell freki váltásnál a beállási időkre. Inkább prototípus fejlesztő laborba való. Túl sok a tekerni, állítgatni való rajta, ezért a bemérő kollégáim konstruáltak egy elég újszerű hanggenerátort. 16db Wien hidas, fix frekvenciás oszcillátor, a kimenetek CMOS analóg kapcsolón, (talán CD4066), keresztül választhatók a műszer kimenetére.
Az analóg kapcsolókat egy SAS560-SAS570 szenzor ic a( szenzOrion tévék csatorna váltó áramköre), nyitotta. Ez biztosította hogy mindig egy oszci panel menjen a kimenetre. Így a kiválasztott szabványos mérőfrekvencia indulási tranziensek nélkül, egy érintésre rendelkezésre állt.
A torzítás 0,01% alatt mozgott. Praktikus volt,gyorsan lehetett mérni , éleszteni az erősítőket vele.
A műhelyemben gyártottunk belőle jó pár darabot, volt 4 frekvenciás változat is.
SAS-16, és SAS-4 tipus jelzés alatt futott. Némelyiket még máig is használják.
Csaba

0

isoram
isoram picture

Köszi a választ! De a javasolt gép fix frekiket ad ki. olyant már egyszer fiatal koromban csináltunk 709-el. A frekiváltást 16-os izosztát nyomóval, a hangolást 16 TV csat. hangoló poti sorral, de nem vált be, mert a fixen beállított 16 freki váltása körülményes volt. Tutti, hogy mindig pár Hz-el eltérő freki kellett. Nosza elő a frekimérő, stb. Persze ha sorozatgyártás van, akkor jó.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: azt még nem árultad el, milyen frekvenciatartomány, jelszint/teljesítmény, pontosság kell.

Bálint

0

isoram
isoram picture

Szia! Köszönöm a jelentkezésed! A szövegben minden benne van. A megválaszolandó kérdés benne van a címben. Az érdekel igazán, hogy melyik IC jobb, és az miben nyilvánul meg. Különben a részletesebb elképzelés benne van a szövegekben. 0,1Hz-100kHz 200Hz alatt0,1Hz felbontás (lépés) a kimenő szintet meg olyanra csinálom, amilyenre akarom, az nem gond. Minél kisebb színusz torzítás 0,1% alatt ha lehet, de miért is nem lehet.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ezekkel nem valósítható meg a 10Hz alatti működés, legalábbis erre utaló rajzzal nem találkoztam
Legfeljebb ütteséses módszerrel, 2 db IC-vel.
Figyelemmel kell lenni a hőmérséklet-függésre is

Egy kis irodalom,

http://www.noise.physx.u-szeged.hu/Education/dip/Diplomamunka/MellarJano...

Bálint

0

isoram
isoram picture

Szia! Köszönöm a csatolmányt! Jó pap is holtig tanul, hát még én!!!

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szevasz Bálint!
Nézegettem ezt a szegedi digitális jelgenerátor leírást.
Szép, ügyes, okos, de szintstabilitás,frekvencia stabilitás, időre, hőre, harmonikus torzitás! a hf sávban? Spektrum zajok, jel tisztaság?
Semmi nincs meg adva. Vettem a KGST piacon egy orosz funkció generátort 2500Ft-ért, (egy néni szatyorból árulta), gyári csomagolás, stb, az is tud ilyen szép szinuszokat mutogatni oszcilloszkópon, de az erősítőméréseknél használhatatlan, mert a THD-je 0,5-2% között változik, 10Hz-200khz-es tartományban amit mértem a TR1861 típusú EMG torzításmérőmmel.
Továbbra is a 3 tranzisztoros 35 éves kis hanggenerátorom a favorit, a maga 0,005% alatti torzításával.
Amúgy nagyon tanulságos diploma munka.
Csaba

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a kollega úr 0,1 Hz-től szeretne jelet.
Ezekkel az IC-kkel nem fog sikerülni.
Ilyen alacsony frekvencián a torzítást hogyan lehet mérni?
Egyáltalán, van-e jelentősége?
"200Hz alatt 0,1Hz felbontás "
ez érdekes kritérium, elfogadható áron.

Talán még a Brüel&Kjaer-nek sincs.

Bálint

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia Bálint!
0,1Hz gázos dolog.
Esetleg egy Wien hidat lehetne fel okosítani, kellő rc tag méretezéssel. A hanggenerátorom 14Hz-nél kezd.
Mérni a torzítást lehetne, az OMC 101 Beag torzításmérő módszerével, ahol nem a szokásos hangolható lyuk szűrő, hanem szabványos fix, választható frekvenciás alulvágó szűrő veszi ki az alapharmonikust, a mért jelből, és a maradék felharmonikusok +zaj összegzése után hasonlítja össze az alapharmonikussal, a szintet, és abból számolja ki a logaritmikus műszer erősítő a torzítás százalékát.
Csakhogy oda kellene egy 0,1Hz esetén egy 0,15Hz-es meredek alulvágó szűrő, hogy az első legnagyobb szintű felharmonikust, és az utána következő logaritmikusan csökkenő többit összegezve mérhesse. Elég extrém ügy.
Csaba

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

A topiknyitóból nem derül ki igazán, hogy mi lenne a végcél az ic-kkel, mert a fentiek függvénygenerátor ic- tehát van fűrész és négyszög kimenetük is, a Wien-híd meg ugye csak szinuszt generál.

Egyébként furcsa hogy nem említed meg, de pont a Beagnak volt egy világbajnok (tényleg!) szuper kis torzítású (műveletierősítős) szinusz generátora, Dr. Pap László és Dr. Vannai Nándor munkássága alapján.

0

isoram
isoram picture

Szia! A színusz a lényeg,menjen 0,1Hz-100kHz-ig jó torzítással, fapados EMG-s függ. gen. van, de csak 20Hz-től megy.
Köszi a választ

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia jakyg!
itt van .
Ő volt az OOC100 BEAG hanggenerátor.
Az alacsonytorzítású része csak 20kHz-ig ment, a szélessávú generátora 1Mhz-ig, 0,5% THM-el.
Kegyetlenül megbonyolított műszerek, a műszerkarbantartó csoport vezetőjeként pár darab átment a kezemen.

0

isoram
isoram picture

Szia! Jó-jó, de ki ad nekem egy ilyet pár ezresért?

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Tudta ezt 1980 környékén, ma azért már nyilván szélesebb tartományúra is meg lehetne építeni főleg ha nem csak 741-ből lehet építkezni, a "szépségnek" ára van...
0,5% THM? :)

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Igen. 0,5%THM! Ez a folyamatos, 1MHz-ig hangolható szemből a jobb oldali generátor.
Azért van 200kHZ és 1Mhz sávváltó, mert a végfoka nem volt elég gyors, az akkori tranyókkal, és ezért a magasabb frekvencián csökkenteni kellett a kimenő jelet a nagyjelű sávszélesség problémák miatt.
Csaba

0

Kaszi28
Kaszi28 picture

Hello!

THM = THD ?

Kaszi

0

isoram
isoram picture

Szia! Nem hibázott, hogy be tudjam szerezni, a kamat is számít a bankkölcsönnél.

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Hello!
Tényleg el írtam, az a kamat :lol:
THD=teljes harmonikus torzítás
Csaba

0

Kaszi28
Kaszi28 picture

:-)

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Nekem az ICL8038-al annyi tapasztalatom van, hogy az EMG-1257-es generátoromban ilyennel van megoldva a másod generátor, bár ott csak 10kHz-ig van elengedve, de arra megfelel. A szinusz kimenete szebb, mint a főgenerátoré, a torzítást szemmel is elég jól lehet állítani egyébként, mert a jel szimmetriáján lehet állítani.
Ha a nyers adatokat nézzük, akkor az ICL-nek egy hajszállal jobbak a jelemelkedési sebességei.

0

isoram
isoram picture

Szia! Köszönöm a választ!

0

ha7pj
ha7pj picture

Szia!
Az XR egyszerűbben alkalmazható.Teljesen kielégítő a jelek formája.
üdv Emil

0

isoram
isoram picture

Szia! Mit értesz "Teljesen kielégítő a jelek formája." alatt. Esetleg mekkora torzítással? Ugye a szkópos szemrevételezés nem eléggé "kielégítő"!

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:én a Rádiótechnika 1997 évkönyvben levőt építettem meg XR2206 IC-vel, az Urbán elektronikától volt a nyák.
Jó minőségűnek tapasztaltam, van háromszög és négyszög jel is.

Bálint

0

kattila
kattila picture

Szia
Ezt en is megepitettem jol mukodik a mai napig is .

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Csatlakozom...nekem is csak egy, az 1977-es Elektor-os van...de a másik IC kapcsolási rajzában látok torzítás állítási lehetőséget...
Ellenkérdés /a topicnyitóhoz/: Mi a "jobb", ha a torzítást mi állítgatjuk, vagy az már gyárilag "jóra" van állítva?
Üdv.: Uniman

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a beépített alkatrészektől függő torzítást lehet minimálisra beállítani(egyszer kell, megépítéskor)

Bálint

0

isoram
isoram picture

Szia! Egy színusz generátornál miért állítsam a torzítást? Minnél kisebb annál jobb. Nem? Az állítható torzítás akkor jó, ha van mivel beállítani (torzítás mérő), nekem nincs. Tehát legyen minél jobb. Még nem csináltam függ. generátort, el szeretnék játszani vele. Az adatlapok alapján mind a kettőt elég egyszerű elkövetni. Persze lehet, hogy egy Wienn hidas színusz oszci lesz belőle egy 2x5kohmos Gamma helipottal. Attól fog függeni, hogy itt milyen vélemények jönnek.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
" Egy színusz generátornál miért állítsam a torzítást? "
Mert müködesi elveböl következöen muszaj a megfelelö munkapontot beallitanod...
Miert nem gondolsz pl. egy DDS-es megoldasra? ott nem kell sokat mericskelned-beallitanod :-)
Kari

0

isoram
isoram picture

Szia Kari! A DDS generátorokról nem sokat(semmit) tudok. Szeretném én összerakni. Egyszerű általános javításhoz van színusz torzító fapados gépem. Most az infra tartomány a lényeg. Ott szeretném dekadikusan 0,1Hz (esetleg 0,01Hz de ez nem biztos, hogy összejön.) lépésekben járatni.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia isoram!
Ha ezek közt olvasgatsz_tudom hogy "csak" a magyar az erösseged de csak nem lesz a probalkozasod eredmenyzelen_xr2206 vs DDS...
Kari

0

Sponsored links